ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ
Το άλογο δεν τράβηξε...

Ασύγκριτα μικρότερα των προσδοκιών των στελεχών του και της κυβέρνησης, που ποντάρισε πολλά σ' αυτούς, ήταν τα μπλοκ των διαδηλωτών του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ (ΕλΚΦ) τόσο στη διαδήλωση του Μαρμαρά την Παρασκευή, όσο και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Στην πράξη έγινε καθαρό ότι παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των μελών της συντονιστικής επιτροπής του ΕλΚΦ να ανεβάσουν τους αριθμούς των συμμετεχόντων διαδηλωτών στις γραμμές του «Φόρουμ» (έφτασαν στο σημείο να ανακοινώνουν στα ραδιόφωνα ότι έχουν μαζί τους 60 και 70 χιλιάδες!), τόσο ο όγκος όσο και ο χώρος που καταλάμβαναν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ακόμα και με κενά ανάμεσα στα μπλοκ, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ούτε την απόσταση ανάμεσα στο Βαρδάρη και την οδό Ελ. Βενιζέλου και πήραν τελικά μόνο το ένα τμήμα από την Εγνατία. Συνολικότερα ο αριθμός των διαδηλωτών που κατέλαβαν διάφορα τμήματα της Εγνατία (Φόρουμ, αριστεριστές και αναρχικοί) μετά βίας ξεπερνούσε τις 10.000. Στη δε διαφημιζόμενη συγκέντρωση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ τα προσχήματα σώθηκαν χάρη στον κλεφτοπόλεμο αστυνομίας - αναρχικών, αφού τα 500 άτομα που μαζεύτηκαν κύρια από το μπλοκ της «Γένοβα» διαλύθηκαν με πρόσχημα τα δακρυγόνα.

Οι εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας του ΕλΚΦ, αλλά και οι κατά καιρούς δηλώσεις τους ότι στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα των διαδηλώσεων και θα συσπειρώσουν γύρω τους τον κύριο όγκο των διαδηλωτών, στην πράξη δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Αντίθετα μάλιστα με μια σειρά από χειρισμούς, έδωσαν το δικαίωμα - σε συνδυασμό και με την προκλητική, σκόπιμη και απαράδεκτη στάση της αστυνομίας - να βρουν χώρους να κινηθούν μέσα στα μπλοκ του «Φόρουμ» διάφοροι παράξενοι, που στη συνέχεια έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Ως προς τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν μέσα στο «Φόρουμ», ήταν μεταξύ τους εκ διαμέτρου αντίθετα. Ετσι το γενικό και αόριστο σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», που αρκούσε να καλύψει τις... πολιτικές επιδιώξεις της νεολαίας του ΣΥΝ, συνοδευόταν από το σύνθημα «εδώ και τώρα κομμουνισμός» που πρόσθεταν τα μέλη της ΚΟΕ. Κι όποιον ψαρέψουν...

Αποστολή εξετελέσθη...

Ετσι αντιμετώπισαν τον... ταξικό εχθρό τα καλόπαιδα διαφόρων υπηρεσιών...
Ετσι αντιμετώπισαν τον... ταξικό εχθρό τα καλόπαιδα διαφόρων υπηρεσιών...
Και το προηγούμενο Σάββατο, το παιχνίδι των λεγόμενων αναρχικών με την Αστυνομία ήταν στημένο. Την προηγούμενη μέρα, την Παρασκευή, έκαναν μια αστεία προσπάθεια να «σπάσουν» - δήθεν - την «κόκκινη ζώνη» και να εισέλθουν στο χώρο της Συνόδου Κορυφής στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής. Σε πέντε λεπτά, τα ΜΑΤ έπνιξαν τον τόπο με καπνογόνα και δακρυγόνα. Τους ξαπόστειλαν στις πλαγιές του Χολομώντα. Η Κυβέρνηση Σημίτη όφειλε να δείξει στους ομοτράπεζούς της ότι δεν κινδυνεύουν από τίποτα. Οτι με πυγμή και αποφασιστικότητα τους προστατεύει από όποιον κίνδυνο.

Την επομένη τα πράγματα «έπρεπε» να πάρουν άλλη τροπή. Ολα δείχνουν ότι τα ΜΑΤ - εκτελώντας εντολές άνωθεν - ήθελαν τους προβοκάτορες να καταστρέψουν και να σπείρουν τον πανικό μέσα στο πλήθος που διαδήλωνε. Επρεπε να επιβεβαιωθούν όλες αυτές οι κραυγές που τρομοκράτησαν τους Θεσσαλονικείς μέρες πριν τη Σύνοδο, και τους έστειλαν να νοικιάζουν (17,5 ευρώ το τμ, παρακαλώ) λαμαρίνες για να καλύψουν τις βιτρίνες τους (σ.σ.: τα περισσότερα καταστήματα που καταστράφηκαν ήταν «οχυρωμένα»). Επρεπε να «δικαιωθούν» όλοι όσοι, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, έσπειραν τον πανικό και έδιωξαν τους Θεσσαλονικείς μακριά από την πόλη τους (σ.σ. λεηλατήθηκαν μόνο κλειστά καταστήματα. Οπου υπήρχε άνθρωπος, οι γνωστοί έμμισθοι κιότεψαν να μπουν).

Σ' αυτό το πλαίσιο το Σάββατο, στην προσπάθειά τους να αμαυρώσουν τη μεγαλειώδη λαϊκή κινητοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, δεν τήρησαν κανένα πρόσχημα. Οι «αναρχικοί» περίπου στις 4.30 μ.μ. εξέρχονται της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ. Παραταγμένοι σε αρκετή απόσταση πίσω από μπλοκ αριστεριστών είναι φανερό σε όλους τι θέλουν να κάνουν. Φορούν μαντίλες, αντιασφυξιογόνους μάσκες, κουβαλούν σάκες γεμάτες, κάποιοι εμφανίζονται μέχρι και με καροτσάκια του σούπερ μάρκετ φορτωμένα μολότοφ.

Σε όλες τις καθέτους της Εγνατίας υπάρχουν Ασφαλίτες και δημοσιογράφοι. Και αυτοί φανεροί σε όλους, καθώς δίνουν αναφορά οι μεν στους ανωτέρους τους, οι δε στα ΜΜΕ όπου εργάζονται. Πέρα από μερικά «αλήτες - ρουφιάνοι - δημοσιογράφοι» και «μπάτσοι - γουρούνια - δολοφόνοι», ουδείς από τους κουκουλοφόρους ασχολείται παραπέρα. Υπάρχουν και σημαντικότερες «δουλιές» να γίνουν.

Κάποιοι συνάδελφοι αρχίζουν ήδη να αναρωτιούνται γιατί η αστυνομία δεν τους «κόβει» στην πλατεία Σιντριβανιού. Εκεί θα είχε σωθεί η Εγνατία. Ομως το σχέδιο ήταν άλλο...

Ενα μεγάλο κομμάτι «αναρχικών» στρίβει στην Καμάρα, από την Εγνατία στην οδό Ιασωνίδου, με κατεύθυνση δήθεν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Προχωρούν περί τα 500 μέτρα. Μισή (επαναλαμβάνουμε: μισή) διμοιρία τους κλείνει κάθετα το δρόμο. Για πέντε λεπτά (να τηρηθούν και τα προσχήματα) οι δυο πλευρές μένουν μέτωπο με μέτωπο. Μετά οι «αναρχικοί» στρίβουν από ένα στενό και ξαναβγαίνουν στην Εγνατία.

Σε όλα τα στενά προς το υπουργείο, ΜΑΤ φράζουν το δρόμο. Ολα τα στενά από την άλλη πλευρά της Εγνατίας, προς την παραλιακή - όπου εκείνη την ώρα διαδήλωναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της «Δράσης» - ήταν αφύλακτα από την Αστυνομία. Είναι φανερό πως ήθελαν να σπρώξουν προς τα εκεί τους τύπους που παριστάνουν τους αναρχικούς. Ηθελαν να χτυπήσουν την πορεία του ταξικού εργατικού κινήματος.

Λόγω της ισχυρής περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, οι «αναρχικοί» παραμένουν στην Εγνατία και κατευθύνονται προς το άγαλμα του Βενιζέλου όπου εκείνη την ώρα γίνεται εκδήλωση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και αριστεριστών. Το πλήθος των συγκεντρωμένων εκεί είναι μικρό και η περιφρούρηση ανύπαρκτη.

Καθ' οδόν αρχίζουν τις καταστροφές. Μια άλλη, μικρότερη ομάδα «αναρχικών», οι γνωστοί μας Αθηναίοι της ομάδας Βλασόπουλου και τα ανάλογα φιντάνια, που δεν κινήθηκε νωρίτερα στην Ιασωνίδου, αλλά κατευθύνθηκε από νωρίς προς το κέντρο, ξεκινά κι αυτή τους βανδαλισμούς.

Το σκηνικό στήθηκε. Ξεκινά ο πετροπόλεμος. Η Εγνατία πνίγεται στο χημικό. Οπου βρίσκουν μεγάλο κατάστημα «ντυμένο» λαμαρίνες ή έρημο από ανθρώπους επιτίθενται. Σπάνε, καίνε και μετά από λίγα λεπτά μπαίνουν σε παράλληλους δρόμους με την Εγνατία ανενόχλητοι, όπου τους περιμένουν άλλοι... δικοί τους. Εκεί αλλάζουν μπλούζες, πετάνε μάσκες, κράνη και τσάντες και ως αθώοι του αίματος απομακρύνονται ήσυχοι κι ωραίοι... Δε γνωρίζουμε τι έκανε εκείνη την ώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης αλλά δεν πρέπει να έχει παράπονο. Εγινε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να κατεβαίνει και στρατός στους δρόμους για να αντιμετωπίζει διαδηλωτές, όπως προβλέπει το σενάριο της άσκησης που έγινε λίγο καιρό πριν στη Βέροια...

Κρατούνται είκοσι επτά

Προθεσμία για να απολογηθούν ζήτησαν και πήραν από το Β` τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης οι 27 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας του Σαββάτου. Οι 7 από τους συλληφθέντες, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία και οι υπόλοιποι 20 που παραπέμπονται για πλημμελήματα αναμένεται να απολογηθούν σήμερα. Και οι 27 συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι αρχικά είχαν συλληφθεί από άνδρες των ΜΑΤ και προσαχθεί στην Ασφάλεια 102 άτομα. Επί της ουσίας, η πλειοψηφία όσων έχουν πιαστεί αποτελούν τη «μαρίδα», καθώς μπροστά στα μάτια μας η αστυνομία φυγάδευε έγκαιρα τους δικούς της...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ