ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Περιοδεία στην Πάτρα πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου που αποτελούνταν από τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Π. Κοσιώνη βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος και τα μέλη της ΚΕ Μ. Μαΐλη, Κ. Μπάτσικα και Λ. Ράζου. Πρώτος σταθμός της περιοδείας της, το πρωί, η επιχείρηση ΕΛΠΑΚ όπου συναντήθηκε με το σωματείο, τη διοίκηση και μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων. Αργότερα επισκέφτηκε τους εργάτες στην κατασκευή του Αρσάκειου Εκπαιδευτηρίου στον Αγ. Βασίλειο, ενώ το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και αργά το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση του Κόμματος στις εργατικές κατοικίες «Ταραμπούρα».

Η Αλ. Παπαρήγα για μια ακόμα φορά ήρθε αντιμέτωπη με την αγωνία εργαζομένων και κατοίκων της πόλης και την ανασφάλειά τους, απόρροια των υψηλών ποσοστών ανεργίας που μαστίζει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και του γεγονότος ότι ο εφιάλτης αυτός συνεχώς διευρύνεται, χτυπώντας ολοένα και περισσότερες λαϊκές εργατικές οικογένειες, ενώ λειτουργεί ως μέσο εκφοβισμού και πίεσης σε βάρος των εργαζομένων για να απεμπολήσουν εργασιακά τους δικαιώματα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Πάτρα, είναι πανελλαδικό, αν και εκδηλώνεται με μεγαλύτερη οξύτητα σε ορισμένες περιοχές, όπως όμως σημείωσε, όταν υπάρχει ταξική ανισότητα είναι επόμενο να υπάρχει και περιφερειακή. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να δουν τους υπαίτιους γι' αυτή την κατάσταση και ν' αλλάξουν βηματισμό, αποφασίζοντας να καταδικάσουν πολιτικά και εκλογικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τον πόλο συσπείρωσης και πάλης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε εξελίξεις προς όφελος των συμφερόντων του λαού και του τόπου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να περπατήσει το μονόδρομο που υποδεικνύουν τα συμφέροντά του!

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στην Πάτρα

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα
Μήνυμα συσπείρωσης και πάλης απηύθυνε στους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στα πλαίσια της περιοδείας της στην αχαϊκή πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο ελληνικός λαός να δει την επικείμενη εκλογική μάχη ως μια μεγάλη ευκαιρία να καταφέρει πλήγμα στο δικομματισμό, ψηφίζοντας με κριτήριο τα συμφέροντά του, με κριτήριο να κάνει ένα βήμα στην οικοδόμηση του αντίπαλου δέους, ψηφίζοντας και ενισχύοντας το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση.

Η Αλ. Παπαρήγα άρχισε τη συνέντευξή της αναφερόμενη στο φλέγον πρόβλημα της πόλης και της περιοχής, στην ανεργία, όπως σημείωσε: «Οσες φορές έχω έρθει στην Πάτρα, ακούω ένα μόνιμο μοτίβο που αναμφισβήτητα είναι το χαρακτηριστικό της Πάτρας: "Η Πάτρα της ανεργίας, η Πάτρα με τα κλεισμένα εργοστάσια". Δυστυχώς, αυτό το μοτίβο ακούγεται τώρα σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας και στην ίδια την Αθήνα. Δε θέλω καθόλου να υποτιμήσω ή να αμβλύνω το πρόβλημα της Πάτρας, όμως εμείς θέλουμε να πάρει μια άλλη ρότα η συζήτηση. Είναι δεδομένο πια ότι η ανεργία θα δυναμώσει και εάν τα νούμερα μικρύνουν, θα είναι μόνο γιατί θα έχουν αλλάξει τη μέθοδο στατιστικής και δε θα θεωρούν, και στην Ευρώπη και εδώ, ανέργους αυτούς που δουλεύουν μερικούς μήνες, μερικά μεροκάματα».

«Επομένως, η ανεργία θα δυναμώσει» προειδοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας πως «θα υπάρξουν εργοστάσια που θα κλείνουν, άλλα που θα συγχωνεύονται, θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αναμφισβήτητα, αλλά περισσότερες θα χάνονται. Τι ωφελεί να μετράμε; Μόνο ότι δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε, να ξεχνάμε. Πρέπει να γίνονται αποκαλύψεις για το πώς ζουν εργαζόμενοι και άνεργοι, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν».

Ωστόσο, όπως τόνισε, για το ΚΚΕ αυτό που προέχει είναι «μέσα στην εργατική τάξη, στους ανέργους, το λαό να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση - αρκεί να μη χάσουμε πολύ χρόνο και παράλληλα με τη δράση - για το τι πρέπει να γίνει. Ο λαός στην πλειοψηφία του έχει δοκιμάσει την απάντηση που έδωσε στο τι πρέπει να γίνει, περιφέροντας την εκτίμηση και την ψήφο του από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, υιοθετώντας τη λογική ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα είναι μονόδρομος, ότι το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Συμφωνία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων είναι μονόδρομος».

«Ο λαός - συμπλήρωσε - έχει δοκιμάσει τη λογική των μονόδρομων και με την ψήφο του τυπικά την έχει εγκρίνει. Εχει δοκιμάσει επίσης ο ελληνικός λαός τις προσπάθειες - τα τελευταία χρόνια και στα πλαίσια της ΕΕ και από φιλελεύθερα και από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κι εδώ στην Ελλάδα - να λειανθούν οι οξείες γωνίες, να στρογγυλευτεί η φτώχεια και η ανεργία. Η στρογγυλοποίηση... Είναι μια επιλογή που τη δουλεύει μελετημένα και ο ΣΥΝ, όπως έδειξε στο τελευταίο του Συνέδριο. Εχουν δοκιμάσει οι εργαζόμενοι και τα φάρμακα για την ασθένεια της ακρίβειας και της φτώχειας, τη μερική απασχόληση, τα προγράμματα κατάρτισης, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, επιδοτήσεις για νέες επιχειρήσεις, γυναικείους συνεταιρισμούς, αγροτουρισμούς, επιδοτήσεις των μικρομεσαίων. Ολα αυτά όξυναν το πρόβλημα της ανεργίας, μοίρασαν τις θέσεις απασχόλησης και για ένα μικρό διάστημα κάποιοι πήραν κάποια επιδόματα φτώχειας, για να βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με το ψάξε για δουλιά».

Ποια πολιτική χρειάζεται
ο λαός και ο τόπος

«Επομένως - συνέχισε - η συζήτηση που πρέπει να μπει σήμερα στο επίκεντρο είναι ποια πολιτική έχει ανάγκη ο τόπος και με ποια μέσα θα επιτευχθεί; Κατά τη γνώμη μας, να μη φοβηθεί ο λαός το δικομματικό καυγά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τις εκλογές, αρκεί να τους στρέψει την πλάτη του και να ανοίξει η συζήτηση μέσα στο λαό. Εμείς τον καλούμε να συζητήσει μαζί μας και να δράσει γύρω από την πολιτική μας πρόταση, που είναι επεξεργασμένη και δεν αφορά στενά το ΚΚΕ. Αυτό που λέμε είναι: Απόρριψη στη συνείδησή μας της λογικής των μονόδρομων, συσπείρωση δυνάμεων που θέλουν να αντιπαλέψουν τις κυρίαρχες πολιτικές και επιλογές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οικοδόμηση του αντίπαλου δέους και στην εκλογική μάχη να δράσουμε για την αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί θεωρούμε ότι το ΚΚΕ είναι, αποδεδειγμένα, ο πόλος της συσπείρωσης που παλεύει και για τα άμεσα και δεν κοροϊδεύει τον κόσμο με "ασπιρίνες", συμβάλλει στο να ανοίξει ο δρόμος για βαθιές αλλαγές ως το επίπεδο της ριζικής αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού, της αλλαγής της εξουσίας».

«Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, είναι μια μεγάλη ευκαιρία στην εκλογική μάχη που έρχεται, ο δικομματισμός, ως κόμματα και πολιτική αντίληψη, να υποστεί πλήγμα, να αποδυναμωθεί. Ο λαός να μην είναι ρυθμιστής ανάμεσα στους δύο, αλλά να ψηφίσει με κριτήριο τα συμφέροντά του, με κριτήριο να κάνει ένα βήμα στην οικοδόμηση του αντίπαλου δέους. Απεγκλωβισμός, λοιπόν, από το δικομματισμό είναι το πρώτο βήμα, γιατί διαφορετικά θα μιλάμε και θα κλαίμε για την ανεργία και δε θα συνδυάζουμε την πάλη για την ανεργία με αυτό το βήμα που μπορεί να κάνει ο λαός να χτυπήσει το δικομματισμό».

Για τη συμφωνία
«δικαστικής συνδρομής»

Αναφερόμενη εισηγητικά στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Για τη συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή, εμείς λέμε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και ελληνικό έγκλημα, όπου στην ουσία το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο - που δεν έχει διαφορές φιλοσοφίας από το αμερικανικό, αλλά εν πάση περιπτώσει - γίνεται τμήμα του δικαίου των ΗΠΑ και ό,τι δεν προβλέπει το ελληνικό θα συμπληρώνεται από το αμερικανικό. Εμείς σ' αυτούς τους μονόδρομους δεν περπατάμε».

Για τις παραβιάσεις
στο Αιγαίο

Σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Παλιό γνωστό ζήτημα. Προκαλεί ερωτηματικά γιατί τώρα τέτοια ένταση. Δε συμμεριζόμαστε τις κυβερνητικές προσπάθειες, που λένε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη διχογνωμία κυβέρνησης και στρατού στην Τουρκία. Οχι ότι δεν υπάρχουν και τέτοιες πλευρές, αλλά για μας η τουρκική ηγεσία έχει ενιαία πολιτική και κυρίως δε μας πείθει η θέση ότι όταν η Τουρκία ενταχτεί στην ΕΕ, τότε όλοι θα ζούμε σε αμοιβαία ασφάλεια. Η ΕΕ δεν είναι ούτε πηγή, ούτε παράγοντας εξασφάλισης της ασφάλειας, όταν μάλιστα διακατέχεται από τη διαπάλη για τις αγορές. Αναμφισβήτητα, είμαστε υπέρ και πρέπει να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν με την Τουρκία. Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής της όξυνσης, αλλά δε δεχόμαστε και την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία κινείται μέσα στη λογική τού να πάρουν πρωτοβουλία οι ΗΠΑ, να μας διευκολύνουν οι Ευρωπαίοι, μια λογική κουκουλώματος του προβλήματος και δεν ξέρω αύριο τι θα προκύψει. Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Αναγκαία τα συμπεράσματα πριν την κάλπη

Σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο εύκολο είναι ο λαός να βγάλει συμπεράσματα με δεδομένο τον ανηλεή βομβαρδισμό του, π.χ., από δημοσκοπήσεις που ενισχύουν το δικομματισμό, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Οταν λέμε να βγάλει ο λαός, και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που πάλεψαν, που ενεργοποιήθηκαν, πολιτικά συμπεράσματα, σημαίνει να βγάλουν συμπεράσματα και για το πώς διεξάγεται η επιχείρηση αποβλάκωση και χειραγώγηση. Δηλαδή, ας αφήσουμε τους δύο στον καυγά του καναπέ κι ας ανοίξουμε το ζωντανό διάλογο κάτω στους τόπους δουλιάς, στις γειτονιές. Το ΚΚΕ θα δώσει βάρος στη συζήτηση άτομο το άτομο, σε σπίτια και χώρους δουλιάς. Κι εδώ δεν εξαρτάται μόνον από μας να ανοιχτεί, σημασία έχει να υπάρξουν και πρόθυμοι συνομιλητές και πιστεύουμε ότι υπάρχουν, να γίνουν πολύ περισσότεροι, να γίνει αντίλογος.

Πρέπει μέσα στο λαό να διεξαχθεί μια οξυμένη συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι η στρατηγική που το λαϊκό κίνημα θα ακολουθήσει, ποιους πρέπει να αφήσει και με ποιους να πάει, με ποιους να συμμαχήσει και ποιους να πολεμήσει. Και σ' αυτή την κατεύθυνση να μην πάει χαμένη η εκλογική μάχη. Αν οι δύο πάρουν υψηλά ποσοστά ή χάσουν λίγα θα γίνουν χειρότεροι. Αν κάποιος θέλει να χτυπήσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και ψηφίσει ΝΔ, πλήττει το φορέα ΠΑΣΟΚ, όχι την πολιτική του ΠΑΣΟΚ γιατί τα δύο κόμματα έχουν τα ίδια προγράμματα. Αν κάποιος δυσαρεστημένος μείνει στο ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η ΝΔ, στην ουσία τού δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την ψήφο του.

Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει μια ουσιαστική αντίθεση στην πολιτική των μονόδρομων, διάθεση για την οικοδόμηση του μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης και μια προσπάθεια για να οικοδομήσουμε το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Ενα μέτωπο που θα κατακτά, θα αποσπά αλλά και θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα μιας διαφορετικής εξουσίας. Ολα αυτά δε θα τα λύσουμε έως τις εκλογές, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να ενισχυθεί αυτή η τάση. Αλλιώς θα έχουμε είτε δικομματισμό με την κλασική μορφή είτε με τη μορφή κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ γιατί δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι. Μπορούν να μας πολεμήσουν, να μας περιορίσουν στα ΜΜΕ, να μας δυσκολέψουν αλλά όχι να μας βάλουν στο χέρι».

Σε ερώτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: «Κι εμείς δεν ξέρουμε. Θεωρούμε ότι το τι θα γίνει, τι θα βγάλει η κάλπη πρέπει να απασχολήσει τον απλό άνθρωπο από σήμερα. Το κριτήριο ψήφου δε διαμορφώνεται τον τελευταίο μήνα, πρέπει από τώρα να σκεφτεί τι θα κάνει όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Είναι ευθύνη και του ψηφοφόρου. Δεν μπορεί να ζητά ευθύνες όταν και ο ίδιος δεν αλλάζει πολιτική επιλογή. Και να παραμένεις σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να θέλεις και βελτίωση της ζωής σου, ε, αυτά είναι ασυμβίβαστα».

Πέραν των ΜΜΕ να αναζητήσουμε κι αλλού ευθύνες

Κληθείσα να σχολιάσει τις ευθύνες και το ρόλο των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Δε θα συμφωνήσω ότι την πλύση εγκεφάλου τη δέχεται ο κόσμος από τα ΜΜΕ αποκλειστικά. Μην τα θεοποιήσουμε και μη φτάσουμε να τα κάνουμε και κύρια υπεύθυνα. Ξέρετε πώς αισθάνεται ο εργαζόμενος, όταν κάνει μια απεργία και απολύεται, στον τόπο δουλιάς; Από εκεί αρχίζει το ζήτημα. Για να μην πω τι διδάσκονται τα παιδιά μας, τι ψέματα, τι παραποίηση, τι αντεστραμμένη μεθοδολογία. Βεβαίως και τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη, αλλά από μια πλευρά κι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται μπορεί κι απ' αυτά τα ΜΜΕ να βγάλει τα αντίθετα συμπεράσματα απ' αυτά που θέλουν να του δώσουν. Π.χ., όταν του μιλούσαν για τα όπλα του Σαντάμ και τώρα παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν, μπορεί να βγάλει ένα συμπέρασμα. Για τη βρώμικη εκστρατεία και τα ψέματα εναντίον της ηρωικά μαχόμενης Κούβας. Δηλαδή, ένας άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα».

«Τα ΜΜΕ - κατέληξε - είναι αυτά, τα οποία μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να ανοίξουν και τα μάτια. Τώρα, επειδή τα ΜΜΕ έδειξαν εμένα με τον Καραμανλή... Και μ' αυτόν και με τον Σημίτη και με όλους έχω κάτσει δίπλα, με την πολιτική τους είμαστε αδιάλλακτοι αντίπαλοι. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το ΚΚΕ σήμερα έχει κοινές θέσεις με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ ή ότι κάνουμε παρασκηνιακές συμφωνίες. Στις δημοτικές εκλογές μάλιστα, δημόσια, είπα ότι και οι δύο μάς πρότειναν συνεργασίες κάτω από το τραπέζι και τις αρνηθήκαμε. Γι' αυτό και επικρίναμε το ΣΥΝ, που, από τη μια, παλεύει το δικομματισμό κι, απ' την άλλη, κάνει συμμαχία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ