ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
Θερινές «πρωτοβουλίες»...

Η ακρίβεια, η ανεργία, το γκρέμισμα του «κράτους πρόνοιας» κλπ., διόλου δεν «πτοούνται» από τις «πρωτοβουλίες Σημίτη για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος». Αντίθετα, δείχνουν τα όριά τους...

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Μυθικές, μεταφυσικές, διαστάσεις προσδίδονται, τεχνηέντως και σκόπιμα, στις πολυδιαφημισμένες «πρωτοβουλίες Σημίτη» για τις αλλαγές σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, βέβαια, για προπαγανδιστική επιχείρηση, που στηρίζεται για προφανείς λόγους από τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με στόχο να αποκτήσουν κάποια βαρύτητα οι κινήσεις ανακατέματος της τράπουλας, τα τρικ για αφελείς που ετοιμάζει ο «μεγάλος μάγος»... Είναι αστείο να λέγεται ότι ο Κ. Σημίτης «αποφασίζει μόνος». Ακόμα και η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος «τύποις» είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ο Κ. Σημίτης, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν μπορεί να παραγνωρίσουν, για παράδειγμα, τις επιθυμίες της αμερικανικής πρεσβείας...

Δεν μπορεί, επίσης, να μη λάβει υπόψη του την «αξία» ή την «απαξίωση» των μετοχών που έχουν διαμορφώσει ήδη τα ΜΜΕ για τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. (Εδώ το χαμαιτυπείο του Ταύρου «κατάφερε» να απαξιώσει τη λεγόμενη εκσυγχρονιστική ομάδα...). Αν μια φορά, λοιπόν, δεν μπορεί ο Κ. Σημίτη να αποφασίσει μόνος του τα του οίκου του, δεν μπορεί δέκα να καθορίσει τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Στην εξωτερική πολιτική, για παράδειγμα, αυτό που κάνει είναι να ακολουθεί πιστά τους «οδικούς χάρτες» που φτιάχνουν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες. Γι' αυτό «έξω πάει καλά» και ακούει κολακευτικά σχόλια για την πειθαρχία και ευπείθειά του...

Οι «πρωτοβουλίες» Σημίτη στην οικονομία που βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, δείχνουν την αποφασιστικότητά του να εντείνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης. Πασχίζει να δώσει πιο πολλά στο κεφάλαιο, ώστε να «εξαγοράσει» την υποστήριξή του για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος. Η ακρίβεια, η ανεργία, το γκρέμισμα του «κράτους πρόνοιας» κ.ο.κ., διόλου δεν «πτοούνται» από τις «πρωτοβουλίες Σημίτη για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος». Αντίθετα, δείχνουν τα όριά τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΠΑΣΑ» ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ «ΚΥΡΙΟΥ»...: «Επί της ουσίας, για το τι σκοπεύει να κάνει ο κ. Σημίτης δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό. Ο πρωθυπουργός πέρασε το Σαββατοκύριακό του στους Αγίους Θεοδώρους και αύριο μεταβαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα κάνει τον τελικό απολογισμό της ευρωπαϊκής προεδρίας του. Από το πρωί της Τετάρτης αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές σε κόμμα και κυβέρνηση» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: «Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι Αμερικανοί τις εξελίξεις των επομένων ημερών και τον επικείμενο ανασχηματισμό. Δεν θα το πουν ποτέ δημόσια, αλλά δεν κρύβουν την προτίμησή τους για τη διατήρηση στα αξιώματά τους των κ. κ. Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδη, των δύο υπουργών της κυβέρνησης Σημίτη με τους οποίους την τελευταία τετραετία συνεργάζονται στενά "και με απτά αποτελέσματα"» (Αθ. Ελλις - ΝΕΑ Σαββάτου).

ΤΑ «ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ»... «Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν αρχές της επομένης... Τα ερωτήματα, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει στην κυβέρνηση, αλλά και θα εισηγηθεί στο κόμμα: Θα είναι αλλαγές ανατροπής με όλα τα ρίσκα, αλλά και την πιθανή προοπτική που συνεπάγεται ή θα είναι αλλαγές τήρησης των εσωκομματικών εκλογών, οι οποίες μπορεί να εξασφαλίζουν μια - πολλές φορές επικοινωνιακή - ενότητα, όμως η απήχησή τους στην κοινωνία θα εξαντληθεί μέχρι τα τέλη καλοκαιριού;» (Βασ. Σκουρής -ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΘΑΡΣΗ-ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ: «Αλλη λύση δεν υπάρχει: για να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο από τις σκιές που έχουν αφήσει οι καταγγελίες για τις συναλλαγές πολιτικών στο χρηματιστήριο θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ανοίξουν οι κωδικοί των βουλευτών όλων των κομμάτων και να δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσά που έπαιξαν - όσοι έπαιξαν - αλλά και τα κέρδη ή οι ζημιές που είχαν» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ... «Η κυβερνητική παράταξη για να μη βρεθεί και πάλι σε κατάσταση άμυνας, εξαιτίας του νέου γύρου επιθέσεων που ξεκινάει σήμερα ο Γ. Κουρής, επιχειρεί να πραγματοποιήσει αντιπερισπασμό. Βουλευτές της κινούνται ήδη για τη συλλογή υπογραφών ώστε να ανοίξουν οι κωδικοί όλων των πολιτικών που παίζουν στο Χρηματιστήριο, ούτως ώστε να φανεί ότι όλοι είναι ίδιοι» (Μαν. Κοττάκης -ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΙΠΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εχει 5ώροφη βίλα και η εκσυγχρονίστρια κ. Διαμαντοπούλου - ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΑΝΝΟΥΛΑΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΔΕΗ: Φόβος για υπερφόρτωση του δικτύου - ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕ ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΑΕΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.

ΧΩΡΑ: ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΝΔ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ «ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΤΟΚΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΕΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: 2.112 ΕΥΡΩ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κατακαλόκαιρο...«Νέο πακέτο με επτά αλλαγές στο Ασφαλιστικό προωθείται εντός του καλοκαιριού. Πρόκειται για ρυθμίσεις, οι οποίες απορρέουν από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Νόμος 3029/2002), αλλά και για νέες πρωτοβουλίες» (Ηλ. Γεωργάκης - «ΝΕΑ»).

Ανάσα...«Φορολογική και επενδυτική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει ο σχηματισμός αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων μέχρι και το 40% των αδιανέμητων κερδών, για την πενταετία 2003 -2007. Σύμφωνα με τη διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τα τηρούμενα βιβλία μπορούν να σχηματίσουν αφορολόγητο αποθεματικό μέχρι και 40%...» (Ελένη Κωσταρέλου -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Μήνυμα ξεκληρίσματος...«Το μέλλον των αγροτών δεν είναι ούτε οι επιδοτήσεις ούτε οι έκτακτες ενισχύσεις, οι οποίες άλλωστε, στο πλαίσιο της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μειώνονται διαρκώς. Τα ελληνικά προϊόντα θα ανακτήσουν τη θέση τους στις ποιοτικές αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο εάν γίνουν ανταγωνιστικά. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που έστειλαν με τις χτεσινές τους ομιλίες τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής όσο και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιάς». («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)

Κρατικός ρατσισμός: «Για να αντιληφθεί κανείς το χάος που έχει δημιουργηθεί με τους νόμους νομιμοποίησης των μεταναστών και τις αντιφατικές εγκυκλίους για την εφαρμογή και την ερμηνεία τους, αρκεί να αναφερθεί ότι: Αισίως φτάσαμε από τη μία στις δύο άδειες, που χρειάζεται ο μετανάστης: α) μια άδεια παραμονής, που εκδίδεται από τους δήμους ή την περιφέρεια και β) μια άδεια εργασίας, που εκδίδεται από τη Νομαρχία. Και συνέβη το εκπληκτικό, να ζητεί ο δήμος από τον μετανάστη την άδεια εργασίας της Νομαρχίας για να δώσει άδεια παραμονής και η Νομαρχία να του ζητεί την άδεια παραμονής του δήμου για να δώσει άδεια εργασίας! Και για τις δύο άδειες χρειάζεται ένα πλήθος πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, τα οποία ούτε ο Ελληνας πολίτης είναι εύκολο να συγκεντρώσει χωρίς πολύμηνη ταλαιπωρία» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ