ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στερούν από το λαό το δικαίωμα να επιλέγει το μέλλον του!

Εντονες διαμαρτυρίες για τη νομιμοποίηση του «γύψου» στα δημοκρατικά δικαιώματα

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας, που εκδόθηκε στις παραμονές της αργίας για τη μέρα της «ανεξαρτησίας» της Ρωσίας (από την ΕΣΣΔ!), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Στην Ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ -ΚΚΡ), σχετικά με την απόφαση ουσιαστικής υποστήριξης της απαγόρευσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας, σημειώνονται τα εξής:

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο αρνήθηκε να ικανοποιήσει την αγωγή για την αντισυνταγματική απαγόρευση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Ρωσική Ομοσπονδία που κατέθεσαν οι κομμουνιστές - βουλευτές της Κρατικής Δούμας. Εκρινε τα πάντα νόμιμα. Αυτήν την απόφαση την αναμέναμε. Ηταν νομοτελειακή: Ο Γιέλτσιν εκτέλεσε το νόμιμο κοινοβούλιο και με τις εκλογές και το δημοψήφισμα "του αίματος" επέβαλε το αντιλαϊκό σύνταγμα. Ο εγγυητής αυτού του αντιλαϊκού συντάγματος είναι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο εξασφαλίζει την αντιστοιχία όλων των άλλων νόμων με την αντιλαϊκή ουσία του συντάγματος. Γι' αυτό και ήταν λογικό που το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της στέρησης του δικαιώματος του λαού να αποφασίσει μόνος του για τη μοίρα του.

Το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ θεωρεί πως παρόμοια ζητήματα δε λύνονται στα δικαστήρια αλλά στον ταξικό αγώνα, στη βάση του πραγματικού συσχετισμού των δυνάμεων. Πολίτες της Ρωσίας μπείτε στον αγώνα ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους! Ενωθείτε!»

Δηλώσεις των εκπροσώπων
του ΚΚΡΟ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ιντερφαξ», οι 3 βουλευτές - εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με δηλώσεις τους επέκριναν την απόφαση του ΣΔ της χώρας.

Ο Ανατόλι Λουκιάνοφ σημείωσε ότι «αυτός ο νόμος επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα του λαού να τοποθετηθεί με το δημοψήφισμα, μιας και περιορίζει σοβαρά τα περιθώρια διεξαγωγής του σε τέτοιο βαθμό, που το δημοψήφισμα μετατρέπεται σε αυταπάτη». Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, για άλλη μια φορά την παραβίαση της διαδικασίας κατά την έγκριση του ομοσπονδιακού νόμου, με την τετραπλή ψηφοφορία και την «κατάχρηση» του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας σε τέτοιο βαθμό ώστε, αν και παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 182 βουλευτές, στο τελικό αποτέλεσμα να φέρεται ότι πήραν μέρος σχεδόν και οι 450! Ο Ανατόλι Λουκιάνοφ, υποστήριξε ότι «αυτή η απόφαση του ΣΔ ανοίγει το δρόμο για μια αλυσιδωτή αντίδραση επίθεσης στα δικαιώματα του ανθρώπου, στην ενίσχυση των αυταρχικών τάσεων στη χώρα».

Ο Βίκτωρ Ιλιούχιν σημείωσε ότι «το ΣΔ βγήκε από τα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ουσιαστικά ιδιοποιήθηκε δικαιώματα του νομοθέτη, μιας και στο Σύνταγμα δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων».

Ο Βίκτωρ Ζόρκαλτσεφ από τη μεριά του υποστήριξε ότι «με την απόφαση αυτή ανοίγει το "κουτί της Πανδώρας", μιας και το ΣΔ ουσιαστικά νομιμοποίησε βαρύτατες παραβιάσεις, που έγιναν στην Κρατική Δούμα, κατά την ψήφιση του νόμου, με σκοπό τον περιορισμό της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων».

Τέλος, ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής του ΚΚΡΟ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και την επανάληψη της προσφυγής του ΚΚΡΟ στο ΣΔ της χώρας.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για τις παραβιάσεις

Στρατιώτες της Ν. Κορέας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Associated Press

Στρατιώτες της Ν. Κορέας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απηύθυνε χτες η Πιόνγιανγκ αναφορικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις των δυτικών χωρικών της υδάτων από νοτιοκορεάτικα πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA, η ΛΔ Κορέας διαμήνυσε ότι θα υπάρξει «απρόβλεπτη κρίση» στην περίπτωση που δε σταματήσουν οι παραβιάσεις.

Την Πέμπτη δύο νοτιοκορεάτικα ιστιοφόρα και ένα περιπολικό εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της ΛΔ Κορέας και παρέμειναν εκεί για ώρες, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη είχε προηγηθεί η παράνομη είσοδος 10 και 20 πολεμικών πλοίων αντίστοιχα. «Αν οι νοτιοκορεάτικες αρχές παρερμηνεύουν την εγκράτεια που επιδεικνύει η ΛΔ Κορέας και δημιουργούν προβλήματα σε αυτή την περιοχή, τότε υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης μιας απρόβλεπτης κρίσης», αναφέρει η πλήρης ανακοίνωση που εξέδωσε το KCNA.

Παράλληλα, χτες η ΛΔ Κορέας αποδοκίμασε έντονα τους πρόσφατους «ελέγχους» πλοίων της για (υποτίθεται) «λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών» από την Ιαπωνία (την Αυστραλία και τις ΗΠΑ) που ισοδυναμούν με ένα ιδιότυπο εμπάργκο. Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας έκανε λόγο για «προκλητικές πράξεις (από την Ιαπωνία) που έχουν ως στόχο να πλήξουν την άριστη εικόνα και την εθνική κυριαρχία της χώρας».

Την ίδια στιγμή ο Κόλιν Πάουελ μιλώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι «είναι δυνατόν να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας», αλλά βέβαια αυτό θα γίνει «αυξάνοντας τις πιέσεις (προφανώς και του ιδιότυπου εμπάργκο) και ξεκαθαρίζοντας στους Βορειοκορεάτες ότι θα βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο θεωρούν πως βρίσκονται»...

Ο Πάουελ ακόμη πρόσθεσε: «Θα συνεργαστούμε με τους φίλους μας στην περιοχή, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία, Αυστραλία και άλλους, για να καταστήσουμε σαφές στους Βορειοκορεάτες ότι η πρόκληση που αποτελούν τα πυρηνικά τους όπλα δεν είναι μόνο πρόκληση προς τις ΗΠΑ αλλά και προς όλους τους γείτονές τους»!

Ωστόσο, χτες η Πιόνγιανγκ ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια της Ιαπωνίας να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα ισοδυναμεί με μια «διεθνή πολιορκία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Παράταση για ένα χρόνο της «ασυλίας» των Αμερικανών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά την προειδοποίηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι αυτό «υποσκάπτει» τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Οργανισμού. Γαλλία, Γερμανία και Συρία απείχαν της ψηφοφορίας. Η Κροατία ανέφερε ότι θα αρνηθεί να επικυρώσει τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

ΑΚΟΣΟΜΠΟ.-- Ο «Πρόεδρος»Τσαρλς Τέιλορ αξίωσε χτες να αρθεί η εις βάρος του απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου καθώς άρχιζαν στην Γκάνα ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό της σύρραξης στη Λιβερία.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Κατατέθηκε χτες στο τουρκικό Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ερντογάν δέσμη μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Προβλέπεται μεταξύ άλλων κατάργηση του άρθρου 8 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου βάσει του οποίου καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης «ένοχοι εγκλημάτων γνώμης». Η εφαρμογή των μέτρων είναι πάντως αμφίβολη.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κεκλεισμένων των θυρών συναντώνται οι εκπρόσωποι ένδεκα χωρών -- Γερμανίας, Αυστραλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας και Βρετανίας -- με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους «εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Υπό έλεγχο» ενδέχεται να τεθεί ως το φθινόπωρο η επιδημία της άτυπης πνευμονίας, ή SARS, εκτίμησε χτες αξιωματούχος του ΠΟΥ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εκρηξη και πυρκαγιά στο εργοστάσιο της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας της Ινδίας στο Πουντζάμπ κόστισε τη ζωή 2 εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 18.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Κατηγορίες εναντίον του υπεύθυνου για τα επεισόδια στο Γκέτεμποργκ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Η σουηδική Δικαιοσύνη απήγγειλε χτες κατηγορίες κατά του πρώην διοικητή της Αστυνομίας του Γκέτεμποργκ, Χάακαν Γιάλντουνγκ, σχετικά με το ρόλο του στα επεισόδια που σημάδεψαν τις εκδηλώσεις κατά της Συνδιάσκεψης Κορυφής της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ τον Ιούνη του 2001.

Ο Γιάλντουνγκ κατηγορείται πλέον για «παράνομη στέρηση της ελευθερίας» διαδηλωτών, σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσε ο «Συνήγορος του Πολίτη» μετά από έρευνα ενός χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 90 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 500 βρέθηκαν στα κρατητήρια εξαιτίας του «υπερβάλλοντος ζήλου» που επέδειξε η αστυνομία του Γκέτεμποργκ. Μάλιστα, πολλοί από τους διαδηλωτές που βρέθηκαν υπό κράτηση τελικά καταδικάστηκαν! Επίσης εκκρεμούν έρευνες σε βάρος αστυνομικών που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Αν τελικά ο Γιάλντουνγκ καταδικαστεί αντιμετωπίζει 10ετή ποινή κάθειρξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ