ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
«Χαριστική βολή» στο στρατιωτικό νόμο

Από την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών

Associated Press

Από την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
ΛΙΜΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες Περουβιανοί εργαζόμενοι, αγρότες και φοιτητές πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις και πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Λίμα, αλλά και άλλων πόλεων. Από το Ικίτος, στο βορρά χαμένο μες στη ζούγκλα του Αμαζονίου, μέχρι την Αρεκίπα, σκαρφαλωμένη στις Ανδεις και κοντά στα σύνορα με τη Χιλή, αψήφησαν το στρατιωτικό νόμο και απαίτησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Διαδήλωσαν στη Λίμα ενάντια στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί εκ μέρους της κυβέρνησης του Προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, που κρατούν από τις αρχές του Μάη και εξελίχτηκαν σε άμεση αμφισβήτηση του Προέδρου και της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά όσον αφορά στην οικονομική πορεία της χώρας και τα μέτρα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί. Η αυλαία ήταν η είσοδος χιλιάδων αγροτών και μικροκαλλιεργητών κόκας στη Λίμα στις 5 Μάη, ενώ τη σκυτάλη πήραν μέσα σε μία εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί. Μερικές μέρες αργότερα ακολούθησαν οι οδηγοί φορτηγών, οι εργαζόμενοι στον Τομέα της Υγείας, ενώ σαν «πυρκαγιά» απεργίες λάμβαναν χώρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι φοιτητές τάσσονταν στο πλευρό απεργών και αγροτών. Ολες οι νευραλγικές οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν από τα μπλόκα σε 64 σημεία, ενώ εξεγερσιακή κατάσταση επικρατούσε τουλάχιστον στις μισές επαρχίες.

Πείνα, μιζέρια, εξαθλίωση

Εντούτοις, τίποτα δε δείχνει ικανό να κάμψει τον αγώνα των Περουβιανών, που αγνοώντας τις απαγορεύσεις και την καταστολή, έφτασαν τελικά στο προεδρικό μέγαρο για να αποκηρύξουν τα «κατασταλτικά δικτατορικά μέτρα», καθώς οι κινητοποιήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τις αστυνομικές αρχές, αλλά και τον ίδιο το στρατό που έχει λάβει εντολές να πατάξει οποιαδήποτε αντίδραση. Και οι διαδηλώσεις είχαν χαρακτηριστεί από τον υπουργό Εσωτερικών ως «κατάφωρη παραβίαση του γράμματος του νόμου». Εντούτοις, μόνο μικροεπεισόδια σημειώθηκαν, κυρίως σε άλλες πόλεις, με ρίψεις δακρυγόνων. Οι εντολές, μάλλον, σαφείς και συγκεκριμένες: προσπάθεια αποφυγής συγκρούσεων ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού, πιθανώς με απρόβλεπτες συνέπειες για την τύχη του Προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο και όχι μόνο.

Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της συντηρητικής εφημερίδας του Περού «La Republica», «Χωρίς λύση», με φόντο τις γιγάντιες διαδηλώσεις στη Λίμα. Χτες, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, ενώ στη χώρα συνεχίζεται η γενική απεργία που ξεκίνησε την Τρίτη και με δεκάδες διαδηλώσεις και πάλι σε διάφορες πόλεις, όπου όλοι φώναζαν εν χορώ «Να φύγει ο Τολέδο, να φύγει», ενώ δεν ήταν και λίγες οι συμβολικές κηδείες του στρατιωτικού νόμου, όπου το φέρετρο που κουβαλούσαν οι εργαζόμενοι στους ώμους τους έγραφε «Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης», αλλά και τα ονόματα του Προέδρου Τολέδο, του πρωθυπουργού Α. Σολάρι και του υπουργού Παιδείας. `Η άλλα που έγραφαν «Τολέδο, προδότη, δολοφόνε» ή «Με διαδηλώσεις σε ανεβάσαμε στην εξουσία! Με διαδηλώσεις θα σε ρίξουμε!» σαφέστατη αναφορά στις κινητοποιήσεις του 2000, που οδήγησε αφ' ενός τον πρώην Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι στην «εξορία», στην Ιαπωνία, αφ' ετέρου τον Τολέδο στην εξουσία, επιβραβεύοντας τη στάση του κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Εντούτοις, ο Τολέδο απέτυχε παταγωδώς, σύμφωνα με αναλυτές, να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τον ανέβασαν στην εξουσία, όπως δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξασφάλιση των υπαρχόντων, ισότιμη ανάπτυξη και ευημερία. Ομως αποδείχτηκε «τυφλός και κουφός» έναντι των αιτημάτων των εξαθλιωμένων και των φτωχών, που αποτελούν όμως την πλειοψηφία των 27 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας των Ανδεων. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τολέδο θα κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση. Αβέβαιο, όμως, παραμένει το μέλλον της παρούσας ή και οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης, αφού η χρεοκοπημένη κυβέρνηση του Περού, όπως και πλείστες άλλες της Λατινικής Αμερικής, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Περουβιανών, διαμορφώνοντας μια άθλια πραγματικότητα, την «πείνα, τη μιζέρια και τους μισθούς εξαθλίωσης», όπως τονίζουν απεργοί και διαδηλωτές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε, χτες το πρωί, κτιριακό συγκρότημα, στο κέντρο του Παρισιού, δίπλα στο Χρηματιστήριο. Η έκρηξη, που πιθανότατα οφείλεται σε διαρροή αερίου, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 25 ατόμων.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Λουκέτο έβαλαν χτες για τρίτη μέρα οι περισσότεροι επιχειρηματίες και μαγαζάτορες της Χαράρε, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» για κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Λόγω της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, ματαιώθηκε η πραγματοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων...

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ για το ρόλο που φέρεται να είχε διαδραματίσει στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε (1996).

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σφοδρή σύγκρουση τρένων αργά προχτές βράδυ στην ανατολική Ισπανία προκάλεσε το θάνατο 11 επιβατών, τον τραυματισμό 40, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 16...

ΜΟΣΧΑ.-- Ο επιφανής Ρώσος αεροναυπηγός, Αλεξάντερ Κρασόφσκι, εξέπνευσε χτες σε ηλικία 82 ετών, εξαιτίας καρδιακής προβολής που υπέστη μετά από εισβολή διαρρηκτών στο διαμέρισμά του.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Μία 26χρονη γυναίκα αλβανικής εθνικότητας έχασε χτες τη ζωή της κατά τη διάρκεια ένοπλου επεισοδίου, μεταξύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης και ομάδας εγκληματιών, στο χωριό Ράκοβετς, κοντά στην πόλη Τέτοβο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δύο τύπους καρδιακών παθήσεων, ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα, αλλά και ηπατικές παθήσεις είναι πιθανόν να έχουν τα παιδιά που φέρουν στον κόσμο Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου (το 1991), αναφέρει μελέτη που διενεργήθηκε απ' το Ερευνητικό Κέντρο Υγείας του Πενταγώνου και το ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Το Κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε χτες τη συνθήκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 79 ψήφους υπέρ, 17 λευκά και 68 απόντες. Η Δανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που εγκρίνει τη συνθήκη.

ΡΩΜΗ.-- Ημέρα απεργίας η χτεσινή για τους Ιταλούς εργαζόμενους στη δημόσια υγεία και υγειονομία. Περίπου 50.000 συμμετείχαν στην απεργία, με βασικό αίτημα την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε πριν 18 μήνες.

ΝΕΠΑΛ
Καζάνι που βράζει

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Ο διορισμός του βετεράνου 75χρονου μοναρχικού πολιτικού Σούρια Μπαχαντούρ Θάπα στην πρωθυπουργία, αλλά και η εμμονή του παλατιού να αγνοεί τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και τις επιφυλάξεις των μαοϊκών ανταρτών στο Νεπάλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό.

Η παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού Λοκέντρα Μπαχαντούρ Τσαντ την περασμένη Παρασκευή, καθώς κορυφώνονταν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, δεν έπεισε το παλάτι να αλλάξει τακτική. Ο Θάπα αποτελεί προϊόν ενός περιχαρακωμένου βασιλικού κόμματος, του RPP, και ο επικεφαλής του ΚΚ Νεπάλ -Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ ανταπάντησε στην κίνηση αυτή, που χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική», πως όχι μόνο το κόμμα δε θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά θα κλιμακώσει τις διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα παραμένει το αδιέξοδο στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με το ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκό), που διεξάγει αντάρτικο από το 1996.

ΙΤΑΛΙΑ
Η Γερουσία ενέκρινε την τροπολογία περί ασυλίας

ΡΩΜΗ.--

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε χτες την τροπολογία που είχε καταθέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται κάθε δικαστική δίωξη σε βάρος των πέντε ανώτατων αξιωματούχων του κράτους στη διάρκεια της θητείας τους. Η τροπολογία γνωστή σαν «πρόταση Μακάνικο» ψηφίστηκε με 146 ψήφους υπέρ και 101 κατά και σε δύο βδομάδες θα ψηφιστεί και στη Βουλή.

Η τροπολογία αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της Γερουσίας, της Βουλής, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον Πρωθυπουργό. Φυσικά με το νέο νόμο θα σταματήσει η δίκη κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που γίνεται στο Μιλάνο για δωροδοκία δικαστών. Ο πρωθυπουργός «καίγεται» να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από το τέλος του μήνα γιατί η Ιταλία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία η ασυλία καταργήθηκε με ψηφοφορία στη Βουλή το 1993 εξαιτίας της έκρηξης των σκανδάλων το 1992.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ