ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις και «αυτοσυγκράτηση» ενόψει της άφιξης Πάουελ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΚΑΛΚΙΛΙΑ.--

Νέα, δεύτερη συνάντηση, μέσα σε μια μέρα, επρόκειτο να έχει αργά χτες βράδυ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των παλαιστινιακών οργανώσεων, εντείνοντας τις προσπάθειές του για εκμαίευση κάποιας συμφωνίας εκεχειρίας. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία απειλούσε να αναλάβει δράση κατά «των τρομοκρατών» μετά την επίθεση ενόπλων κατά αυτοκινητοπομπής εντός Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε ένα 7χρονο κοριτσάκι. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές απειλές θα παραμείνουν λόγια, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, στην περιοχή, το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Λευκός Οίκος φέρεται να πίεσε ασφυκτικά την ισραηλινή ηγεσία να «αυτοσυγκρατηθεί» και να δεσμευτεί ότι δε θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις δολοφονιών ακριβείας κατά Παλαιστινίων πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως η περίπτωση του Ραντίσι την περασμένη βδομάδα.

Ενα 7χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε και η 5χρονη αδελφή της τραυματίστηκε σοβαρά όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν με κατεύθυνση το ισραηλινό χωριό Εϊάλ δέχτηκε τα πυρά ενόπλων Παλαιστινίων αργά το βράδυ της Τρίτης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα» και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση». Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό εντός των παλαιστινιακών εδαφών εντοπίζοντας τις επιχειρήσεις τους στη γειτονική Καλκίλια, όπου επιβλήθηκε αποκλεισμός, ενώ στη Δ. Οχθη έγιναν 14 συλλήψεις.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ολοκληρωνόταν η πρώτη, άκαρπη, συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο Αμπάς φέρεται να πρότεινε στη «Χαμάς» να συμμετάσχει στην παλαιστινιακή κυβέρνηση προκειμένου να εκμαιεύσει συμφωνία εκεχειρίας. Νέα συνάντηση είχε προγραμματιστεί για το βράδυ. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν ακόμη απαντήσει οριστικά, όμως δηλώνουν ότι «εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συναινέσουν» στο αίτημα του Αμπάς για hudna (προσωρινή εκεχειρία στα αραβικά) υπό την προϋπόθεση ότι ο ισραηλινός στρατός θα τερματίσει τις δολοφονίες, τις επιδρομές και θα υποχωρήσει στις θέσεις που κατείχε πριν από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Αβι Παζνέρ, δήλωνε ότι μέχρι στιγμής «η παλαιστινιακή ηγεσία μόνο συζητά, αλλά δεν πράττει. Κατά συνέπεια, θα αναλάβουμε εμείς δράση». Η ισραηλινή ηγεσία δε φέρεται διατεθειμένη να αποδεχτεί hudna, πέραν των 3-4 βδομάδων, και μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει πλήρης αφοπλισμός και πάταξη των «τρομοκρατικών δικτύων». Την ισραηλινή άποψη συμμερίζεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που τόνισε, χτες, ότι «στο τέλος θα πρέπει να συνθλιβεί πλήρως η τρομοκρατική υποδομή». Εντούτοις, ο Αμπάς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διά της βίας αφοπλισμό γιατί αυτό θα οδηγήσει σε εμφύλια σύρραξη.

Χωρίς αποτελέσματα έληξε και η δεύτερη συνάντηση ασφαλείας ανάμεσα στον Μοχάμαντ Ντάχλαντ και στον Ισραηλινό αξιωματικό Αμος Γκιλάν. Ο Γκιλάν φέρεται να πρότεινε μερική υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από περιοχές της Γάζας, πρόταση που απέρριψε ο Ντάχλαντ, καθώς, όπως διέρρευσαν βοηθοί του, δεν επρόκειτο παρά για μετακινήσεις λίγων μέτρων ορισμένων τεθωρακισμένων. Αντίθετα, σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, ο ισραηλινός στρατός θα διατηρούσε τα φυλάκιά του και τα σημεία ελέγχου.

Από ένα τέτοιο φυλάκιο, χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου της παλαιστινιακές εταιρίας τηλεπικοινωνιών, στη Γάζα, τραυματίζοντας 3 εργαζομένους. Νωρίτερα, μια ρουκέτα «Κασάμ» είχε εκτοξευτεί από τη Βόρεια Γάζα προς το Νότιο Ισραήλ χωρίς να προκληθούν θύματα.

Καταπολεμώντας τη φτώχεια!

Περισσότερες από 320.000 γυναίκες, κυρίως ιθαγενείς, υποβλήθηκαν σε στείρωση από το 1995 έως το 2000, 18 πέθαναν κατά τη διάρκεια της στείρωσης και χιλιάδες έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, εξαιτίας της εγχείρησης και κυρίως των άθλιων συνθηκών υγιεινής. Γιατί; Προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξαθλίωση στις φτωχότερες περιοχές του Περού!

Το «ιδιοφυές» σχέδιο εφαρμόστηκε κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ουσιαστικά, αποτελεί το δεύτερο στάδιο της εξολόθρευσης, εν τη γενέσει του, του «φυτωρίου της τρομοκρατίας», αφού πρώτα με τα τάγματα θανάτου είχε εξαφανίσει συνοικίες και χωριά, στο πλαίσιο της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας των ανταρτών»... Τώρα το Κοινοβούλιο του Περού άρχισε την έρευνα για τα «εγκλήματα της κυβέρνησης Φουτζιμόρι», ανακαλύπτοντας μόλις πέρσι τα στοιχεία, που υπάρχουν στην έκθεση που κατατέθηκε... Λες και όλο το Περού δε διάβαζε, για χρόνια, τα φυλλάδια που μοιράζονταν, ή δε διάβαζε τις αφίσες ή δεν άκουγε τη ραδιοφωνική καμπάνια της κυβέρνησης, που καλούσε τις γυναίκες των φτωχών περιοχών «εθελοντικά να στειρωθούν», με αντάλλαγμα την υπόσχεση για «ευτυχία και ευζωία»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ