ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δάρδανος Σαράντος
Δάρδανος Σαράντος
Φωτ.

Πέρασαν 6 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ - γιατρός του ΕΛΑΣ της Αθήνας στην Κατοχή.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης.

Η οικογένειά της

* * *

Ο ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΚΑΛΛΙΦΑΤΙΔΗΣ από τα εφηβικά χρόνια του αγωνιζόταν για το δίκαιο και για τα σοσιαλιστικά ιδεώδη.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Θεμιστοκλής προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Πέρασαν 6 χρόνια από τις 22 Ιούλη 1997, που «έφυγες» για πάντα από κοντά μας. Θα ζεις πάντα στην καρδιά μας και τη σκέψη μας, αγαπημένη μας Στέλλα. Ησουν άξια σύζυγος, μάνα και γιαγιά. Πάντα κοντά στους αγώνες του λαού για έναν καλύτερο κόσμο.

Στη μνήμη σου προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης.

Η οικογένειά σου

* * *

Φωτ.

Πάνε 40 μέρες από τότε που ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΕΗΣ «έφυγε» από κοντά μας. Εφυγε όρθιος, έτσι όπως άλλωστε έζησε και ολόκληρη τη ζωή του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Λαμπρινής Γαλατσίου, 300 ευρώ στο ΚΚΕ, στο Κόμμα στο οποίο στάθηκε δίπλα του σε όλη τη ζωή του.

Η σύζυγός του Λαμπρινή

Τα παιδιά του Θόδωρος και Αθηνά

Τα εγγόνια του Σπύρος, Λάμπρος και Σοφία

  • Στη μνήμη του μπάρμπα Σπύρου, που θα τον θυμόμαστε καθισμένο ανάποδα στην καρέκλα να στρίβει το τσιγάρο του έως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Αθηνά Κυριακίδου
Αθηνά Κυριακίδου
Στο φίλο Θόδωρο και στην οικογένειά του ευχόμαστε να τον θυμούνται πάντα.

Γιώργος, Μήτσος, Σωτήρης, Γρηγόρης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΑΜΠΑ, που «έφυγε» πρόσφατα, μαζί με τα συλλυπητήριά μας στη συντρόφισσά του Τασία και στα παιδιά τους Αθηνά, Χριστίνα και Βασίλη, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Ολγα και Γιώργης Μωραΐτης

* * *

Η Λίτσα Τσακίρη από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κινημάτων Δήμου Ζωγράφου, στη μνήμη των ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ και των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης

* * *

Φωτ. 2

Κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΔΑΡΔΑΝΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ. Συμπληρώνεται επίσης ένας χρόνος από το θάνατο του φίλου μας και συναγωνιστή ΤΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.

Στη μνήμη τους, προσφέρω στην ΚΟΒ Αργυρούπολης 50 ευρώ.

Ευστρατία Σαράντου

* * *

Φωτ. 2

Ο πατέρας μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ εκτελέστηκε από τους μοναρχοφασίστες.

Ο αδελφός μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ, ο οποίος πέθανε πριν από 2 χρόνια, ήταν μέλος του ΔΣ και μετάφρασης του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης και ένθερμος αγωνιστής για τα ιδανικά της Κουβανικής Επανάστασης.

Στη μνήμη τους, καθώς επίσης στη μνήμη του θείου μας ΘΕΟΔΟΣΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες, προσφέρουμε 200 ευρώ για τον ηρωικό λαό της Κούβας.

Οι αδελφές Θεοδοσιάδη από Φίλυρο Θεσσαλονίκης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται σήμερα, 8 Ιούνη, 4 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, οδοντιάτρου από την Καλλιμασιά Χίου, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στο νησί. Μας «άφησε», με ακλόνητη πίστη στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Ηλίας Χωριανόπουλος
Ηλίας Χωριανόπουλος
Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Χίου και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», ο οποίος τον συντρόφευε καθημερινά.

Ο εγγονός και συνονόματός του

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούνη 2002, οδηγός αυτοκινήτου παρέσυρε και σκότωσε στον Αγιο Χριστόφορο Πτολεμαΐδας τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΑΝΟ. Γεννήθηκε το 1929. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής του λαϊκού κινήματος. Ο θάνατός του βύθισε την οικογένειά του σε απέραντη θλίψη για τον άδικο χαμό του. Η μνήμη του μένει ολοζώντανη.

Το χρονιάτικο μνημόσυνό του γίνεται σήμερα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

φΩΤ.

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ Αθαν. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, ταξίαρχου ε.α. και δικηγόρου. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και πήρε μέρος στην Αντίσταση στη Μέση Ανατολή.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σοφία πρόσφερε στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟ Αθήνας.

* * *

Φωτ.2

Ο ΚΟΣΜΑΣ ΣΕΡΔΕΡΙΔΗΣ καταγόταν από τον Πόντο και εγκαταστάθηκε στο Γερακαριό Κιλκίς. Το 1928 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1936 εκτοπίστηκε στη Φολέγανδρο και αργότερα μεταφέρθηκε στην Ακροναυπλία, στη Λάρισα και στο Χαϊδάρι. Ηταν ανάμεσα στους 200 πατριώτες, που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο Κοσμάς Σερδερίδης έμεινε στη συνείδηση των Γερακαριωτών και των κατοίκων όλου του νομού Κιλκίς ως το πρότυπο του κομμουνιστή, που έδωσε τη ζωή του για το καλό του λαού.

Η ΠΑΡΘΕΝΑ ΣΕΡΔΕΡΙΔΟΥ, σύζυγος του Κοσμά, οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1928 και μαζί με τον άντρα της συμμετείχε στους αγώνες για τα δίκαια της αγροτιάς. Εμεινε δίπλα στο Κόμμα έως το τέλος της ζωής της με σύντροφο το «Ριζοσπάστη». Πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 11 Δεκέμβρη 2002.

Χρήστος Αραχωβίτης
Χρήστος Αραχωβίτης
Στη μνήμη των δύο πρωτοπόρων κομμουνιστών, η ανιψιά τους Πελαγία Χρηστίδου πρόσφερε στο ΚΚΕ 40 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των μελών του ΚΚΕ και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος: Της αδελφής μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΣΙΝΙΚΟΥ, η οποία πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Του κουνιάδου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΑΣΙΟΥ, που τον σκότωσαν Γερμανοί και Παοτζήδες στη Ζαρκαδόπετρα Κοζάνης, μαζί με 6 συντρόφους του. Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΑΙΓΙΑΝΝΗ από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα. Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ με τον οποίο είμαστε μαζί στην ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης. Καθώς επίσης στη μνήμη των ΝΙΚΟΥ ΤΖΕΝΑ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΑΤΖΙΜΑ και ΗΛΙΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, προέδρου του Παραρτήματος Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ, προσφέρω 50 ευρώ στη ΝΕ Γρεβενών.

Χρήστος Κλειτσινίκος, αντιστασιακός

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΔΗΜΗΤΡΗ και ΑΡΧΟΝΤΙΑΣ και του θείου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΗΚΑ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκεών Θεσσαλονίκης, 30 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Χρήστος Τιτονίδης

* * *

Φωτ. 2

Η ΤΑΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στο Γερακαριό Κιλκίς το 1926. Στην Κατοχή, πήρε μέρος στον αγώνα του λαού ενάντια στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μετά την Απελευθέρωση, συνέχισε τον αγώνα ως γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού. Πιάστηκε, φυλακίστηκε κι εξορίστηκε στην Ικαρία.

Ανδρέας Μεσσάρης
Ανδρέας Μεσσάρης
Μετά την απόλυσή της, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Εδωσε τη ζωή της στην προσπάθεια να σώσει τραυματισμένο συναγωνιστή της.

Η ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ γεννήθηκε και αυτή στο Γερακαριό το 1931. Στην Κατοχή ολόκληρη η οικογένειά της πήρε μέρος στον αγώνα του λαού για τη λευτεριά της πατρίδας. Αργότερα κατατάχτηκε στα 15 της στο ΔΣΕ, και στον αγώνα αυτόν έδωσε τη ζωή της.

Οι δυο νεαρές ηρωίδες, αν και κατάγονταν από εύπορες αγροτικές οικογένειες, θυσίασαν τα νιάτα τους στον αγώνα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, με αφέντη το λαό της.

Στην υπέρτατη θυσία τους, στην αθάνατη μνήμη τους, καθώς επίσης στη μνήμη όλων των παλικαριών του Γερακαριού, που θυσιάστηκαν στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, η φίλη και συγχωριανή τους Παρέσα Κοτσαλίδου προσφέρει στο ΚΚΕ 150 ευρώ.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ και των φίλων μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΟΥ από την Κατερίνη, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 20 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στην Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας.

Γιώργος Γεωργιάδης

* * *

Φωτ.

Στις 17 Μάη 2003, στη Λάρισα, ο αδελφός μου ΗΡΑΚΛΗΣ Γεωργίου ΚΡΑΝΙΑΣ από τον Μεσενικόλα «έφυγε» από κοντά μας στα 77 χρόνια του.

Στα χρόνια της Κατοχής, δραστήριος ΕΠΟΝίτης και μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστηκε στην Καρδίτσα με τους συναγωνιστές του ΕΠΟΝίτες Νίκο Πέτσα, Βάιο Βαΐτση, μαχητές του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, και Ανδρέα Κονταξή.

Στη μνήμη τους προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Φαίδων Κρανιάς

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφός μου, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Στέλλα Παναγοπούλου
Στέλλα Παναγοπούλου
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης, 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Μαίρη

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ, η οποία πέθανε στις 12 Γενάρη 2002, ο σύζυγός της Μιλτιάδης Κουτσουράς και η κόρη της Φωτεινή προσφέρουν 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑΚΟΣ, πέθανε σε ηλικία 72 χρόνων και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης. Σε ηλικία 15 χρόνων έρχεται στην Αθήνα από την Πετρίνα Λακωνίας και εργάζεται ως μεταλλεργάτης σε σκληρές συνθήκες. Αντιδρά στην εκμετάλλευση και την αδικία, συνδικαλίζεται και για τη δράση του απολύεται επανειλημμένα από τη δουλιά του.

Οργανώνεται στο ΚΚΕ και αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του. Τα τελευταία χρόνια είχε εκλεγεί πρόεδρος, γραμματέας και ταμίας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Υμηττού.

Ηταν παντρεμένος με την Διαμάντω και είχε τρία παιδιά.

Για τις κομματικές και Κνίτικες οργανώσεις της Ηλιούπολης, ο Πέτρος Πουλημενάκος ήταν καθημερινά υπόδειγμά τους.

Οι σύντροφοί του από τις Οργανώσεις Ηλιούπολης υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα με μεγαλύτερο πείσμα για να ξημερώσει ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα και να δυναμώσει το ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ο Π. Πουλημενάκος.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου».

Κοσμάς Σερδερίδης
Κοσμάς Σερδερίδης
Μαρία - Χρήστος - Ταξιάρχης - Χάρης

* * *

Φωτ.2

Την 1η Μάη 2003 «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μητέρα μας ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΙΤΣΟΥΛΗ. Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Πολυνέρι Γρεβενών. Παντρεύτηκε τον ΧΡΗΣΤΟ ΚΙΤΣΟΥΛΗ, κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ - και του ΔΣΕ.

Μετά το τέλος του Εμφύλιου, έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη. Ο πατέρας μας πέθανε το 1974 εκεί, νοσταλγώντας την πατρίδα. Η υπόλοιπη οικογένεια επαναπατρίστηκε το 1978, έπειτα από 30 χρόνια προσφυγιάς.

Στη μνήμη των γονιών μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ και 50 ευρώ στην ΠΕΕΠΠ.

Βασίλης και Γιαννούλα Κιτσούλη, Ελένη Τσακνάκη, Βικτώρια και Δημήτρης Αδαλής, Δέσποινα και Θεοχάρης Τσουμάνης.

* * *

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Χ. ΧΑΡΙΤΟΝΙΔΗ, μαθηματικού, προσφέρουμε 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και ο γιος του

* * *

Φωτ.

Στις 7 Ιούνη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΝΗ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κωνσταντινιά Λένη προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

φωτ.

Στις 9 Ιούνη συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΦΩΤΗΣ ΣΥΡΙΝΙΩΤΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικός του ΔΣΕ. Ηταν στέλεχος του ΚΚΕ και με το πάθος και την αφοσίωσή του στα ιδανικά του σοσιαλισμού, δίδαξε την αξία και το ήθος στις επόμενες γενιές.

Θα μείνει αξέχαστος, πάντα κοντά μας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΝΕ Μαγνησίας.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» μακριά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ.

Δημήτρης Λένης
Δημήτρης Λένης
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Αυτοδιοίκησης Αιγάλεω, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, με την πίστη ότι οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη θα καρποφορήσουν γρήγορα.

Η γυναίκα του


Πέτρος Σταμούλης
Πέτρος Σταμούλης

Γιάννης Θεοδοσιάδης
Γιάννης Θεοδοσιάδης

Φώτης Συρινιώτης
Φώτης Συρινιώτης

Τάκης Καραγιάννης
Τάκης Καραγιάννης

Στεργιανή Κιτσούλη
Στεργιανή Κιτσούλη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ