ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Εκανε πράξη την απειλή

Την απειλή του πραγματικότητα έκανε χτες ο Βασίλης Τσάρτας. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής δε συμμετείχε στην πρωινή προπόνηση της ΑΕΚ τη Δευτέρα, αφού η διοίκηση της ΑΕΚ δεν κατάφερε να φανεί συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις (περίπου 780.000 ευρώ) απέναντί του. Ο ίδιος Τσάρτας από το Σάββατο το βράδυ είχε προαναγγείλει τις κινήσεις του εάν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά, ενώ παράγοντας της ΑΕΚ επικοινώνησε με τον παίκτη για να του ανακοινώσει ότι ο Μπάγεβιτς τον περιμένει στην προπόνηση της Δευτέρας. Ομως ο Ναουσαίος παίκτης είχε απαντήσει πως αν δεν τακτοποιηθεί το ζήτημά του δεν πρόκειται να επιστρέψει. Πάντως δεν είναι μόνο ο Βασίλης Τσάρτας. Τα τελευταία 24ωρα αυξάνεται συνεχώς η πίεση στις τάξεις της τεχνικής ηγεσίας και της διοίκησης από τους ποδοσφαιριστές που απειλούν με αποχή από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία, αν δεν εξοφληθούν σύντομα. Από την προπόνηση απουσίαζαν δικαιολογημένα και οι Λάκης, Ζαγοράκης που ζήτησαν μια μέρα παραπάνω άδεια.

Κατά τα άλλα στην ΑΕΚ εκτός των προβλημάτων με τους ποδοσφαιριστές έχουν και αυτά που αφορούν το περίφημο πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Οι επαφές με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά και με τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας αναμένεται κρίνουν το μέλλον της Ενωσης. Το πρόστιμο των 23 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από το ΣΔΟΕ στην ΑΕΚ αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι», αφού, παρά τη συνάντηση του Πέτρου Στάθη με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη, οι ενδείξεις δεν είναι καθόλου θετικές για την Ενωση. Εξαλλου την Τετάρτη, πιθανότατα, αναχωρεί για το Παρίσι ο Ντέμης Νικολαΐδης για να υπογράψει το συμβόλαιο διάρκειας 1+1 ετών με την Παρί Σεν Ζερμέν και όπως δείχνουν τα πράγματα εκείνη τη μέρα θα ανακοινωθεί επίσημα και η μεταγραφή.

ΕΕΑ
Δηλώνουν αποφασισμένοι

Εμείς δεν κάνουμε πίσω. Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων που έκανε χθες, στο ραδιοσταθμό ΕΡΑΣΠΟΡ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), Κ. Παπαλάκης. Ο υψηλόβαθμος δικαστικός ξεκαθάρισε πως η συμπλήρωση της δεύτερης βδομάδας του Ιούλη παραμένει καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης των ΠΑΕ με τα προβλεπόμενα, για να αποκτήσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα: «Μέχρι τις 15 Ιουλίου οι ομάδες πρέπει να μας έχουν παραδώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Μετά θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε για τις "πράσινες" κάρτες μέχρι τις 23 Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή επτά ομάδες (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης και Προοδευτική από Α` Εθνική και 3 από Β' και Γ') έχουν προβλήματα. Η επιτροπή δεν έχει στο στόχαστρό της καμία ομάδα, απλώς θα εφαρμόσει τις νομοθετήσεις. Εξάλλου οι ομάδες είχαν όλο το χρόνο από τον Οκτώβριο που δημιουργήθηκε η επιτροπή για να διεκπεραιώσουν όλες τις εκκρεμότητες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «κάθετη» δήλωση του κυρίου Παπαλάκη, περί συγκεκριμένης ημερομηνίας και άτεγκτης εφαρμογής του νόμου, ήρθε (τυχαία άραγε;) ενώ πληθαίνουν διάφορες φήμες (;) γύρω από το θέμα. Κάποιες από αυτές θέλουν, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα αρμοδίων στελεχών, κυβερνητική παρέμβαση (ακόμα και εντός της βδομάδας), ώστε οι παρανομούσες -αλλά με πλήθος κόσμου, δηλαδή εν δυνάμει ψηφοφόρους- ΠΑΕ να ξαναγλιτώσουν. Αλλες, να έχει ήδη γνωστοποιηθεί σε ενδιαφερόμενους υπευθύνους ότι κάθε προσπάθεια σωτηρίας και εμφάνισης «από μηχανής θεών» θα σηματοδοτήσει μαζικές παραιτήσεις μελών της ΕΕΑ. Ισως τα παραπάνω να 'ναι η αιτία της πολύ συγκεκριμένης επισήμανσης του Κ. Παπαλάκη πως η επιτροπή προχωράει γιατί... «έχω τις διαβεβαιώσεις και τη στήριξη της Πολιτείας». Αρα, αν αυτές αλλάξουν;

ΠΑΟ
Πορτογαλικές... Σειρήνες

Μπορεί χθες το πρωί να έφθανε στην Αθήνα ο Λιθουανός Ραϊμόντας Ζουτάουτας προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες για να υπογράψει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, τους ανθρώπους του «τριφυλλιού» όμως άλλο τους έκαιγε... Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και είχαν να κάνουν με την πρόθεση της Πόρτο προκειμένου να κάνει κρούση σε Ολισαντέμπε και Κωνσταντίνου. Οι κάτοχοι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μετά τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε που ήταν η αρχική επιλογή τους έχουν βάλει στο «στόχαστρό» τους και τον Μιχάλη Κωνσταντίνου και μάλιστα είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν έστω έναν από τους δύο παίκτες. Και μπορεί από τον επίσημο Παναθηναϊκό να δηλώνουν ότι ο «Μανώλης» είναι αδιαπραγμάτευτος, όμως ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή -σύμφωνα με δημοσίευμα πορτογαλικής εφημερίδας- αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακίνησής του. Οσο για τον Ζουτάουτας, χθες το απόγευμα πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις και το βράδυ αναμενόταν στα γραφεία της ΠΑΕ προκειμένου να υπογράψει το συμβόλαιό του.

Δικαίωση Οκκά;

Ελεύθερος να διαπραγματευτεί τη μετεγγραφή του σε ομάδα της αρεσκείας του είναι ο Κύπριος επιθετικός, Γιαννάκης Οκκάς, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε χθες η αθλητική ιστοσελίδα «sportnews»- η ΦΙΦΑ απέστειλε ήδη το σχετικό έγγραφο στο μάνατζερ του παίκτη, αλλά και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η παγκόσμια ομοσπονδία δίνει προθεσμία ως τις 10 Ιούλη στον ΠΑΟΚ για να αποστείλει εγγράφως τις απόψεις του και να του επιδικαστεί (αν κριθεί σκόπιμο) ένα ποσό ως αποζημίωση για την «απώλεια» του διεθνούς ποδοσφαιριστή.

ΑΡΗΣ

Κάτοικος Θεσσαλονίκης είναι από χτες ο Λεωνίδας Βόκολος, που θα φορά για τα επόμενα δύο χρόνια τη φανέλα του Αρη. Ο υψηλόσωμος αμυντικός συναντήθηκε στη συμπρωτεύουσα με τους διοικούντες τον Αρη και ουσιαστικά οριστικοποιήθηκε η συμφωνία. Οι υπογραφές στο νέο συμβόλαιο μπορεί να μην έχουν πέσει ακόμη, ωστόσο, αυτό είναι καθαρά τυπικό θέμα και πρόκειται να διευθετηθεί εντός των προσεχών ημερών. Στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε ο Σεΐχης Καλίντ Αλ Κασιμί, ο οποίος πραγματοποίησε συσκέψεις με τους διοικούντες της ομάδας, ενώ ήταν παρών και στις τελικές επαφές με τον Βόκολο. Κατά τ' άλλα στα υπόλοιπα μεταγραφικά, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απόκτηση του Βραζιλιάνου Αλοΐζιο, που αγωνίζεται στην Παρί Σεν Ζερμέν.

ΓΟΥΣΟΥ

Ξεκίνησε χθες, μετά από σχετική απόφαση της ΓΓΑ, τη λειτουργία της η σχολή προπονητών ΓΟΥΣΟΥ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ Γ' κατηγορίας. Τα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα, που θα διαρκέσουν ως τις 13/7, είναι 7 (γενική διδακτική, προπονητική, αθλητική ψυχολογία, πρώτες βοήθειες, σαν σόου, σέμι κόντακτ, ταολού) και θα διαρκέσουν 104 ώρες. Τη σχολή παρακολουθούν 71 άτομα. Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο συνεδρίασε, στο Βέλγιο, το ΔΣ της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ΓΟΥΣΟΥ (EWuF). Στην ατζέντα, μεταξύ άλλων, περιλαμβανόταν η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (έχει προγραμματιστεί να γίνει 2-8 Νοέμβρη) στο Μακάο. Αφού εξετάστηκαν όλα τα νεότερα στοιχεία, η διαπίστωση είναι ότι η επιδημία του SARS έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ετσι οι εκτιμήσεις πλέον είναι, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων πως έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι κίνδυνοι για την υγεία όσων λάβουν μέρος, ότι απομακρύνθηκε αρκετά το ενδεχόμενο της αναβολής. Βέβαια, την τελική απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι του πρωταθλήματος θα λάβει το ΔΣ της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας (IWuF), που συνεδριάζει τέλη Ιούλη, στο Τόκιο.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Θρίαμβος Γουίλιαμς

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε το γκραν πρι της Ευρώπης για τη Γουίλιαμς BMW. Ο Ραλφ Σουμάχερ ήταν ο θριαμβευτής του γκραν πρι, που έγινε στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ, καθώς με χρόνο 1:34.43.622 πήρε την πρώτη του φετινή νίκη, ενώ δεύτερος ακολούθησε ο «ομόσταβλός» του Χουάν Πάμπλο Μοντόγια. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ρούμπενς Μπαρικέλο με Φεράρι, ενώ πέμπτος έμεινε ο Μίκαελ Σουμάχερ, που έχασε αρκετό χρόνο όταν βγήκε εκτός πίστας ύστερα από τρακάρισμα με τον Μοντόγια. «Σφήνα» στις δύο Φεράρι μπήκε ο Φερνάντο Αλόνσο με Ρενό, ενώ την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Μαρκ Ουέμπερ με Τζάγκουαρ. «Καταστροφικός» για τη ΜακΛάρεν ήταν ο συγκεκριμένος αγώνας, καθώς τόσο ο Κίμι Ραϊκόνεν, όσο και ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ δεν κατάφεραν να τερματίσουν, με τον Φινλανδό να προδίδεται από τον κινητήρα του στον 25ο γύρο κι ενώ βρισκόταν στην πρώτη θέση και τον Σκοτσέζο να βγαίνει από την πίστα τέσσερις γύρους πριν το τέλος. Ο Μίκαελ Σουμάχερ ξέφυγε πλέον 7 βαθμούς από τον Κίμι Ραϊκόνεν στη βαθμολογία των οδηγών, ενώ στους κατασκευαστές προηγείται η Φεράρι με 13 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Ουίλιαμς.

ΟΥΛΕΜΠ ΚΑΠ
Στα δύσκολα Μακεδονικός, Ιωνικός

Τα πράγματα ούτως ή άλλως ήταν δύσκολα για τις δυο ελληνικές ομάδες (Μακεδονικό και Ιωνικό) που συμμετείχαν στην κλήρωση του ULEB Cup. Το ότι απέφυγαν, πάντως, ονόματα όπως τη Ρεάλ Μαδρίτης ή τη Σιένα, αφήνει κάποιες ελπίδες παραπάνω όσον αφορά την πρόκριση στην επόμενη φάση, έστω κι αν η αποστολή είναι πολύ δύσκολη και για τους δυο εκπροσώπους μας. Ο Μακεδονικός έπεσε στον πέμπτο όμιλο με αντιπάλους τις Μπουντουντνόστ, Εστουντιάντες, Λε Μαν, Αϊφελ Τάουερς (από την Ολλανδία), Μπραουνσβάιχ (Γερμανία, πήρε τη θέση της Μπάμπεργκ, μετά από συμφωνία με τη γερμανική λίγκα). Ο Ιωνικός ΝΦ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στον έκτο όμιλο την πρωταθλήτρια Κροατίας (με πρόεδρο πλέον τον Ντίνο Ράτζα) Σπλιτ κι ακόμη τις Λιέτουβος Ρίτας, Σολέ, Πρόκομ (Πολωνία) και Μπράιτον Μπίαρς (από την Αγγλία). Αναλυτικά οι έξι όμιλοι της πρώτης φάσης από την οποία προκρίνονται οι δύο πρώτοι και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι όλων των γκρουπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ