ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο φυσικός πλούτος να ανήκει στο λαό

Δημιουργήθηκε «Επιτροπή υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών της Ρωσίας στον πανεθνικό φυσικό πλούτο»

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ» στις 10/6 ανακοινώθηκε στη Μόσχα η ίδρυση μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης, με στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων των απλών πολιτών στο φυσικό πλούτο της χώρας. Ολόκληρος ο τίτλος της είναι: «Επιτροπή υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών της Ρωσίας στον πανεθνικό φυσικό πλούτο».

Την πρωτοβουλία της συγκρότησης της Επιτροπής ανέλαβαν γνωστοί επιστήμονες και πολιτικοί, όπως ο Ζόρες Αλφιέροφ, νομπελίστας και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο Σεγκέι Γκλάζεφ, οικονομολόγος, βουλευτής και αντιπρόεδρος της Λαϊκο-πατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), ο Ολεγκ Κουτάφιν, ακαδημαϊκός και άλλοι.

Η νέα επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την επιστροφή των υπερκερδών από τη χρησιμοποίηση του φυσικού πλούτου στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, κερδών που τώρα καρπώνονται οι ιδιοκτήτες διάφορων ιδιωτικών εταιριών. Σημειώνει, μάλιστα, πως αυτά τα έσοδα θα μπορούσαν να λύσουν μια σειρά κοινωνικών προβλημάτων της Ρωσίας, αλλά και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Οι ιδρυτές της Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι έως την 1η Σεπτέμβρη θα παραδώσουν στον Πρόεδρο Πούτιν, στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο ένα «πακέτο» νομοσχεδίων, με τα οποία θα προβλέπεται η χρησιμοποίηση των υπερκερδών από το φυσικό πλούτο προς όφελος των πολιτών.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το σύνολο του φυσικού πλούτου της Ρωσίας αποτιμάται μεταξύ των 50 έως 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δύο τρίτα του εθνικού εισοδήματος προέρχονται από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων», σημείωσε ο Γκλάζεφ, προσθέτοντας πως σήμερα αυτά τα κέρδη μένουν στους λογαριασμούς των εταιριών που ασχολούνται με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

«Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να δώσουμε στην κοινωνία μια απάντηση για το μέγεθος των υπερκερδών αυτών των εταιριών και για το πώς αυτά τα κέρδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα συμφέροντα του κράτους», σημειώνει ο Γκλάζεφ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας:

Απαιτείται η άνοδος στην εξουσία των πατριωτικών δυνάμεων, με επικεφαλής τους κομμουνιστές

Οπως δήλωσε στο «Ρ» Αλεξάντρ Φρολόφ, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ: «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκινά από βουλευτές που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΡΟ και βρίσκεται στην κατεύθυνση των προγραμματικών και προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος. Εν συντομία, μπορούμε να διατυπώσουμε το ζήτημα ως εξής: "Εθνικοποίηση της προσόδου από τη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων". Είναι ένα θέμα που το κόμμα μας το προπαγανδίζει εδώ και χρόνια. Να θυμίσω ότι ένα από τα ζητήματα που προσπάθησε να θέσει το ΚΚΡΟ στο δημοψήφισμα που απαγόρευσε το καθεστώς Πούτιν, είχε ως εξής: «Συμφωνείτε ή όχι με το ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπέδαφος, τα δάση, οι λίμνες και οι άλλοι φυσικοί πόροι, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις σιδηροδρομικής μεταφοράς, του θερμο-ενεργειακού συμπλέγματος, της αμυντικής βιομηχανίας, της μεταλλουργίας, θα πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική κρατική ιδιοκτησία, ως αντικείμενα, που θα εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και την αξιοπρεπή ζωή κάθε πολίτη;».

Είναι φανερό ότι στις σημερινές συνθήκες και με τη σημερινή εξουσία μόνο με νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είναι δυνατή η αλλαγή της κατάστασης. Για κάτι τέτοιο είναι αναγκαία η άνοδος στην εξουσία των πατριωτικών δυνάμεων με τους κομμουνιστές επικεφαλής. Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να δείξουμε στο λαό ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια αποτελεσματική δραστηριότητα στην περίπτωση ανόδου μας στην εξουσία. Συγκεκριμένα ότι είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για την εθνικοποίηση της προσόδου από τη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων. Η συζήτηση στην Κρατική Δούμα αυτών των νομοσχεδίων στις παραμονές των εκλογών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τμήμα της προεκλογικής καμπάνιας.

Στις 18 Ιούνη στο κοινοβούλιο θα εξεταστεί επίσης το ζήτημα της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που έχουν θέσει για συζήτηση οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΡΟ, του "Γιάμπλακο", και της Αγροτο-βιομηχανικής κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις ομιλίες των εκπροσώπων μας, το παραπάνω ζήτημα θα είναι ένα από τα κεντρικά».

ΚΕΚΡ-ΚΚΡ:

Το ζήτημα της εθνικοποίησης του φυσικού πλούτου είναι ένα αίτημα βασικό για κάθε κόμμα που θέλει να ανήκει στην Αριστερά

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Βίκτωρ Τιούλκιν, συμπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Ρώσων κομμουνιστών (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ): «Το ζήτημα της εθνικοποίησης του φυσικού πλούτου είναι ένα αίτημα βασικό για κάθε κόμμα που θέλει να λέει ότι ανήκει στην Αριστερά από την εποχή ακόμη του Καρλ Μαρξ έως τις μέρες μας. Το κόμμα μας είχε στηρίξει την πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ για προκήρυξη δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα, όμως η πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας και ο Πούτιν επέλεξαν το δρόμο της απαγόρευσης του δημοψηφίσματος. Το αίτημα παρ' όλα αυτά παραμένει! Αν και σήμερα αυτό το αίτημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί μιας και απαιτείται μια άλλη, λαϊκή εξουσία, δεν παύει να είναι ένα αίτημα προοδευτικό, φιλολαϊκό που το κόμμα μας το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις. Δεν κρύβουμε ότι η προβολή του σήμερα συνδέεται με τις προσεχείς εκλογές, όπου σίγουρα θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα».


Τα 6 «αμαρτήματα» της ρωσικής κυβέρνησης

Θα συζητηθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανοίγοντας την προεκλογική περίοδο στη Ρωσία

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας θα εξετάσει το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Μ. Κασιάνοφ στις 18 Ιούνη στη συνεδρίαση της ολομέλειάς της. Αυτή την απόφαση πήρε χτες Τρίτη 10 Ιούνη το Συμβούλιο των κοινοβουλευτικών αρχηγών της κάτω Ρωσικής Βουλής.

Την πρωτοβουλία να εξεταστεί το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ανέλαβε η κοινοβουλευτική ομάδα «Γιάμπλοκο», η οποία από τον Απρίλη του 2003 άρχισε να μαζεύει τις απαραίτητες υπογραφές. Την πρόταση αυτή στήριξε η κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), η Αγροτο-βιομηχανική κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς και μερικοί ανεξάρτητοι βουλευτές. Συνολικά, την πρωτοβουλία αυτή υποστήριξαν 103 (από τους 450) βουλευτές, τη στιγμή που προβλέπεται το απαραίτητο ελάχιστο όριο των 90 βουλευτών για την κατάθεση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση. Στην αιτιολογική πρόταση για τον ψήφο μομφής προς την κυβέρνηση της Ρωσίας, που κατέθεσαν οι 103 βουλευτές, η κυβέρνηση του Κασιάνοφ «βάλλεται» από 6 συγκεκριμένες «πλευρές», από:

  • Την ανικανότητά της να πετύχει εκείνη την ποιοτική άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας που είναι ζωτικά αναγκαία «για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας και για την ευημερία των πολιτών της». Οπως σημειώνεται: «Οι ρυθμοί της οικονομικής ανόδου του 2003 μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2000», όταν δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της.
  • Την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Η μοναδική κατεύθυνση των ενεργειών της κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα είναι η άρνηση των ομοσπονδιακών υποχρεώσεων και η φόρτωση όλων των προβλημάτων στους ώμους των πολιτών». Ενώ καυτηριάζονται ιδιαίτερα η χειροτέρευση των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλίων καθώς και των ολιγαρχικών δομών, καθώς και η αύξηση των τιμών που επέβαλαν τα μονοπώλια στο χώρο της ενέργειας και των επικοινωνιών, όπως και οι προσπάθειες παραπέρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Την ανικανότητα να εξασφαλίσει τις ζωτικές ανάγκες του ρωσικού στρατού.
  • Την ανικανότητα να εξασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της, να βάλει φραγμό στον κόσμο του εγκλήματος.
  • Την ανικανότητά της να υλοποιήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση, να ελαττώσει το γραφειοκρατικό μηχανισμό, να μειώσει τις διαστάσεις της διαφθοράς στο δημόσιο.

Οπως καταλήγει το κείμενο μομφής των 103 βουλευτών: «Οι παραπάνω περιστάσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πολιτική της κυβέρνησης συνεπάγεται την απώλεια της προοπτικής για την ανεξάρτητη ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον. Η κυβέρνηση δεν εκτελεί τα καθήκοντά της που προβλέπει το άρθρο 114 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Με τη συζήτηση στην Κρατική Δούμα στις 18 Ιούνη 2003 αναμένεται να ξεκινήσει στη Ρωσία ο προεκλογικός «μαραθώνιος», ο πρώτος «γύρος» του οποίου θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Δεκέμβρη του 2003, που θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές. Θα ακολουθήσουν την άνοιξη του 2004 οι προεδρικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ