ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Κυβέρνηση - Παπαδήμας πέταξαν στο δρόμο 675 εργαζόμενους

Επικαλούνται λήξη των προγραμμάτων «απασχολησιμότητας»

από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους των Ανω Λιοσίων
από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους των Ανω Λιοσίων
Σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, που αναδεικνύει και μια μεγάλη πολιτική απάτη, εξελίσσεται η υπόθεση των 675 εργαζομένων που απολύθηκαν χτες από το δήμο Ανω Λιοσίων, με την κυβέρνηση και τη δημοτική Αρχή να νίπτουν τα χείρας τους και να δηλώνουν αμφότεροι αναρμόδιοι!

Για 675 οικογένειες ήρθαν χτες τα πάνω κάτω. Και μια πόλη, τα Ανω Λιόσια, όπου ανθεί ένας από τους πιο αισχρούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε ξάφνου αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα που αρνείται να την πιστέψει. Για 3 και 4 χρόνια 675 εργαζόμενοι, γίνονταν μπαλάκι από το ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα στο άλλο, κάλυπταν ανά 4μηνο, 6μηνο ή και περισσότερο, διάφορες ανάγκες του δήμου, νόμιζαν ότι ανανεώνονταν οι συμβάσεις τους ενώ στην πραγματικότητα κάθε φόρα προσλαμβάνονταν εκ νέου και σε διαφορετικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τώρα που όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα τέλειωσαν ο μεν Παπαδήμας να σφυρίζει κλέφτικα, η δε κυβέρνηση να υπονοεί πως όχι μόνο δε χρωστά στους απολυμένους, αντίθετα της χρωστάνε και χάρη που τους έδινε δουλιά για τόσα χρόνια.

Ετσι χτες η διοίκηση του Δήμου δεν ανανέωσε τις 675 συμβάσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις Ανάπτυξης, Τεχνικών Εργων και Ραδιοφώνου και έστειλε τους εργαζόμενους να ζητήσουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Οι απολυόμενοι απάντησαν άμεσα με κατάληψη στο δημαρχείο, ενώ αποφασιστικά στάθηκαν στο πλευρό τους το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου που έκανε 24ωρη απεργία. Πριν ξεκινήσουν τη συνέλευσή τους έκαναν πορεία στους δρόμους των Ανω Λιοσίων φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας «δουλιά και όχι ανεργία» και «εδώ και τώρα λύσεις και όχι απολύσεις». Ολοι μαζί απαιτούν να ανακληθούν οι απολύσεις και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στους μεταξύ τους διαλόγους: «να κόψουν το λαιμό τους ο Παπαδήμας και η κυβέρνηση και να βρουν τρόπο για να συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι και οι 675». Αυτή είναι η άμεση απάντησή τους στον εμπαιγμό κυβέρνησης και δημοτικής Αρχής, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει πως «αφού τέλειωσαν τα προγράμματα δεν υπάρχει άλλη δουλιά», και ο δήμαρχος συμπληρώνει πως «αφού έληξαν τα προγράμματα δεν μπορώ να τους κρατήσω».

Ομως αυτοί οι 675 εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα κάλυπταν κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες. Πότε με 8μηνα στην καθαριότητα, πότε με ειδική σύμβαση στο πρόγραμμα για τους σεισμοπαθείς, άλλοτε στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και αλλού, πάντα δούλευαν για να καλύψουν κάποιες ανάγκες. Ολη η κομπίνα βρίσκεται στο πώς χρησιμοποιείται το Οργανόγραμμα του δήμου. Οπου αντί να προβλέπονται μέσα από αυτό οι συγκεκριμένες ανάγκες και με βάση αυτό να γίνονται οι προσλήψεις, μια σειρά αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στις ανεξέλεγκτες δημοτικές επιχειρήσεις και μέσα από αυτές γίνονται προσλήψεις, όπου κανείς δε ξέρει ποτέ, για ποιο λόγο προσλήφθηκε κάποιος και πού πρέπει να συνεχίσει.

Στους 675 εργαζόμενους που απολύονται από τις δημοτικές επιχειρήσεις προστέθηκαν χτες 63 εργαζόμενοι στο Διαδημοτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Ευπυρίδες» στα Ανω Λιόσια, όπου και εκεί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις. Ο διευθυντής του Διαδημοτικού Κέντρου κ. Κριμανιώτης, χθες υπέβαλε την παραίτησή του. Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Δήμο Ανω Λιοσίων, Γιάννης Παπαπαναής, δήλωσε στο «Ρ» πως ο κ. Κριμανιώτης «βλέποντας ότι υπήρχαν κινητοποιήσεις παραιτήθηκε χωρίς κανείς να γνωρίζει αν αποτελεί μέρος ενός παιχνιδιού».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Νίκος Παπαδήμας, είχε δηλώσει την Παρασκευή πως θα παραιτηθεί αν υπάρχει έστω και ένας άνεργος στο Δήμο. Σήμερα υπάρχουν 675 άνεργοι, ο δήμαρχος μέχρι χθες δε δήλωσε τίποτα καινούριο για τις απολύσεις, αλλά παραμένει στη θέση του.

«Μετά τις σημερινές εξελίξεις οι εργαζόμενοι παραμένουν με κατάληψη στο Δημαρχείο, ενώ σε εξέλιξη είναι νέα απεργία και παράλληλες κινητοποιήσεις απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις και να αλλάξει η στάση της διοίκησης του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγουμε μέτωπο ενάντια στις επιλογές της ΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι η βάση του προβλήματος, ανοίγουμε μέτωπο στις επιλογές της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν επί της ουσίας αυτή την πολιτική. Σημαίνει ότι διεκδικούμε ένα δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι λειτουργία της σαν ιδιωτική επιχείρηση που χρησιμοποιεί "απασχολήσιμους" εργαζόμενους», τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Παπαπαναής.

Σύσκεψη ΠΑΜΕ

Σύσκεψη οργανώνει η τοπική Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Αγ. Νικολάου.

Η Γραμματεία καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νομού να συμμετέχουν μαζικά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για τα προβλήματα των εργαζομένων, την ανεργία και τις αιτίες που την προκαλούν, καθώς και την πρόταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπισή τους.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Στην Αθήνα, σήμερα, για την περίθαλψη

Στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανεβαίνουν σήμερα το πρωί οι άνεργοι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άθλια κοροϊδία σε βάρος τους σχετικά με την ανανέωση από το ΙΚΑ των βιβλιαρίων τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Χτες τα βιβλιάριά τους έληξαν, όμως η δέσμευση του υπουργού Εργασίας από τον περασμένο Απρίλη για την ανανέωσή τους ακόμα δεν έχει γίνει πράξη. Αυτό, εκτός των άλλων, εγκυμονεί τον κίνδυνο όσοι άνεργοι εργατοτεχνίτες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία να βρεθούν στο δρόμο! Την κινητοποίηση οργανώνουν τα σωματεία της Ζώνης, τα οποία καλούν όλους τους ανέργους με τις οικογένειές τους να προσυγκεντρωθούν στις 9 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Συμβολική κατάληψη και συνεχίζουν

Συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ στην οδό Αριστοτέλους πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της εταιρίας. Η επιχείρηση υπολειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια και οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν 10 μήνες. «Η κακοδαιμονία της επιχείρησης άρχισε από τη στιγμή που επέκτεινε τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία, οι οποίες αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς, με αποτέλεσμα μια από τις υγιείς παραδοσιακές επιχειρήσεις στον κλάδο των χυμών και αναψυκτικών, της οποίας τα προϊόντα ακόμη και σήμερα ζητούνται στην αγορά, να έχει εισέλθει σε μια μακροχρόνια κρίση. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας τη στιγμή μάλιστα που η επιχείρηση ακόμη και σήμερα, μετά από μια μακρόχρονη περίοδο «οικειοθελών» αποχωρήσεων, εξακολουθεί να απασχολεί 150 εργαζόμενους», τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης.

Την Πέμπτη 3 Ιούλη στις 10 το πρωί στην αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης το Σωματείο των Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση πραγματοποιεί γενική συνέλευση με θέμα το πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης. Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και του ΕΚΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ