ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Για 22.6

Σωκράτης Παπαευθυμίου
Σωκράτης Παπαευθυμίου
Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή 29 Ιούνη στις 9.30 π.μ. στο παρεκκλήσι του Νεκροταφείου Νέου Ηράκλειου Αττικής, θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, συζύγου, πατέρα και παππού

ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δάφνη Πολυμερίδου
Δάφνη Πολυμερίδου
Φωτ.

Στις 25 Ιούνη συμπληρώνονται 55 χρόνια από την εκτέλεση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ, μαζί με τους άλλους 20 αγωνιστές του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο τελευταίο γράμμα του προς την οικογένειά του έγραφε:

«Κελί μελλοθανάτων 24 Ιούνη 1948,

Σεβαστοί μου γονείς, πολυαγαπημένα μου αδέλφια και αγαπητοί μου συγγενείς. Οταν θα λάβετε το γράμμα μου να ξέρετε ότι έχω πέσει, χωρίς να έχω σχέση, καμιά απολύτως, με την υπόθεση αυτή. Αλλά μια και μου δόθηκε η κατηγορία αυτή, θα ακολουθήσω μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα τους υπόλοιπους συγκρατουμένους μου, γιατί ξέρω να πεθαίνω τίμια.

Σεβαστέ μου πατέρα, δε θέλω να λυπηθείς για τον άδικο χαμό μου. Θέλω μόνο να ξέρεις ότι με σκοτώνουν άδικα.

Αγαπημένα μου αδέλφια, να δώσετε κουράγιο στον πατέρα και να μη στεναχωριέστε. Μέχρι εδώ έπρεπε να ζήσω. Τελειώνω το γράμμα μου με την ευχαρίστηση που νιώθει ένας αθώος.

Σεβαστέ μου πατέρα, αγαπημένα μου αδέλφια, αγαπητοί μου συγγενείς, σας φιλώ για τελευταία φορά και εύχομαι να ζήσετε ευτυχισμένοι.

Γιώργος»

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μας και των αδελφών μας ΓΙΑΝΝΗ ο οποίος πέθανε στην Ελβετία και ΝΙΚΟΥ που σκοτώθηκε στη Μουργκάνα προσφέρω 30 ευρώ στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα.

Λεονταράκης Τοπαλούδης
Λεονταράκης Τοπαλούδης
Σταμάτης Λυγίζος

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, η γυναίκα του προσφέρει, μέσω ΚΟ Γερμανίας, 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Η Παναγιώτα και ο Απόστολος Χονδρογιάννης προσφέρουν στο ΚΚΕ 120 ευρώ στη μνήμη του εξαδέλφου τους ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιούνη 2003.

* * *

Φωτ.

Στις 25 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΖΗΝΩΝ ΤΖΑΤΖΑΡΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στη ΝΕ Κοζάνης 50 ευρώ.

Η σύζυγός του Μαρία Τζατζάρη

Ο γιος του Αντώνης

* * *

Φωτ. 3

Κλείνουν 11 χρόνια από τότε που «χάσαμε» την αγαπημένη μας μάνα και σύζυγο ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη της αξέχαστης γιαγιάς μας ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ και του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, αξιωματικού του ΕΛΑΣ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με συνεργάτες των Γερμανών το Νοέμβρη του 1944, στα Πετρανά Κοζάνης, προσφέρουμε μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης 5 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Γ. Παναγιωτίδη

* * *

Φωτ.

Στις 20 του περασμένου Μάη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που έπαψε να χτυπά η καρδιά της αγαπημένης μας γιαγιάς, μητέρας και συζύγου ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΣΤΑΜΑΟΓΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, από την Κορνοφωληά Εβρου. Στον εμφύλιο, για να αποφύγουν τις διώξεις από τους τρομοκράτες του Αντών Τσαούς, αναγκάστηκε, μαζί με άλλες κοπέλες από το χωριό της, να καταφύγει στο ΔΣΕ. Εντάχθηκε στην Ταξιαρχία του Σοφιανού, η οποία μεταφερόταν προς το Βίτσι-Γράμμο. Αναγκάστηκαν να δώσουν πολλές μάχες και τραυματίστηκε. Οταν θεραπεύτηκε και επέστρεψε στο τμήμα της, τοποθετήθηκε στη διμοιρία Νεολαίας.

Δημήτρης Αγγελής
Δημήτρης Αγγελής
Με το τέλος του εμφύλιου, το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε σε διάφορες δουλιές και διακρίθηκε. Παράλληλα συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

Στα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς παντρεύτηκε και απέκτησε δυο αγόρια και μία κόρη.

Στη μνήμη της προσφέρουμε από 50 ευρώ στο ΚΚΕ και στο «Ριζοσπάστη» και από 30 ευρώ στο Παράρτημα Αλεξανδρούπολης της ΠΕΕΠΠ, στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και στο «Δημοκρατικό Εβρο».

Ο σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Φωτ.6

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ Γεωργίου ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1907 στην Καρωτή Διδυμότειχου. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Μικρός έχασε και τους δύο γονείς του και μπήκε στη βιοπάλη.

Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, από το 1947, σκοτώθηκε το 1948.

Η ΔΑΦΝΗ Αξιώτη ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΟΥ, σύζυγος του Λάμπρου, γεννήθηκε το 1908 στην Καρωτή. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε τον Ιούνη του 1980. Πέθανε το 1987 στο Δήμο Ζωγράφου.

Ο ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ Δημήτρη ΤΟΠΑΛΟΥΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, γεννήθηκε στη Μάνη Διδυμότειχου. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, σκοτώθηκε το 1948.

Ευγενία Παναγιωτίδου
Ευγενία Παναγιωτίδου
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Δημήτρη ΤΟΠΑΛΟΥΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, γεννήθηκε το 1913 στη Μάνη και αυτός. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση και εξορίστηκε στην Ικαρία. Το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη στις 27 Μάη 1989.

  • Στις 2 του περασμένου Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΙΑΓΤΖΙΔΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε το 1922 στην Καρωτή Διδυμότειχου. Το 1947 πιάστηκε και εξορίστηκε στη Σαμοθράκη και αργότερα στην Ικαρία. Το 1948 κατέφυγε στο ΔΣΕ και από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία. Μετά τον επαναπατρισμό της συνδέθηκε με την ΚΟ Διδυμότειχου και συνέχισε τον αγώνα της ως το θάνατό της.
  • Στις 30 Μάη έκλεισαν 3 χρόνια από το θάνατο του φίλου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Ζέλε Αταλάντης. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μετά την Απελευθέρωση, καταδικάστηκε σε θάνατο, αργότερα η ποινή του μετατράπηκε και φυλακίστηκε πολλά χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος σε φυλακές και στρατόπεδα εξορίας.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους η Χρυσούλα και ο Γιώργος Πολυμερίδης προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικών Κινημάτων του Δήμου Ζωγράφου, 35 ευρώ στο ΚΚΕ και 15 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Παρθένα Παναγιωτίδου
Παρθένα Παναγιωτίδου
* * *

Φωτ.

Στις 5 Απρίλη 2003 «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας θεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 125 ευρώ στο ΚΚΕ, τα ιδανικά του οποίου πίστεψε και υπερασπίστηκε ως το τέλος της ζωής της.

Θα τη θυμόμαστε με αγάπη.

Τα ανίψια της: Πιπίνα Σπυράντη, Αλίκη Ιωσηφίδου, Ελένη Καμπούρη, Δημήτριος Ιωαννίδης, Αγγελος Σπυράντης.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Μάη 2003 άφησε την τελευταία πνοή του στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 94 χρόνων, ο παλαίμαχος αγωνιστής κομμουνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΗΣ, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Κυδωνίες Γρεβενών. Παιδί εργατικής οικογένειας, ρίχτηκε νωρίς στη βιοπάλη.

Το χειμώνα του 1932 γίνεται μέλος του Κόμματος, τίτλο που θα τον κρατήσει ως το θάνατό του.

Με τη δικτατορία του Μεταξά συλλαμβάνεται και βασανίζεται.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΑΜ στην περιοχή Γρεβενών.

Με το ψευδώνυμο «Μαύρος Λοχίας», με την ομάδα του με την ονομασία «Αστραπή» παίρνει μέρος στις μάχες Σνίχοβου, Φαρδύκαμπου και σε όλες τις μάχες του ΕΛΑΣ.

Το 1943 στέλνεται στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ και ονομάζεται ανθυπολοχαγός. Μετά από την αποφοίτησή του από τη Σχολή, του ανατίθεται η διοίκηση λόχου στο απόσπασμα Σινιάτσικου και με αυτή την ιδιότητα πολέμησε ως την Απελευθέρωση.

Το 1946 ξαναβγαίνει στο βουνό, με το ΔΣΕ και με το βαθμό του ταγματάρχη παίρνει μέρος σε όλες τις μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Στη μνήμη του ο γιος του Γεώργιος και η νύφη του Ελένη προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μας ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Νικολάου ΧΑΡΑΧΛΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παλλήνης.

Γιώργος Παναγιωτίδης
Γιώργος Παναγιωτίδης
Αλεξάνδρα και Γεώργιος Ζίνδρος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ Μιχ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗ, μάνας αγωνιστικής οικογένειας, η οποία «έφυγε» από κοντά μας στις 14 Ιούνη 2001, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σοφίας» Πειραιά, 90 ευρώ.

Ο σύντροφός της Μιχάλης

Τα παιδιά της Ιωάννα, Γιώργος, Τασία και Θωμάς

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΑΤΑΤΖΗΣ σε ηλικία 4 χρόνων ήρθε προσφυγόπουλο από την Κωνσταντινούπολη. Από τα 12 χρόνια του δούλευε σε τσαγκαράδικο. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και στο ΚΚΕ, στην ΚΟΒ Τσαγκαράδων. Για την αντιστασιακή δράση του και την πίστη του στα ιδανικά του Κόμματός του, έκανε 18 χρόνια σε φυλακές και εξορίες.

Πέθανε στα 83 χρόνια του πιστός στα ιδανικά του Μαρξισμού -Λενινισμού και στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Σήμερα Κυριακή 22 Ιούνη στις 9.30 π.μ., στον Αγιο Παντελεήμονα Κερατσινίου, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Κερατσινίου (Ταμπούρια) 200 ευρώ.

Η γυναίκα του Αλεξάνδρα Οικονομάκου - Πλατατζή

* * *

Φωτ.

Στις 23 Ιούνη κλείνουν 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της ο εγγονός της Γιάννης προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ.


Γιώργος Λυγίζος
Γιώργος Λυγίζος

Γιαγτζίδου Τριάδα
Γιαγτζίδου Τριάδα

Γιάννης Τοπαλούδης
Γιάννης Τοπαλούδης

Λάμπρος Πολυμερίδης
Λάμπρος Πολυμερίδης

Μαρία Γρηγορακάκη
Μαρία Γρηγορακάκη

Μαριάνθη Στάμογλου
Μαριάνθη Στάμογλου

Ζήνων Τζατζάρης
Ζήνων Τζατζάρης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ