ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Απίστευτη βία ενάντια σε διαδηλωτές!

«Εγκλημα» των ομογενών προσφύγων ότι θέλησαν διαμαρτυρόμενοι να κλείσουν την Εθνική οδό. Η κυβέρνηση όχι μόνον τους εμπαίζει για τα αυθαίρετα σπίτια τους, αλλά τους επιβάλλει και υπέρογκα πρόστιμα που αδυνατούν να πληρώσουν

Eurokinissi

Με απίστευτη βία, χημικά, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, η κυβέρνηση έδειξε χτες το αληθινό της πρόσωπο απέναντι στους ομογενείς πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ - οικιστές του Ασπροπύργου. Η αφορμή γι' αυτήν την επίδειξη ωμής βίας από τις δυνάμεις καταστολής δόθηκε όταν οι άνθρωποι που ζητούσαν τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σπιτιών τους και την παραγραφή των υπέρογκων προστίμων, που τους έχουν επιβληθεί, επιχείρησαν να καταλάβουν την Εθνική οδό, στο ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου. Τα όσα ακολούθησαν επιβεβαιώνουν την κυβερνητική απόφαση, να αντιμετωπίζονται «διά ροπάλου» όσοι επιχειρούν να κλείνουν δρόμους...

Η ένταση κορυφώθηκε με τους συγκεντρωθέντες - μην έχοντας άλλη επιλογή - να αμύνονται στους αστυνομικούς, που τους επιτέθηκαν, με ξύλα και πέτρες, και εκείνοι να απαντούν με χημικά και δακρυγόνα. Αστυνομικοί των ΜΑΤ παρέμειναν για αρκετή ώρα στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν μια νέα προσπάθεια αποκλεισμού του δρόμου, ενώ 17 άτομα, ανάμεσά τους και ο Πόντιος αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Γρηγοριάδης, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα Αιγάλεω και Ασπροπύργου.

Ο εμπαιγμός αυτών των ανθρώπων ξεκινά από πολύ παλιά - σχεδόν 20 χρόνια τώρα. Με βάση το νόμο 1337/1983, όσοι έχουν αυθαίρετα ή πρέπει να τα γκρεμίσουν ή πρέπει κάθε χρόνο να καταβάλλουν στο κράτος πρόστιμο, που πολλές φορές αγγίζει απίστευτους αριθμούς. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις όλο αυτό το διάστημα κρατούν σχεδόν 6.000 πρόσφυγες σε πολιτική ομηρία. Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές τούς υπόσχονται ότι τα πρόστιμα αυτά θα παραγραφούν και τα σπίτια τους θα νομιμοποιηθούν. Κι όταν οι πολυπόθητες ψήφοι μπουν στις κάλπες οι υποσχέσεις - κάθε φορά - αποδεικνύονται κάλπικες. Και έτσι, οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει στο σημείο να χρωστούν με τις προσαυξήσεις μέχρι και 100.000.000 δραχμές και παραπάνω!

Eurokinissi

Ο πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου και νομαρχιακός σύμβουλος Δυτ. Αττικής της ΝΑΣ, Κώστας Παπαπολυχρονίου, τόνισε ότι η ωμή βία που εξαπέλυσε χτες η Αστυνομία εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης να απαγορεύει με οποιονδήποτε τρόπο τις συγκεντρώσεις στις Εθνικές οδούς. «Αυτό δεν είχε γίνει ούτε στη γερμανική κατοχή, ούτε στη χούντα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της χτεσινής διαμαρτυρίας ο Κ. Παπαπολυχρονίου δήλωσε: «Επί μια 10ετία τουλάχιστον, οι κάτοικοι αυτοί βρίσκονται σε πολιτική ομηρία. Μεθοδευμένα και συστηματικά οι κυβερνήσεις δεν εγκρίνουν την ένταξη των κατοικιών τους στο σχέδιο, και με μια ιδιόμορφη ανοχή τούς πουλούν εκδούλευση με το γνωστό "χτίστε και δε θα σας πειράξει κανείς". Μόλις περάσουν όμως οι εκλογές αρχίζουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Επεμβαίνει το ΙΚΑ, η Πολεοδομία κλπ. Την άλλη 4ετία η ιστορία συνεχίζεται. Πρόκειται για μεθοδεύσεις που συστηματικά καλλιεργούνται απ' τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές του, τους νομάρχες, πρώην και νυν. Και καθώς τα χρόνια περνούν τα πρόστιμα προσαυξάνονται. Μιλάμε για όργιο, για άθλια συναλλαγή. Οι κάτοικοι, πλέον, έχουν αντιληφθεί το άθλιο αυτό παιγνίδι και πιστεύουμε ότι θα σταθούν στο ύψος τους και θα σηκώσουν μόνοι τους ανάστημα, ώστε να μη φαλκιδευτούν και σ' αυτές τις εκλογές. Να είναι η στάση τους ένα ηχηρό ράπισμα, μια γενναία απάντηση προς αυτούς που για δεκαετίες ολόκληρες τους εμπαίζουν».

ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Αρνητικά αποτελέσματα για τον Κινέζο

Βεβιασμένη δείχνει η προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για «ισχυρώς ύποπτο» κρούσμα άτυπης πνευμονίας, καθώς τα χτεσινά αποτελέσματα ήταν αρνητικά για τον 36χρονο Κινέζο που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις με μοριακή ανάλυση (PCR) έγιναν στο Ινστιτούτο Βέρναντ Νοχτ του Αμβούργου - το οποίο ταυτοποίησε τον ιό του SARS - και ανακοινώθηκαν χτες απόγευμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα των ορολογικών εξετάσεων, σε περίπου δύο εβδομάδες, τα οποία θα δείξουν οριστικά εάν πρόκειται για κρούσμα άτυπης πνευμονίας.

Για το αποτέλεσμα των εξετάσεων προϊδέαζε και η δεύτερη επαναληπτική εξέταση που έγινε με τη μέθοδο PCR, που έγινε στο εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η οποία είχε αρνητικά αποτελέσματα. Αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα των πρώτων εργαστηριακών και ακτινολογικών εξετάσεων, ενώ θετικά ήταν μόνο τα αποτελέσματα των δύο πρώτων εξετάσεων με τη μέθοδο PCR, τα οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το αποτέλεσμα εξάλλου προμήνυε και η βεβαιότητα του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, ότι δεν υπήρξε διασπορά του ιού από τον Κινέζο επιχειρηματία, χτες το μεσημέρι σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τους συντάκτες του υπουργείου Υγείας. Ετσι ο υπουργός εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν είναι τα πιο ασφαλή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάντως, στην ερώτηση για το εάν ο κ. Λιν διανυκτέρευσε στην Αθήνα πριν μεταβεί στην Καβάλα το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ο υπουργός απάντησε ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικώς.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Απέτρεψαν ιδιωτικοποίηση δημοτικής επιχείρησης

Με 24ωρη απεργία χτες απάντησαν στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων - εκμεταλλεύσεων που προωθούνται από τη διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δήμου Κερκυραίων (ΑΝΕΔΚ), οι εργαζόμενοι στην εταιρία. Ζητούν να παραμείνουν οι επιχειρήσεις αυτές δημοτικές και να εκσυγχρονιστούν σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι από τις δημοτικές επιχειρήσεις που πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΑΝΕΔΚ για να αποτρέψουν τη δημοπρασία που είχε οριστεί για τη δημοτική καφετερία «Εν Πλω». Η δημοπρασία δεν έγινε, γιατί έλειπε ένα μέλος της επιτροπής δημοπράτησης, αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων. Η μοναδική δημοτική κίνηση που ήταν παρούσα στη συγκέντρωση ήταν η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση (ΑΔΗΚ), η οποία δήλωσε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων που είναι και δικός της αγώνας, όπως τονίστηκε.

Με στόχο την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις η ΑΔΗΚ οργάνωσε χτες το βράδυ σύσκεψη με φορείς της πόλης. Στη σύσκεψη είχε κληθεί να συμμετέχει και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΑΝΕΔΚ. Επίσης, στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τη Δημοτική Επιχείρηση Κέρκυρας, το Σωματείο των Εργαζομένων στις «Αναθέσεις» και εκπρόσωποι του ΕΚ Κέρκυρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ