ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφιακό φακέλωμα και παρακολούθηση, για όλους, με σφραγίδα των «25»

Ενα ηλεκτρονικό τσιπ (μικροκύκλωμα), στο οποίο θα καταγράφονται τα «βιομετρικά δεδομένα» του κατόχου, θα υπάρχει στα διαβατήρια των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ. Με το μέτρο αυτό, το οποίο περιλαμβάνεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής, αναβαθμίζεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το σύστημα παρακολούθησης. Η απόφαση περιλαμβάνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, στο κεφάλαιο για τα μέτρα αντιμετώπισης των μεταναστών και των προσφύγων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στον όρο «βιομετρικά στοιχεία» περιλαμβάνονται δεδομένα όπως τα χαρακτηριστικά της ίριδας του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA που δίνουν πληροφορίες όχι μόνο για την ταυτότητα του ατόμου, αλλά και για πολλά άλλα προσωπικά δεδομένα.

Και ενώ η σχετική παράγραφος του Κειμένου Συμπερασμάτων είναι σαφέστατη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες, για δεύτερη φορά, ανεπιτυχώς, να διαψεύσει αυτή την εξέλιξη. Μια εξέλιξη που έρχεται να επικυρώσει τη στροφή της ΕΕ προς ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις με ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας. Με στόχο, ουσιαστικά, τα «ενοχλητικά» κινήματα, οργανώσεις, κόμματα και πρόσωπα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη σχετική απόφαση της Συνόδου, ο κ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μόνο στους πολίτες των κρατών που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη Σένγκεν. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν χώρες, οι οποίες είναι ή θα γίνουν μέλη της ΕΕ και δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη Σένγκεν. Σε αυτές τις περιπτώσεις για την είσοδο από μια χώρα που δεν καλύπτεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, σε μια χώρα που καλύπτεται από τη Συνθήκη, θα ζητηθούν επιπλέον χαρακτηριστικά».

Ομως, στην παράγραφο 11 των Συμπερασμάτων της Συνόδου της Χαλκιδικής αναφέρεται σαφέστατα: «... Σ' αυτό το πλαίσιο, απαιτείται μια συνεκτική προσέγγιση της ΕΕ, όσον αφορά τα βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία ή τα βιομετρικά δεδομένα, που θα δίδει εναρμονισμένες λύσεις για τα έγγραφα υπηκόων τρίτων χωρών, τα διαβατήρια πολιτών της ΕΕ και τα συστήματα πληροφοριών (VIS και SIS II)».

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, συμπληρώνοντας τους «τρομονόμους» των κρατών - μελών, τον «ευρωτρομονόμο» και τις «τρομοσυμφωνίες», μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την προσαρμογή της ΕΕ σ' ένα ενιαίο σύστημα φακελώματος και παρακολούθησης με κοινές προδιαγραφές και υπό την εποπτεία των ΗΠΑ. Στοιχείο αυτού του συστήματος είναι και η αποτύπωση των «βιομετρικών στοιχείων» όλων των πολιτών σε ένα τσιπ, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις «αρχές» να εντοπίζουν ανά πάσα στιγμή όποιον θέλουν και να έχουν όλα τα απαραίτητα γι' αυτόν δεδομένα.

«Στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Εν τω μεταξύ, προς την ίδια κατεύθυνση και ειδικά στην αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ, κινείται η προχτεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι για τη δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης» των ανεπιθύμητων προσφύγων απ' όπου θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους, μέτρο ναζιστικής αντίληψης και εφαρμογής.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο (βρετανοϊταλικό) για τη δημιουργία δύο τέτοιων στρατοπέδων στην Κύπρο και τη Μάλτα. Συγκεκριμένα, ο κ. Φρατίνι δήλωσε: «Για την Κύπρο υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχουμε προτείνει εμείς και υποστηρίζει η Αγγλία. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου για την κίνηση των πλοίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία ενός στρατοπέδου υποδοχής, οι διαστάσεις του οποίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, όπου θα φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες που θα εντοπίζονται στη θάλασσα, πριν αποσταλούν στις χώρες προέλευσής τους. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο έχει παρουσιαστεί ήδη στην ΕΕ. Το ίδιο θέλουμε να οργανώσουμε και στη Μάλτα, μαζί με τους Αγγλους αλλά στην περίπτωση αυτή και με τους Ισπανούς».

Η δήλωση προκαλεί εντύπωση γιατί έγινε δύο μέρες, ακριβώς, μετά τη Σύνοδο της Χαλκιδικής, όπου αποφασίστηκαν κατασταλτικά μέτρα κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Οπως έγινε γνωστό στη Σύνοδο συζητήθηκε το σχέδιο Μπλερ, το οποίο υποστηρίζεται και από τους Μπερλουσκόνι και Αθνάρ, για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ομως, το συγκεκριμένο μέτρο δεν περιλαμβάνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου. Η δήλωση του Φρατίνι αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα, αφού η ιταλική κυβέρνηση αναλαμβάνει τώρα την Προεδρία της ΕΕ, για το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε χτες ότι η δήλωση Φρατίνι απηχεί τις απόψεις της ιταλικής κυβέρνησης και μόνο. Δεν μπόρεσε, όμως, να δώσει μια πειστική απάντηση στην παρατήρηση ότι η δήλωση αυτή περιβάλλεται και με το «κύρος» της Προεδρίας της ΕΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εν αναμονή...

Τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αναμένουν «ησύχως» στο κυβερνών κόμμα

Σε ένα ιδιότυπο μορατόριουμ, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που το προηγούμενο διάστημα επιδόθηκαν σε ανελέητους διαγκωνισμούς και συντροφικά μαχαιρώματα.

Μετά τους πρώτους γύρους των «ομοβροντιών» ωστόσο, οι κομματικοί σύντροφοι στο ΠΑΣΟΚ και εταίροι στην κυβερνητική πίτα, εμφανίζονται «ήσυχοι» να αναμένουν τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Ενδεικτική της προσπάθειας διατήρησης χαμηλών τόνων ήταν η τακτική που ακολούθησε χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις αρνήθηκε να σχολιάσει την «προκλητική» συνέντευξη του Μ. Νεονάκη στο ΜΕΓΚΑ. «Δεν είναι σωστό από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, να κάνω αναλύσεις, γύρω από μια συνέντευξη, που έγινε χτες και δεν αφορούσε κυβερνητική δραστηριότητα».

Ο υπουργός Τύπου όταν ρωτήθηκε αν, ενόψει του ανασχηματισμού και μετά από όσα συνέβησαν και τις τελευταίες ημέρες και αφορούσαν και το πρόσωπό του, αισθάνεται υπό προθεσμία, εμφανίστηκε εκνευρισμένος: «Τι ερώτηση είναι αυτή; Δηλαδή, θα έχουμε πάλι τα γνωστά σενάρια στα οποία αρέσκεστε; Εχω τοποθετηθεί από χτες, ότι αυτά τα πράγματα δεν αξίζουν σχολιασμού. Και δε θα κάνω σχολιασμούς», είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, θέλοντας να σταματήσει τη συζήτηση.

Πάντως, όταν ο Χρ. Πρωτόπαππας ρωτήθηκε αν αυτά τα σενάρια που, με διάφορους τρόπους βάλλουν, τελικά εναντίον του, εκπορεύονται από «ανθρώπους της εξουσίας», δεν απέφυγε τον πειρασμό να αφήσει ανοιχτή αυτή την πιθανότητα. «Μπορώ να κάνω εκτιμήσεις; είναι σωστό αυτό;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- H ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας. Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της ΕΕ», αύριο, Πέμπτη 26 του Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην Τρίπολη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Κομματική Οργάνωση Ιστιαίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, αύριο, Πέμπτη 26 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία της πόλης. Θα μιλήσει ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας, με θέμα: «Η πολιτική συσπείρωσης και συνεργασιών του ΚΚΕ».

-- Περιοδεία στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Κέρκυρας - όπου και θα έχει συζήτηση με τους εργαζόμενους - θα πραγματοποιήσει, το πρωί της Παρασκευής (27/6/2003), κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά συνεχίζει την πολιτική εξόρμηση, διοργανώνοντας, σήμερα, Τετάρτη, 25/6, συσκέψεις συζήτησης της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ και συγκρότησης επιτροπών στήριξης του Κόμματος. Ετσι:

-- Η ΚΟ Ν. Φαλήρου, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει σύσκεψη-συζήτηση στα γραφεία της (Σμολένσκι 7, Φάληρο), με ομιλητή τον Μιχάλη Φιορεντή, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ.

-- Η ΚΟ Β΄ Διαμερίσματος, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει σύσκεψη-συζήτηση στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, 1ος όροφος), με ομιλήτρια την Παπαδοπούλου Ελένη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ και νομαρχιακή σύμβουλο.

-- Η ΚΟ Π. Κοκκινιάς διοργανώνει σύσκεψη-συζήτηση στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Αγ. Αναργύρων 38), με ομιλητή τον Ηλία Λαμπρόπουλο, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ.

-- Η ΚΟ Καμινίων διοργανώνει σύσκεψη-συζήτηση στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, με ομιλητή τον Κώστα Τζατζάνη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ.

Εκδήλωση για την Παιδεία στην Παλλήνη

Η Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 25 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Παλλήνης, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Παιδεία - ο ρόλος του εκπαιδευτικού σήμερα». Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Στο Λαύριο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο, Πέμπτη 26/6/03, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφθεί στις 10 π.μ. το Σταθμό της ΑΗΣ Λαυρίου, στις 12 μ. την ΕΒΟ Λαυρίου και στις 13 την ΠΥΡΚΑΛ Λαυρίου, όπου θα έχει συναντήσεις με τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις διευθύνσεις των εταιριών. Επίσης στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην παραλία του Λαυρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ