ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Χαρατσώνουν και κοροϊδεύουν τους ελαιοπαραγωγούς

Συγκέντρωση ελαιοπαραγωγών του νομού Χανίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιούλη στη Νομαρχία, ενάντια στο νέο χαράτσι που τους επιβάλλουν οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών προκειμένου να παραλάβουν τις αιτήσεις τους για την καταβολή των επιδοτήσεων σε, περίπου, 1.600 παραγωγούς.

Η συντονισμένη αυτή ενέργεια των παραγωγών ανάγκασε το νομάρχη Χανίων να έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα δώσει εντολή στις υπηρεσίες για άμεση παραλαβή των δικαιολογητικών, χωρίς καμία υποχρέωση των παραγωγών. Ομως, όπως φάνηκε, κορόιδεψε, μια ακόμη φορά, τους παραγωγούς που χτες το πρωί πηγαίνοντας να καταθέσουν τα χαρτιά τους στις υπηρεσίες άκουσαν από τους υπαλλήλους ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια εντολή...

Σε ανακοίνωση που παρέδωσαν στο νομάρχη Χανίων, οι ελαιοπαραγωγοί, τόνισαν ότι αρνούνται να υποκύψουν σε παράνομους εκβιασμούς που επιβάλλουν οι Ενώσεις ώστε να διεκπεραιωθεί η παραλαβή των δικαιολογητικών για την επιδότηση του ελαιολάδου, κάτι το οποίο συμβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Επίσης απαιτούν από τον υπουργό να δώσει άμεση και σαφή απάντηση για το τι θα γίνει φέτος, ποιος είναι νόμιμος και ποιος παράνομος σ' αυτή την υπόθεση.

Οι παραγωγοί πάντως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 30 Ιούλη, μετά και τις ψεύτικες υποσχέσεις του υφυπουργού Γεωργίας, Βαγγέλη Αργύρη.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Μεγάλες ζημιές από χαλάζι

Μεγάλη καταστροφή προκάλεσε νέα χαλαζόπτωση σε 3.000 στρέμματα καλλιεργιών στον κάμπο της Καρδίτσας. Ιδιαίτερα επλήγησαν τα χωριά Ανάβρα, Κέδρος, Καππαδοκικό, όπου προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές, κυρίως σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνών, ντομάτας και τεύτλων.

Οι ζημιές φθάνουν σε ποσοστό έως και 80% και οι καλλιεργητές ζητούν τη μετάβαση γεωπόνων του ΕΛΓΑ, για την έγκαιρη εκτίμηση, ώστε να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις. Οι πληγέντες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς φοβούνται ότι δεν είναι δυνατή η αναστροφή των ζημιών και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Να σημειώσουμε ότι η χαλαζοθύελλα προκάλεσε ζημιές και σε αγροτικά μηχανήματα, τα οποία βρίσκονταν εκτεθειμένα στα χωράφια.

Στη Μαγνησία

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και σε χωριά του νομού Μαγνησίας, από χαλαζόπτωση, αλλά και τη σοβαρή βροχόπτωση και την ανεμοθύελλα.

Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι δεντροκαλλιέργειες σε χωριά του Δήμου Αρτέμιδας, τα οποία για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, έπεσαν «θύματα» της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία καταστράφηκε σχεδόν το 100% της παραγωγής σε σανταρόζες, βερίκοκα, τζάνερα και κεράσια και στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα.

Το χαλάζι έπληξε και το χωριό Ριζόμυλο, καταστρέφοντας 2.000 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού και 100, περίπου, στρέμματα με καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας.

Και τις δύο περιοχές επισκέφτηκε κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, ενώ έγινε αναφορά στον ΕΛΓΑ και ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ