ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διαλύει τις αυταπάτες για τις θέσεις της, ενόψει διαλόγου, η Τουρκία
  • Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο με ανακοίνωσή του παραθέτει τις απόψεις της Αγκυρας για τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο
  • Με το ...κόστος της ευρωπαϊκής απόρριψης «απειλεί» η Αθήνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τουρκική πλευρά δημοσιοποίησε χτες, με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, τις θέσεις της χώρας για τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι θέσεις αυτές επιβεβαιώνονται καθημερινά στην πράξη με τις εμπλοκές των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Με τον τρόπο αυτό, ταυτόχρονα, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις υπογραμμίζουν τις απόψεις με τις οποίες η Αγκυρα προσεγγίζει τον διάλογο για τις «εμπλοκές» στο Αιγαίο, ο οποίος πραγματοποιείται σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από την προ μηνός συμφωνία των Γ. Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με τη χτεσινή του ανακοίνωση, χαρακτήρισε «πρόκληση» τους ελληνικούς «ισχυρισμούς», όπως τους αναφέρει, ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν προχτές στο Αιγαίο αεροσκάφος της «Ολυμπιακής». Στην ανακοίνωση του επιτελείου υπογραμμίζεται: «Η πληροφορία είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Η πτήση αεροσκάφους σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα πολιτικό αεροσκάφος δεν είναι ούτε παραβίαση ούτε παρενόχληση».

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά και στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας σχετικά με την Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων (FIR) και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Ως προς το FIR, το τουρκικό επιτελείο αναφέρει ότι «η εν λόγω περιοχή δεν είναι περιοχή κυριαρχίας, αλλά δείχνει τις περιοχές ευθύνης της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, που εκτελούν καθήκοντα ελέγχου μόνο στις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, τα κρατικά αεροσκάφη που θα περάσουν στην περιοχή αυτή δεν υποχρεούνται να κάνουν δήλωση. Η ευθύνη αυτή αφορά μόνον τα πολιτικά αεροσκάφη».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Παρά τους διεθνείς κανόνες, κάθε φορά που τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, δηλαδή στην περιοχή που δεν ανήκει στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές ζητούν πληροφορίες πτήσεως. Αναμφισβήτητα, δεν απαντάται το άδικο και παράνομο αυτό αίτημα και τα τουρκικά αεροσκάφη, όποτε πετούν στο Αιγαίο, χρησιμοποιούν το δικαίωμά τους να μην ενημερώνουν προηγουμένως τις ελληνικές αρχές». Η ανακοίνωση συνεχίζει και αναφέρεται στο ζήτημα των αναχαιτίσεων, υποστηρίζοντας: «Παρότι η Τουρκία έχει δίκιο στην υπόθεση, κάθε φορά που τα αεροσκάφη μας πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι Ελληνες σηκώνουν αεροσκάφη από τα νησιά του Αιγαίου που έχουν στρατιωτικοποιήσει, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες και παρεμποδίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη, φτάνοντας σε σημείο να παρενοχλούν τα αεροσκάφη μας. Παρότι όλοι οι κανόνες και η αλληλογραφία στο ΝΑΤΟ δείχνουν το δίκιο της Τουρκίας, επίσημα χείλη της ελληνικής πλευράς κάνουν δηλώσεις που κατηγορούν την Τουρκία και αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι θα μεταφέρουν το ζήτημα των διαφορών στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία, στην ΕΕ».

Η Αθήνα

Η διαγραφόμενη ένταση στα Ελληνοτουρκικά και η σαφής τοποθέτηση του τουρκικού επιτελείου υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, να παρουσιάσει την άποψη της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός, από τη Χάγη όπου βρισκόταν χτες, σημείωσε ότι «οι διεθνείς κανόνες ισχύουν για όλους» και πρόσθεσε, αναφερόμενος ειδικά στις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει αυτές τις μέρες η Τουρκία, ότι η Αγκυρα δε σέβεται το διεθνές δίκαιο για τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι υπάρχουν διεθνείς κανόνες οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί για όλους. Οι κανόνες αυτοί, πρόσθεσε, δεν μπορούν να εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εάν δεν εφαρμόζονται αυτοί οι διεθνείς κανόνες τότε είναι πάντα πιθανό να έχουμε επικίνδυνες καταστάσεις, τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τη φράση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέστρεψε τους ισχυρισμούς τονίζοντας ότι «η πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα μεταφερθεί ως εικόνα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» και καλώντας την ηγεσία της Αγκυρας «να αντιληφθεί πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της», καθώς, σημείωσε, η τουρκική κυβέρνηση «σε τελική ανάλυση έχει την ευθύνη» της διακυβέρνησης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χρ. Πρωτόπαππας επιχείρησε ανάλυση της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας, λέγοντας πως «υπάρχει μια κυβέρνηση που διακηρύσσει τις αρχές της ειρήνης και της συνεργασίας και ένα τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, με το οποίο ταυτίζεται ο Ραούφ Ντενκτάς, που επιδιώκει την πόλωση, την αδιαλλαξία και το φανατισμό. Περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις διακηρύξεις της, ειδάλλως θα θέσει η ίδια σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Πάντως, η Αθήνα, όπως προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του Χρ. Πρωτόπαππα, όσο και από τα όσα είπαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, εμμένει στην πολιτική της ειρήνης και της συνεργασίας με την Τουρκία και επιθυμεί την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τη λύση του Κυπριακού και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Απαντώντας μάλιστα στις φωνές από το εσωτερικό και του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησαν σκλήρυνση της πολιτικής έναντι της Αγκυρας, ο Χρ. Πρωτόπαππας αναρωτήθηκε ποιο είναι το νόημα αυτής της κριτικής, καθώς, όπως είπε, «η σκληρή στάση δεν εξυπηρετεί εντυπώσεις, έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα. Και εμείς έχουμε μια φιλειρηνική πολιτική, την οποία αναδεικνύουμε, πείθουμε, δημιουργούμε ερείσματα, ισχυροποιούμαστε».

Στην Πάτρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει σήμερα Τετάρτη, 11/6, στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 10 το πρωί θα περιοδεύσει στη χαρτοβιομηχανία ΕΛΠΑΚ και θα έχει συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου και τους εργαζόμενους.
  • Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε οικοδόμους στο εργοτάξιο του «Αρσακείου».
  • Στις 13.30 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών.
  • Στις 20.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργατοϋπαλλήλων και ανέργων στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Ταραμπούρα» στην Πάτρα.
Αύριο η εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τη Συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ - ΕΕ και τα δημοκρατικά δικαιώματα

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», διοργανώνει αύριο, Πέμπτη 12 Ιούνη και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Προπύλαια) εκδήλωση με θέμα: «Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η Συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ - ΕΕ και τα δημοκρατικά δικαιώματα».

Για τα παραπάνω θέματα θα μιλήσουν, εκτός των άλλων, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος, ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Μαρία Φραγκιαδάκη καθώς και άλλοι παράγοντες της δημόσιας και της κοινωνικής ζωής της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ