ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οταν καταργούν δικαιώματα...

Κατήγγειλε το γεγονός ότι ενώ οι γυναίκες καλύπτουν τουλάχιστον το 1/3 του δημοσιογραφικού πληθυσμού, μόνο το 3% καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Ποια; Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, που παρότρυνε μάλιστα τις δημοσιογράφους να εκπαιδευτούν συστηματικά στις νέες τεχνολογίες και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους πιο αποφασιστικά, χωρίς να υποτάσσονται σε αναχρονιστικά στερεότυπα!

Η υπουργός λοιπόν ενοχοποιεί τις νέες δημοσιογράφους γι' αυτή την πραγματικότητα, όταν η κυβέρνησή της πρωτοστατεί, ώστε να καταργούνται οι ευθύνες του ίδιου του κράτους στην παροχή δημόσιων δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών στις γυναίκες, τα παιδιά και την τρίτη ηλικία, αναγκαίες ώστε να μπορέσουν (όχι μόνο οι γυναίκες δημοσιογράφοι, αλλά και όλες οι εργαζόμενες) να συνδυάσουν τις επαγγελματικές και οικογενειακές ευθύνες τους. Τα στοιχεία που ακούστηκαν πρόσφατα στο ίδιο το συνέδριο, όπου έκανε τις «συστάσεις» η Βάσω Παπανδρέου, δίνουν την απάντηση στην υπουργό: «Η επίδραση του Μοντέλου της παγκοσμιοποίησης στη δομή και τη λειτουργία των ΜΜΕ - Ζητήματα Ισότητας και πώς αντιμετωπίζονται μέσω του Τύπου», ήταν τα θέματα του συνεδρίου που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων. Στη διάρκεια των εργασιών του τονίστηκε ότι η παγκοσμιοποίηση πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, αφού αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις που κατευθύνονται σε «επικίνδυνα μοντέλα» όπως: Ατυπη εργασία, κατακερματισμένο ωράριο, εργασία στο σπίτι, δελτίο παροχής υπηρεσιών (που κάνει θραύση ανάμεσα στις νέες δημοσιογράφους). Η ευελιξία δεν προϋποθέτει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, οι νέοι διστάζουν, να δημιουργήσουν οικογένεια χωρίς σταθερή θέση εργασίας και δεν εξελίσσονται όπως θα μπορούσαν στη δουλιά τους, ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Ζοφερή πραγματικότητα

Στο ίδιο συνέδριο υπογραμμίστηκε ότι 880.000 είναι τα Ελληνόπουλα προσχολικής ηλικίας, αλλά μόνο 135.000 οι θέσεις σε παιδικούς σταθμούς (δημοσίους και ιδιωτικούς). Και οι περισσότερες εργαζόμενες (δημοσιογράφοι και μη) δεν είναι προνομιούχες, ώστε να έχουν άνθρωπο στο σπίτι για το παιδί!

Ακόμα: Οι γυναίκες πτυχιούχοι Πανεπιστημίων πλήττονται από την ανεργία κατά 79% περισσότερο από τους άντρες με τα ίδια προσόντα, ενώ οι απόφοιτες ανωτέρων σχολών πλήττονται κατά 129% περισσότερο από τους άντρες με το ίδιο επίπεδο. Ειδικότερα, νέες δημοσιογράφοι (με ειδίκευση και πτυχία πολύ συχνά) καλούνται να κάνουν τη λάντζα στα κανάλια με εξευτελιστικές αμοιβές και χωρίς καμιά επαγγελματική σιγουριά. Η υπουργός κάνει πως δεν ξέρει ότι αυτό το τμήμα των εργαζομένων γυναικών (και δεν είναι το μοναδικό), γίνεται «ασύμφορο» για τους εργοδότες αν διεκδικήσει έστω στοιχειώδη δικαιώματα. Πόσοι εργαζόμενοι-ες με δελτίο παροχής υπηρεσιών παίρνουν την -έστω μικρή- αύξηση που δικαιούται κάθε μισθωτός;

Στο συνέδριο αναλύθηκε η εικόνα που δίνουν τα ΜΜΕ για τη γυναίκα και τονίστηκε ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι πρέπει να συμμετέχουν στην παραγωγή των προγραμμάτων, ώστε να διαμορφώνεται η σωστή εικόνα (σ.σ. ναι, αλλά ποιών γυναικών δημοσιογράφων; Ιδού η απορία!). Γιατί, όπως όλοι οι τηλέπαθοι γνωρίζουμε, υπάρχουν ορισμένες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται - και μάλιστα από γυναίκες για... γυναίκες!

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε επίσης λόγος για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η εξάσκηση της δημοσιογραφίας από τις γυναίκες, ώστε να είναι λειτούργημα: Ανάμεσα σε άλλα: στηλίτευση της κυρίαρχης κουλτούρας, διάδοση πληροφοριών για τα δικαιώματα των γυναικών, όχι δραματοποίηση μεμονωμένων περιπτώσεων, αλλά να δίνεται ο λόγος στις ίδιες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενθάρρυνση κινητοποιήσεων για διεκδίκηση και θέση των αρμοδίων μπροστά στις ευθύνες τους...

Καλά όλ' αυτά, αλλά το κύριο είναι η ανάπτυξη αγώνων διεκδικητικών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και την εργοδοσία, από κοινού με τ' άλλα τμήματα των εργαζομένων, τόσο για τα ιδιαίτερα αυτά προβλήματα και τα συνολικά του κλάδου, όσο και ενάντια στην εμπορευματοποιημένη ενημέρωση, για να αποκτήσει αυτή περιεχόμενο με βάση τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Σπάζοντας τη σιωπή...

Πώς γίνεται μια οδυνηρή εμπειρία να μετατραπεί να εμπειρία αγώνα, ζωής και νίκης πάνω στην αρρώστια και το θάνατο; Ο καρκίνος του στήθους και η μαστεκτομή είναι μια εμπειρία που μοιράζονται χιλιάδες γυναίκες, όμως ελάχιστες έχουν το κουράγιο να μιλήσουν γι' αυτή και μάλιστα δημόσια. Κι όμως, μια γυναίκα 72 χρονών, σύζυγος, μάνα και γιαγιά βρήκε τη δύναμη, όχι μόνο να αντισταθεί στη φθορά, αλλά και να επιτεθεί στην κατακτητική αρρώστια, να παλέψει με τα φαντάσματα και τους φόβους της, να γράψει για όσα πέρασε, τις εφιαλτικές εμπειρίες που είχε αντιμετωπίσει με την κρατική αδιαφορία, γιατρούς που έκαναν λάθη, οικογένεια που αγωνιούσε, παιδί που έκρυβε τα συναισθήματά του. Σπάζοντας τη σιωπή και εκφράζοντας ό,τι ένιωθε στο χαρτί -αλλά και στη σκηνή- η Δήμητρα Αργυρίου, μπόρεσε να ξεπεράσει την ασθένεια και να ορθοποδήσει. Παρακολουθήσαμε πρόσφατα την οδύσσειά της, έτσι όπως την απέδωσε η ίδια, σ' ένα πολύ ενδιαφέροντα μονόλογο -θα λέγαμε αυτοσχέδιο διάλογο- με τις καταπιέσεις και τους φόβους που μας συντροφεύουν από την παιδική μας ηλικία. Η παράσταση -ή μάλλον η κατάθεση ψυχής- έγινε στο χοροθέατρο «Χοροροές», σε σκηνοθεσία της Χριστιάνας Λαμπρινίδη, που είναι πρόεδρος του Οργανισμού Δημιουργικής Γραφής, σε χορογραφία Σοφίας Σπυράτου. Τα έσοδα της παράστασης, που διήρκεσε μια βδομάδα και είχε τίτλο «Ενα στήθος μετά», θα διατεθούν για τις άπορες, πρόσφυγες και μετανάστριες που πάσχουν από την ίδια ασθένεια.

«Θα σε φάω, πριν με φας!»

Απαγορεύσεις, κρυφοί φόβοι -όπου οι καρκίνοι βρίσκουν γόνιμο έδαφος- άγχη, «σαράκια»... Ο καρκίνος μέσα από τα κείμενα της Δήμητρας είναι σκοτεινός, θανατερός εραστής που για να του ξεφύγει γίνεται η ίδια επιθετική και τον εξοντώνει! Ο καρκίνος γίνεται σιωπηλή σφίγγα ή ακόμα γεράκια που επιτίθενται και πρέπει να βρει τρόπους να τα χτυπήσει, την ώρα που κοιμούνται. Γίνεται λαίμαργος και απρόσκλητος καλεσμένος σε ένα μυστικό δείπνο, όπου η γυναίκα ψάχνει να βρει σύμμαχους και να ανατρέψει τα δεδομένα: «Θα σε φάω, πριν με φας!». Η αντίσταση ξεκινάει από μέσα της - και είναι καλά σχεδιασμένη. Τα λόγια της, ενθάρρυνση για πολλές γυναίκες που δεν έχουν την τόλμη να αντιδράσουν, να αυτοθεραπευτούν, καθώς έχουν παραλύσει από το φόβο. Υπέρμαχος της αγωνιστικής στάσης στη ζωή, η συγγραφέας εξομολογείται:

«Με δισταγμό αποφάσισα να παρουσιάσω τα κείμενα του καρκίνου μου. Σκέφτηκα να μην τον αφήσω ήσυχο. Να κάνω μια τομή, μια χαρακιά που θα σπάσει το φόβο, ενώ θα δυναμώνει την αντίσταση.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, μπήκα σε μια εσωτερική διαδικασία, προσπαθώντας να συνεργαστεί το μυαλό και το σώμα μου με τα κείμενά μου.

Αμέτρητες φορές δυσκολεύτηκα να συνεχίσω. Το μυαλό δεν πειθαρχούσε. Αρνιόταν η μνήμη που ξεδίπλωνε πτυχές του καρκίνου μου καλά κρυμμένες, παρασύροντας το σώμα να αντιστέκεται. Η μνήμη, αδιαφορώντας, έφερνε εικόνες που με έπνιγαν, ώσπου ξέχασα πως είμαι μια γυναίκα 72 χρονών, μάνα, γιαγιά, σύζυγος. Εγινα παιδί, έφηβη, πάλεψα με τα φαντάσματά μου, ανάστησα αγαπημένους που φύγανε και με πολύ θυμό έσπασα τη σιωπή απογυμνώνοντας κρυφές και φανερές διαδρομές τους.

Αυτή την εμπειρία μοιράζομαι μαζί σας, ως οφειλή στη ΖΩΗ και ΘΥΜΗΣΗ στους ανθρώπους που φύγανε...».


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Πρόβα για τη μαύρη συνέχεια

Ωπ! Τι γίνεται, εδώ; Τραβάμε προς το φασισμό; Οπου ο κάθε φρουρός της εξουσίας, εξουσιοδοτημένος από την εξουσία, θα τραβάει το κλομπ - και σε λίγο το περίστροφο- και θα βαράει στο ψαχνό; Οι εικόνες που είδανε τις τελευταίες μέρες τα μάτια μας, δεν είναι «κάποια μεμονωμένα περιστατικά», όπως είπε ο Πρωτόπαππας. Είναι ασκήσεις ετοιμότητας, είναι πρόβα τζενεράλε, για τη μαύρη συνέχεια.

Σήμερα, πια, μετά τα ποτάμια αίματος και ιδρώτα που χύθηκαν, μετά τους μακρόχρονους αγώνες, τις φυλακές, τις εξορίες, τις εκτελέσεις, μετά τους ύμνους, τους νόμους και τα συντάγματα που «κατοχυρώνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα», όποια εξουσία σηκώνει χέρι πάνω στον πολίτη είναι εξουσία κατάπτυστη. Είναι εξουσία αυταρχική, χυδαία και παράνομη.

Κανένας δεν είναι αθώος. Και αυτοί που διατάζουν και αυτοί που εκτελούν και - πολύ περισσότερο - εμείς που παρακολουθούμε. Δεν είναι εικόνες για πολιτισμένους ανθρώπους αυτές που βλέπουμε στους δρόμους, στα εργοστάσια, έξω από τα υπουργεία, στα λιμάνια και τους αγρούς. Αυτό το άθλιο ανθρωποκυνηγητό, τα χημικά δακρυγόνα, οι κλοτσιές στις κοιλιές και τα κεφάλια των απεργών, τα στραμπουλίσματα των χεριών των γυναικών που αντιστέκονται για να σώσουν τις παράγκες τους, δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά», είναι ο εξευτελισμός του ανθρώπου. Είναι επίδειξη δύναμης, μέτρο φρονηματισμού και ανοιχτή απειλή γι' όσους διεκδικούν ανθρώπινη διαβίωση.

Αλλά, τελικά, τι είναι η βία; Ανωμαλία, ψυχική αρρώστια πληγωμένων και καταπιεσμένων χωροφυλάκων; Εκρηξη «μεμονωμένων» νευρικών αστυφυλάκων; Τα ΜΑΤ εκπαιδεύονται να χτυπάνε. Δασκαλεύονται και ντοπάρονται πού και πώς και ποιους να βαράνε. Οι εικόνες που βλέπουμε, όλο και τακτικότερα τελευταία, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας. Κύριε Πρωτόπαππα, κύριε υπουργέ της προπαγάνδας, η κυβέρνησή σας επέλεξε, δίδαξε και εκπαίδευσε όλο αυτό το σκυλολόι που χτυπάει με μίσος τους γέροντες, που σέρνει τις γυναίκες από τα μαλλιά, που βασανίζει κρατούμενους, που εξευτελίζει και ευτελίζει ανθρώπους και θεσμούς. Κύριε υπουργέ, εσείς κάνατε έτσι τους αστυφύλακες. Δικό σας δημιούργημα είναι. Εσείς τους μάθατε να μη σέβονται τους ανθρώπους...

... Και βέβαια, και εσείς και η κυβέρνησή σας, δεν ενεργείτε από αρρώστια, από ψυχική ανωμαλία - χωρίς να αποκλείεται και αυτό - φυσικά. Ενεργείτε έτσι, γιατί έτσι σας είπαν να συμπεριφέρεστε, γιατί βρίσκεστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Στο όνομα ποιανού βαράτε, κύριε υπουργέ; Ο λαός, δεν είναι μαζοχιστής, δε σας έδωσε εντολή να τον χτυπάτε. Σε ποιανού τ' όνομα, λοιπόν, βαράτε; Στο όνομα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Μπους και της νέας τάξης πραγμάτων, χτυπάτε. Μην παριστάνεται τον ανήξερο. Εκτελεστικό όργανο διεφθαρμένης τάξης είστε και εσείς και η κυβέρνησή σας, κύριε Πρωτόπαππα. Τάξης που γεμίζει τις χωματερές με σακατεμένους ανθρώπους, με άνεργους, με ανασφάλιστους, με πεινασμένους και από πάνω δαρμένους!

Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με τις ευγένειες! Η μαύρη αντίδραση έχει σηκώσει το χέρι της και στο εξής θα χτυπάει αδιακρίτως. Δε θα κυνηγάει απλώς τις «μειονότητες». Θα χτυπάει οτιδήποτε κινείται. Σήμερα τους απεργούς, αύριο θα σφραγίζει καταστήματα, μεθαύριο θα εκτελεί τους διανοούμενους στους δρόμους. Ολοι αυτοί οι αντιδημοκρατικοί νόμοι, όλες αυτές οι κάμερες που μας παρακολουθούν, τα ηλεκτρονικά φακελώματα, τα διάτρητα προσωπικά δεδομένα, δεν είναι παρά το περιβάλλον μέσα στο οποίο επωάζεται το αυγό του φιδιού.

Κανένας δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του στην πραγματικότητα. Ούτε να χώνει το κεφάλι του στην άμμο. Δε λύνονται έτσι τα προβλήματα. Ο κόσμος που κατασκευάζεται είναι ο κόσμος της κρατικής βίας. Της τυφλής βίας, που φέρνει την επόμενη -και χειρότερη- βία. Ενα ανθρώπινο κεφάλι που ανοίγει από το χτύπημα της επίσημης κρατικής εξουσίας, είναι μια πληγή που δεν κλείνει. Μια πληγή που ζητάει συνέχεια...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ