ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διογκώνεται το κύμα των αντικατοχικών επιθέσεων

Το αμερικανικό στρατιωτικό όχημα έχει καταστραφεί από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Το αμερικανικό στρατιωτικό όχημα έχει καταστραφεί από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Διαστάσεις καθημερινού και κλιμακούμενου φαινομένου λαμβάνουν οι αντι-αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ, ενώ η μία μετά την άλλη άγνωστες αντιστασιακές οργανώσεις κάνουν την εμφάνισή τους και απειλούν με «εκδίκηση» τους κατακτητές. Χτες το μεσημέρι, ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν δέχτηκε πυρά ενώ βρισκόταν μέσα σε κατάστημα της ιρακινής πρωτεύουσας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης έπεφτε νεκρός και άλλοι 8 τραυματίζονταν όταν αμερικανο-ιρακινή περίπολος δέχτηκε τα πυρά αγνώστων σε συνοικία της Βαγδάτης, τα οποία, όμως, στόχευαν μόνο τους Αμερικανούς. Την Πέμπτη το βράδυ, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ύποπτο αυτοκίνητο έξω από τη Νατζάφ, 130 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης.

Παράλληλα, τα αμερικανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 3 Ιρακινούς, τους οποίους θεωρούν υπόπτους για την εξαφάνιση 2 Αμερικανών στρατιωτών και του θωρακισμένου οχήματός τους, την Τετάρτη το βράδυ στο Μπάλαντ, λίγα χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αγανάκτηση ανάμεσα στους κατοίκους της πρωτεύουσας οξύνεται μέρα με τη μέρα καθώς οι κατοχικές δυνάμεις εμφανίζονται αδύναμες να αποκαταστήσουν τις βασικές υποδομές με αποτέλεσμα για πολλοστή φορά στη Βαγδάτη να μην υπάρχει ρεύμα και να μην μπορούν να λειτουργήσουν και οι αντλίες πόσιμου νερού παρά την αποπνιχτική ζέστη.

Σχολιάζοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε: «όλοι γνωρίζαμε ότι τα πράγματα θα ήταν δύσκολα αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε». Αντίθετη άποψη εξέφραζε ο διπλωμάτης Τίμοθι Κάρνεϊ, άρτι αφιχθείς από τη Βαγδάτη, ο οποίος τόνιζε ότι «η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία δεν είχε κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στο Ιράκ, δεν έχει κανένα σχέδιο και το χάος αυξάνεται μέρα με τη μέρα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι αρνούνται να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης».

Από την πλευρά τους, οι βρετανικές δυνάμεις, στο νότιο Ιράκ, προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που υπάρχει στην περιοχή γύρω από την πόλη Ματζάρ αλ Κάμπιρ, μετά το αιματοκύλισμα της Τρίτης που στοίχισε τη ζωή σε 6 Βρετανούς και σε 4 Ιρακινούς. Βρετανικά αεροσκάφη πέταξαν, χτες, πάνω από την πόλη, στην οποία οι Βρετανοί δεν έχουν τολμήσει ακόμη να επιστρέψουν, και πέταξαν φυλλάδια στα οποία δίνονται, στα αραβικά, διαβεβαιώσεις στους κατοίκους ότι «οι βρετανικές δυνάμεις δεν επιδιώκουν την ένταση, και δε θα την προκαλέσουν σε καμία περίπτωση, αντίθετα θα επιμείνουν στην οικοδόμηση μιας καλής σχέσης με τους κατοίκους».

Το δίκτυο «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε, χτες, ανακοινώσεις από δύο πρωτοεμφανιζόμενες αντιστασιακές οργανώσεις: τους «Μουτζαχεντίν της Ομάδας της Νίκης» και της «Λαϊκής Αντίστασης για την Απελευθέρωση του Ιράκ», όπου γίνεται λόγος για κλιμάκωση των επιθέσεων. Το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας για την τρομοκρατία επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία τονίζει ότι μετά από ενδελεχή έρευνα «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει το Ιράκ με την αλ Κάιντα».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δυσκολίες Μπλερ, αλλά και συμφωνίες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πρόσφατο δημοσίευμα των «Times» κατέδειξε βάσει ανεξάρτητης δημοσκόπησης ότι ο τρόπος χειρισμού του πολέμου κατά του Ιράκ εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ κόστισε στην κυβέρνηση το ένα τρίτο της ψήφου εμπιστοσύνης των Βρετανών πολιτών.

Χτες οι Τόρις, το Συντηρητικό Κόμμα, κατέγραψαν ελαφρύ προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών του Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, που δημοσιεύεται στην «Daily Telegraph». Είναι η πρώτη φορά από το 1992 που οι Τόρις προηγούνται των κυβερνώντων Εργατικών. Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην έρευνα φαίνεται ότι ο Μπλερ εξελίσσεται σε πρόβλημα για το κόμμα του, αφού το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν είναι ειλικρινής και ότι δεν μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη.

Τίποτα όμως δε δείχνει να πτοεί τον Τόνι Μπλερ, που υπέγραψε συμφωνία κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βρετανία, όσον αφορά στην ανάπτυξη της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία BP Plc. έδωσε την τελική έγκρισή της την Πέμπτη σε επένδυση ύψους 6,75 δισ. δολαρίων στη βιομηχανία πετρελαίου στη Ρωσία, αποκτώντας τον έλεγχο του 50% της κοινοπραξίας με την υπ' αριθμόν τρία ρωσική πετρελαϊκή εταιρία TNK. Η BP θα καταβάλει 2,4 δισ. δολάρια σε μετρητά και 3,75 δισ. δολάρια με ανταλλαγή μετοχών.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ
Φεύγουν από τα ορφανοτροφεία για να γλιτώσουν από την πείνα!

Πολλά παιδιά φεύγουν από τα ορφανοτροφεία για να γλιτώσουν από την πείνα! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΝΤΒ», αναφερόμενο στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Ιρκούτσκ της Ρωσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η μερίδα κρέατος έχει περιοριστεί στα 70 γραμμάρια από τα 230 που θα έπρεπε να είναι κανονικά. Φρούτα και λαχανικά εδώ και καιρό λείπουν από τη διατροφή των ορφανών παιδιών. Οι γιατροί αναφέρουν ότι το τελευταίο εξάμηνο τα παιδιά των ορφανοτροφείων της περιοχής χάνουν συνεχώς βάρος. Επίσης, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στα ορφανοτροφεία δεν υπάρχει οδοντόπαστα, ενώ και το σαπούνι εμφανίζεται κατά περιόδους.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί μετά την περικοπή των δημόσιων δαπανών για τα ορφανοτροφεία και την ανάθεση μεγάλου μέρους της χρηματοδότησής τους από τα ταμεία των τοπικών δήμων. Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα εκεί όπου ολόκληρες βιομηχανικές ζώνες έχουν καταστραφεί ή υπολειτουργούν, οι δήμοι δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των ορφανοτροφείων.

ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
«Ενάντια σε ποιον γυμνάζεστε κύριοι;»

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» στη Μαύρη Θάλασσα και πολύ κοντά από τα ρωσικά σύνορα πραγματοποιούνται στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και τριών πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, της Ουκρανίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν. Στα γυμνάσια συμμετέχουν επίσης στρατιωτικές μονάδες από πρώην σοσιαλιστικές χώρες: τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, ενώ από τις χώρες του ΝΑΤΟ συμμετέχουν οι: ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι στα γυμνάσια αυτά θα πάρουν μέρος 5 χιλιάδες στρατιωτικοί, 43 πολεμικά σκάφη και υποβρύχια, όπως και 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

«Ενάντια σε ποιον γυμνάζεστε κύριοι;», αναρωτιέται ρητορικά το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τοβάρις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ