ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόοδος στα χαμόγελα, όχι στην ουσία

Εντονες οι αντιδράσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων και των εποίκων στις δεσμεύσεις Αμπάς και Σαρόν, αντιστοίχως, στη σύνοδο της Ακαμπα

Στην αγκαλιά των ΗΠΑ...

Associated Press

Στην αγκαλιά των ΗΠΑ...
ΑΚΑΜΠΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στην πρώτη τους δημόσια χειραψία υπό το βλέμμα του Αμερικανού Προέδρου προχώρησαν, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του. Οι Σαρόν και Αμπάς δήλωσαν ότι αποδέχονται τον «οδικό χάρτη» και με γενικόλογη, ομολογουμένως, φρασεολογία αναγνώρισαν εκατέρωθεν το δικαίωμα ύπαρξης σε ανεξάρτητα κράτη. Εντούτοις, η έλλειψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων, ιδιαίτερα από την ισραηλινή πλευρά, καθώς και η τάχιστη απόρριψη των δεσμεύσεων Αμπάς από τις παλαιστινιακές οργανώσεις καθιστούν, μάλλον, κενή ουσιαστικού περιεχομένου την πολυσυζητημένη σύνοδο στη θερινή κατοικία του Ιορδανού μονάρχη.

«Οι Ιεροί Τόποι πρέπει να μοιραστούν ανάμεσα στο κράτος της Παλαιστίνης και στο κράτος του Ισραήλ και από αυτό θα ωφεληθούν και τα δύο μέρη αλλά και ολόκληρη η περιοχή», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου. Είχαν προηγηθεί ξεχωριστές συναντήσεις του Μπους με τον Αμπάς και τον Σαρόν ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε κατ' ιδίαν και με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα.

Ο Μπους επανέλαβε την προσήλωση της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και στο «όραμα» για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και αναφέρθηκε εκτενώς στις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών που προηγήθηκαν, εκτιμώντας ότι δημιουργούν «μεγάλες ελπίδες για μεγάλες αλλαγές στη Μέση Ανατολή». Δεν παρέλειψε, με μια φράση, να πλέξει το εγκώμιο του Παλαιστινίου πρωθυπουργού. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχει, ήδη, δώσει εντολή στη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, να λειτουργεί ως εκπρόσωπός του για το ζήτημα, ότι έχει συνεννοηθεί με τον ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, να θέσει το θέμα «στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» και ότι διόρισε μια επιτροπή υπό τον βοηθό ΥΠΕΞ, Τζον Γουλφ, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» και από τις δύο πλευρές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δεν προχώρησε σε καμία εντυπωσιακή δήλωση, με εξαίρεση, ίσως, τη φράση του ότι αντιλαμβάνεται «την αναγκαιότητα μιας εδαφικής συνέχειας για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Κατά τα άλλα, ο Σαρόν αρκέστηκε να επαναλάβει τα γνωστά: Οτι δέχεται τον «οδικό χάρτη», ότι προτεραιότητά του είναι «η ασφάλεια του Ισραήλ» και ότι θα διαλύσει «τους παράνομους εποικισμούς» καταλήγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι να κυβερνούν το λαό τους και το κράτος τους».

Αν κάποιος έκανε σημαντικές, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, ανακοινώσεις, αυτός είναι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο Μαχμούντ Αμπάς, αφού επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι αποδέχονται τον «οδικό χάρτη», δήλωσε πως δεσμεύεται «να δώσει οριστικό τέλος στη βία και στην τρομοκρατία, γιατί αυτές οι μέθοδοι δεν ωφελούν τον αγώνα και τους σκοπούς του παλαιστινιακού λαού». Δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει «δραστικά» όλους όσοι επιτίθενται εναντίον Ισραηλινών «όπου και αν γίνονται αυτές οι επιθέσεις» και κάλεσε σε «άμεση λήξη της στρατιωτικής Ιντιφάντα». Ο Αμπάς αναγνώρισε «τα βάσανα του εβραϊκού λαού μέσα στην ιστορία» και τόνισε ότι «τώρα πρέπει να δοθεί τέλος σε όλα αυτά», καλώντας την ισραηλινή πλευρά να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνόδου, εκτός από τον Πρόεδρο Μπους, δήλωνε και ο οικοδεσπότης, μονάρχης Αμπντάλα, αλλά και ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το ότι ο Αριέλ Σαρόν αναγνώρισε την αναγκαιότητα παλαιστινιακής ανεξαρτησίας και μίλησε για τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας. Ο Κόλιν Πάουελ μίλησε για «σημαντικά βήματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, η οποία, όμως, θα βελτιωθεί θεαματικά μέσα από την πράξη».

Αντιδράσεις εκατέρωθεν

Για αποτυχία έκανε λόγο ο πρώην κύριος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος Μπους δεν κατέθεσε κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε ζήτησε καμία δέσμευση. Ο Σαρόν δε μίλησε για κυρίαρχο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος ούτε δεσμεύτηκε να τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων. Αρα, για ποια πρόοδο μιλάμε;», αναρωτήθηκε.

Με ξεχωριστές τους ανακοινώσεις, οι οργανώσεις «Χαμάς», «Τζιχάντ» και «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» αρνούνται να τερματίσουν την ένοπλη πάλη «όσο δεν τελειώνει η ισραηλινή κατοχή». Η «Τζιχάντ», μάλιστα, κατηγόρησε τον Μαχμούντ Αμπάς ότι «έδωσε το πράσινο φως στον εχθρό να χτυπήσει το νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση». Η αντίδραση των οργανώσεων απηχεί την άποψη που έχει ένα σημαντικό κομμάτι της παλαιστινιακής κοινής γνώμης. Ωρες πριν την Ακαμπα, διαδηλώσεις κατά της συνόδου και υπέρ του Γιάσερ Αραφάτ πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Γάζας και στην Τουλκαρέμ.

Αντιδράσεις, όμως, προκλήθηκαν και ανάμεσα στους εποίκους. Το συμβούλιό τους κατηγόρησε τον Σαρόν ότι «στην Ακαμπα συνθηκολόγησε με την παλαιστινιακή τρομοκρατία». Οι έποικοι είχαν προγραμματίσει διαδηλώσεις για χτες βράδυ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η αλληλοσφαγή συνεχίζεται

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι πολέμαρχοι συνεχίζουν τις αλληλοσφαγές στο βορρά. Η κυβέρνηση «πανηγυρίζει», διότι, χάρη στα φορολογικά έσοδα που ευδοκίμησε να της παραχωρήσει ένας εξ αυτών, πλήρωσε... όλο το στρατό της, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Ασράφ Γκάνι, προειδοποιεί πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει περάσει. Ο μοδάτος «Πρόεδρος» Καρζάι πάντως χτες έδειχνε να απολαμβάνει τη στιγμή: το κόκκινο χαλί στο Χίθροου, καθώς άρχιζε την επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα...

Στο Σπιν Μπολντάκ, στη μεθόριο με το Πακιστάν, ξέσπασε προχτές μάχη μεταξύ ομάδων ενόπλων «πιστών» στην κυβέρνηση. Οταν τα πυρά σταμάτησαν, τρεις άνθρωποι ήταν νεκροί - δύο στρατιώτες και ένας μεταφραστής. Μόνο η παρέμβαση των Αμερικανών, είπε Αφγανός αστυνομικός, σταμάτησε τη μάχη.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Καρζάι ανακοίνωσε πως κατάφερε να πληρώσει περίπου 100.000 άνδρες μετά την καταβολή από τον Ισμαήλ Χαν, πολέμαρχο που ελέγχει την επαρχία Χεράτ, «φόρων» 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ηταν η πρώτη «εισροή» της κυβέρνησης σε 18 μήνες (!). Οι Αμερικανοί και στελέχη της κυβέρνησης «ήλπιζαν» ότι πρόκειται για μια πρώτη «νίκη» στην προσπάθεια του Προέδρου (που διόρισε η Ουάσιγκτον) να αποσπάσει χρήματα από τα «καλά παιδιά» της πάλαι ποτέ Συμμαχίας του Βορρά. «Το θέμα δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση», σχολίασε ο Ασράφ Γκάνι, υπουργός Οικονομικών. «Οι κυβερνήτες (των επαρχιών) δεν είναι αυτόνομοι». Ο Ουζμπέκος στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ είναι άγνωστο αν... πείθεται.

Ο Γκάνι πάντως πρόσθεσε («απλώνοντας το χέρι» στους διεθνείς υποστηρικτές της κυβέρνησής του στη Δύση) ότι χρειάζονται «τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια», ώστε να «εξέλθει από την κατάσταση της φτώχειας» η αφγανική οικονομία, που κινδυνεύει με πλήρη χρεοκοπία.

Ο Καρζάι ωστόσο βρισκόταν χτες στο Λονδίνο κι αναμενόταν να συναντηθεί το βράδυ με τον Τόνι Μπλερ, για να συζητήσουν θέματα διμερούς «συνεργασίας», «(αν)ασφάλειας» και «καταπολέμησης» της (τεράστιας) παραγωγής ναρκωτικών...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εξαλλοι «πανηγυρισμοί» ισλαμιστών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Αναγκαστικές προσευχές. Δημιουργία υπουργείου Ηθών και Αξιών. Εναρξη καμπάνιας για την «πάταξη των κακών της κοινωνίας». Καταδίωξη «της διαφθοράς, της γύμνιας και της βαρβαρότητας». Απαγόρευση της μουσικής. Διαχωρισμός των φύλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτή είναι η ιδέα του ΜΜΑ περί «ισλαμικού νόμου», που προκαλεί «ανησυχία» σε Ισλαμαμπάντ και Ουάσιγκτον.

Ο συνασπισμός των έξι ισλαμιστικών κομμάτων πέτυχε να εγκριθεί ομόφωνα στην τοπική Βουλή της Επαρχίας του Βορειοδυτικού Συνόρου, ο νόμος αυτός, που - σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απειλεί σοβαρά τα δικαιώματα των γυναικών, των θρησκευτικών μειονοτήτων και θέτει θέμα «ταλιμπανοποίησης» της περιοχής - αποτέλεσε το έναυσμα για εκατοντάδες φανατικούς που πανηγύρισαν την επιτυχία του ΜΜΑ σχίζοντας διαφημίσεις που απεικονίζουν γυναίκες, καταστρέφοντας κεραίες δορυφορικής τηλεόρασης και πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον τοπικών υποκαταστημάτων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η αστυνομία απλώς κοίταζε...

Παρ' όλη όμως τη φημολογία για την «απειλή» που υποτίθεται ότι θέτει το ΜΜΑ στον «κοσμικό χαρακτήρα» του κράτους - της δημοκρατικό φύλλο συκής ενδεδυμένης χούντας του στρατηγού Μουσάραφ - ο δικτάτορας (πρόεδρος για τους φίλους) φέρεται να μελετά την «εξαγορά» του ηγέτη του ΜΜΑ, Μολάνα Φαζλ, και την πιθανή ένταξή του στην κυβέρνηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ