ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Οι εργασίες της «ανοίγουν» σήμερα το πρωί, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης κομμουνιστικών κομμάτων στην Αθήνα -- συγκεκριμένα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο -- που θα ολοκληρωθούν αύριο βράδυ, ενώ το Σάββατο οι αντιπροσωπείες από τα 71 κόμματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή προγραμματίζεται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που φιλοξενεί το ΚΚΕ, με θέμα: «Τα κινήματα κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης και οι κομμουνιστές», στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 71 κόμματα από κάπου 60 χώρες του κόσμου, θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση μιας στρατηγικής ενεργητικής συμμετοχής των κομμουνιστών στο διεθνές κίνημα, τη συγκρότηση συμμαχιών, αλλά και την εξέταση των τάσεων σε διεθνές επίπεδο.

Το κίνημα κατά του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά του Ιράκ έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, θίγοντας θέματα που αφορούν όλους τους λαούς: Τον πόλεμο και την ειρήνη, το ρόλο του ΟΗΕ, τη σημερινή φάση του ιμπεριαλιστικού συστήματος και την επιθετικότητα που εκδηλώνει, την ανάγκη αποφασιστικών αλλαγών στους παγκόσμιους συσχετισμούς και τους συσχετισμούς σε κάθε χώρα ξεχωριστά, με την αποφασιστική παρέμβαση των αντιπολεμικών, αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων. Γύρω από αυτούς τους κεντρικούς άξονες αναμένεται να κινηθούν οι εισηγήσεις κι οι συζητήσεις στη Συνάντηση. Οι αντιπρόσωποι θα επικεντρωθούν στην αξιολόγηση και εκτίμηση που γέννησαν οι κινητοποιήσεις σ' όλο τον κόσμο εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του λαού του Ιράκ. Τη συνάντηση θα απασχολήσει η αυτοτελής και διακριτή παρουσία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε σχέση με την ανάπτυξη των κινημάτων, τα ζητήματα συντονισμού της δράσης και αναζήτησης συγκεκριμένων κατευθύνσεων, η πολιτική των συμμαχιών και η διεθνιστική αλληλεγγύη.


Θα συζητηθούν, επίσης, εκτενώς οι εξελίξεις:

  • Στην αμερικανική ήπειρο, όπου, εκτός από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού κατά της Κούβας, υπάρχει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που επέβαλαν οι ΗΠΑ και τα οξύτατα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στους λαούς ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η πάλη που διεξάγεται ενάντια στο Σχέδιο Πουέμπλα - Παναμά, και το Σχέδιο «Κολομβία».
  • Στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούν η διεύρυνση της ΕΕ, η δημιουργία και πρώτη αποστολή του «Ευρωστρατού» στην πΓΔΜ και πιθανώς στη ΛΔ Κονγκό, η νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η υιοθέτηση του επιθετικού νέου δόγματός του περί «προληπτικού πολέμου» στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
  • Στη Ρωσική Ομοσπονδία και την ΚΑΚ, όπως και στα Βαλκάνια, όπου δυναμώνουν πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με επίκεντρο την αποσταθεροποίηση στη νέα ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου και του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Στις Μεσογειακές Αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, όπου η κατάληψη του Ιράκ και η παρουσία των στρατευμάτων κατοχής, μαζί με το Παλαιστινιακό, τις απειλές των ΗΠΑ κατά της Συρίας και του Ιράν και το «όραμα» του Προέδρου Μπους για αναμόρφωση της περιοχής δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση.
  • Στην Αφρική, όπου εντείνονται ξανά οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας σε Λιβερία, ΛΔ Κονγκό, Ζιμπάμπουε και αλλού,
  • Στην Ασία, όπου τα «καυτά σημεία» είναι πολλά --το Αφγανιστάν, όπου δυο χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, το Πακιστάν του δικτάτορα Μουσάραφ, το Νεπάλ που βιώνει ένα παλατιανό πραξικόπημα, και η Ινδία, όπου οι εκλογικές νίκες του ΚΚΙ και του ΚΚΙ (Μ) και η συμμετοχή τους σε τοπικές κυβερνήσεις, αλλά και η πραγματοποίηση, το 2004, του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  • Στη Νοτιοανατολική Ασία, ειδικά στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Ακόμη, θα συζητηθεί το θέμα των διώξεων που υφίστανται οι κομμουνιστές, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι σε πολλές χώρες και των συνθηκών παρανομίας ή ημιπαρανομίας που αντιμετωπίζουν κομμουνιστικά κόμματα, με έμφαση στα πρακτικά βήματα για την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης και βοήθειας προς αυτά.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάντησης, τα μέλη των αντιπροσωπειών θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ, στην «αντισύνοδο», του Σαββατοκύριακου, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ