ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Η απασχολησιμότητα δεν έφερε μείωση των ανέργων

Στο 8,8% παραμένει η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Απρίλη του 2003, σύμφωνα με αναφορά του στατιστικού γραφείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο της Eurostat. Το ποσοστό αυτό δεν παρουσιάζει μεταβολές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Μάρτη του 2003, όμως σύμφωνα με την ίδια αναφορά το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη από τον Απρίλη του 2001 (8%) μέχρι και την τελευταία αναφορά παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση.

Αντίστοιχα το ποσοστό ανεργίας στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Απρίλη του 2003 ήταν 8,1%, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το Μάρτη του ίδιου χρόνου που ήταν στο 8%, ενώ ήταν στο 7,6% τον Απρίλη του 2002. Τον Απρίλη του 2003 οι χώρες που σημείωσαν τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας ήταν το Λουξεμβούργο με 3,5%, η Αυστρία με 4,3% και η Ιρλανδία με 4,6%. Η Ισπανία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (11,4%) στην ΕΕ.

Εντεκα χώρες της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση του ποσοστού ανεργίας τους τελευταίους 12 μήνες. Τις πιο σημαντικές αυξήσεις παρουσίασαν η Πορτογαλία από 4,5% στο 7,3%, η Ολλανδία από 2,6% στο 3,7% και το Λουξεμβούργο από 2,6% στο 3,5%.

Τον Απρίλη του 2003 σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2002 το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες στην Ευρωζώνη αυξήθηκε από 7,1% στο 7,8% και για τις γυναίκες από το 9,8% στο 10,2%. Στην «Ευρώπη των 15» το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες αυξήθηκε από 6,8% στο 7,3% και για τις γυναίκες από 8,6% στο 9%.

Τέλος τον Απρίλη του 2003 το ποσοστό ανεργίας για νέους κάτω των 25 ετών στην Ευρωζώνη ήταν 17,1% και στην «Ευρώπη των 15» 15,8%, ποσοστά αυξημένα σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2002 που ήταν 16,1% και 15% αντίστοιχα.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
«Γλυκιές» αποφάσεις για τους φαρμακοβιομηχάνους

«Η Ελληνική Προεδρία εκτιμά ότι το θέμα είναι άμεσης προτεραιότητας, τόσο από την άποψη της προστασίας της υγείας όσο και από την άποψη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας», τόνισε ο Κ. Στεφανής

Σε αποφάσεις που ικανοποιούν πρωτίστως τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι τις λαϊκές ανάγκες για φαρμακευτική περίθαλψη κατέληξαν οι υπουργοί υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Κ. Στεφανή, προχτές, 2 Ιούνη 2003. Οπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Υγείας η «πολιτική συμφωνία που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία - κλειδιά στην αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας».

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη κρατών κατέληξαν στο σχέδιο για τον Κανονισμό και την Οδηγία που αφορά στα φάρμακα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, που φαίνεται -αν και δεν αναφέρεται- ότι τελικώς η έγκριση της κυκλοφορίας των φαρμάκων περνάει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και παρακάμπτονται πλέον οι Εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων. Η ανάθεση της έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προκύπτει από το πρώτο και το τέταρτο σημείο - κλειδί, που αναφέρουν αντίστοιχα:

  • Κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται το φάρμακο που επιθυμεί, σε όποια χώρα και αν κατοικεί, αρκεί το φάρμακο να έχει έγκριση από την κεντρική διαδικασία, την οποία θα διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
  • Τα φάρμακα με νέα δραστική ουσία που προορίζονται για το AIDS, τον καρκίνο, τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και το διαβήτη θα λαμβάνουν υποχρεωτικά άδεια από την κεντρική διαδικασία (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων).

Οι αποφάσεις συνάδουν με το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων, που διατυπώθηκε πρόσφατα σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στην Αθήνα, για περισσότερη απελευθέρωση της αγοράς και τον καθορισμό ενιαίας τιμής στην ΕΕ. Μέσα στην ΕΕ υπάρχουν δυο τάσεις όσον αφορά στην αδειοδότηση των νέων φαρμάκων: Η πρώτη είναι η διαδικασία αυτή να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και η δεύτερη να υπάρχει - εκτός από το κεντρικό επίπεδο - και παράλληλη, σε κρατικό επίπεδο. Τελικά φαίνεται ότι επικρατεί η πρώτη.

Αλλά και με το δεύτερο σημείο - κλειδί ευνοούνται εμφανώς οι φαρμακοβιομήχανοι, καθώς θα μπορούν να διατηρούν τις πατέντες για μια δεκαετία για τα πρωτότυπα φάρμακα που θα λαμβάνουν άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σήμερα η περίοδος αυτή διαφέρει μεταξύ των κρατών - μελών και κυμαίνεται από 6 μέχρι 10 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο επιμηκύνεται ο χρόνος για τη δυνατότητα παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων που είναι ισοδύναμα με τα πρωτότυπα και φθηνότερα απ' αυτά.

Τέλος το τρίτο σημείο - κλειδί αναφέρει ότι «διασφαλίζεται η ποιότητα παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων».

Ο Κ. Στεφανής χαρακτήρισε το θέμα των φαρμάκων σύνθετο και περίπλοκο παρατηρώντας πως «επί αρκετές προεδρίες υπήρξε αντικείμενο χρονοβόρων και δύσκολων συζητήσεων» και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Προεδρία, η οποία εκτιμά ότι το θέμα είναι άμεσης προτεραιότητας, τόσο από την άποψη της προστασίας της υγείας, όσο και από την άποψη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις, αποδεκτές από όλες τις αντιπροσωπείες».

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης

Κινητοποιήσεις σήμερα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και αύριο στο «Δρομοκαΐτειο»

Εκρηκτικές καταστάσεις στο δημόσιο σύστημα ψυχιατρικής εφημερίας της χώρας έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Ετσι, σήμερα, Τετάρτη, «κλείνει» η ψυχιατρική εφημερία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και θα γίνονται δεκτά μόνον τα άκρως επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην πύλη του Ψυχιατρείου, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για τις άγριες περικοπές στα κονδύλια των εφημεριών, που προστίθενται στα δραματικά προβλήματα του ψυχιατρείου και οδηγούν τους εργαζόμενους σε εξόντωση και το δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας σε διάλυση.

Οι εργαζόμενοι καλούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και όλο τον ελληνικό λαό να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο - και με την παρουσία τους στην πύλη του ψυχιατρείου - στο δίκαιο αγώνα τους, υπογραμμίζοντας: «Οταν χτυπιέται το Δαφνί, το ψυχιατρείο των φτωχών, χτυπιέται βάρβαρα η ψυχική υγεία του ελληνικού λαού».

Κλείνει η εφημερία και στο «Δρομοκαΐτειο»

Εικοσιτετράωρη απεργία, κλείσιμο της εφημερίας και αποκλεισμό της Ιεράς Οδού από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, και οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο».

Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους και τους φορείς του νοσοκομείου (Επιστημονικό Συμβούλιο, διοίκηση), κινητοποιούνται διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που προκύπτουν από εισαγγελικές συμπεριφορές και δικαστικές αποφάσεις, αλλά και από τις τρομακτικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, το «Δρομοκαΐτειο» εφημερεύει δυο μέρες τη βδομάδα για δέκα ασθενείς με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Οι ασθενείς αυτοί είναι ανήσυχοι και πολλές φορές επικίνδυνοι για το προσωπικό. Οι εισαγγελείς, όμως, δε λαμβάνουν υπόψη τους την υπουργική απόφαση και πιέζουν το προσωπικό και τη διοίκηση του νοσοκομείου με μηνύσεις για να εισάγουν όσους ασθενείς στέλνουν. Ετσι, σε κάθε μια από τις εφημερίες εισάγονται είκοσι πέντε ασθενείς, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας και νοσηλείας να είναι πραγματικά κόλαση.

Οι εργαζόμενοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται, ενώ στα νοσηλευτικά τμήματα δυο γυναίκες νοσηλεύτριες και ένας γιατρός είναι υπεύθυνοι για 40 ασθενείς, αφού υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ειδικά ανδρικού νοσηλευτικού και γιατρών.

Παράλληλα, καταγγέλλει ως απαράδεκτο, εργαζόμενοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και ενώ εργάζονται σε τόσο αντίξοες συνθήκες και με τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, να καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, σαν παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου.

«ΣΙΣΣΕΡ»
Χωρίς αγώνα ταξικό λύσεις δεν υπάρχουν

Εξω από τη Βουλή βρέθηκαν χτες περίπου 100 εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο» για να διεκδικήσουν σύμφωνα με το πλαίσιο διεκδίκησης του σωματείου τους την υπαγωγή τους στο νόμο 2112 ώστε να αποζημιωθούν οι απολυμένοι με όρους υπαλλήλου και όχι εργάτη. Σωστό το αίτημα και η κινητοποίηση. Σε υπόμνημα όμως που κατέθεσε η διοίκηση του σωματείου στις αντιπροσωπείες των κομμάτων αναφέρονταν πως το σωματείο έχει ζητήσει απ' όλα τα κόμματα να καταθέσουν σχετική τροπολογία, κάτι που σύμφωνα με το υπόμνημα έκανε μόνο ο ΣΥΝ. Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε καθαρό στη διοίκηση του σωματείου ότι το ΚΚΕ έχει ήδη συμπεριλάβει το αίτημα στο διεκδικητικό πλαίσιο - πρόταση για πάλη από την ίδια την εργατική τάξη, που ανακοίνωσε δημόσια η Γενική Γραμματέας του Κόμματος σε ειδική συνέντευξη Τύπου. Κι αυτό έγινε πριν να φτάσει - και δεν είχε σταλεί ποτέ μέχρι και χτες τέτοιο αίτημα από τη διοίκηση του σωματείου στο ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το ΚΚΕ έγινε καθαρό πως αν τεθεί τέτοια τροπολογία για ψήφιση ασφαλώς και θα την ψηφίσουν οι βουλευτές του. Ως αργά το βράδυ η τροπολογία δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία με επίκληση από τον πρόεδρο του κανονισμού της Βουλής για συζήτηση μόνο τροπολογιών που καταθέτουν υπουργοί, γεγονός που γνώριζε ο ΣΥΝ. Γεγονός που επαναβεβαιώνει τη θέση πως αν η ίδια η εργατική τάξη δεν παλέψει συσπειρωμένη σε ταξική βάση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων της, ικανοποίησή τους από τα κόμματα που πίνουν νερό στο Μάαστριχτ δεν πρόκειται να δουν. Οπερ σημαίνει, πως και οι εργάτριες της «Σίσσερ» έχουν θέση αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ. Γιατί θέλει αγώνα και ξανά αγώνα η υπεράσπιση του εργατικού δίκιου. Κι όχι ψιλοκομπινούλες τύπου ΣΥΝ που προσπαθεί να φανεί φιλεργατικός ώσπου να πάνε άκλαφτες και οι εργάτριες της «Σίσσερ»...

Αλχημείες για την ανεργία των αναπήρων

Η ανεπάρκεια των επιδομάτων και των κοινωνικών υπηρεσιών για τους ανθρώπους με αναπηρίες και προβλήματα υγείας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε αυτές τις κατηγορίες πληθυσμού, αναδεικνύονται από έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που έγινε το β' τρίμηνο του 2002 στα πλαίσια της συνεχούς έρευνας εργατικού δυναμικού.

Στην έρευνα - και με δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των αναπήρων - συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία οι άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση ή οι ρευματισμοί, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά, τόσο για την επιστημονική επάρκεια της έρευνας όσο και για τα αποτελέσματά της.

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, ερευνήθηκαν 77.451 μέλη των 30.057 νοικοκυριών που ανήκαν στο δείγμα της έρευνας του εργατικού δυναμικού. Από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι το 19% του πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια αναπηρία και περισσότερα απ' τα μισά άτομα βρίσκονται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Με αριθμητικές αλχημείες παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν τάχα την απασχόληση αυτών των ατόμων. Ετσι, αναφέρεται ότι το ποσοστό ανεργίας για τους ανθρώπους με αναπηρίες και προβλήματα υγείας είναι μικρότερο (!) από το αντίστοιχο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (8,9% έναντι 9,6%), αφού όμως έχει θεωρηθεί ως δεδομένο ότι το 84% των ανθρώπων με αναπηρίες και προβλήματα υγείας είναι οικονομικά μη ενεργοί, έναντι του 58% που ισχύει στο σύνολο του πληθυσμού.

Ακόμα και με αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι το 42,5% των ατόμων με πρόβλημα υγείας ή αναπηρία αντιμετωπίζουν πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού, με κυριότερα τα ανεπαρκή επιδόματα (62,1%), την ανεργία (53,6%), την ανεπάρκεια των κοινωνικών υπηρεσιών (51,8%). Το ένα τρίτο από αυτά τα άτομα που είναι άνεργα ή οικονομικά μη ενεργά κρίνουν ότι θα χρειάζονταν κάποια βοήθεια στο χώρο εργασίας, ωστόσο μόλις το 3,5% αυτών εργάζονται σε προστατευόμενη ή υποστηριζόμενη θέση.

Απάντηση σε όσους ευαγγελίζονται την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αποτελεί και το στοιχείο που δείχνει απότομη αύξηση των προβλημάτων υγείας και αναπηριών στις ηλικίες άνω των 55 χρόνων (17,7% από 8,9% που είναι το ποσοστό στις ηλικίες 45 - 54). Το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων με πρόβλημα υγείας (14,6%) εμφανίζεται στους γεωργούς και κτηνοτρόφους, που έχουν σημαντικά μεγαλύτερη μέση ηλικία σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά και στους χειριστές μηχανημάτων (6,7%), τους ειδικευμένους τεχνίτες και τους πωλητές (5,8%).

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Μόνη επιλογή η «ουρά» από τα χαράματα για ένα κουπόνι

Οι ουρές της «ντροπής» που δημιουργήθηκαν έξω από τα κέντρα διανομής εισιτήριων κοινωνικού τουρισμού και εκδρομικών προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας, τις προηγούμενες μέρες, καταδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο την αδυναμία των εργατών και συνταξιούχων να καλύψουν έστω και μια μέρα διακοπών με δικά τους έξοδα! Τα πενιχρά και χρόνο με το χρόνο μειωμένα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων είναι αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που μόνη επιδίωξή της είναι η εξυπηρέτηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, σε βάρος της εργατικής τάξης.

Εξάλλου, πρόσφατα είναι τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με τα οποία το 40,3% των Ελλήνων, δηλαδή οι 4 στους 10 δε θα κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι και από αυτούς το 72% για οικονομικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη δυο προγράμματα της Εργατικής Εστίας. Το μεν πρώτο είναι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο αφορά 300 με 350 χιλιάδες δικαιούχους. Το δεύτερο είναι το εκδρομικό πρόγραμμα - που διεκδικείται με μεγαλύτερη ένταση - και αφορά περίπου 27-30 χιλιάδες δικαιούχους. Ο λόγος που οι δικαιούχοι επιδιώκουν να πάρουν το δεύτερο πρόγραμμα έχει να κάνει πρώτα και κύρια με το γεγονός ότι στοιχίζει λιγότερο και διευκολύνει περισσότερο γιατί οργανώνεται εξ ολοκλήρου από την Εργατική Εστία. Δεύτερον, επειδή ακριβώς οργανώνεται από την ίδια την Εστία καλύπτονται όλες οι μεταφορές - κατά τη διάρκεια των διακοπών - με πούλμαν και έτσι διευκολύνονται οι μεγάλες ηλικίες.

Η αύξηση των εκδρομικών προγραμμάτων που να καλύπτουν περισσότερους δικαιούχους είναι επιτακτική ανάγκη, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αφού η κυβέρνηση που «καυχιέται» για την κοινωνική της πολιτική, δε δίνει «δεκάρα τσακιστή» στην Εργατική Εστία για αυτά τα προγράμματα, ενώ μηδαμινό είναι το ποσοστό που αποδίδουν και οι εργοδότες! Επιπλέον μέχρι και σήμερα το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει τις οφειλές του στην Εργατική Εστία.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Σύσκεψη ΠΑΜΕ

Σύσκεψη απολογισμού και προγραμματισμού δράσης για το επόμενο διάστημα και, βεβαίως, για την προετοιμασία για τη συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη στις 20 Ιούνη, διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., το ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στη σύσκεψη θα εκλεγεί και Γραμματεία.

ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ανεργος απελπισμένος αυτοπυρπολήθηκε

Πρόλαβαν και τον έσωσαν συγχωριανοί του

H φτώχεια, η ανεργία, η αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο οδήγησαν 43χρονο σε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο σπίτι του, στον Οικισμό Παλιννοστούντων στο Ζυγό Καβάλας. Πρόκειται για τον Θεοδόσιο Περούκα, παντρεμένο και πατέρα 4 παιδιών.

Αποφάσισε να βάλει τέρμα στη ζωή του όταν οι αρμόδιοι του Δήμου Φιλίππων Καβάλας αρνήθηκαν να του δώσουν μια θέση εποχικού εργάτη, την οποία περίμενε για πολύ καιρό.

Σε κατάσταση απελπισίας, περιέλουσε το σώμα του με οινόπνευμα και αυτοπυρπολήθηκε. Αλλοι κάτοικοι του οικισμού που αντελήφθησαν την ενέργειά του ειδοποίησαν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και τελικά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Με ελαφρά εγκαύματα στο πρόσωπο και το σώμα επέστρεψε, τελικά, στο σπίτι του.

Ο άνεργος ομογενής έκανε μέχρι τώρα, περιστασιακά, κάποια μεροκάματα που δεν του επέτρεπαν να καλύψει τα καθημερινά έξοδα της οικογένειάς του. Τελευταία του ελπίδα ήταν ο Δήμος Φιλίππων. Το όχι όμως που εισέπραξε από τους αρμόδιους τον οδήγησε στην απόφασή της αυτοκτονίας, που ευτυχώς, δε στάθηκε μοιραία για τη ζωή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ