ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Μην ξεχνάμε το Ιράκ

Associated Press

Δεν είναι το Ιράκ στην επικαιρότητα. Είναι το Παλαιστινιακό, το μπες-βγες των Τούρκων στο Αιγαίο, οι χωματερές, οι δημοσκοπήσεις. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε. Γιατί έτσι πολύ γρηγορότερα θα εισβάλουν στην Κούβα, στη Βόρειο Κορέα.

Η ευχή που εκφράστηκε από την παγκόσμια κοινότητα, να ρίξουν οι Ιρακινοί τους μισθοφόρους εισβολείς στη θάλασσα, για το καλό του αμερικανικού λαού και των λαών όλης της Γης, δεν απέδωσε. Οι «φονιάδες των λαών» δεν έψαξαν πολύ για να βρουν αντικαταστάτες, ώστε να τρέξουν και σε άλλες «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις και να επιβάλουν «περισσότερη δημοκρατία». Αυτά λένε οι άνθρωποι και δεν κοκκινίζουν. Οπως δεν κοκκινίζουν οι Πολωνοί αντικαταστάτες τους και οι υποστηρικτές τους της ΕΕ (που είναι οι ίδιοι και στο ΝΑΤΟ).

Ακούσαμε και τους δικούς μας της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης. Πρόθυμοι, βιάζονται να συμμετάσχουν, όχι για επιχειρήσεις, αλλά για την «αποκατάσταση, την ανοικοδόμηση, την ειρήνη, την ανασυγκρότηση, τον εκδημοκρατισμό» του Ιράκ. Και τα λένε με όλη τη σοβαρότητα, χωρίς να ντρέπονται. Ο Μπους γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την παγκόσμια κοινότητα και τον δικό του ανενημέρωτο λαό. Πρώτος χορευτής στο ρυθμό των συμφερόντων των εταιριών που τρέφονται από τους πολέμους.

Οι δικοί μας με ποιο δικαίωμα μάς κοροϊδεύουν κατάμουτρα; Τόσο πολύ θαμπώθηκαν από τη «νίκη» των φονιάδων στο Ιράκ; Δε βλέπουν πως εγκληματούν εν ονόματι δήθεν των εθνικών συμφερόντων και χάνουν το παιγνίδι; `Η ισχύει για τον Σημίτη και τον Παπανδρέου η παροιμία «ηγάπα η Μάρω τον χορόν, ευρήκεν άντρα χορευτήν»;(Από κοντά και ο Παπαντωνίου μη τυχόν και λείψει απ' τη σαρακοστή...). Και ο χορός της «ανοικοδόμησης» καλά κρατεί. Οι εύπιστοι ακόμα περιμένουν τα όπλα μαζικής καταστροφής που έπρεπε να καταστρέψουν οι εισβολείς φονιάδες στο Ιράκ. Οι «ειρηνοποιοί» δεν ασχολούνται πλέον με τέτοιες λεπτομέρειες. Ξέχασαν και τις αντιρρήσεις τους για την επέμβαση. Αυτό που τους νοιάζει είναι να πάρουν μέρος στη μοιρασιά. Τα όρνια, οι γύπες. Εκείνα τουλάχιστον προσφέρουν έργο μεγάλο στη φύση.

Η πρώτη υπηρεσία που άρχισε να λειτουργεί στη Βαγδάτη ήταν το τμήμα πετρελαίων στο αρμόδιο υπουργείο. Και άρχισε η μεγάλη επιχείρηση της κλοπής του πλούτου αυτής της χώρας. Πριν ακόμα τελειώσουν οι βομβαρδισμοί και οι επιχειρήσεις των πολεμικών μηχανών (δε λέμε «μάχες», που δε δόθηκαν, εξάλλου).

Ο γραφικός εκπρόσωπος Τύπου του Χουσεΐν και όλη η ομάδα εξουσίας εξαφανίστηκαν. Μαζί και η πολυδιαφημισμένη προεδρική φρουρά, που προτίμησε να σωθεί, παρά να εξολοθρευτεί. Γιατί έβλεπαν πως θα πεθάνουν, ένδοξα μεν αλλά χωρίς να έχουν την ευκαιρία για μάχη. Κανείς δεν τους είχε προετοιμάσει για τέτοια. Αφού τα όπλα τους, σε σύγκριση με των εισβολέων, ήταν όπως τα ξίφη των έφιππων πολεμιστών της Αιθιοπίας. Με τα οποία όρθιοι στους αναβολείς των αλόγων, προσπαθούσαν να φτάσουν τα αεροσκάφη του Μουσολίνι, που τους θέριζαν με τα πολυβόλα. Εκείνος δήλωνε και ήταν φασίστας με τα όλα του και με ανάλογο λαϊκό υπόβαθρο διατυμπάνιζε πως θέλει να επιβάλει το φασισμό.

Οι παλικαράδες «πολεμιστές» του νέου φασισμού πατάνε τα κουμπιά και στέλνουν από πολύ μακριά τις βόμβες ακριβείας στις αγορές της Βοσνίας, του Αφγανιστάν και της Βαγδάτης. Και μετά τους βομβαρδισμούς από τα αεροπλάνα και τα πλοία, στέλνουν τα τανκς και τα πυροβόλα, που πάλι χτυπούν από μεγάλες αποστάσεις και εκ του ασφαλούς. Εάν, τέλος, χρειαστεί, έρχονται οι φονιάδες με τις τερατόμορφες πολύπλοκες στολές και τα όπλα με τις διόπτρες ακριβείας και δολοφονούν πάλι εκ του ασφαλούς, όποιους ξέμειναν με τα καλάζνικοφ να φυλάττουν Θερμοπύλες. Και γυναικόπαιδα, που είναι πλέον οι περισσότεροι σκοτωμένοι σ' αυτές τις σφαγές. Αυτός δεν είναι πόλεμος. Αυτό είναι σφαγή από ανδράποδα (αρσενικά και θηλυκά), που δεν είναι άντρες ούτε γυναίκες. Αυτοί δεν είναι πολεμιστές. Είναι δολοφόνοι, εκτελεστές, μισθωμένοι στην υπηρεσία ομάδων ισχύος. Που ελέγχουν και κυβερνούν στο προσκήνιο αλλά και από το παρασκήνιο ισχυρές χώρες, όπως αυτές που εισέβαλαν οι μισθοφόροι τους στο Ιράκ. Δηλαδή των ΗΠΑ και της Αγγλίας κυρίως, με τους σφογγοκωλάριους υποτελείς «συμμάχους» τους από κοντά. Θλιβερούς υποτελείς, κυβερνήτες χωρών με υπερήφανους λαούς, που τους προσβάλλουν με την πολιτική και με τη στάση τους.

Οι κυβερνήτες των εισβολέων υπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω απ' όλα. Αφού όλοι τους είναι μέτοχοι των εταιριών, στις οποίες ανέθεσαν πριν την εισβολή ακόμα την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Παράλληλα, υπηρετούν και τα συμφέροντα των επώνυμων εταιριών και μεγαλοκεφαλαιούχων που τρέφονται από τον πόλεμο και την καταστροφή. Δηλαδή, των εταιριών όπλων, ηλεκτρονικών, πετρελαίων, κατασκευών μεγάλων έργων κλπ. Δηλαδή, του μεγάλου κεφαλαίου που δεν έχει πατρίδα όπως και οι κάτοχοί του. Λέγονται κεφαλαιοκράτες, είναι καπιταλιστές. Και με τα όπλα (δηλαδή, ως ιμπεριαλιστές), με το θάνατο, τα βασανιστήρια, την πείνα ληστεύουν τον παγκόσμιο πλούτο. Πολλοί τα φώναζαν αυτά πριν τις εισβολές. Τώρα φαίνονται καθαρά αλλά στα ψιλά των εφημερίδων.

Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν οι φασίστες και ψεύτες ιθύνοντες της εισβολής στο Ιράκ. Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν άμεσα και έμμεσα όποιοι βοηθούν και συνηγορούν στη συνέχιση της κατοχής. Είναι συνυπεύθυνοι για τις εκτελέσεις των εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, που πέθαναν από το εμπάργκο πριν την εισβολή. Είναι υπεύθυνοι οι εισβολείς και οι υποστηρικτές τους για τις εκτελέσεις των εκατοντάδων χιλιάδων, που πεθαίνουν και θα πεθάνουν όχι μόνον από τα πυρά των φονιάδων ένστολων και μη, αλλά από τις επιδημίες, την πείνα, την έλλειψη φαρμάκων. Είναι το ίδιο φονιάδες οι υποστηρικτές με τους φονιάδες που κρατάνε τα όπλα ακριβείας στο Ιράκ. Είναι κλέφτες όπως οι κλέφτες των αρχαιολογικών ευρημάτων ενός πολιτισμού της ανθρωπότητας. Τα έκλεψαν μαζί με τους άρπαγες, που, προστατευμένοι από τις δυνάμεις εισβολής, μπήκαν οργανωμένα σαν κύριοι στα μουσεία. Διοχετεύουν τώρα τα κλοπιμαία σε ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία των χωρών εισβολής για να κάνουν εκθέσεις και μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα. Αφού πρώτα είχαν καταστρέψει τον πολιτισμό και τους λαούς αντάμα των ντόπιων κατοίκων της Αμερικής που τους δέχτηκε, δηλαδή τους Ινδιάνους. Και μετά τόσων άλλων.

Την τιμή του σώζει ο λαός του Ιράκ με τις διαδηλώσεις του κατά των εισβολέων επιδεικνύοντας παράτολμη επιθετικότητα σε έναν μηχανοκίνητο, δειλό, υποβαθμισμένο πολιτιστικά, αμόρφωτο, μισθοφορικό στρατό. Τους αποκαλούμενους (από ινστιτούτο της αμερικανικής Γερουσίας) και «λειτουργικά αναλφάβητους». Την τιμή του λαού του Ιράκ έσωσε και εκείνος, ο οποίος, απευθυνόμενος στον πάνοπλο μισθοφόρο που τον έσερνε δεμένο και τον απειλούσε, του απάντησε οργισμένος με το απολαυστικό «fuck you».

Και να αναρωτηθούμε τελειώνοντας:

  • Τι θα 'κανε άραγε ο Ιρακινός εάν είχε λυμένα χέρια και το ίδιο όπλο με το μισθοφόρο; Εάν ήταν τα πράγματα έτσι θα πήγαινε ο φασίστας να βρει δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα αυτή; Θα τον έκλεβε έτσι ασύστολα;
  • Θα πήγαινε η «χολέρα» να φέρει και την άλλη χολέρα στο λαό του Ιράκ, εάν δεν εύρισκε εύκολους συμμάχους και δεν είχε ανατραπεί η Σοβιετική Ενωση;
  • Δεν πρέπει όλοι να σκεφτούμε πως στη σειρά έχουν βάλει οι άρπαγες τους λαούς όλης της Γης; Εάν δεν είναι αυτό φασισμός τότε τι είναι; Πολιτικός ρεαλισμός;
  • Δεν είναι καιρός να γυρίσουν σπίτια τους και να μην ξεμυτίσουν από εκεί ποτέ πια;
  • Δεν πρέπει να δείξουμε στη δική μας κυβέρνηση, πως μας προσβάλλει με την πολιτική και τις επιλογές της; Πως η υποχωρητικότητα στις πιέσεις και η υπακοή στους ισχυρούς φέρνουν τις συμφορές, τις προσβολές, τις ταπεινώσεις; Πως ετούτη η χώρα έχει και Ιστορία με δόξα, και ο λαός μας αξίζει να προστατεύει αυτήν την Ιστορία;
  • Δεν πρέπει να διαλέξουμε ως εθνικό συμφέρον την τιμή, την αξιοπρέπεια, την ηθική, το δίκαιο, αντί το φασισμό, τη ληστεία, τους φονιάδες, τους βασανιστές, την υποτέλεια, τους δουλόφρονες, τους ψεύτες;

Του
Α. ΚΑΚΑΡΑ*
* Ο Α. Κακαράς είναι αρχιπλοίαρχος (ε.α.), μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ