ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο «Φιξ» χτυπά η καρδιά των μεταναστών

Σήμερα η πολιτική ομιλία του Δ.Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟΑ, στις 9.30 μ.μ.

Με την πολιτική ομιλία του Δ. Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ οι εκδηλώσεις του αντιρατσιστικού διημέρου, που διοργανώνει, στο πάρκο «Φιξ» στα Πατήσια, η Αχτιδική Επιτροπή 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ, με κεντρικό σύνθημα: «Συζητάμε τα προβλήματά μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τραγουδάμε και παλεύουμε ενάντια στον κοινό εχθρό μας, τον ιμπεριαλισμό».

Οι άνθρωποι - όλων των ηλικιών, εργάτες, νεολαίοι - που συγκεντρώθηκαν χτες πρώτη μέρα στο πάρκο του «Φιξ», ένα πράγμα ήξεραν πολύ καλά: Πως αυτός ο κόσμος δεν αντέχει, δεν πρέπει να επιτρέψει κανενός είδους διάκριση, όταν αυτή πατά και στηρίζεται στο χρώμα, στη θρησκεία, στον πολιτισμό, στη γλώσσα, στην εθνικότητα. Ανθρωποι απ' όλες τις γωνιές της Γης, που η φτώχεια τους οδήγησε στη χώρα μας, Ελληνες κομμουνιστές που γνωρίζουν πως τα δικαιώματα για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι ίδια, όπως και το δικαίωμα στη ζωή και στο όνειρο, έστησαν μια γιορτή ισότητας, ελπίδας, αλλά και αγωνιστικής διεκδίκησης.

Ο χώρος του πάρκου διαμορφώθηκε από τα μέλη της Αχτίδας 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ, αλλά και από τις δεκάδες κοινότητες των μεταναστών, που συμμετέχουν ενεργά στο κάλεσμα των κομμουνιστών, με φαντασία και ευαισθησία. Περίπτερα των μεταναστών, κατά μήκος της Πατησίων, ειδικός χώρος (παιδότοπος) για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, αλλά και τραπέζια για μια παρτίδα σκάκι, ενδιαφέρουσα έκθεση βιβλίου και, φυσικά, γεύσεις και νοστιμιές από πολλές χώρες του κόσμου, φτιαγμένες με μεράκι απ' τα χέρια των μεταναστών. Πανό με συνθήματα που καλούν σε αγώνα «στόλιζαν» όλα τα σημεία του πάρκου. Κεντρικό σύνθημα της εξέδρας, το «Μέτωπο Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στον ιμπεριαλισμό».


Το χτεσινό πρόγραμμα του αντιρατσιστικού διημέρου ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από παιδιά μεταναστών της Πολωνίας, ενώ ακολούθησε ένα εκπληκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το Κουρδιστάν. Οσο η ώρα περνούσε, το πάρκο στο «Φιξ» φαινόταν μικρό για να χωρέσει τον κόσμο, που ερχόταν να δει, να γνωρίσει, να γλεντήσει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ τούς θέλει «εχθρούς», «υπεύθυνους για τα στραβά μας», ή ακόμα και «επικίνδυνους».

Βέβαια, το μεγάλο θέμα που συζητήθηκε χτες και κεντρικά - αποτέλεσε, όμως, και την κύρια συζήτηση στις παρέες και στα πηγαδάκια - ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τη νομιμοποίησή τους, αλλά και η πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Το συμπέρασμα ήταν πως οι διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών θα μεγαλώσουν και η αστυνομοκρατία θα πάρει ακόμα πιο αυταρχικές διαστάσεις. «Το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι οι κοινοί αγώνες μας», είπαν πολλοί εκπρόσωποι των μεταναστευτικών κοινοτήτων, που απηύθυναν χτες χαιρετισμό.

Το γλέντι της ισότητας συνεχίστηκε με πολύ κέφι, χορό και τραγούδι και η υπόσχεση που δόθηκε και απ' τις δύο πλευρές - Ελληνες και μετανάστες- ήταν: «Το μέλλον μας δεν είναι ο ιμπεριαλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Σήμερα, οι πόρτες στο «Φιξ» ανοίγουν στις 7.30 το απόγευμα, πάλι με χαιρετισμούς από τις υπόλοιπες κοινότητες, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος θα «ντύσουν» συγκροτήματα από τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, το Κουρδιστάν και θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια από Αλβανία και Ελλάδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο διήμερο παίρνουν μέρος οι παρακάτω κοινότητες: Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, Ενωση Εργαζομένων απ' το Μπαγκλαντές, Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών «Κασάπι», Αιγυπτιακή Κοινότητα Ελλάδας, Ενωση Εργαζομένων Αλβανών, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλβανών «LABRIA», Βουλγαρική Κοινότητα, Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας - Τουρκίας, Σύλλογος Ουκρανών «Η γη του πελαργού», Ομοσπονδία Πολωνών, Ελληνομολδαβικός Σύνδεσμος «Ορφέας», Σύλλογος Γυναικών απ' την Πολωνία, Ενωση Εργαζομένων απ' τη Συρία, Πακιστανική Κοινότητα της Ελλάδας «Ενότητα», Νιγηριανή Κοινότητα Ελλάδας, Κενιάτικη Κοινότητα Ελλάδας, Κοινότητα Κονγκολέζων Ελλάδας, Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και Ελευθερία στο Κουρδιστάν «KADEK», Λιβυκή Κοινότητα στην Ελλάδα, Σουδανική Κοινότητα στην Ελλάδα, Αιθιοπική Κοινότητα στην Ελλάδα, Επιμορφωτικός Σύλλογος Σύρων - Κούρδων, Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας.

Επίσης, το αντιρατσιστικό διήμερο στηρίζουν με την παρουσία τους το Παράρτημα Κυψέλης - Πατησίων - Αχαρνών του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης Πατησίων, Κυψέλης και Αχαρνών, η Επιτροπή Αγώνα (Πατησίων - Ριζούπολης - Λαμπρινής), ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πατησίων και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Συζήτηση για τα προβλήματα της πόλης

Τα προβλήματα της πόλης, αλλά και η γενικότερη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, θα τεθούν επί τάπητος στη συζήτηση που διοργανώνει τη Δευτέρα 7 Ιούλη, η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων. Η συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας θα εκλεγεί και η νέα γραμματεία της παράταξης θα γίνει στις 8 μ.μ., στο Στέκι Νεολαίας, στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Φλωρίνης.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα, η παράταξη υπογραμμίζει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την τσιμεντοποίηση του χώρου της πρώην Ναυτικής Βάσης, που ξεκίνησε ήδη με την παράδοση έκτασης 5 στρεμμάτων στη ΔΕΗ, προκειμένου να κατασκευάσει εκεί Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης. Η παράταξη σημειώνει τη θέση της, αλλά και των κατοίκων - οι οποίοι για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα - το σύνολο των 52 στρεμμάτων του χώρου, να γίνουν πράσινο.

Στην ίδια ανακοίνωση η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων υπογραμμίζει τις ανησυχίες της για τη σοβαρή καθυστέρηση στη διαμόρφωση του σκεπάσματος της οδού Σταυρού - Ελευσίνας. Ζητά από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει τους κατοίκους για την πορεία των έργων, ώστε να μην επιτραπεί η αξιοποίηση του χώρου από άλλες «επικερδείς» χρήσεις.

«Την ίδια ώρα - σημειώνει η παράταξη στην ανακοίνωσή της - οι δήμοι, με τη σύμφωνη γνώμη δημάρχων προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, φορτώνονται με νέες αρμοδιότητες που πριν ασκούσε το κράτος, χωρίς να τους δίνονται να αντίστοιχα κονδύλια να τις υλοποιήσουν. Το αποτέλεσμα είναι η χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στις αρμοδιότητες αυτές και η επιβάρυνση της τσέπης των δημοτών, καθώς θα φορολογούνται επιπλέον για κάθε υπηρεσία που τους παρέχεται».

Και καταλήγει: «Η ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος δήμων και εργαζομένων για μια πραγματική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι υποχρέωση των αιρετών και όχι συνδικαλιστικός αναχρονισμός, όπως θεωρούν στελέχη της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ. Ο λαός πρέπει να καταδικάσει αυτή την πολιτική, αποδυναμώνοντας τα κόμματα που την ενισχύουν και την εφαρμόζουν μέσω των δήμων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ