ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΙΒΕΡΙΑ
Σχεδιάζουν αποστολή Αμερικανών πεζοναυτών και στη Λιβερία...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Τη συμμετοχή 500 έως 2.000 Αμερικανών πεζοναυτών σε διεθνή αποστολή, με στόχο την επιβολή «ειρήνης» στη Λιβερία εξετάζουν ανώτερα στελέχη του Πενταγώνου, σε συνεργασία με τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Σχετικές επαφές γίνονται παράλληλα ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν...

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων «Τάιμς της Ν. Υόρκης» και «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», η τελική απόφαση του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους για τη μάλλον συμβολική συμμετοχή των Αμερικανών πεζοναυτών σε δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη. Την επόμενη δηλαδή ημέρα απ' την έναρξη της μίνι περιοδείας του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους σε πέντε αφρικανικές χώρες.

Εντούτοις, η απόφαση του Μπους για τη Λιβερία θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. η τελική στάση του Λιβεριανού «προέδρου» Τσαρλς Τέιλορ, τον οποίον έχει καλέσει ο Τζ. Ου. Μπους δύο φορές (μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο...) να παραιτηθεί, με πρόσχημα τη διευκόλυνση της διαδικασίας ομαλοποίησης της κατάστασης στη Λιβερία, που στιγματίζεται από αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η αποστολή ή όχι των Αμερικανών στη Λιβερία θα εξαρτηθεί και απ' την κατάληξη μίας ακόμη αντιπαράθεσης ανάμεσα στους επιφυλακτικούς αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σε αντίθεση με εκείνους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρούν παρακινδυνευμένη μία ακόμη αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στο εξωτερικό, με δεδομένη τη διασπορά περίπου 250.000 άλλων σε διάφορα σημεία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ (Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ).

Ο «πρόεδρος» της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, πάντως δεν έχει αντιταχθεί στην αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του. Χτες, μιλώντας στο ραδιόφωνο CBS, χαιρέτισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παζαρεύοντας σε αντάλλαγμα την άρση των κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει απαγγείλει εναντίον του ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε. Ετσι, ο Τέιλορ δεν αντέδρασε στο κάλεσμα του Μπους για παραίτησή του απ' τον προεδρικό θώκο, θέτοντας τον όρο της απαλλαγής του απ' το δικαστήριο του ΟΗΕ και την αποχώρησή του απ' την εξουσία εντός τριών μηνών...

Οσοι, πάντως, απορούν για το ενδεχόμενο αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Λιβερία, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν την εντατική δραστηριότητα πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών τα τελευταία χρόνια, που δρουν πυρετωδώς, βάζοντας χέρι στα πλούσια αποθέματα μαύρου χρυσού της Δυτικής Αφρικής... Μία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβερία θα μπορούσε με τη μορφή «ντόμινο» να επιφέρει αποσταθεροποίηση και σε άλλες όχι και τόσο «σταθερές» γειτονικές αφρικανικές χώρες, όπως Σιέρα Λεόνε, Ακτή Ελεφαντοστού κ.λπ.

Η «ομαλοποίηση» της κατάστασης στη Λιβερία είναι υπόθεση που -και σ' αυτή την περίπτωση... - δεν είναι άσχετη με τα πετρελαϊκά συμφέροντα...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΜΠΕΡΑ.- Την πρόταση του Παρισιού για τη συμμετοχή Γάλλων στρατιωτών στην επικείμενη επέμβαση της Αυστραλίας στα Νησιά Σολομώντα του Ειρηνικού Ωκεανού χαιρέτισε χτες ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόουνερ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Τον 77χρονο Γιόχαν Λέπριχ, πρώην φρουρό σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, συνέλαβαν χτες οι ομοσπονδιακές αρχές στο Ντιτρόιτ, επιδιώκοντας ακολούθως την απέλασή του από τις ΗΠΑ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Ομάδα εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στη Νιγηρία κάνοντας πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αμπούτζα, αναχαίτισαν χτες δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Την πραγματοποίηση κοινών αντιτρομοκρατικών ασκήσεων ΗΠΑ - Βρετανίας από το 2005, ανακοίνωσαν χτες Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο.

ΤΟΚΙΟ.- Η ιαπωνική Κάτω Βουλή ενέκρινε χτες νομοσχέδιο για την αποστολή μερικών εκατοντάδων Ιαπώνων στρατιωτών στο Ιράκ, στο πλαίσιο επιμελητειακής υποστήριξης των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων κατοχής.

ΝΤΑΚΑ.- Στρατιώτες και εθελοντές κατέβαλαν χτες απεγνωσμένες προσπάθειες για τη διάσωση πλημμυροπαθών, αλλά και είδους ρινόκερων που απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών στην ανατολική επαρχία Κομίλα του Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα το θάνατο 70 ανθρώπων και τον ξεσπιτωμό περίπου ενός εκατομμυρίου άλλων...

ΠΑΡΙΣΙ.- Βρετανοί αστρονόμοι από το πανεπιστήμιο Τζον Μουρς του Λίβερπουλ ανακοίνωσαν σε διεθνές αστρονομικό συνέδριο στο Παρίσι τον εντοπισμό ηλιακού συστήματος παρόμοιου - σε ηλικία και συστημικά χαρακτηριστικά - με το δικό μας, που απέχει περίπου 94 έτη φωτός από τον πλανήτη Γη.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Δημιουργία χιμαιρικών ερμαφρόδιτων εμβρύων...

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ομάδα Αμερικανών εμβρυολόγων - γενετιστών, με επικεφαλής τον δόκτορα Νόρμπετ Γκλάιτσερ του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Ν. Υόρκης, δημιούργησε εργαστηριακώς ερμαφρόδιτα ανθρώπινα έμβρυα στο όνομα μιας «εναλλακτικής θεωρητικής διεύρυνσης» της γονιδιακής θεραπείας...

Το έργο της ομάδας του Γκλάιτσερ, που χαρακτηρίστηκε εμετικό και ανήθικο από πλειάδα εμβρυολόγων και ειδικών ανθρώπινης γονιμότητας στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Εμβρυολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, που γίνεται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη, παρουσιάστηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, με τη σημείωση πως ήδη έχει κατατεθεί αίτηση για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας...

Ο Γκλάιτσερ και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν στο εγχείρημά τους, ανακοινώνοντας πως πήραν κύτταρα από 16 ανθρώπινα έμβρυα αρσενικού φύλου ηλικίας τριών ημερών και τα πρόσθεσαν (ένα, δύο ή και τρία κύτταρα) σε 21 έμβρυα θηλυκού φύλου, δημιουργώντας ομάδα χιμαιρικών ερμαφρόδιτων εμβρύων στο στάδιο της παραγωγής βλαστοκυττάρων. Ο Γκλάιτσερ είπε πως 12 απ' τα 21 έμβρυα έφθασαν ομαλώς στο στάδιο των βλαστοκυττάρων, τέσσερα όχι, ενώ τα υπόλοιπα πέντε παρουσίασαν βλαστοκυτταρικές ανωμαλίες.

«Η μελέτη έγινε για να εξακριβώσει εάν η υπόθεση της γενετικής ανάπλασης είναι πιθανή. Δεν υποστηρίζουμε την κλινική εφαρμογή του πειράματος, γιατί δεν είναι ούτε εφικτή, ούτε επί του παρόντος ηθικώς αποδεκτή» δήλωσε ο Δρ. Γκλάιτσερ, προκαλώντας πάντως εκ νέου τον βιοηθικό προβληματισμό της επιστημονικής, αλλά και της διεθνούς κοινότητας για τα περιθώρια ορίων(;) της έρευνας πάνω στην ανθρώπινη ζωή...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, ρεκόρ δεκαετίας!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η λαιμητόμος των απολύσεων συνεχίστηκε και για το μήνα Ιούνιο - για πέμπτο συνεχόμενο μήνα - όπου χάθηκαν άλλες 30.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξευτεί στο υψηλότερο επίπεδο των εννέα τελευταίων ετών!

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 6,4%, υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη του 1994, από 6,1% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις περιέκοψαν 30.000 θέσεις εργασίας, έναντι 70.000 περικοπών που είχαν γίνει το Μάη. Η άνοδος αυτή για άλλη μία φορά απογοήτευσε και διέψευσε ταυτοχρόνως τους αναλυτές, κατά το Bloomberg, που προέβλεπαν άνοδο στο 6,2%, δηλαδή μόλις κατά 0,1%. Συνολικά, από τα τέλη Γενάρη έχουν χαθεί 394.000 θέσεις εργασίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αμερικανική οικονομία πρέπει να επεκτείνεται με ρυθμό κοντά στο 3% προκειμένου να αρχίσουν και πάλι να δημιουργούνται νέες θέσεις. Κάτι που μάλλον δεν είναι εφικτό, αφού κατά το πρώτο τρίμηνο του διανυόμενου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ