ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Είπαν στο Κούρδο ηγέτη πως θα πήγαινε στην Ολλανδία!

Αντώνης Σκυλλάκος: Υπήρχε, αν όχι έγκριση, τουλάχιστον ανοχή των ελληνικών αρχών στην παράδοσή του στους Τούρκους

Eurokinissi

Μετά τις καταθέσεις αστυνομικών, υπαλλήλων του αεροδρομίου του Ελληνικού, ακόμη και κατώτερων στελεχών της ΕΥΠ που ενισχύουν την άποψη ότι δεν ελήφθησαν τα λεγόμενα δρακόντεια μέτρα για την αποτροπή εισόδου του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά οι όλες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης συνέτειναν στο να παραδοθεί ο Κούρδος ηγέτης στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, ήρθε χτες και η κατάθεση του Μαχμούτ Σακάρ, δικηγόρου του Απο που υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνέβαλε συνειδητά στην παράδοση του Οτσαλάν.

Στο μεταξύ, χτες, κατατέθηκε στο δικαστήριο και το μνημόνιο του Α. Οτσαλάν που έστειλε μέσω των δικηγόρων του από τις φυλακές Ιμραλί. Είναι ένα κείμενο που κατηγορεί ευθέως τις ελληνικές αρχές για «συνωμοσία και προδοσία». Τις μεγαλύτερες ευθύνες αποδίδει στους Πάγκαλο και Καλεντερίδη, ενώ για τον Ναξάκη αναφέρει ότι τον εξαπάτησαν, με στόχο να τον φέρουν στην Ελλάδα υπό τον έλεγχο της ΕΥΠ. Τέλος, ο Κούρδος ηγέτης στο μνημόνιο αναφέρει τις γνωστές του θέσεις που υποστήριξε και στη δίκη του για «ειρήνευση και συνύπαρξη» Τούρκων και Κούρδων.

Σημαντική ήταν και η κατάθεση του Αντ. Σκυλλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος αναφερόμενος στις ευθύνες των ελληνικών αρχών, υποστήριξε ότι όλα συντείνουν στην άποψη ότι υπήρχε - αν όχι η έγκριση τουλάχιστον η ανοχή των ελληνικών αρχών - στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι στην όλη υπόθεση ενεπλάκησαν οι μυστικές ελληνικές υπηρεσίες ή μέρος τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Φ. Κρανιδιώτη, δικηγόρου του Οτσαλάν, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που ο Απο ήρθε στην Ελλάδα, θα έπρεπε να προστατευτεί και να του παρασχεθεί προσωρινά κατοικία, ενώ στην πορεία θα εξεταζόταν η δυνατότητα παροχής πολιτικού ασύλου.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε και στα φιλικά αισθήματα του ελληνικού λαού προς τον αγώνα των Κούρδων και όπως χαρακτηριστικά είπε αυτό είχε αντανάκλαση στη μετέπειτα εξέλιξη της υπόθεσης, εννοώντας την πρόσκληση Ελλήνων βουλευτών στον Απο. Ο Α. Οτσαλάν, συνέχισε ο Αντ. Σκυλλάκος, πίστευε ότι θα γίνει δεκτός στη χώρα μας χωρίς προβλήματα και πως σ' αυτή τη λογική κινούνταν ο Α. Ναξάκης.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως όταν οι Κούρδοι είχαν σχέσεις με την ΕΥΠ, όταν χρησιμοποιούσαν το ίδιο αεροπλάνο και τον ίδιο πιλότο, αυτό σημαίνει πως οι Κούρδοι, αν δεν είχαν την έγκριση, τουλάχιστον είχαν την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις συνέπειες που είχε η παράδοση του Απο στις τουρκικές αρχές, ο Αντ. Σκυλλάκος πρόσθεσε ότι εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία ήθελαν να έχουν λυμένα τα χέρια τους σε σχέση με τα πετρέλαια της Κασπίας, αλλά και τον πόλεμο που θα επακολουθούσε στο Ιράκ και πως η παράδοση του Κούρδου ηγέτη τούς διευκόλυνε σ' αυτά τα σχέδια.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ σε σχετική ερώτηση του Φ. Κρανιδιώτη, ο οποίος υπενθύμισε τους ισχυρισμούς Πάγκαλου ότι στην υπόθεση Οτσαλάν στους χειρισμούς της κυβέρνησης υπερίσχυσε πρώτα το συμφέρον της Ελλάδας, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι στην περίπτωση αυτή δεν τηρήθηκαν οι νόμοι της χώρα μας και πως έστειλαν τον Απο στην Κένια για να παραδοθεί πιο εύκολα στις τούρκικες αρχές.

Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος έθιξε και το ρόλο του τότε διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος και του είπε ο τότε βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κατημερτζής - που συμμετείχε στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Οτσαλάν - ότι ζητήθηκε να απαντήσει ο Χ. Σταυρακάκης σε ερωτήσεις βουλευτών, αλλά ο τελευταίος με σκαιώδη τρόπο είπε ότι «δεν απαντώ», παρ' όλο που είχε εντολή από την προϊσταμένη του Β. Παπανδρέου να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο δικηγόρος του Οτσαλάν

Ο δικηγόρος του Οτσαλάν, Μ. Σακάρ, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς Πάγκαλου, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο Απο δε γνώριζε τίποτα για Κένια και πως όταν έφυγε από την Ελλάδα, νόμιζε ότι θα ταξίδευε στη Νότιο Αφρική, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα του εξασφάλιζε άσυλο. Να σημειωθεί ότι ο Κούρδος δικηγόρος, όπως δήλωσε στο δικαστήριο, επισκέφτηκε τον Απο στο Ιμραλι γύρω στις 150 φορές και εκφράζει τις απόψεις του Α. Οτσαλάν.

Σχετικά με τη σύλληψη του Απο στην Κένια ο Μ. Σακάρ είπε ότι σ' αυτό συνέβαλε η χώρα μας και διάφορες άλλες μυστικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, για τη σύλληψη στην Κένια και την παράδοση στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας του Οτσαλάν, ο Μ. Σακάρ είπε ότι ο Απο μέχρι τη στιγμή που έβγαινε από την οικία του πρέσβη στο Ναϊρόμπι, πίστευε ότι θα πήγαινε στην Ολλανδία. Γι' αυτό τον διαβεβαίωνε ο Σ. Καλεντερίδης, ο οποίος του είπε ότι του τηλεφώνησε ο Πάγκαλος ή κάποιος για λογαριασμό του Πάγκαλου και του ανήγγειλε ότι το αεροπλάνο θα πετούσε για Ολλανδία. Ακόμη και όταν μπήκε στο αυτοκίνητο για να πάει στο αεροδρόμιο, ο Κούρδος ηγέτης νόμιζε ότι προορισμός είναι η Ολλανδία και μόνο σαν βρέθηκε αντιμέτωπος με τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, διαπίστωσε τι είχε συμβεί.

Παράλληλα, ο Κούρδος μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο ότι για τον ερχομό του Απο συντέλεσε η πρόσκληση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά, καθώς και η πρόσκληση των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Οταν, όμως, ήρθε στην Ελλάδα συνάντησε μόνο τον Σ. Καλεντερίδη και τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη, οι οποίοι του είπαν ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και αναγκαστικά τον οδήγησαν στην αρχή στη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ