ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμος για συνομιλίες ο Πρόεδρος της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες, οποτεδήποτε προσκληθεί, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ανέφερε ωστόσο, ότι το σχέδιο χρήζει πολλών τροποποιήσεων και βελτιώσεων, όχι επί της φιλοσοφίας ή των βασικών θεμάτων, αλλά για να είναι η λύση λειτουργική και βιώσιμη.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση για τους Τουρκοκυπρίους αποσκοπούν στο να καλυφθεί το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο των δύο κοινοτήτων «και για να εμπνεύσουμε στους Τουρκοκυπρίους το αίσθημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι την 1η Μάη 2004 η Κύπρος θα ενταχθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε υπάρξει λύση που θα επιτρέψει την εισδοχή μιας επανενωμένης χώρας, είτε δεν υπάρξει.

Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για οποιαδήποτε δυνατότητα συμφωνίας, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς.

Ιταλικό ενδιαφέρον

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Τζανφράνκο Φίνι διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιούλη, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Φίνι, ο οποίος είχε χτες χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ανέφερε πως το σχέδιο Ανάν δεν είναι απλώς μια λύση, αλλά η μοναδική δυνατή λύση για το Κυπριακό.

Ο Ιταλός επίσημος χαρακτήρισε την ένταξη την Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως γεγονός μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει αποφασιστικά στην επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει το διάλογο για επίλυση του Κυπριακού δημιουργικά, στη βάση του σχεδίου Ανάν αλλά και την εφαρμογή μέτρων προσέγγισης, επαφής και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εξάλλου, κ. Ιακώβου, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον κ. Φίνι, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία για να πείσει την τουρκική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- H ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας. Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της ΕΕ», σήμερα, Πέμπτη 26 του Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην Τρίπολη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Κομματική Οργάνωση Ιστιαίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, σήμερα, Πέμπτη 26 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία της πόλης. Θα μιλήσει ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, με θέμα: «Η πολιτική συσπείρωσης και συνεργασιών του ΚΚΕ».

-- Περιοδεία στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη 26/6/2003, το πρωί κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

  • 8.30 π.μ. Συνάντηση στο Αστυνομικό Μέγαρο με το προσωπικό και τη διοίκηση της Αστυνομίας.
  • 10.30 π.μ. Συνάντηση στο κεντρικό κτίριο της Πυροσβεστικής με το προσωπικό και τη διοίκηση της υπηρεσίας.
  • Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τις Ενώσεις των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπαλλήλων αλλά και με τους Αξιωματικούς της Αστυνομίας.

-- Περιοδεία στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Κέρκυρας - όπου και θα έχει συζήτηση με τους εργαζόμενους - θα πραγματοποιήσει, το πρωί της Παρασκευής (27/6/2003), κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Βόρεια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στην πλατεία Αγ. Γιώργη, στα Μελίσσια, τη Δευτέρα, 30 Ιούνη, στις 7.30 το βράδυ, με θέμα «Σοσιαλισμός η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Πάουλο Φερνάντες, Α' Γραμματέας της Κουβανικής Πρεσβείας.

-- Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη τη Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ, Βερανζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Στη Θεσσαλία

Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει περιοδεία του Γιάννη Πατάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην Καρδίτσα. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

  • Στις 6 μ.μ., συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα γραφεία της ΝΕ.
  • Στις 7.30 μ.μ. επίσκεψη στο Δήμο Μητρόπολης, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Γ. Γιοβάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς και θα συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα της περιοχής
  • Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Παλαμά, στο καφενείο του Ηλία Μαγαλιού.

-- Σήμερα, Πέμπτη 26/6, πραγματοποιείται πλατιά σύσκεψη στη συνοικία Ιπποκράτης, στη Λάρισα. Θα μιλήσει ο Χ. Χαλκιάς, μέλος της ΚΕ.

-- Σήμερα, Πέμπτη 26/6, πραγματοποιείται στα Τρίκαλα περιοδεία του Γ. Νταφούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει επισκέψεις και ομιλίες στο Δήμο Καλλιδένδρου και συγκεκριμένα στις 9 μ.μ. στη Φωτάδα και στις 10 μ.μ. στο Βαλτινό.

-- Σήμερα, Πέμπτη 26/6, στις 8 μ.μ. πραγματοποιείται σύσκεψη - συζήτηση που οργανώνει η ΚΟΒ Παιδείας Τρικάλων στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον», με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία», στην οποία Θα μιλήσει ο Γ. Χαρίτος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

-- Αύριο, Παρασκευή 27/6, στις 9 μ.μ., διοργανώνεται συγκέντρωση στη Φήκη Τρικάλων, όπου Θα μιλήσει ο Αχ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δάνεια... ευκαιρίας προς ευκολόπιστους

Στο τέλος θα μας πληρώνουν και από πάνω για να πάρουμε τραπεζικά δάνεια, ν' αυξήσουμε δηλαδή τα κέρδη τους. Πλημμύρισαν οι εφημερίδες από ολοσέλιδες και πανάκριβες διαφημίσεις, όπως και τα ραδιοφωνικά και τηλε-κανάλια που μας διαβεβαιώνουν ότι αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας, την οικογένεια, την προίκα της κόρης, τις σπουδές των παιδιών, ένα καινούριο αυτοκίνητο, διακοπές στην Καραϊβική δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε από τα προσφερόμενα δάνεια σε τιμές ευκαιρίας.

Εξω η φτώχεια δηλαδή, έξω η μιζέρια. Ανοιχτά μπροστά σας τα θησαυροφυλάκια των Τραπεζών, δηλαδή οι μπεζαχτάδες του τραπεζοπιστωτικού κεφαλαίου, που είναι «ανοιχτοί» για να γεμίζουν και όχι ν' αδειάζουν.

Πάρτε - πάρτε δάνεια και σε όποιο ποσό θέλετε, φτάνει να... φτάνει να έχετε ανάλογη πιστοληπτική δυνατότητα, δηλαδή να έχετε ανάλογα περιουσιακά στοιχεία, ως εγγύηση ότι θα εξοφλήσετε το δάνειο. Διότι αν δε συμμορφωθείτε προς τους όρους των δανείων, τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, πάει και το σπίτι, πάει το αυτοκίνητο, το χωράφι, η προίκα της κόρης, πάει και το όνειρο. «Ας προσέχατε», όπως είπε και για τον υποκινούμενο τζόγο του Χρηματιστηρίου ο πρωθυπουργός και ληξιπρόθεσμος πρόεδρος της Χαλκιδικής.

Να μερικές προσκλήσεις και προκλήσεις τραπεζικών διαφημίσεων:

- Για... αφύπνιση του μισθού σας! - Εχεις προσδοκίες, έχεις Τράπεζα - Ευκαιρία χρηματοδότησης για δύο ακόμη χρόνια - Για το νέο ζευγάρι: Σταθερό επιτόκιο μέχρι το «παιδί του να ξεκινήσει για το σχολείο» - Επιλέγετε ένα από τα «πακέτα» μας (με κερασάκι στην κορυφή ως ΕΠΑΘΛΟΝ στο πρόγραμμα επιβράβευσης του καλού δανειολήπτη).

Και ακόμη! - «Η συνήθεια - (του δανεισμού;) γίνεται κέρδος» - Μια Τράπεζα βεβαιώνει: - Παντού κοντά σου (σ.σ. δηλαδή και στη φυλακή;).


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 22.00, στην ενημερωτική, πολιτική εκπομπή «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ» ο Ανδρέας Θερμός συνομιλεί με τους καλεσμένους του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
  • Στις 23.00 ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ. Ο «902» επιχειρεί να καταγράψει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ιστορικής συνοικίας, με τη βοήθεια ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα που τη σημάδεψαν, αλλά και με τη βοήθεια νεότερων, που μιλούν για το παρόν και το μέλλον της.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ