ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και άλλοι αστυνόμοι...
  • Νομοσχέδιο για τη μονιμοποίηση 4.700 συνοροφυλάκων και 2.500 ειδικών φρουρών κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης
  • Στους περίπου 52.000 έχει φτάσει ...αισίως η δύναμη των δυνάμεων καταστολής. Αντιστοιχεί ένας αστυνόμος ανά 210 πολίτες!

Eurokinissi

Οταν, το 1999, η κυβέρνηση καθιέρωνε την υπηρεσία των συνοροφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ., το ΚΚΕ στη Βουλή είχε προειδοποιήσει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν το υπαρκτό πρόβλημα της πλημμελούς φύλαξης των συνόρων, αλλά η έμμεση αύξηση των δυνάμεων καταστολής και η ανάλογη αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτή την τύχη επιφυλάσσει στους «άθλιους» της «παγκοσμιοποίησης», οι οποίοι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα. Πολιτικές που έχουν τύχει της αμέριστης υποστήριξης από την κυβέρνηση.

Σήμερα αυτό είναι μια πραγματικότητα που φαίνεται και από το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αφορά στη μονιμοποίηση των 4.700 συνοροφυλάκων και των 2.500 ειδικών φρουρών, που έχουν εισαχθεί στην ΕΛ.ΑΣ. με το σύστημα των μορίων. Πέρα από το ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή μέσα στο χρόνο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, κυρίαρχο στοιχείο του αποτελούν τα «παράθυρα» (άρθρα 1 και 3), τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση όχι μόνο να αυξήσει τον αριθμό συνοροφυλάκων και ειδικών φρουρών, αλλά και με μόνο ένα Προεδρικό Διάταγμα, «κατά τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων», να καθορίζει τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους.

Ετσι, οι μηχανισμοί καταστολής αυξάνουν και πληθύνονται για να αισθάνεται - δήθεν - ο πολίτης πιο ασφαλής. Η κυβέρνηση αντί να εξασφαλίσει εργασία με δικαιώματα σε αυτό το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., εκμεταλλεύεται την ανάγκη του για δουλιά, ώστε να το χρησιμοποιήσει για ένταση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής.

Δίωξη των μεταναστών

Ηδη από το 2002 οι αρμοδιότητες των συνοροφυλάκων επεκτάθηκαν. Ιδρύθηκαν οι «υπηρεσίες δίωξης λαθρομετανάστευσης» σε 25 νομούς της χώρας. Μήπως δεν επαρκούσαν οι αστυνομικοί γι' αυτό; Ακόμη και στην Αττική τοποθετήθηκαν 500 συνοροφύλακες. Από πέρσι το Δεκέμβρη ανέλαβαν τον έλεγχο των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν και εργάζονται στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική τροπολογία, που είχε κατατεθεί το Μάρτη του 2001 στη Βουλή, ανέφερε: «Οταν οι μετανάστες ξεφύγουν από τους ελέγχους και εισέλθουν στην ενδοχώρα για ανεύρεση εργασίας, γίνεται δύσκολη η σύλληψή τους. Ως συνέπεια αυτών, παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία πρέπει να προληφθεί με μέτρα, τα οποία θα συντείνουν προς την ψυχολογία αποτροπής, όσον αφορά την παράνομη εγκατάσταση και απασχόληση». Τότε το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει στη Βουλή ότι δημιουργείται ένα άλλο σώμα ειδικών αστυνομικών, και μάλιστα με αρμοδιότητες που θα διευρυνθούν χωρίς να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής θέσης, που αντιμετωπίζει το θέμα της μετανάστευσης και τους μετανάστες ως πρόβλημα, είναι ότι η εισηγητική έκθεση του προχτεσινού νομοσχεδίου αναφέρει: «Οι συνοριακοί φύλακες... τάσσονται προς το σκοπό διασφάλισης της χώρας από την παράνομη είσοδο, παραμονή και εργασία αλλοδαπών, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών, οι οποίοι κατά πρώτον υφίστανται τις συνέπειες της παράνομης δράσης των αλλοδαπών». Με άλλα λόγια, οι αλλοδαποί είναι αυτοί που απειλούν τη δημόσια τάξη και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα.

Ετσι οι «υπηρεσίες δίωξης λαθρομετανάστευσης» αναμένεται σύντομα να πιάσουν τη ...σκούπα. Γι' αυτό το λόγο το προχτεσινό νομοσχέδιο προβλέπει: «Ο αριθμός των θέσεων των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών μπορεί να αυξάνεται με ΠΔ που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης».

Ενίσχυση της καταστολής

Το 2000 με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή ανατέθηκαν στους ειδικούς φρουρούς καθήκοντα στις υπηρεσίες περιπολιών, στις ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες, στη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων. Ηδη χρησιμοποιούνται και σε μέτρα τάξης, ενώ 700 ειδικοί φρουροί ενίσχυσαν τα αστυνομικά μέτρα κατά τη διάρκεια της συνόδου της ΕΕ στη Χαλκιδική.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αυξάνει από το «παράθυρο» τον αριθμό των αστυνομικών. Σήμερα αναλογεί ένας αστυνομικός για 210 πολίτες. Σε μια δεκαετία το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. αυξήθηκε κατά 25% και σήμερα έχει φτάσει τις 52.000 υπαλλήλους. Η οργανική της δύναμη, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 1992, πρέπει να περιλαμβάνει 44.900 άτομα.

Εκτιμήσεις των συνδικαλιστών

Με δηλώσεις του στο «Ρ» ο Κώστας Σιαχολέβας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο όσον αφορά στο θέμα της μονιμοποίησής τους. Ομως, όσον αφορά στο θέμα της μισθολογικής εξέλιξης είπε: «Απαντά μερικά, με την καθιέρωση 18 κλιμακίων, ενώ ζητάμε μισθολογική εξέλιξη ανάλογη με αυτήν του αστυφύλακα που έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Υπολογίζουμε ότι η απόκλιση στο μισθό με έναν αστυφύλακα που υπηρετεί 20 χρόνια μπορεί να φτάσει μέχρι 200 ευρώ το μήνα».

Επίσης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στη βαθμολογική τους εξέλιξη και οι συνοροφύλακες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις παραγωγικές σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Ζήτησε δε να ανοίξει το θέμα αυτό και να εξεταστούν οι προϋποθέσεις που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, μέσω εξετάσεων ή μοριοποίησης. Οσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αυτή θα γίνεται από το δημόσιο, όμως συνταξιοδοτικά οι συνοροφύλακες θα εξακολουθήσουν να ανήκουν στο ΙΚΑ.

Ο πρόεδρος του σωματείου ειδικών φρουρών, Β. Ντούμας, δήλωσε στο «Ρ» πως αφήνεται αρρύθμιστο το συνταξιοδοτικό. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο θετικό αφού ρυθμίζει το θέμα της μονιμοποίησης συνοροφυλάκων και ειδικών φρουρών. Στο θέμα της διεύρυνσης των καθηκόντων τους υπογράμμισε: «Εμείς δεν το θέλουμε. Ζητάμε υπηρεσιακή αναβάθμιση. Δε συμφωνούμε, π.χ., με τη συμμετοχή μας σε μέτρα τάξης, άλλωστε δεν είναι δυνατόν να διευρυνθούν τα καθήκοντά μας, διότι δε διαθέτουμε τις αναγκαίες αρμοδιότητες».

Ο Γ. Μακρής, πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, δήλωσε χτες: «Θα θέσουμε θέμα αντισυνταγματικότητας για τη μονιμοποίησή τους». Αναφερόμενος στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των ειδικών φρουρών και των συνοροφυλάκων τόνισε στο «Ρ»: «Η διοίκηση προσπαθεί να τους εντάξει σε τροχονομικά καθήκοντα και στις υπηρεσίες ασφαλείας, πλην ανακριτικών καθηκόντων. Οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν υπόψη. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προσπαθεί να τους "βαφτίσει" αστυνομικούς. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητές τους, οι οποίες πρέπει να είναι αυτές που ορίζονται από τον τίτλο τους. Δεν μπορούν να κάνουν περιπολίες και να ελέγχουν πολίτες τη στιγμή που δεν μπορούν να βεβαιώνουν παραβάσεις. Αλλωστε, οι συνοροφύλακες δεν έχουν καμιά δουλιά μέσα στην Αθήνα».

Νέφος και ζέστη πνίγουν την Αθήνα

Με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου και με ισχυρές δόσεις του δηλητηριώδους νέφους, τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας έζησαν για μία ακόμη μέρα χτες σε συνθήκες «θαλάμου αερίων». Αν πάρουμε, μάλιστα, υπόψη μας το δελτίο της ΕΜΥ που μιλάει για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά και την ανακοίνωση του ΠΕΡΠΑ, σύμφωνα με την οποία αναμένεται να επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη...

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΠΕΡΠΑ, το όζον σημείωσε χτες τη μεγαλύτερη τιμή (276 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο προειδοποίησης τα 180) στην Αγία Παρασκευή. Αυξημένες τιμές σημείωσε και το διοξείδιο του αζώτου που έφτασε στα 245 μικρογραμμάρια, με όριο προειδοποίησης τα 200. Οπως συνήθως, πάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ήταν η 24ωρη τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων που μετρήθηκε στο Γουδί στα 61 μικρογραμμάρια.

Το ΤΕΕ, με χτεσινή του ανακοίνωση, απευθύνει σύσταση στα μέλη του να αποφεύγουν τις σκυροδετήσεις στις κατασκευές κτιρίων ή δημοσίων έργων τις ημέρες που παρουσιάζονται υψηλές θερμοκρασίες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο Κανονισμός Σκυροδέματος αναφέρει ότι πρέπει να αποφεύγονται οι σκυροδετήσεις με σκυρόδεμα, του οποίου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Επίσης επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι από σκυροδετήσεις κάτω από υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εξής:

  • Ρηγματώσεις και κατά συνέπεια μείωση της στεγανότητας του σκυροδέματος.
  • Πολύ γρήγορη πήξη, με συνέπεια τη μείωση της γενικότερης ποιότητας του σκυροδέματος.
  • Μείωση της αντοχής, καθώς οι υψηλές εξατμίσεις μειώνουν την ποσότητα νερού, ακόμη και κάτω από το χημικώς απαραίτητο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ