ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ
Χωρίς χρήμα και αίθουσες

«Νύφες», η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, στην παραγωγή της οποίας συμμετέχει το ΕΚΚ
«Νύφες», η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, στην παραγωγή της οποίας συμμετέχει το ΕΚΚ
Η διανομή και η χρηματοδότηση είναι τα πιο αιχμηρά «αγκάθια» της Ελληνικής Κινηματογραφίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Το κλίμα της συνέλευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ, ήταν «συναινετικό», αφού έγινε ομόφωνα δεκτός ο διαχειριστικός απολογισμός για το 2002, καθώς και τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής από τον συνολικό προϋπολογισμό του ΕΚΚ, το 2002 υπήρξε αύξηση φτάνοντας στο 58%. Τα δε λειτουργικά έξοδα του κέντρου μειώθηκαν κατά 12%. Πρόκειται μάλλον για άθλο, αν σκεφτεί κανείς πως από τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού στο κέντρο, το ΕΚΚ αναμένεται να εισπράξει μόνο το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής 28 ταινίες μεγάλου μήκους και 146 σκηνοθέτες βρίσκονται σε κάποιο στάδιο προετοιμασίας παραγωγής και συνεργάζονται με το ΕΚΚ.

Σε ό,τι αφορά στη διανομή είναι πια κοινώς αποδεκτό πως αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού κινηματογράφου. Ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Διαγόρας Χρονόπουλος, χαρακτήρισε τη διανομή ως «το βασικό ζήτημα» που θα απασχολήσει το κέντρο την επόμενη περίοδο, ενώ η συνέλευση το αναγνώρισε ως «ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους κινηματογραφιστές» και το οποίο πρέπει να συζητηθεί «σε μία επόμενη ευρεία συνάντηση». Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν αλλαγές στον Κανονισμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και στη λειτουργία του δικτύου διανομής του ΕΚΚ, το «Filmcenter», χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες. Ανακοινώθηκε επίσης η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του κέντρου και η πρόθεσή του να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των ελληνικών ταινιών με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ, από το οποίο αναμένεται ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, ο Δ. Χρονόπουλος έδωσε έμφαση στη συνεργασία των 11 χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα ανάπτυξης σχεδίων παραγωγής και στη συμπαραγωγή ταινιών και ανήγγειλε την πρώτη συνάντηση στις 6 και 7 Ιουλίου στο Βελιγράδι, όπου οι εκπρόσωποι των 11 χωρών θα συζητήσουν τη συγχρηματοδότηση πέντε σχεδίων για την ανάπτυξη της παραγωγής.

«Συνομιλίες» μεγάλων γλυπτών

«Ο στοχαστής» του Ροντέν
«Ο στοχαστής» του Ροντέν
Δύο σημαντικές εκθέσεις γλυπτικής θα φιλοξενήσει η Αθήνα από τον Ιούνη έως τον Οκτώβρη του 2004. «Εξι κορυφαίοι γλύπτες συνομιλούν με τον άνθρωπο» είναι ο τίτλος της πρώτης, η οποία θα παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη και περιλαμβάνει δημιουργίες των Ροντέν, Μπουρντέλ, Μαγιόλ, Μπρανκούζι, Τζακομέτι και Χ. Μουρ. Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν 120 έργα γλυπτικής και 60 σχέδια από τα μουσεία Ροντέν, Μπουρντέλ και Μαγιόλ του Παρισιού, καθώς και από το ίδρυμα Χ. Μουρ της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου «Είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται οι σημαντικοί αυτοί γλύπτες με κεντρική ιδέα την ανθρώπινη μορφή στη γλυπτική. Οι έξι δημιουργοί επιλέχτηκαν με κριτήριο την προσήλωσή τους στην ουμανιστική παράδοση που θεμελίωσε η αρχαία ελληνική γλυπτική, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισαν στη ριζική αλλαγή αυτής της παράδοσης. Οι καλλιτέχνες αυτοί μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε την πορεία από την παραδοσιακή, αλλά ριζοσπαστικά ανανεωμένη και εμψυχωμένη γλυπτική μορφή της πρώτης τριάδας στις τρεις εκδοχές της μοντέρνας πλαστικής που αντιπροσωπεύουν οι καλλιτέχνες της δεύτερης ομάδας (Μπρανκούζι, Τζακομέτι, Μουρ)».

Η δεύτερη έκθεση, που εντάσσεται και αυτή στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, αφορά στη δημιουργία του Χ. Μουρ. Πρόκειται για μια αναδρομική παρουσίαση η οποία θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδί, κατά την ίδια χρονική περίοδο. Θα εκτεθούν είκοσι έργα, σχέδια και μικρογλυπτά. Στον ίδιο χώρο, παράλληλα με την παραπάνω έκθεση, θα παρουσιαστούν τα ξύλινα αετώματα του μεγάλου μας γλύπτη Χρήστου Καπράλου.

Φωτογραφίζοντας τη ζωή

Εργα ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής μας, του Ανρί Καρτιέ Μπρεσσόν, φιλοξενούνται από τη Δευτέρα στο Μουσείο Μπενάκη. Με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι» παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, εκατόν δέκα ασπρόμαυρες φωτογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης ανάμεσα στο 1930 και το 1970, κατά την περιήγησή του στην Ευρώπη. Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η έκθεση, με βαρύνουσα και πολλαπλή σημασία, αποκαλύπτει το πολύπτυχο πρόσωπο της Ευρώπης, όπως το κατέγραψε σε διάστημα μισού περίπου αιώνα ο μαγικός φακός του Α. Μπρεσσόν. Παράλληλα, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους δημιουργούς της και προς έναν από τους αξιότερους διεθνώς φωτογράφους».

Από τις ενότητες της έκθεσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λήψεις της πενταετίας 1950-1955, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο λεύκωμα «Les Europeens» του γνωστού Ελληνα εκδότη και τεχνοκριτικού Τεριάντ. Επρόκειτο για τη φωτογραφική αποτύπωση της Γηραιάς Ηπείρου με νωπά ακόμη τα σημάδια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, τις καταστροφές, την πείνα και τη δυστυχία. Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, συνοδεύεται από καλαίσθητο κατάλογο και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

Χορεύουν στην Τεχνόπολη

Χοροθέατρο «Ροές».Από τη θαυμάσια χορογραφία «Ρέει το μέλι, ρέει το γάλα, ρέει κρασί»
Χοροθέατρο «Ροές».Από τη θαυμάσια χορογραφία «Ρέει το μέλι, ρέει το γάλα, ρέει κρασί»
Εβδομάδα σύγχρονου χορού διοργανώνει, από σήμερα και έως τις 10 Ιουλίου, στην Τεχνόπολη, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραστάσεις, προβολές ταινιών χορού και Video dance. Ακόμη, περιλαμβάνουν σεμινάρια, στα οποία διδάσκουν σημαντικοί δάσκαλοι του χορού, οι: Χάρης Μανταφούνης (χορογράφος, καθηγητής Κρατικής Σχολής Χορού), Μιχάλης Ναλμπάντης (χορογράφος, καθηγητής Κρατικής Σχολής Χορού), Αλίκη Καζούρη (διευθύντρια σπουδών επαγγελματικής σχολής «Ραλλού Μάνου», χορογράφος, καθηγήτρια), Ερμής Μαλκότσης (χορευτής). Το πρόγραμμα των παραστάσεων περιλαμβάνει:

«Παράξενα Συναισθηματικό» από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού Χάρη Μανταφούνη (σήμερα και αύριο). «Ρέει το γάλα, ρέει το μέλι, ρέει κρασί», μια ευφάνταστη, «δροσερή» θεματικά και μορφολογικά, ευφρόσυνη μουσικά - χάρη στους εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς που παίζουν ζωντανά επί σκηνής και συμμετέχουν στα χορευτικά δρώμενα - παράσταση του Χοροθέατρου «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου (6/7). Στις 8/7 φιλοξενούνται οι: Sine Qua Non - Yelp DanceCo. - Ομάδα Χορού Μύϊα - Χοροθέατρο Μετ' εμποδίων. «Snap republic» από την Ομάδα Χορευτές (10/7).

Μουσικός Ιούλιος

«Με τους ήχους της μουσικής του Μότσαρτ», την Παρασκευή και το Σάββατο, ξεκινά στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ο «Μουσικός Ιούλιος». Εργα του μεγάλου μουσουργού θα ερμηνεύσει η «Καμεράτα», υπό τη διεύθυνση Αλέξανδρου Μυράτ, με τη σύμπραξη δύο σημαντικών σολίστ, του Σπύρου Μουρίκη στο κλαρινέτο και του Αμερικανού Kurt Nikkanen στο βιολί. Θ' ακολουθήσουν: «Τα Νυχτερινά» - Ρεσιτάλ πιάνου με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (11,12/7). «Μουσική για το Αρχαίο Δράμα» - το συγκρότημα «Alea III» από τη Βοστώνη ερμηνεύει μουσική Ελλήνων συνθετών υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου (18,19/7). Συναυλίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (25,26/7).

Η... φλόγα της Κούβας

Ο Κουβανός «βασιλιάς» της σάλσα Isaac Delgado δίνει την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα, σήμερα (9.30 μ.μ)., στο θέατρο «Φοίνικας» Περιστερίου (Αθηνάς και Προσκόπων). Η Αθήνα αποτελεί τον πρώτο σταθμό του καλλιτέχνη και του 18μελούς συγκροτήματός του, που έρχονται απευθείας από την Αβάνα γι' αυτή τη μοναδική συναυλία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας τους. Μια εκρηκτική, χορευτική βραδιά, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της κουβανέζικης πρεσβείας. Θ' ακολουθήσει το πάρτι του Delgado, στο «Enzzo de Cuba» (Αγ. Παρασκευής 70, Μπουρνάζι), με δωρεάν είσοδο και ένα ποτό για το κοινό της συναυλίας.

Ανοίγει τις πύλες του το νέο Μουσείο της ΚΑ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης στην Ανδρο, τη λειτουργία του οποίου θα εγκαινιάσει στις 11 Ιουλίου (7 μ.μ.) η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ