ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πάλη για συνολική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής

Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του στελέχους του ΚΚΕ στο Νομό Δράμας

Κάλεσμα για ανυποχώρητο, μαζικό, ενωτικό και συντονισμένο αγώνα, που θα έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική, απηύθυνε στους εργαζόμενους, τους αγρότες και όλο το λαό της Δράμας ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε και ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι. Ο Σπ. Χαλβατζής, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος, συναντήθηκε με το δήμαρχο και το νομάρχη Δράμας. Επίσης συζήτησε με αιρετούς του Δήμου Σιταγρών στο Φωτολίβος και εκπροσώπους αγροτικών φορέων, με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρο Δράμας και τους απολυμένους της ΣΟΦΤΕΞ.

«Χρειάζεται πάλη για τη συνολική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μπαλώματα πλέον δε χωράνε. Και ανεξάρτητα από το τι αλλαγές έχουν γίνει στο κυβερνητικό κόμμα, οι άνεργοι της ΣΟΦΤΕΞ δεν πρόκειται να βρουν δουλιά, ούτε οι αγρότες να ζήσουν καλύτερα. Μόνο ο αγώνας, η ενότητα, η κοινή πάλη μπορεί να φέρει αποτελέσματα», σημείωσε, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Επίσης σχολίασε πως η δυσκολία εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής δεν αποκλείεται να οδηγήσει - τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα - νωρίτερα τις εκλογικές διαδικασίες. «Οι εκλογές δε λύνουν τα προβλήματα», είπε. Πρόσθεσε, όμως, πως ο λαός έχει τη δυνατότητα να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που χτυπά τα δικαιώματά του στη δουλιά, το εισόδημα και τη ζωή. Και κάλεσε τους εργαζόμενους, το λαό «να γυρίσουν την πλάτη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ γιατί οι πολιτικές τους ταυτίζονται». «Πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ», σημείωσε. Κάλεσε, δε, τους κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ να δώσουν με αυταπάρνηση τη μάχη, ώστε οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ να φτάσουν παντού, να γίνουν κτήμα όσο το δυνατό περισσότερων. Να διαβάζουν, να μελετούν και να διαδίδουν το «Ριζοσπάστη».

Η Δράμα του μαρασμού

Η αγωνιστική αντίσταση αποτελεί μονόδρομο για το λαό της Δράμας που εισπράττει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Η ανεργία στο νομό έφτασε στο 33% και τραβάει την ανηφόρα.

Οι πληγές που άφησε το κλείσιμο της ΣΟΦΤΕΞ, πριν περίπου ένα χρόνο, παραμένουν ανοιχτές. Τα πολυδιαφημιζόμενα προγράμματα αποκατάστασης των ανέργων, που θα έβαζε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, παραμένουν στα χαρτιά. Και χτες ξεκίνησε νέος γύρος εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων. Μέσα σε μια νύχτα 420 εργαζόμενοι μπήκαν στη στρατιά των ανέργων. Μαζί τους καταδικάστηκαν σε δραματική μείωση του εισοδήματός τους και χιλιάδες άλλοι που απασχολούνταν σε δραστηριότητες οι οποίες συνδέονταν με τη λειτουργία του εργοστασίου. Το χτύπημα που δόθηκε με το κλείσιμο της ΣΟΦΤΕΞ, επιδείνωσε την ήδη δραματική κατάσταση. Μέσα στην προηγούμενη δεκαετία χάθηκαν 7.000 θέσεις απασχόλησης από το χώρο του έτοιμου ενδύματος (βιοτεχνίες, φασόν, κλπ.). Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χτυπιούνται ανελέητα από την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Ηδη η ΑΤΕ άρχισε να στέλνει τα ειδοποιητήρια για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των αγροτών.

Στη συνάντηση με τους απολυμένους της ΣΟΦΤΕΞ, ο Σπ. Χαλβατζής ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου. Διευκρίνισε όμως πως το ΚΚΕ παλεύει για λειτουργία όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Ειδικά ανέφερε πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση του δασικού πλούτου, ώστε να αναγεννάται και να αυξάνεται και την ίδια στιγμή να αξιοποιείται παραγωγικά σε όφελος του λαού και του τόπου.

Την επαναλειτουργία του εργοστασίου διεκδικούν και οι απολυμένοι της ΣΟΦΤΕΞ. «Ούτε ένα πρόγραμμα από όσα εξήγγειλαν δεν υλοποιείται. Ερχονται μετά από 9 μήνες με νέες υποσχέσεις. Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο άνεργοι. Τελειώνει το ταμείο ανεργίας μας και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Δουλεύουμε 27 χρόνια και βγαίνουμε στο ταμείο για ένα χρόνο με 290 ευρώ το μήνα. Μας κατάντησαν επαίτες. Θέλουμε δουλιά», είπε οργισμένος ο Δ. Βασιλειάδης.

Ο Λ. Αθανασιάδης, αντιδήμαρχος Σιταγρών και αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, παρουσίασε το δράμα της αγροτιάς. Οι ντοματοπαραγωγοί ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους το 2001. Οι βαμβακοπαραγωγοί εισόδημα δεν είδαν από την περσινή παραγωγή. Αρδευτικά έργα δε γίνονται, οι ποσοστώσεις μικρές, οι τιμές στα προϊόντα χαμηλές.

«Οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος" οδήγησαν σε πορεία συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι συμφωνίες της ΚΑΠ οδηγούν στη συρρίκνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και κατά συνέπεια στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Γι' αυτό είναι αναγκαία η συνολική εναντίωση στις επιλογές της ΕΕ και η καταδίκη των κομμάτων που τις υπηρετούν», κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μέτρα διευκόλυνσης και των εποίκων

Η κυπριακή κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τα μέτρα διευκόλυνσης του εσωτερικού εμπορίου, μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή και δίνει τη διακριτική ευχέρεια για έκδοση αδειών από τις αρμόδιες αρχές και για άλλα πρόσωπα, εκτός από Τουρκοκυπρίους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ρήτρα στο νόμο θα εφαρμόζεται κατά τρόπο ώστε να υποβοηθείται ο κεντρικός στόχος των μέτρων, που είναι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας των προϊόντων. Παρέθεσε δε ως παράδειγμα, ο οδηγός ή οι εργάτες των φορτηγών που θα διακινηθούν προς τις ελεύθερες περιοχές, να μην είναι Τουρκοκύπριοι, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και έποικοι.

Ο κ. Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στα προϊόντα που θα διακινούνται, είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες σε ευαίσθητα προϊόντα όπως είναι τα κτηνοτροφικά.

Σε ό,τι αφορά τα γεωργικά προϊόντα, θα πρέπει να ελέγχονται για σκοπούς προστασίας της υγείας του καταναλωτή και να συνοδεύονται από πιστοποιητικό προέλευσης από το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση διευκολύνει την κυκλοφορία των γεωργικών προϊόντων, έστω κι αν προέρχονται από κατεχόμενα ελληνοκυπριακά κτήματα, γιατί είναι αποτέλεσμα μόχθου και εργασίας, που αναγνωρίζεται στους τωρινούς παραγωγούς.

Εκανε, μάλιστα, διάκριση ανάμεσα στην εκμετάλλευση των κατεχόμενων κτημάτων από την εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων, για τις οποίες η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαφωνεί να χρησιμοποιούνται για σκοπούς διανυκτερεύσεων από Ελληνοκυπρίους.

Προχωρά το πακέτο των μέτρων της ΕΕ στους Τουρκοκύπριους

Με σταθερά, πλην αργά και δύσκολα βήματα, προχωρά το πακέτο - πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τη βδομάδα που έρχεται, θα τεθούν ανεπίσημα τα διάφορα έργα και προγράμματα που εισηγείται η Επιτροπή, ενώ, όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα του εμπορίου, πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει σε επίπεδο εσωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις ιδέες της για έργα στα Κατεχόμενα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων την ερχόμενη βδομάδα στους αρμόδιους του προγράμματος PHARE, που χειρίζεται τα κονδύλια για τις νέες χώρες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η παρουσίαση θα γίνει ανεπίσημα, ενώ το κονδύλι ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ δεν αναμένεται να διατεθεί πριν το Σεπτέμβρη, όταν θα συνέλθει επίσημα το PHARE.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει πως από τα 12 εκατ. ευρώ, τα 6 θα χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομής στις κύριες πόλεις (Λευκωσία, Αμμόχωστος και Κερήνεια και για το σκοπό αυτό επισκέφθηκαν πρόσφατα τις Βρυξέλλες οι δήμαρχοι των κατεχόμενων αυτών πόλεων), 2 εκατ. για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 1 εκατ. για την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για μελλοντική οικονομική ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος στην ΕΕ. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, την υποστήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την οργάνωση σεμιναρίων με θέμα το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Οσον αφορά στις προσπάθειες της Επιτροπής για ανάπτυξη του εμπορίου από τα Κατεχόμενα, φαίνεται πως σ' αυτό το στάδιο προωθείται το σχετικό μέτρο που υπάρχει στο πακέτο της κυπριακής κυβέρνησης, δηλαδή, η προώθηση προϊόντων από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές για εσωτερική κατανάλωση και εξαγωγή. Οπως αποδείχτηκε, η προσπάθεια αυτή για το εμπόριο συνεπάγεται την επίλυση πολλών νομικών, διοικητικών και τεχνικών ζητημάτων - από τη διακίνηση των φορτηγών μέχρι το τι γίνεται με το ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, βρέθηκε φόρμουλα που θα δώσει μια ώθηση στα προϊόντα από το βορρά, από την επιτυχία της οποίας θα διαφανούν οι οποιεσδήποτε περαιτέρω μελλοντικές κινήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ