ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα μεγάλο τίποτα...

Ηταν αναμενόμενο. Το προδίκαζε η «φύση» της υπόθεσης. Και ταυτόχρονα αποτελούσε κοινό αίσθημα, ότι ορατά και αόρατα χέρια θα έκλειναν κάθε στρόφιγγα, για να μη βγει ούτε στάλα ανεπιθύμητη. Οπως γίνεται πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις.

Για τη «17Ν» ο λόγος, που η απόσυρσή της πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο εξίσου θορυβώδη με τη δράση της. Και τα όσα ακολούθησαν την πολυθρύλητη έκρηξη της βόμβας στα χέρια του ενός εκ των... ηρώων (επίδειξη κρατικής ισχύος, προσπάθεια εθισμού του λαού στο χαφιεδισμό, γελοιότητες, κυβερνητικοί κομπασμοί, σχολιασμοί από βαπόρια και πράκτορες, τρομο-λαγνεία, σενάρια και... βαθυστόχαστες αναλύσεις και - κυρίως - ιδεολογική επίθεση κατά των επαναστατικών και άλλων λαϊκών κινημάτων) επιβεβαίωναν την εξαρχής εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι: Τα μεγάλα ψάρια δεν πρόκειται να πιαστούν. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν οι εγκέφαλοι της δημιουργίας της «17Ν» και όσοι μηχανισμοί την αξιοποίησαν - χρησιμοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Αφού, λοιπόν, όλα τακτοποιήθηκαν, η υπόθεση πήρε το δρόμο της προς το δικαστήριο. Και ο περισσότερος κόσμος - πλην... ορισμένων - έπαψε να απασχολείται με το θέμα. Σχεδόν το ξέχασε, αφού δεν του κάνει πια ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Ενα χρόνο μετά, τα ερωτήματα που υπήρχαν επί 27 χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ προστέθηκαν κι άλλα. Οσο κι αν έγινε συστηματική προσπάθεια να «απαντηθούν», δηλαδή να συσκοτιστούν ακόμη περισσότερο, παραμένουν και θα παραμείνουν αμείλικτα. Ορισμένα:

  • Αμερικανούς αρχιπράκτορες εκτέλεσε η «17Ν». Την έκρηξη της βόμβας περίμεναν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, 27 χρόνια, για να βρουν τους εκτελεστές;
  • Πώς είχαν τέτοιας ακρίβειας πληροφόρηση οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι;
  • Ποια άτομα αποτέλεσαν τη λεγόμενη πρώτη γενιά της «17Ν»;

Και άλλα πολλά...

Οι περισσότεροι αρθρογράφοι εφημερίδων, και άλλοι, προσπερνούν... ακατάδεκτα τέτοιου τύπου ερωτήματα. Βολικό, για να εμπεδώνεται ο ισχυρισμός τους, ότι η «17Ν» ήταν μια οργάνωση επαναστατική! Οτι ιδεολογική μήτρα της υπήρξε ο μαρξισμός - λενινισμός! Οτι ως τέτοια πρέπει να την καταγράψει η ιστορία! Μάλιστα, γνωστός δημοσιογράφος απογευματινής εφημερίδας, κάνοντας μια τέτοιου τύπου ανάλυση, δε δίστασε να τοποθετήσει τον Κουφοντίνα δίπλα στον Μπελογιάννη! (Ο θείος του Κουφοντίνα, στο μεταξύ, είχε δηλώσει εδώ και ένα χρόνο, ότι ο Κουφοντίνας δούλευε στην ΚΥΠ! Η δήλωση του ανθρώπου δεν ξαναπροβλήθηκε...).

Αποκλείεται κάποια από τα μέλη της «17Ν» (συλληφθέντες ή όχι) να είχαν υιοθετήσει διάφορα ιδεολογικά στοιχεία από την επαναστατική θεωρία; Ασφαλώς και δεν αποκλείεται. Εκείνο, όμως, που καθορίζει τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα μιας οργάνωσης, είναι σε όφελος τίνος και σε βάρος ποιων δρα αυτή. Ποιους εξυπηρετεί και ποιους ζημιώνει. Ποιοι ωφελούνται από τη δράση της. Και δε νομίζουμε ότι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος στα σοβαρά, ότι επί 27 χρόνια η «17Ν» ωφελούσε το λαϊκό κίνημα.

Επιπλέον: Είναι παγκοσμίως γνωστό και αποδεδειγμένο, ότι τέτοιου τύπου οργανώσεις, αν δεν κατασκευάζονται εξαρχής, χρησιμοποιούνται στην πορεία από μυστικές υπηρεσίες και εντάσσονται σε ευρύτερα σχέδια στόχευσης κινημάτων, αλλά και ενδοαστικών αντιθέσεων, που (όχι λίγες φορές) ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους και με τα 45άρια...

Με πρόσχημα την τρομοκρατία πάρθηκαν σωρεία αντιδημοκρατικά μέτρα «ασφάλειας» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θωρακίστηκαν περισσότερο τα μέσα καταστολής. Εξαπολύθηκε καταιγισμός επιχειρημάτων υπέρ της αστικής δημοκρατίας και κατά της βίας (όχι κατά της κρατικής, εννοείται...). Και πάνω απ' όλα δέχτηκε επίθεση το δικαίωμα του κάθε λαού να έρχεται σε ρήξη με τα ιμπεριαλιστικά πλαίσια και να τα καταργεί, με όποιον τρόπο ο κάθε λαός προκρίνει.

Ζούμε σε συνθήκες καπιταλιστικής θηριωδίας, τις οποίες πολλοί «επώνυμοι» συνειδητά παραγνωρίζουν. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι τη δράση υπηρεσιών δεν την παραγνωρίζει (επισήμως) μόνο η πλευρά των κομμάτων και ΜΜΕ που έσπευσε να χαρακτηρίσει μη πολιτική τη δράση της «17Ν». Την παραγνωρίζει και η άλλη πλευρά, που υπεραμύνεται της ακραιφνώς πολιτικής δράσης της «17Ν». Πρόκειται για εκείνους τους απαράμιλλους του «Δικτύου», και άλλους παρεμφερείς, που βλέπουν με συμπάθεια όσους σηκώνουν (δήθεν) τη σημαία της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής πάλης όταν πρόκειται ν' αναφερθούν στη «17Ν», αλλά που πηγαίνουν με το «Φόρουμ» να διαδηλώσουν για «ένα άλλον κόσμο που είναι εφικτός»! Από τη μια, συμπάθεια στην επανάσταση και μάρτυρες υπεράσπισης του Κουφοντίνα! Από την άλλη, «ανθρώπινος καπιταλισμός»...

Ο κοινός παρονομαστής, επομένως, έχει βρεθεί: Τα περί μυστικών υπηρεσιών είναι φαντασιώσεις του ΚΚΕ!! Γιατί; Γιατί δεν αποδείχτηκε! Αν υπήρχαν, θα είχε... αποδειχθεί!!!

Η «17Ν» έπαιξε το ρόλο της. Σήμερα είναι σαφές, ότι κι αν δεν υπήρχε θα είχε δημιουργηθεί. Το θέμα είναι, τώρα που αυτή εξέπνευσε, τι θα έρθει στη θέση της;

Παραμένει βέβαιο, ότι το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, κίνημα θα συνεχίσει ακόμη περισσότερο να περιφρουρεί τη δράση του. Το έκανε και στη Θεσσαλονίκη. Επαγρύπνηση και ανάπτυξη της ταξικής πάλης είναι όροι και για την απόκρουση κάθε προβοκάτσιας που θα επιχειρηθεί.


Μ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ