ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
«Παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα... »

Σαράντα χρόνια πέρασαν από τη βραδιά της 12ης Μαρτίου 1963, όταν στο κατάμεστο «Ακροπόλ», στη συναυλία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής, ο Μ. Θεοδωράκης «σύστηνε» στο κοινό τους νεαρούς δημιουργούς Μάνο Λοΐζο και Χρήστο Λεοντή. Την ίδια χρονιά, ο θίασος «Ενωμένοι Καλλιτέχνες» ανέθεσε στον Χρήστο Λεοντή τη σύνθεση της μουσικής για το έργο «Λιούτσα», του Ηλία Λυμπερόπουλου. Σε ένα απόγευμα, ο νεαρός συνθέτης έγραψε τα δέκα τραγούδια του έργου. Από τότε, στη σαραντάχρονη δημιουργική πορεία του, ο Χρ. Λεοντής έβαλε τη σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και στη μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το αρχαίο δράμα. Συνέθεσε μουσική για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ενώ η συνεργασία του με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν γέννησε μεγάλες επιτυχίες. Ο λυρισμός του ταλαντούχου και σεμνού δημιουργού βρήκε απήχηση με τη μελοποίηση των στίχων του Νερούντα και του Λόρκα, ενώ η δύναμη της μουσικής του έδεσε αρμονικά με την ποίηση του Ρίτσου.

Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (9.30 μ.μ.) στο θέατρο του Λυκαβηττού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ξεδιπλώνεται το πολύπλευρο έργο του Χρ. Λεοντή, με ερμηνείες καταξιωμένων και νεότερων ερμηνευτών, των Δημήτρη Μητροπάνου, Μανώλη Μητσιά, Τάνιας Τσανακλίδου, Λάκη Χαλκιά, Δώρου Δημοσθένους, Μαρίας Σουλτάτου και Ιωάννας Φόρτη. Αποκορύφωμα της βραδιάς, η παρουσίαση του έργου «Καπνισμένο Τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που θ' ακουστεί ολόκληρο, ειδικά μεταγραμμένο για τη βραδιά, για μεικτή χορωδία, λαϊκή ορχήστρα, αφηγητή και σολίστες (πρώτη εκτέλεση σε αυτή τη μορφή). Συμμετέχουν η 65μελής Μεικτή Χορωδία Νέων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς, η δεκαμελής Λαϊκή Ορχήστρα του συνθέτη, ενώ διαβάζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Παρτσαλάκης και Ουρανία Μπασλή.

Μουσικοχορευτικές βραδιές
Χοακίν Κορτές
Χοακίν Κορτές
  • Εργα Ραβέλ και Σοστακόβιτς παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ την πιανίστα Lily Bojadjieva. Η συναυλία ξεκινά με την «Ισπανική Ραψωδία» του Ραβέλ, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ μείζονα». Το πρόγραμμα θα κλείσει με την Εκτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς.
  • Χορούς και τραγούδια από την Αργιθέα Αγράφων, τη Σαμοθράκη, των Ελλήνων από τα Φάρασσα Καππαδοκίας, την Εδεσσα, τον Πόντο, τη Ρούμελη και το Μοριά περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», έως τις 22/6. Παραστάσεις καθημερινά στο Λόφο Φιλοπάππου, στις 9.30μ.μ. και Κυριακή (8.15μ.μ.). Δευτέρα αργεί. Αλλαγή προγράμματος κάθε δεύτερη Τρίτη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.324.4395 και 210.921.4650 (θέατρο).
  • Ο εξαίρετος χορευτής του φλαμένκο Χοακίν Κορτές δεσπόζει στις χορευτικές παραστάσεις, που θα φιλοξενηθούν σήμερα και αύριο στο θέατρο του Λυκαβηττού.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή: «Μάνααα»
  • Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα: «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»
  • Χάνα Μίτλεντον: «Θέλουμε τη γη μας πίσω - Η ιστορία των Απορίτζινες»
  • Νίκος Κυρίτσης: «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Βασικοί σταθμοί του αγώνα»
μια ΕΚΘΕΣΗ
μια έκθεση

Γλυπτό της Βάλλυς Νομίδου
Γλυπτό της Βάλλυς Νομίδου
«Τα καλύτερα 2002 - 2003» τιτλοφορείται η έκθεση που λειτουργεί από χτες στην αίθουσα τέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7, Κολωνάκι), μια επιλογή των καλύτερων έργων που παρουσιάστηκαν την περίοδο 2002 - 2003. Πρόκειται για έργα των Κώστα Λευκόχειρα, Παναγιώτη Λιναρδάκη, Βάλλυς Νομίδου και Βούλας Μασούρα. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 18/10, εκτός Αυγούστου που η αίθουσα θα παραμείνει κλειστή, Τρίτη - Παρασκευή (11-2μμ και 6.30-9.30μμ) και Σάββατο (από 1/9, 11-2μμ).

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ένα πρόγραμμα

Την όπερα «Σαμψών και Δαλιδά» του Καμίγ Σεν Σανς ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, σήμερα, στο Ηρώδειο. Το τρίπρακτο έργο, του οποίου το λιμπρέτο παραπέμπει σε βιβλικές εποχές, ανεβαίνει από μια πλειάδα αξιόλογων ερμηνευτών της Λυρικής Σκηνής. Η όπερα παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και χορογραφία Ολυμπίας Γελοδάρη. Θα δοθούν επίσης παραστάσεις στις 15, 17 και 18/6. Το ρόλο του Σαμψών ερμηνεύουν, εκ περιτροπής, οι Χάικι Σιούκολα και Βαγγέλης Χατζησίμος και της Δαλιδά οι Μαρκέλα Χατζιάνο και Βικτόρια Μαϊφάτοβα. Επίσης τραγουδούν: Αντρέ Κονιέ, Τζουζέπε Σκορσίν, Δημήτρης Κασιούμης, Χάρης Τσούμος κ.ά.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το 1899, με το έμμετρο έργο του «Η τιμή του Σούδερμαν», ο Γ. Η. Ησαΐας σατίριζε τον άκρατο μιμητισμό δυτικών προτύπων. Το έργο αυτό παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Παντείου, σε σκηνοθεσία Κίττυς Αρσένη, στο Θέατρο «Λήδρα» (Κέκροπος 12, Πλάκα, τηλ. 210.3245.969). Χορογραφίες Αρτέμις Ιγνατίου, σκηνικά - κοστούμια Ειρήνη Αντωνοπούλου - Δημήτρης Λαζούλος. Στην παράσταση του 12μελούς φοιτητικού θιάσου τη μουσική παίζουν ζωντανά οι Κώστας Κοράκης, Μαρίνος Μουζάκης, Στέφανος Φίλος.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Εφυγε νιος από το νησί του, την Τήνο, για να σπουδάσει στην Αθήνα Νομικά, να αναζητήσει και να «μυηθεί» στα ιδανικά του ωραίου και του καλού για ένα καλύτερο κόσμο. Ενα γράμμα τού φλόγισε νου και ψυχή για να «ταξιδέψει» στον κόσμο της γνώσης, των ιδεών, της ελπίδας. Τον φλόγιζε και η σκέψη, ο πόθος του ιδανικού έρωτα, η μορφή, το «όραμα» μιας όμορφης κοπέλας. Ενα πολύπλευρο «όραμα» κυνήγησε. Αλλά για να το πραγματοποιήσει χρειαζόταν αγώνας σκληρός, δύσκολος, επίμονος, μακρόχρονος. Αγώνας, που ίσως απαιτούσε και θυσίες, τη δική του και πολλών άλλων. Ο νεαρός Γρηγόρης ξεκίνησε για την Αθήνα, όπου αναζήτησε το «όραμά» του και τον «έρωτά» του. Μια Βερόνικα, θα μπορούσε να είναι κι έτσι το όνομά της. Οπως και ο Γρηγόρης μπορεί να λέγεται αλλιώς. Και λέγεται αλλιώς. Είναι ο Τηνιακός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μιχάλης Λιαρούτσος, ο οποίος μεταπλάθει με ένα ακόμα ελκυστικό μυθ-ιστόρημα, με τίτλο «Αναζητώντας τη Βερόνικα...» (εκδόσεις «Εμπρός»), τα βιώματά του. Βιώματα από τα φοιτητικά του χρόνια στη Νομική Σχολή και από τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας ενάντια στον ιταλογερμανικό φασισμό και στον Αγγλο-αμερικάνο εισβολέα, που προκάλεσε τον εμφύλιο, δολοφόνησε ύπουλα, άνοιξε «κολαστήρια» και στρατοδικεία και έστησε στον τοίχο αμέτρητους αγωνιστές. Αγωνιστές, που όπως ο «Γρηγόρης» ερωτεύτηκαν τη Βερόνικα. Σαν να λέμε τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, την προκοπή, ό,τι καλό και ωραίο για κάθε άνθρωπο και λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ