ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στον... αέρα η αναστήλωσή του

Το έδαφος για την παράδοση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στα ιδιωτικά αρπακτικά χέρια, προετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο εκλεκτός της ΝΔ δήμαρχος Πειραιά, Χ. Αγραπίδης. Ενώ το θέατρο, το οποίο είναι ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της χώρας, καθημερινώς καταρρέει, Δήμος και υπουργείο Πολιτισμού, έχουν απορρίψει τις εμπεριστατωμένες και καλά επεξεργασμένες προτάσεις της αγωνιστικής δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», για τη διάσωση του θεάτρου και επί μήνες «καβγαδίζουν» για γραφειοκρατικά θέματα, κωλυσιεργώντας την ανακατασκευή του! Ετσι θα κληθεί στο τέλος ένας ιδιώτης για να το «σώσει»!

Στα πλαίσια αυτά, χτες, ο δήμαρχος Πειραιά, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε, ότι στο Τεχνικό Δελτίο που έστειλε στο δήμο το ΥΠΠΟ διαπιστώθηκαν από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες «μία σειρά από σημαντικά λάθη, τα οποία δημιουργούν σοβαρότατους κινδύνους για την πορεία του έργου»...

Κατά το δήμαρχο τα... λάθη αυτά, δείχνουν ή ότι «οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν καμία γνώση των προδιαγραφών και των εντολών που εφαρμόζονται στις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση», ή ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για τη σωτηρία του θεάτρου». Ενα από τα βασικότερα... λάθη, κατά το δήμαρχο, είναι ότι η πρόταση για χρηματοδότηση κατατίθεται εκπρόθεσμα. Ακόμα, εντοπίστηκαν ανακρίβειες σε κωδικούς και άλλα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «συμπαιγνίας» μεταξύ δήμου και κυβέρνησης, να σημειωθεί ότι στις αρχές Μάη, ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», κατέθεσε τις επεξεργασμένες προτάσεις της Κίνησης, οι οποίες εκτός των άλλων, προέβλεπαν ποιες διαδικασίες και ενέργειες θα έπρεπε να γίνουν άμεσα ώστε να σταματήσει η φθορά του κτιρίου, αλλά και για να λειτουργήσει τον περισσότερο χρόνο κατά το διάστημα των επισκευών του. Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και έτσι στα μέσα του Μάη ένα τμήμα από την οροφή του θεάτρου κατέρρευσε...

«Γιορτή» του Β. Παπακωνσταντίνου

Τα τριάντα χρόνια παρουσίας του στο τραγούδι γιορτάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με μεγάλη συναυλία, στις 30 Ιουνίου (9μμ), στο θέατρο «Πέτρας» στην Πετρούπολη. Η εκρηκτική, μελωδική διαδρομή του αμέτρητες συγκινήσεις μας έχει προσφέρει. Πότε με τα γεμάτα δυναμισμό ηλεκτρικά τραγούδια του, πότε με τις τρυφερές μπαλάντες του, που μιλούν στα βάθη της ψυχής. Τραγούδια καταξιωμένων ή νεότερων δημιουργών, με «αιχμηρά» παρεμβατικό στίχο, που είναι «γέφυρες» συνάντησης παλιότερων και νεότερων ακροατών. Στη γιορτινή βραδιά, που διοργανώνει η Πολιτιστική Παρέμβαση, με τον Β. Παπακωνσταντίνου ενώνουν τις φωνές τους πολλοί καλλιτέχνες, τιμώντας έτσι τον κορυφαίο Ελληνα ερμηνευτή. Ανάμεσά τους οι «Πυξ Λαξ», η Τάνια Τσανακλίδου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ελένη Πέτα, η Ευρυδίκη, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι «Οναρ» και ο Κώστας Θωμαΐδης.

Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια του Δημαρχείου Πετρούπολης (τηλ. 210 5065456), του θεάτρου «Πέτρας» (210 5012402), Πειραιά (210 4120118 και 4113873), Περιστερίου (210 5737157 και 5773322), στο «Video Club Must» (210 5058404 και 5065116), στα δισκοπωλεία «Metropolis» (210 3303580) και «Music Works» (210 5055255). Τηλεφωνικές παραγγελίες στο «Ticket Hellas» (210 6189300 - πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας χωρίς χρέωση).

Αύριο, Τετάρτη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μαζί με την Ελένη Πέτα θα δώσει συναυλία στη Θεσσαλονίκη, και μεθαύριο στο Βόλο. Μετά τη συναυλία στην Πετρούπολη θα εμφανιστεί στη Νίκαια (9/7), στην Κύπρο (11/7 Πάφος, 12/7 Λευκωσία, μαζί με την Ελ. Πέτα), στην Κεραμωτή (19/7), στην Κρήτη (Χανιά 21/7 και Ηράκλειο 22/7, με την Ελ. Πέτα), στην Αστυπάλαια (28/7). Τον Αύγουστο, με την Ελ. Πέτα, θα δώσει συναυλίες σε Πύργο (1/8), Αμφίπολη (2/8), Ρόδο (6/8), Κάλυμνο (7/8), Κω (8/8), Φεστιβάλ Λίμνης Πλαστήρα (10/8), ενώ μόνος του σε Πολυδένδρι (14/8), Τυχερό Εβρου (24/8), Αγρίνιο (28/8). Το Σεπτέμβρη θα εμφανιστεί σε Βόλο (7/9), Βύρωνα (11/9), Θεσσαλονίκη (13/9), Πάτρα (14/9) και Αθήνα (20/9).

Δεν τον ξεχνούν

Τον αλησμόνητο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τον ποιητή, πεζογράφο, δραματουργό και μεταφραστή, τον δημοσιογράφο και για πολλά χρόνια συνεργάτη του «Ρ», Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή, θα τιμήσουν με εκδήλωσή τους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο στις 7μμ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Για την πολύπλευρη προσφορά του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή θα μιλήσουν οι: Νίκος Καραντηνός (πρόεδρος της ΠΣΑΔΕΑ), Αριστούλα Ελληνούδη (δημοσιογράφος), Μιχάλης Μερακλής (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Χρήστος Τσιντζιλώνης (δημοσιογράφος), Δημήτρης Παπαλεωνίδας (εκδότης της «Σύγχρονης Εποχής»), Ρούλα Ζαρκάδα (από το ΚΣ της ΚΝΕ), Αλεξάνδρα Κρέμου (συντρόφισσα της ζωής του τιμώμενου). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Σέρβος (δημοσιογράφος). Κείμενα και ποιήματα του Δ. Ραβάνη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μιχαέλα Κοκκινογένη και Γιάννος Περλέγκας. Μελοποιημένα ποιήματά του θα τραγουδήσει ο Στέφανος Ψαραδάκος με το συγκρότημά του.

Αφιέρωμα στον Τζ. Χέντριξ

Σε ένα μεγάλο μουσικό, τον Τζίμι Χέντριξ, είναι αφιερωμένη η συναυλιακή βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί αύριο (8.30μμ), στο «ARK» (Θέμιδος 18), με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τη γέννησή του. Για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα, που κατάφερε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να αλλάξει τη ροή της ροκ μουσικής, θα παίξουν οι «Blues Wire», «Long Live», «Nick and the Back Bone», «Drifting Around», ενώ ειδικά για την εκδήλωση έχει προσκληθεί από την Αμερική ο μεγάλος βιρτουόζος κιθαρίστας Eric Sardinas.

Το πρόγραμμα επίσης θα περιλαμβάνει προβολή σπάνιων αποσπασμάτων από τη ζωή του Χέντριξ (συναυλίες, συνεντεύξεις) ηχητικά αποσπάσματα από την επίσημη και ανεπίσημη δισκογραφία του, δρώμενα, εκθέσεις πόστερ και έργων τέχνης κ.ά. Είσοδος: 20 ευρώ.

Διήμερο Χατζιδάκι

Μια ελεγεία στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι αποτελεί το διήμερο, που θα πραγματοποιηθεί στο Μοναστήρι της Καισαριανής, στις 27 και 28 Ιουνίου. Στο αφιέρωμα, που διοργανώνεται από το «Αιολικό» Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καισαριανής, θα συμμετέχουν ερμηνευτές και μουσικοί, που συνδέθηκαν με τη δημιουργία του και ακολούθησαν τη στάση του απέναντι στη μουσική. Στην εκδήλωση της Παρασκευής (27/6) θα συμμετέχουν η Νένα Βενετσάνου με τους μουσικούς της, η Αλίκη Καγιαλόγλου με τον Μίλτο Λογιάδη (πιάνο), οι Βασίλης Γισδάκης και Ηλίας Λιούγκος, με τον Θόδωρο Κοτεπάνο (πιάνο).

Το Σάββατο (28/6) θα εμφανιστεί η Σαβίνα Γιαννάτου με την παράσταση «Πάω να πω στο σύννεφο», ενώ ο Σπύρος Σακκάς (τραγούδι) με τον Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο θα δώσουν το ρεσιτάλ «Μια φορά και έναν καιρό... στον Μάνο». Επίσης, θα προβληθεί το βραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ για την «ιέρεια» του Μ. Χατζιδάκι, Φλέρυ Νταντωνάκη, «Φλέρυ, η τρελή του Φεγγαριού» του Αντώνη Μποσκοΐτη. Ωρα έναρξης των εκδηλώσεων (9.30μμ). Είσοδος ελεύθερη. Μεταφορά στο Μοναστήρι με λεωφορεία του Δήμου.

Σεμινάρια γλυπτικής, για άτομα κάθε ηλικίας, οργανώνουν στην Πάρο οι «Φίλοι του Μουσείου Γλυπτικής "Ν. Περαντινός"» (Αγ. Αννα Παροικιά Πάρου). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από 24-31/7, θα διαρκέσουν συνολικά 40 ώρες (9πμ-2μμ καθημερινά) και θα δώσουν βασικές γνώσεις για την κατασκευή του ψηφιδωτού. Την εφαρμογή του ψηφιδωτού θα διδάξει η εικαστικός Ράνια Καπελιάρη. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος. Δηλώσεις συμμετοχής στο Μουσείο Περαντινού στην Αθήνα (Ευφορίωνος 14, Στάδιο, τηλέφωνα: 210-4116269, 7513653, 6937-504433).

Εκθεση μαρμαρογλυπτικής Τηνίων καλλιτεχνών (οι περισσότεροι σπούδασαν στη Σχολή Καλών Τεχνών στον Πύργο της Τήνου) εγκαινιάζεται στις 26/6 στην γκαλερί «έκφραση» της Γιάννας Γραμματοπούλου, (Βαλαωρίτου 9α). Συμμετέχουν οι γλύπτες: Φίλιππος Βασιλάκης, Ονούφριος Δεσύπρης, Λάμπρος Διαμαντόπουλος, Γιάννης Κυραρίνης και Αργύρης Μαραβέλλιας. Ολοι τους ζουν και δημιουργούν στην Τήνο, συνεχίζοντας την περίφημη παράδοση του νησιού στη μαρμαρογλυπτική. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12/7.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ