ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Απολογητικό έγγραφο θεωρείται η επιστολή του Κούρδου ηγέτη

Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσαν οι Εβερτ, Παπαθεμελής και Καμμένος

Ως απολογητικό έγγραφο του Α. Οτσαλάν θα διαβαστεί τελικά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο το 58σέλιδο και κατ' άλλους 66σέλιδο σημείωμα που έστειλε από το νησί Ιμπραλί, όπου βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση ο Κούρδος ηγέτης, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, η χτεσινή ακροαματική διαδικασία σημαδεύτηκε με ένα φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους συνηγόρους του βασικού κατηγορούμενου, Α. Ναξάκη, Α. Λυκουρέζου και Δ. Τσοβόλα, που είχε συνέπεια να αποχωρήσει από το δικαστήριο ο τελευταίος και να δηλώσει ότι παραιτείται από την υπεράσπιση του «Απο». Το επεισόδιο διαδραματίστηκε τη στιγμή που κατέθετε ο πρώην υπουργός Γερ. Αρσένης και ο Δ. Τσοβόλας ρωτούσε το μάρτυρα για το τηλεφώνημα του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκη, από το Βουκουρέστι, σχετικά με τα δήθεν δρακόντεια μέτρα που έδωσε εντολή να ληφθούν για την αποτροπή εισόδου του Α. Οτσαλάν στη χώρα μας.

Η χτεσινή μέρα συνεχίστηκε με τις καταθέσεις 20 περίπου μαρτύρων υπεράσπισης του Α. Ναξάκη, οι οποίοι μηδενός εξαιρουμένου «αθώωσαν» τον αρχιπλοίαρχο ε.α. και δήλωσαν στο δικαστήριο ότι σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας και ότι τα κίνητρά του ήταν πατριωτικά, καθώς επίσης να ωφελήσει τον αγώνα του κουρδικού λαού.

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αποκλείεται να ενεργούσε ο Α. Ναξάκης χωρίς να ενημερώνει τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη, τον οποίο κατηγόρησε για προσβλητική συμπεριφορά, όταν είχε κληθεί να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και με απαξιωτικό τρόπο, ακόμη και σε ανώδυνες ερωτήσεις, δήλωνε «δεν απαντώ».

Ο Στ. Παπαθεμελής έκανε λόγο για «συνειδητά λάθη» από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και πως στην κρίση που δημιουργήθηκε τότε με τον Οτσαλάν, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να τον παραδώσει στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν από κοινού οι «15». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Α. Οτσαλάν ήταν το «κόκκινο πανί» για το κατεστημένο της Αγκυρας και ότι η παράδοσή του είχε αρνητικές συνέπειες στο απελευθερωτικό κίνημα των Κούρδων.

Ο Π. Κρητικός ανέφερε ότι είναι παράδοξο, τη στιγμή που το 1997 είχαν καλέσει τον Κούρδο ηγέτη 184 Ελληνες βουλευτές, να ζητούν ευθύνες τώρα από τον Α. Ναξάκη, γιατί τον έφερε στην Ελλάδα.

Ο Π. Καμμένος είπε πως οι πρωτοβουλίες που έπαιρνε ο Α. Ναξάκης ήταν γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση και πως θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκης, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάθεση του βουλευτή της ΝΔ, όταν ανέφερε ότι τη Δευτέρα 1 του Φλεβάρη 1999, του τηλεφώνησε η Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν) και του είπε ότι τους πάνε στην Κένια. Τότε πήρε τηλέφωνο τον Χ. Σταυρακάκη, ο οποίος αρνιόταν τα πάντα.

Επίσης, κατέθεσαν οι Γερ. Αρσένης, Θ. Κασίμης, Β. Πολύδωρας, Α. Παπαδόγκονας, καθώς και οι απόστρατοι αξιωματικοί, ως επί το πλείστον του Ναυτικού, Ν. Παππάς, Χ. Λυμπέρης, Λ. Βασιλικόπουλος, Ε. Λαγάρας, Ι. Στάγκας, Ρ. Καπέλος, Δ. Αλευρομάγειρος, Β. Ξύδης, Δ. Αλευρομάγειρος, Λ. Παλιογιώργος, οι οποίοι τόνισαν ότι ο Α. Ναξάκης είναι ένας τίμιος, ανιδιοτελής, αυθόρμητος άνθρωπος, δεν υπήρχε δόλος στις ενέργειές του και ενήργησε εμφορούμενος από ανθρωπιστικούς λόγους.

Αντιδράσεις για τη νέα τροπή της υπόθεσης Κόκκαλη

Οι κατηγορίες του Εθνικού Ιδρύματος Αθλημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της εταιρίας «Ιντρακόμ» και του προέδρου της Σ. Κόκκαλη, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη, πυροδότησαν μια νέα φάση δηλώσεων και αντεγκλήσεων. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι προχτές ο Ε. Κρουσταλλάκης ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών και να οριστεί εφέτης ανακριτής, καθώς θεωρεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του Σ. Κόκκαλη είναι βαρύτατες.

Την ώρα, λοιπόν, που φαίνεται ότι οι δικαστικές περιπέτειες του Σ. Κόκκαλη μπαίνουν σε νέα φάση, ο πρόεδρος του ομίλου της «Ιντρακόμ» σε χτεσινή δήλωσή του αναφέρει: «Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι η πρόσφατη κατάθεση μιας παντελώς αβάσιμης έγκλησης, από έναν εν υπνώσει κρατικό ρωσικό οργανισμό, με Ελληνες εκπροσώπους και ενδιαφερόμενους, έγινε για να αποτελέσει την αφορμή της παρέμβασης του κ. Κρουσταλλάκη και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα». Ο Σ. Κόκκαλης, στην ανακοίνωσή του, επίσης υποστήριξε ότι «οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έγκληση, έχουν απορριφθεί με αμετάκλητες διαιτητικές και ποινικές αποφάσεις στην Ελβετία» και «έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις στα αρμόδια ελληνικά δικαστικά όργανα». Ο ίδιος, παράλληλα, ανέφερε: «Οι μόνοι που μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την ενέργεια του κ. Κρουσταλλάκη είναι οι γνωστοί "διαπλοκολόγοι" πολιτικοί και οι επιχειρηματικοί αντίπαλοι του ομίλου "Ιντρακόμ"».

Με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε ότι πρόκειται για «υπόθεση που αφορά τις εσωτερικές λειτουργίες της Δικαιοσύνης» και πρόσθεσε: «Οταν αποφασίσει η Δικαιοσύνη να κάνει τη σχετική έρευνα, θα φέρει και στο φως τα όποια πραγματικά περιστατικά, την πραγματική αλήθεια. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο παρέμβασης, αυτή τη στιγμή, στις εσωτερικές διαδικασίες και το έργο της Δικαιοσύνης».

Πάντως ο Χρ. Πρωτόπαππας, όταν ρωτήθηκε «εάν η ενέργεια του Ε. Κρουσταλλάκη μπορεί να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης από πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης», απάντησε: «Το θεωρώ παντελώς ανόητο να επιχειρεί κάποιος μικροκομματικά να εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες της Δικαιοσύνης. Αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά, αντίθετα θα τον εκθέσει, εάν τελικά επιχειρήσει να το κάνει».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Το «λιτοδίαιτον» και συνταγές γαστρονομίας

«Αρτον και θεάματα». Η παλιά καλή συνταγή. Και όσο λιγοστεύει ο άρτος, με την ευρύτερη έννοια, τόσο αυξάνονται τα θεάματα.

Μέσα στο κλίμα αυτό πλημμύρισαν τηλεκανάλια, εφημερίδες και περιοδικά με συνταγές μαγειρικής. Αν στηριζόταν κάποιος ανίδεος σ' αυτόν τον καταιγισμό συνταγών μαγειρικής θα πίστευε ότι ξεχειλίζει στην Ελλάδα η ευημερία, με συμβολισμό τη γαστρονομία.

Ο προσεκτικός όμως τηλεθεατής και ο αναγνώστης που μετράει και την τελευταία δεκάρα για να φέρει τη μια άκρη με την άλλη, αντιλαμβάνεται ότι ενώ επανέρχεται το «λιτοδίαιτον του Ελληνος», προσφέρεται από ΜΜΕ μια πλασματική εικόνα όπου σε τέτοιες συνταγές συγκαταλέγεται πια ως εθνικό προϊόν, το ξίδι «μπαλσάμικο», το μηλόξιδο, το κρασόξιδο, σε δεκάδες ποικιλίες, οι σάλτσες που απαιτούν μάγκο και άλλα τροπικά φρούτα. Και όπου τα «φλαμπέ» φαγητά αποκτούν την επιθυμητή γεύση περιχυμένα και αναμμένα, με κονιάκ, βότκα, ενίοτε σαμπάνια και κάπου - κάπου για να μην ξεχνάμε και τη μεσογειακή κουζίνα, με τσίπουρο, ή κρασιά εκλεκτών ποικιλιών που προσθέτουν «το άρωμα του δάσους, του φραγκοστάφυλου και μια υποψία νοτισμένης γης»!

Στα έγκατα του ορυχείου, οι 500 που λιποθυμούν από την απεργία πείνας δε ζητάνε να μοιραστούν το χρυσό που θα βγει με τον ιδρώτα και το αίμα τους, αλλά απαιτούν το δικαίωμα για να ζήσουν την οικογένειά τους με ψωμί, την πατροπαράδοτη συνταγή της φασολάδας, πατάτες που μας έφερε ο Καποδίστριας, καμιά μακαρονάδα που στομώνει την πείνα και δεν είναι η ξενόφερτη «πουτανέσκα». Αντε και κανένα γαύρο που έφτασε στην αγορά της γειτονιάς μου, τα 3,5 - 4 ευρώ το κιλό.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ακυρώθηκε Ελληνοτουρκικό Ενεργειακό Φόρουμ

Ματαιώθηκε οριστικά το πρώτο Ελληνοτουρκικό Ενεργειακό Φόρουμ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Ιούνη. Σύμφωνα με τον εκδότη περιοδικού για ενεργειακά θέματα Κ. Σταμπολή, ο οποίος είχε την ιδιότητα του συντονιστή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στο συνέδριο, η ματαίωση ήρθε ως αποτέλεσμα «της κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο και των πρωτοφανών τουρκικών προκλήσεων». Της απόφασης προηγήθηκε η άρνηση των περισσότερων Τούρκων ομιλητών να πάρουν μέρος στη συνάντηση, παρά την αρχική δέσμευσή τους, καθώς και η μη επιβεβαίωση της συμμετοχής του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Κατά τον Κ. Σταμπολή, «κάτω από τέτοιες συνθήκες και χωρίς τη συμμετοχή των μεγάλων ενεργειακών εταιριών της Τουρκίας, οι οποίες όπως φάνηκε ακολουθούν κατά γράμμα κυβερνητικές οδηγίες, είναι εντελώς αδύνατο να προχωρήσει οποιοσδήποτε διάλογος για ένα τόσο κρίσιμο και επίκαιρο θέμα όπως είναι αυτό της Ενέργειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ