ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενότητα κι αγώνας των μουσικών

Καθώς τα προβλήματα στον κλάδο των μουσικών οξύνονται, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του, σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, σε έκτακτη γενική συνέλευση, στην αίθουσα συνελεύσεων του συλλόγου (Σαπφούς 10, 5ος όροφος). Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Εγκριση νέου σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα κέντρα διασκέδασης και ενέργειες για την υπογραφή της. Ενημέρωση για την κατάσταση στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθήνας. Η κατάσταση στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εφοπλιστές στα κρουαζιερόπλοια.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε συσπείρωση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους, ενώ, παράλληλα, απαιτούν την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους.

Επίσης, ο ΠΜΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθήνας σε κοινή συνέντευξη Τύπου αύριο πρόκειται να καταγγείλουν την «αυθαίρετη και δικτατορική απόφαση του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, το οποίο σε μια νύχτα και χωρίς ενημέρωση, με οριακή πλειοψηφία (έξι προς πέντε) αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου, στα οποία επί επτά και πλέον χρόνια οι μουσικοί - χορωδοί εργάζονται καθημερινά. Με προσχήματα, προφάσεις, ακόμη και με διαστρέβλωση της αλήθειας, χρησιμοποιώντας αναληθή επιχειρήματα, η νέα Δημοτική Αρχή δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο κίνδυνος να προστεθούν στο ήδη τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας ακόμη 200 οικογένειες».

Γι' αυτούς τους λόγους καταδικάζουν τις απαράδεκτες και «δόλιες αποφάσεις της πλειοψηφία του ΔΣ, που μόνο στόχο έχουν να βλάψουν τον κλάδο των μουσικών και ίσως να τακτοποιήσουν κάποιους "ημετέρους"», ενώ ενημερώνουν ότι αν δε βρεθεί λύση άμεσα, από την ερχόμενη Δευτέρα οι μουσικοί θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι να δοθεί λύση και προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα είναι έντονη.

Μουσικές διαδρομές

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Motion Team

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» αύριο (9.30 μ.μ.), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, τα «Κίτρινα ποδήλατα» και ο Δημήτρης Σταρόβας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία για το σωματείο «Ερμής» και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Στο θέατρο του Λυκαβηττού, αύριο (9.30 μ.μ.), το «Δίφωνο» πραγματοποιεί τη γιορτή του, με τη συναυλία «Τα σμυρναίικα τραγούδια». Η ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας», εκφραστής του σμυρναίικου ιδιώματος, θα συμπράξει με δύο αξιόλογους καλλιτέχνες, την Γλυκερία και τον Παντελή Θαλασσινό. Στον ίδιο χώρο σήμερα (9.30 μ.μ.), το «Δίφωνο» διοργανώνει συναυλία αφιερωμένη στον Βαγγέλη Περπινιάδη. Συμμετέχουν οι: Νίκος Παπάζογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Μαριώ, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Μαργαρίτης. Η μουσική συντροφιά περιλαμβάνει, επίσης, τις: Μαρία Σπυροπούλου, Μελίνα Ασλανίδου και Λένα Αλκαίου, καθώς και το Κουαρτέτο Μπουζουκιών «Ραστ», που θα αποδώσει με το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, τις μεγάλες επιτυχίες του Βαγγέλη Περπινιάδη.

Ο Νίκος Παπάζογλου φιλοξενείται αύριο στα Χανιά (Θέατρο Τάφρου), με παλιά και νέα του αγαπημένα τραγούδια.

Ο Μανώλης Λιδάκης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα μας ταξιδέψουν στο λαϊκό τραγούδι, στις 19/7 (9.30 μ.μ.) στο πέτρινο σχολείο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Στις 14 Ιουλίου (9 μ.μ.) στο πάρκο Αϊ - Γιάννη στην Καισαριανή, φιλοξενείται μεγάλη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου και του Κώστα Μακεδόνα.

«Ταξίδι» στη Μεσόγειο

Το Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας, στα πλαίσια του 3ου Καλοκαιρινού Φεστιβάλ, διοργανώνει αύριο (9μμ) στο Κάστρο της πόλης, ένα μουσικο-οπτικό «ταξίδι» στη Μεσόγειο. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης το «Duo Mediterraneo» (Γιάννης Καϊμάκης -πνευστά, έγχορδα και ο Ισάν Ελ Μαλάχ - κρουστά) θα συνυπάρξει με μια οπτική εγκατάσταση φαινοσκοπίων, με ταυτόχρονο αυτοσχεδιασμό παραδοσιακών μουσικών οργάνων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Κάποια από τα όργανα αυτά παίζονται από την αρχαιότητα (σύριγξ του Πανός, διπλός αυλός), στο Μεσαίωνα και βέβαια συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και σήμερα στις παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου. Παράλληλα με τη μουσική και τα φαινοσκόπια θα προβάλλονται και φωτογραφίες από τη θάλασσα και τους πολιτισμούς της μεσογειακής λεκάνης.

Στο δεύτερο μέρος το γνωστό στο λαμιώτικο κοινό «Μουσικό Πολύτροπο» θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα εαρινά (τραγούδια - έθιμα - δρώμενα της άνοιξης)». Πρόκειται για ύμνο στη ζωή μέσα από δημοτικά τραγούδια και δρώμενα που επιβίωσαν ως τις μέρες μας και κάνουν το «πέρασμα» από το χειμώνα και το σκοτάδι στη ζωοδότρα άνοιξη και το φως. Να σημειώσουμε ότι το «Μουσικό Πολύτροπο», το οποίο αποτελείται από φοιτητές, διευθύνει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ, Γιάννης Καϊμάκης. Η φοιτητική μουσική ομάδα ασχολείται συστηματικά με το δημοτικό τραγούδι όχι στον επαγγελματικό τραγουδιστικό χώρο, αλλά στο θεατρικό χώρο, γι' αυτό και επιδιώκει το ξαναζωντάνεμα του ποιητικού λόγου του δημοτικού τραγουδιού, μέσα από μια μουσικοδιαπαιδαγωγική διαδικασία. Η μουσικοθεατρική βραδιά θα επαναληφθεί στις 13/7 στο θερινό κινηματογράφο «Ορφέας» της Σκοπέλου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου.

Αφιερωμένες στον Τσαρούχη

Στον αλησμόνητο, μεγάλο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη είναι αφιερωμένες οι δύο εκθέσεις που εγκαινιάζονται στις 11 Ιουλίου (8.30μμ) στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, στο Ναύπλιο. Η πρώτη έκθεση αφορά στα πολλαπλά, που δημιούργησε ο ζωγράφος από το 1936 έως το 1989 και προέρχονται από τη συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα. Το 1989, λίγους μήνες από το θάνατο του καλλιτέχνη, ο Δ. Τσίτουρας παρουσίασε στην Αθήνα μια μεγάλη έκθεση, την οποία είχε οργανώσει μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη.

Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου «Πολλαπλά 1936-1989» (εκδόσεις «Μίλητος»), το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα παρουσιάζει το πρώτο μέρος της συλλογής αυτής, που αποτελείται από 181 έργα. Το δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί του χρόνου την ίδια εποχή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 του Οκτώβρη.

«Ερωτας» για το Αιγαίο

Το θέατρο «Τέττιγες», που αναβιώνει εικόνες και φωνές από το πρόσφατο και μακρινό ιστορικό παρελθόν, παρουσιάζει, αύριο, στο Κηποθέατρο Νίκαιας, την παράσταση «Το Αιγαίο του έρωτα». Μια θεατρική προσέγγιση και σύνθεση αιγαιοπελαγίτικων παραλογών - παραδοσιακών αφηγημάτων σε έμμετρη και πεζή μορφή. Κοινό στοιχείο τους η ερωτική διάθεση για τον άνθρωπο, τη ζωή, μα πάνω απ' όλα για τη «μάνα» του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, τη θάλασσα: το γαλάζιο καμβά που πάνω του χαράσσονται κανάλια επικοινωνίας και ζυμώνονται σχέσεις βαθιές και πολυδιάστατες. Ενα ταξίδι εικόνων και ήχων που ενώνονται σε ένα πανηγύρι μνήμης.

Η παράσταση ανεβαίνει σε δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, σκηνικά Δημήτρη Σεβαστάκη, κοστούμια Ελευθερίας Ράπτου, μουσική Τίμου Παπαθανασίου, χορογραφίες Βάσιας Λιονάκη. Παίζουν: Πάνος Ξενάκης, Γιάννης Νικολάου, Δέσποινα Πόγκα, Αγγελική Λεμονή, Παντελής Μπατάγιας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Νικόλ Σαμίου, Σαράντος Φράγκος. Τραγούδι: Γιάννα Βράτιμου, Αντώνης Παλαιολόγος. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Πλύστακας (βιολί), Γιάννα Βράτιμου (σαντούρι), Τίμος Παπαθανασίου (ακορντεόν), Αντώνης Παλαιολόγος (κιθάρα), Στάθης Παρασκευόπουλος (κοντραμπάσο), Κώστας Ζαχαράκης (κρουστά) Ντέμη Πανταζάτου (βιολοντσέλο).

Εξωτικές τελετουργίες

Σήμερα στο Ηρώδειο, στα πλαίσια των «Ιερών Μουσικών», που παρουσιάζει η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», συμμετέχουν τα συγκροτήματα: «Monks of the drepung Loseling Monastery» (Θιβέτ, βουδιστική τελετουργία με Θιβετιανούς μοναχούς), «Anjika Manipuri Dance Troupe» (Ινδία, ινδουιστική τελετουργία με μουσικοχορευτικό συγκρότημα), «Cudamani» (Μπαλί, ινδουιστική τελετουργία με ορχήστρα gamelan και τη χορευτική ομάδα «Cudamani»), «Nunukul Yeggera» (Αυστραλία, τελετουργικοί χοροί με αυτόχθονες), «Kupu Whakaari» (Ζηλανδία, τελετουργικοί χοροί των ιθαγενών Μαορί), «Halau O'Kekuhi» (Χαβάη, τελετουργία για τους θεούς των ηφαιστείων με συγκρότημα ιθαγενών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ