ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Γιώργης Μπιθημήτρης
Γιώργης Μπιθημήτρης
Φωτ.

Σήμερα Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Σουρμένων, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας

ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΙΘΗΜΗΤΡΗ

μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

Η συντρόφισσά του στη ζωή Μαρία

Τα παιδιά, τα εγγόνια, η αδελφή, τα ανίψια και λοιποί συγγενείς


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου
φΩΤ.

Στις 21 Ιούλη κλείνουν 34 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή στα 52 χρόνια του ο αγαπημένος και αξέχαστος σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΤΟΥΖΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και αξιωματικός του ΔΣΕ.

Τη σύντομη ζωή του την αφιέρωσε στους αγώνες του λαού για λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας και για το σοσιαλισμό.

Εμεινε πιστός και ανυποχώρητος στην ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Πασά - Κιόσκι Βέροιας.

Φρόσω Κωτούζα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ και άλλα 100 ευρώ στην ΚΟΒ Αμπελόκηπων.

Η συντρόφισσά του Λίτσα Καραγεωργόπουλου

* * *

Φωτ.

Στις 14 Ιούλη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τότε που άφησε την τελευταία πνοή του στο Τορόντο του Καναδά ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚ Καναδά. Υπήρξε συνεπής, δυναμικός και αδιάλλακτος αγωνιστής, υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚ Καναδά. Καθημερινά έδινε «μάχες» για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Είσαι και θα είσαι πάντα μαζί μας, Δημήτρη.

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
Στη μνήμη του προσφέρω 100 δολάρια για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Η γυναίκα του Πίτσα Καραναγνώστη - Δημητροπούλου

* * *

Φωτ.

Στις 22 Ιούλη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας συζύγου και μητέρας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΥΓΙΖΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα.

Ο σύζυγος Σταμάτης Λυγίζος

Η κόρη της Ελένη

* * *

Φωτ.

Στις 29 Ιούνη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΠΕΤΡΟΥ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑΚΟΥ.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του πρόσφερα 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στην ΚΟΒ Εργατική Ηλιούπολης.

Μένια Αγαθία

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο Χρηστάκης, όπως τον αποκαλούσε ο αδελφικός φίλος του Γιάννης Ρίτσος, «έφυγε» στις 26 Ιούνη 2003. Η γενναία αυτή ψυχή δεν άντεξε στην πολύμηνη αρρώστια του και υπέκυψε.

Ο ακούραστος και σεμνός αγωνιστής είχε οργανωθεί στην περίοδο της Κατοχής στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ, το 1942, και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Για επιβράβευση, το 1946 πιάστηκε από τα εγκληματικά όργανα της τότε μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης και βασανίστηκε απάνθρωπα. Γλίτωσε τυχαία και αιμόφυρτος σύρθηκε στις στρατιωτικές ΣΦΑ, για να περάσει αργότερα από στρατοδικείο και τελικά να μεταφερθεί στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Πιστός στην ιδεολογία του, δεν έμεινε ανενεργός. Στο Α` Τάγμα Σκαπανέων, μαζί με τους συγκρατουμένους του Βαγγέλη Καμπέρα, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Τάσο Φιλιακό και άλλους οργάνωσαν το μικρό θεατράκι για να δώσουν αξέχαστες παραστάσεις.

Στη μνήμη του Χρήστου Καλφιώτη, παραθέτουμε από το ποίημα του Βαγγέλη Καμπέρα τούτα τα λόγια:

«Ανθρωπε, φώναξε Μακρονήσι/ φώναξε θριαμβευτικά/ για τη γενναιότητα αυτών των Προμηθέων/ για τη μεγάλη τους καρδιά»

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης
Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης
Ο αλύγιστος και σεμνός αγωνιστής, αυτή τη μεγάλη καρδιά την κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ηταν και αυτός ένας Προμηθέας, όπως όλοι οι σύντροφοί του και η μνήμη του θα μείνει άσβεστη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ψυχικού, 70 ευρώ.

Τα αδέλφια του Λου και Σταύρος

Τα ανίψια του Νάου και Δημήτρης

Η εγγονή του Μαρικαίτη

* * *

Ο παλαίμαχος αγωνιστής Γεώργιος Σωτηρίου πρόσφερε 25 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο, στη μνήμη των 35 συγχωριανών του από τη Διάβα Καλαμπάκας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και για μια δίκαιη κοινωνία, δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες ή πέθαναν μακριά από την πατρίδα, πολιτικοί πρόσφυγες.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 20 Ιούλη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑΣ, Μακρονησιώτης. Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Αικατερίνη Δημητρούκα

Τα παιδιά: Τάσος Δημητρούκας, Σοφία Δημητρούκα, Γιώργος Μητσόπουλος

Ο εγγονός του: Βαγγέλης Μητσόπουλος

* * *

Φωτ.

Ο σύζυγός μου ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ γεννήθηκε στην Καρδίτσα Θεσσαλίας. Από έφηβος αφιέρωσε τη ζωή του στην Εθνική Αντίσταση. Για την πατριωτική δράση του, γνώρισε συλλήψεις και καταδίκες. Εξορίστηκε στη Φολέγανδρο, στη Γυάρο, στην Κέρκυρα. Τις εμπειρίες του αυτές τις κατέγραψε στο βιβλίο που εξέδωσε το 1990 με τον τίτλο «Οι ανυποχώρητοι».

ΕΛΛΗ (ΕΛΙΣΑΒΕΤ) ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗ
ΕΛΛΗ (ΕΛΙΣΑΒΕΤ) ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗ
Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μου ΝΙΚΟΥ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΒΑΛΤΖΗ, προσφέρω στην ΚΟΒ Πετρούπολης 50 ευρώ.

Η συντρόφισσά του Ερμιόνη Αθανασίου

* * *

Φωτ.

Στις 17 Ιούλη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗ. Η Ελλη Ξενικουδάκη, το γένος Ιωσηφίδου, έδρασε μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης στο Βύρωνα. Ολη της τη ζωή στάθηκε πιστή στο ΚΚΕ και ενέπνευσε τα ιδανικά του στον γιο της.

Θα τη θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη της, ο γιος της Σταύρος και η νύφη της Θεοδώρα (Λούλα) προσφέρουν στο «Ρ» 20 ευρώ.

***

Φωτ,

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΖΗΣΗΣ ΖΑΓΚΛΑΒΟΣ (Τσαβέλας), μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 4 Ιούνη 2003 στη Λάρισα, γεννήθηκε το 1925 στη Δεσκάτη Γρεβενών από γονείς αγρότες. Νωρίς μπήκε στη βιοπάλη, βοηθώντας τον πατέρα του, γι' αυτό και εγκατέλειψε τη μόρφωσή του από τη Β` Γυμνασίου. Δεκαπεντάχρονος βοσκός στο χωριό του, γνώρισε την αγριότητα του πολέμου. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Με την Απελευθέρωση επέστρεψε στο χωριό του, αλλά άρχισαν οι διώξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Κατέφυγε στο ΔΣΕ, τραυματίστηκε δυο φορές, πάντα όμως επέστρεφε στο τμήμα του.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Ντρόγκουντα και απόχτησαν δυο παιδιά.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του έπειτα από 30 χρόνια.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του η σύζυγός του Αικατερίνη πρόσφερε στη μνήμη του 30 ευρώ στην ΚΟ Λάρισας.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 20 Ιούλη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που μας «άφησε» για πάντα ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΖΑΖΟΣ. Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Αγόριανη (Εκκάρα) Δομοκού. Παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1941.

Αικατερίνη Λυγίζου
Αικατερίνη Λυγίζου
Εμεινε πιστός στο Κόμμα του, πρωτοπόρος στους αγώνες του λαού για μια δίκαιη κοινωνία σοσιαλιστική, ενάντια στον αναθεωρητισμό, στον οπορτουνισμό, έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» - τον καθημερινό του σύντροφο - και 30 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στις 23 Ιούλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας μας και γιαγιάς ΓΕΩΡΓΙΑΣ Σαμαρά - ΜΙΧΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης - ΕΠΟΝ - και του ΔΣΕ, η οποία έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία.

Θα τη θυμόμαστε πάντα και συνεχίζουμε τον αγώνα της για μια καλύτερη ζωή και το σοσιαλισμό στον τόπο μας.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Ελασσόνας 150 ευρώ και 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά της: Νατάσα Μίχου, Κώστας και Μαίρη Μίχου

Τα εγγόνια της: Στέργιος και Γεωργία Μίχου

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΤΡΟΥ και ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, η οικογένεια Μ. Ν. και Δ. πρόσφερε στην ΚΟΒ Χαριλάου 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Ιούλη συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ. Γεννήθηκε στο Ρυάκιο Κοζάνης το 1924. Στην Κατοχή ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ στην περιοχή Κοζάνης. Στον Εμφύλιο κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Μήτσος Κωτούζας
Μήτσος Κωτούζας
Πάνω από 30 χρόνια έζησε πολιτικός πρόσφυγας στο Πλόβντιφ της Βουλγαρίας, από όπου επαναπατρίστηκε το 1985. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη και έως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

* * *

Φτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 11 Ιούλη 1984, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1979 και ζούσε στην Πτολεμαΐδα. Εως το θάνατό του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Τιμώντας τη μνήμη του, η σύζυγός του Γιαννούλα και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΑΡΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το Αδεντρο Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1928. Πέθανε στις 9 Ιούλη 2003.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Δέσποινα και τα παιδιά του Νίκος και Δημήτρης προσφέρουν στην ΚΟΒ Αδεντρου 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο Κυριάκος Κοκκινίδης πρόσφερε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης και 70 ευρώ στην ΚΟΒ Ανω Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

Βαγγέλης Δημητρούκας
Βαγγέλης Δημητρούκας
* * *

Φτ.

Στη μνήμη της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ από την Ποντοκώμη Κοζάνης, η οποία πέθανε στις 16 Ιούνη 2003, τα παιδιά και τα εγγόνια της πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κοζάνης, 160 ευρώ, στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ 50 ευρώ και στο Σύλλογο Πολ. Προσφύγων 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του λατρευτού μας ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος τραυματίστηκε στο Γράμμο και πέθανε πρόσφατα και στη μνήμη του αδελφού του, μαχητή του ΔΣΕ ο οποίος σκοτώθηκε στο Γράμμο το 1949, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 70 ευρώ.

Η γυναίκα του και ο γιος του

  • Επίσης στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, ο φίλος και συμπολεμιστής τους Αθανάσιος Συγούνης πρόσφερε 10 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου.

***

Φωτ.

Για την ονομαστική γιορτή του αγωνιστή ΗΛΙΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ, η σύζυγός του Παναγιώτα Μαυρογιάννη και η κόρη του Μαρία πρόσφεραν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Δημήτρης Δημητρόπουλος
Δημήτρης Δημητρόπουλος

Σωτήρης Καζάζος
Σωτήρης Καζάζος

Καραγεωργόπουλος Γενναίος
Καραγεωργόπουλος Γενναίος

Θεόδωρος Καλαφάτης
Θεόδωρος Καλαφάτης

Γεωργία Μίχου
Γεωργία Μίχου

Πέτρος Πουλημενάκος
Πέτρος Πουλημενάκος

Ζήσης Ζαγκλαβός
Ζήσης Ζαγκλαβός

ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ
ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ