ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Η κυβέρνηση δε θέλει να ακούσει τους τοπικούς φορείς

Απέρριψε το αίτημα του ΚΚΕ να αναπτύξουν τις θέσεις τους στη Βουλή

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων του Πολυδενδρίου στη Βουλή

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων του Πολυδενδρίου στη Βουλή
Με διαδικαστικά τερτίπια η κυβερνητική πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής αποφάσισε χτες να μην ακούσει τους τοπικούς φορείς που αντιδρούν στη χωροθέτηση των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Παρά το σχετικό αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο προεδρεύων, Γ. Θωμόπουλος, με πρόσχημα ότι οι σχετικές ρυθμίσεις για τα απορρίμματα περιέχονται σε τροπολογία, αποφάσισε να μην κληθούν τοπικοί φορείς γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό...

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, εκτός από το αίτημα για κλήση των τοπικών φορέων είπε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε εσπευσμένα την Παρασκευή το βράδυ σε άσχετο νομοσχέδιο (για τα μητρώα μελετητών) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητηθεί. Ζήτησε - και με αυτό συμφώνησαν και τα άλλα κόμματα - να αποσυρθεί και να έρθει με άλλη διαδικασία προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά αλλά και να ακουστούν και οι τοπικοί φορείς που αντιδρούν. Ομως, η κυβέρνηση απέρριψε και αυτό το αίτημα και έτσι η σημαντική αυτή διάταξη που αφορά εκατομμύρια κατοίκους θα συζητηθεί χωρίς να ακουστεί η γνώμη τους.

Η τροπολογία θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο.

Παπανδρέου υπέρ καρκινογόνου καύσης

Στο μεταξύ, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, για άλλη μια φορά χτες, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της καρκινογόνου καύσης ως μεθόδου διαχείρισης των σκουπιδιών. Μιας μεθόδου - και άλλων παρόμοιων - που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να πλασάρουν και στη χώρα μας μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, αν και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των 4 εκατομμυρίων κατοίκων και στο περιβάλλον είναι ολέθριες.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να έχουν επιλεγεί με βάση τις μελέτες οι περιοχές που θα γίνουν οι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. «Από κει και πέρα - πρόσθεσε - μέσα στην τροπολογία λέμε ότι αν στην Ανατολική Αττική θέλουν δικοί τους σύνδεσμοι να το διαχειριστούν ας το κάνουν. Και τους είπα ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια τεχνολογία θέλουν. Θέλουν καύση; Καμία αντίρρηση. Διότι υπάρχουν πάρα πολλά εργοστάσια καύσης σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου. Σε πρωτεύουσες και σε χώρες που είναι πολύ πιο ευαίσθητες για το περιβάλλον απ' ό,τι είμαστε εμείς. Στο κέντρο της Βιέννης υπάρχει εργοστάσιο καύσης, στο Μιλάνο, στη Φρανκφούρτη, στην Ολλανδία, σε όλες τις χώρες».

Δηλαδή, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ακριβώς τις χώρες όπου έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία αυτή και οι οποίες ενδιαφέρονται να την πουλήσουν - με το αζημίωτο - και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» κάποιους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

«Ξέχασε» ωστόσο να αναφέρει και τα σοβαρότατα μειονεκτήματα της καύσης, δηλαδή ότι αποτελεί αντικίνητρο για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών, παραμένει η πλέον αντιπεριβαλλοντική μέθοδος καθώς οι εκπεμπόμενοι στο περιβάλλον ρύποι εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και το περιβάλλον, απαιτεί υψηλότερο οικονομικό κόστος, ως αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι το ενεργειακό όφελος από την καύση των απορριμμάτων υπολείπεται της ενεργειακής συνεισφοράς για την κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Αποφασισμένοι να ακυρώσουν τα καταστροφικά σχέδια

Λίγες μέρες μετά την τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που καταδικάζει τη Δυτική Αθήνα σε αιώνιο σκουπιδότοπο της Αττικής, οι κάτοικοι της Ζοφριάς Ανω Λιοσίων και άλλων δήμων προχώρησαν χτες σε συγκέντρωση και πορεία προς το Δημαρχείο των Ανω Λιοσίων, ενώ απέκλεισαν για πάνω από μία ώρα τη διασταύρωση στα Σίδερα Ζοφριάς.

«Να φύγει τώρα η χωματερή, μολύνει και σκοτώνει τη ζωή» απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι, δίνοντας το «παρών» στο κάλεσμα της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής από τη Δυτική Αττική. Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν το δρόμο, κάτω από την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν από νωρίς στο χώρο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μας σταματήσουν», διαμήνυαν στελέχη της Επιτροπής Αγώνα και ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το άγριο ξύλο των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους στο Πολυδένδρι, με εντολή της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση», δήλωσε στο «Ρ» ο Γιάννης Παπαπαναής, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, «είναι υπόλογη, διότι ενώ γνωρίζει ότι η Δυτική Αττική δεν έχει χώρο για άλλα σκουπίδια, χωροθετεί νέους ΧΥΤΑ οι οποίοι αποτελούν στην ουσία συνέχεια της υπάρχουσας χωματερής στα Ανω Λιόσια. Μάλιστα, επιθυμεί να φέρει εδώ και τα απόβλητα, στη θέση Νταμάρι Μουσαμά. Εδώ μιλάμε για μια συμπαιγνία κυβέρνησης και δημάρχων».

Από την πλευρά του ο Θ. Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου με την ΠΑΣΥΜ, κατήγγειλε την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να χωροθετήσει χωματερή στο Θριάσιο Πεδίο. «Καμιά μελέτη - τόνισε - δεν υπάρχει που να επιβεβαιώνει ότι ο χώρος είναι κατάλληλος. Η κυβέρνηση λειτουργεί έτσι επειδή αυτό τη βολεύει». Αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή Χαμομήλι του Μενιδίου, υπογράμμισε ότι η περιοχή δε σηκώνει άλλη υποβάθμιση. Την Παρασκευή στις 8 μ.μ. η Διαδημοτική Επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει περαιτέρω τη στάση της.

  • Χτες, κάτοικοι του Πολυδενδρίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.
ΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε αυταρχικό κατήφορο η κυβέρνηση

Τη βάναυση και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Βόρειας Αττικής, που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ανατολικής Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «η επίθεση αυτή αφορά όλους τους πολίτες που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση των δημοκρατικών τους ελευθεριών, όσους αγωνίζονται για την περιφρούρηση των ασφαλιστικών τους κατακτήσεων, για το μεροκάματό τους, την ανεργία, την υγεία».

Σε σχετική ανακοίνωση η ΝΑΣ συμπληρώνει πως η επίθεση που δέχτηκαν παιδιά, γέροι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι πολίτες είναι συνέχεια των αντίστοιχων επιθέσεων «που δέχτηκαν οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, των Βριλησσίων και της χουντικής έμπνευσης απαγόρευσης των διαδηλώσεων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Είναι συνέχεια του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών ενεργειών που προχωρά και προσπαθεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η τροπολογία "έκτρωμα" της κυβέρνησης χειροτερεύει το σύνολο του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αναγκάζει να καταφύγει σε παραπέρα αυταρχισμό».

Η ΝΑΣ καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των κατοίκων και υπογραμμίζει τις ευθύνες τόσο της ίδιας όσο και ορισμένων εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης που έπαιξαν το παιχνίδι της, προβάλλοντας την άποψη ότι η Ανατολική Αττική πρέπει να διαχειριστεί μόνη της τα σκουπίδια της.

Η ΝΑΣ καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο, καθώς επίσης τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια της περιοχής να συνεδριάσουν άμεσα και να καταδικάσουν την επίθεση των ΜΑΤ, να πάρουν θέση για την τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία χωροθετούνται οι ΧΥΤΑ και να ενημερώσουν τους κατοίκους για όλες τις εξελίξεις ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Επίσης, καλεί τους κατοίκους να αγωνιστούν για την ενιαία αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων, για την άμεση αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών και τη σωτηρία του περιβάλλοντος στην Αττική και να εναντιωθούν στην καύση και την ιδιωτικοποίηση του τομέα απορριμμάτων.

ΤΕΔΚΝΑ
Συμπαράσταση στους συλληφθέντες

Τη συμπαράστασή της στον πρόεδρο της Κοινότητας Πολυδενδρίου, Θ. Σαρκίρη και τον αντιπρόεδρο της Κοινότητας Καπανδριτίου, Δ. Βαλτανιώτη, οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με άλλους πολίτες στη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, «κακοποιήθηκαν στην Ασφάλεια και στη συνέχεια οδηγήθηκαν με χειροπέδες στην Εισαγγελία, ως κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου», εκφράζει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΤΕΔΚΝΑ υπογραμμίζει πως «η αντιμετώπιση των αντιδράσεων των κατοίκων με δακρυγόνα και χειροπέδες το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιτείνουν το αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να ακυρώνουν κάθε δυνατότητα διαλόγου για την εξεύρεση και αποδοχή λύσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ