ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΡΟΝΤΙ
Συζήτηση σε βάθος της ατζέντας της Συνόδου της Θεσσαλονίκης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και πλήθος υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται από χτες στις Βρυξέλλες για την «προετοιμασία» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης (20-21 Ιούνη) αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε συζήτηση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, «κατάφερε» να διαγραφούν από το «σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος», τόσο οι αναφορές στον «ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό» όσο και η νύξη στις «φιλοσοφικές παραδόσεις του Διαφωνισμού», ενώ θεωρείται απίθανο να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδας για αναφορά στη «χριστιανική θρησκεία». Και σήμερα στη ΝΑΤΟική Σύνοδο υπουργών Αμυνας, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να αποδεχτεί μεταφορά του ΝΑΤΟικού αεροπορικού στρατηγείου από τη Νάπολη (Ιταλία) στη Σμύρνη, με Αμερικανό διοικητή και υπαγωγή του ελληνικού αεροπορικού στρατηγείου συντονισμού (CAOC) της Λάρισας στην αμερικανο-τουρκική διοίκηση.

Πρόκειται για συντονισμένη επίδειξη ραγιαδισμού σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, που θίγει καίρια τα συμφέροντα της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο πολιτικών και γεωστρατηγικών μεταβολών στην Ευρώπη. Και αφορά συγκεκριμένους προεκλογικούς σχεδιασμούς στο εσωτερικό της χώρας, η οποία σκεπάζεται όλο και περισσότερο από μαύρη, προπαγανδιστική και ιδεολογική, καταχνιά.

Δηλώσεις Κ. Σημίτη

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, για μια «σε βάθος συζήτηση» για όλα τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν «φυσικά» (Κ. Σημίτης) η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Συνέλευση», η οποία κλείνει και τυπικά την «προετοιμασία» της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ) για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ και το «ευρωπαϊκό Σύνταγμα». Το ότι αυτό θα 'ναι το «κυρίως» θέμα της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει περίτρανα και την αποτυχία της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία δεν κατάφερε να αναδείξει κάποιο άλλο ζήτημα, και αρκέστηκε στη διαχείριση των τρεχουσών ευρωπαϊκών θεμάτων.

Η ψευδεπίγραφη «Ευρωπαϊκή Συνέλευση» για την αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών θα «ολοκληρωθεί» στη Θεσσαλονίκη με ένα μη δεσμευτικό κείμενο - πρόταση, αποτέλεσμα πολύμηνων πολιτικών διαβουλεύσεων, που δεν προδιαθέτει σε τίποτα τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις της ΔΔ που «θα αρχίσουν τον Οκτώβρη και θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τις ευρωεκλογές του Ιούνη του 2004» (Κ. Σημίτης). Οπως τα παρουσίασε με τον τρόπο του ο Κ. Σημίτης «κάθε κράτος - μέλος στη ΔΔ μπορεί να παρουσιάσει τις απόψεις του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα από την αρχή. Η συνέλευση δεν ήταν μια απλή άσκηση για την παρουσίαση των απόψεων των κρατών - μελών, ήταν μια πολύ σοβαρή προετοιμασία. Οπως βλέπουμε υπάρχει συμβιβαστικό κείμενο και η πλειοψηφία συμφωνεί ότι ο συμβιβασμός θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων με στόχο να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Η αλήθεια, φυσικά, είναι διαφορετική. Η «Συνέλευση» ήταν μια ιδεολογική «προετοιμασία» της ΕΕ ενόψει της ΔΔ, και η ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και σύμφωνα με τις όποιες προτάσεις καταθέσουν στην πορεία οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις», όπως έγινε σ' όλες τις ευρωπαϊκές ΔΔ - τη Νίκαια, το Αμστερνταμ και το Μάαστριχτ. Η ΔΔ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μάη 2004, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί θα γίνει μεταξύ των 15 κρατών - μελών και τα 10 νέα κράτη - μέλη θα πρέπει να την αποδεχτούν ως έχει, χωρίς δικαίωμα προτάσεων και αλλαγών. Και το δεύτερο «κύριο» θέμα της Θεσσαλονίκης, που αναφέρεται στην «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης», δεν αφορά ελληνική πρωτοβουλία αλλά «εντολή» που έχει δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (Ιούνης 2002). Αντίθετα ο Κ. Σημίτης έδειξε να ενδιαφέρεται προσωπικά για τη συνάντηση ΕΕ - ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον την 25η Ιούνη, που είναι «τυπική», αλλά προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση. Ο Κ. Σημίτης δεν έκανε κουβέντα για την επαίσχυντη συμφωνία «δικαστικής συνεργασίας και έκδοσης» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αναμένεται να εγκριθεί στη Θεσσαλονίκη και να υπογραφεί την 25η Ιούνη στην Ουάσιγκτον. Οσο για την Τουρκία ο Κ. Σημίτης δεν είπε κουβέντα περί τουρκικής προκλητικότητας και επανέλαβε ότι «θα αποφασίσουμε για την υποψηφιότητά της στο τέλος του 2004», «η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο», «εφαρμόζουμε το χρονοδιάγραμμα» κλπ.

Ιδεολογικές αβαρίες

Μπορεί η «Ευρωπαϊκή Συνέλευση» να μην αποφασίζει για την ουσία της πολιτικής αναθεώρησης της ΕΕ, αλλά εντός των ημερών θα καταθέσει ένα «συμβιβαστικό κείμενο» (Κ. Σημίτης) που θα εγκριθεί στη Θεσσαλονίκη ως ιδεολογική «βάση» έναρξης των διαπραγματεύσεων. Χτες το προεδρείο της «Συνέλευσης», με τη σύμφωνη γνώμη και του Ελληνα αντιπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, διέγραψε από το «σχέδιο» που ίσχυε μέχρι την 28/5/2003, συγκεκριμένες αναφορές που προβλέπονταν για το μελλοντικό «ευρωπαϊκό Σύνταγμα». Πρόκειται για δύο συγκεκριμένες αναφορές που διαγράφονται επίσημα από το «σχέδιο», και, συμπτωματικά, αναφέρονται στην «πνευματική παράδοση της Ευρώπης» που θεμελιώνεται «στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό» και «στις φιλοσοφικές παραδόσεις του Διαφωτισμού» (!!!). Δεν πρόκειται για καινοφανή προσέγγιση, αφού τα ίδια ιδεολογικά ζητήματα είχαν απασχολήσει την περιβόητη ιστορία του «Μουσείου της Ευρώπης» που υποβόσκει εδώ και χρόνια. Οι διαγραφές αυτές, συνοδεύονται από την εκτίμηση ότι στο «σχέδιο» του μελλοντικού «Συντάγματος» δεν πρόκειται να υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στη «χριστιανική θρησκεία», όπως έχει ζητήσει η Εκκλησία της Ελλάδας, το Βατικανό, η Πολωνία και πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας και της Γερμανίας. Αντ' αυτών προτείνεται μια γενικόλογη αναφορά στις «πολιτιστικές, θρησκευτικές και ουμαντιστικές παραδόσεις της Ευρώπης» που διατηρούνται «ακόμη στην κληρονομιά της» και αφορούν «τα ανθρώπινα δικαιώματα» και το «σεβασμό του νόμου».

Σήμερα η εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τη Συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ - ΕΕ και τα δημοκρατικά δικαιώματα

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη 12 Ιούνη και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Προπύλαια) εκδήλωση με θέμα: «Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η Συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ - ΕΕ και τα δημοκρατικά δικαιώματα».

Για τα παραπάνω θέματα θα μιλήσουν, εκτός των άλλων, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Μαρία Φραγκιαδάκη, καθώς και άλλοι παράγοντες της δημόσιας και κοινωνικής ζωής της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ