ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νίκος Κυρίτσης
Νίκος Κυρίτσης
Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του κομμουνιστή ΝΙΚΟΥ ΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος με τη βαθιά πίστη του στα ιδανικά του αγώνα και με τη δράση του στις πιο δύσκολες συνθήκες σκιαγράφησε το μεγαλείο του λαϊκού αγωνιστή.

Ο σύντροφος Νίκος γεννήθηκε το 1916 σε χωριό των Φαρσάλων και στα 17 χρόνια του οργανώνεται στην ΟΚΝΕ.

Στην Κατοχή περνάει στις γραμμές του ΕΛΑΣ και μετά την Απελευθέρωση, όπως πολλοί άλλοι αγωνιστές, ξαναπαίρνει το δρόμο του αγώνα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Το 1947 τραυματίζεται βαριά σε μάχη στο Πήλιο, όμως δεν αποσύρεται, αλλά συνεχίζει να παλεύει με πάθος, είτε σε βοηθητικές Υπηρεσίες και στην Επιμελητεία, είτε ως διμοιρίτης σε λόχο θέσεως στον Ολυμπο.

Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες, με κατάληξη την Πολωνία.

Επαναπατρίστηκε το 1975 και με νεανική ορμή και ζωντάνια συνέχισε να προσφέρει με όλες τις δυνάμεις του από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Εμεινε συνεπής σε αρχές και αξίες έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουν στην ΚΟ Μαγνησίας o Δημήτρης Αλέξης 200 ευρώ και ο Δημήτρης Σέτσικας 100 ευρώ.

* * *

-Φωτ.

Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός μας ακούραστος κομμουνιστής ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Παραρτήματος Κάτω Πετραλώνων της Επιτροπής Ειρήνης.

Κωνσταντίνος Κολυβάκης
Κωνσταντίνος Κολυβάκης
Εως το τέλος της ζωής του, αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων.

Η σύζυγος Νότα Νικολαΐδου

Τα παιδιά του Ελίζα και Νίκος

  • Επίσης στη μνήμη του Νίκου Νικολαΐδη, ο Λευτέρης και η Ιωάννα Παπαθεοδώρου πρόσφεραν 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΘΩΜΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 8 Ιούλη 2003, γεννήθηκε το 1932 στην Τσαριτσάνη. Το Δεκέμβρη του 1956 έφυγε μετανάστης στο Βέλγιο. Εκεί εργάστηκε για περισσότερα από 5 χρόνια στα ανθρακωρυχεία και αργότερα σε άλλες δουλιές.

Τον Απρίλη του 1961, παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Εως το τέλος της ζωής του, αγωνιζόταν από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ειρήνη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

  • Επίσης στη μνήμη του Θωμά Σαμαρά, ο σύντροφός του Μενέλαος Σαραφίδης από τις Βρυξέλλες πρόσφερε 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΥΒΑΚΗΣ, ο οποίος πέθανε στις 23 Ιούλη 1998, γεννήθηκε το 1929. Από μικρός έζησε τη φτώχεια, την ξένη καταπίεση, την κοινωνική αδικία, τον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Συνδικαλιστής στον κλάδο των τσαγκαράδων, στάθηκε πάντα πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και υπηρέτησε τα συμφέροντα των συναδέλφων του.

Παναγιώτης Κουτσοβασίλης
Παναγιώτης Κουτσοβασίλης
Θα τον θυμούμαστε πάντα με το χαμόγελο και την ανθρωπιά, που τόσο απλόχερα χάριζε στους γύρω του.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατό του προσφέρουμε στη μνήμη του 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Σήμερα 27 Ιούλη συμπληρώνονται 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ από το χωριό Βρονταμά Λακωνίας.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, πιάστηκε από Γερμανούς και βασανίστηκε άγρια, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος.

Στο νου και στις καρδιές μας, θα παραμείνει ένας ωραίος άνθρωπος, ο οποίος πίστεψε στα ιδανικά του ΚΚΕ και γι' αυτά αγωνίστηκε για πολλά χρόνια.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Οικοδόμων Μπραχαμίου, 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Αννα Κουτσοβασίλη

Τα παιδιά του Ευθυμία, Χρήστος, Στέλλα

Τα εγγόνια του Παναγιώτης και Αννα

* * *

Φωτ.

Στις 20 Ιούλη 1944, οι Γερμανοί είχαν νικηθεί και είχαν αποχωρήσει από τη νότια Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έστειλε αντιπρόσωπό της στην Καλαμάτα τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Και όμως, τα προδοτικά τάγματα του Παπαδόγκωνα συνέχιζαν ανενόχλητα τις δολοφονίες τους, για τις οποίες ποτέ δεν απολογήθηκαν.

Το Σεπτέμβρη του 1944, άνοιξαν τις φυλακές της Τρίπολης, πήραν τρία παλικάρια, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στελέχη του ΚΚΕ και τα σκότωσαν σε μια ρεματιά κοντά στη δεξαμενή της πόλης.

Οι πατριώτες αυτοί είναι: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ (φωτογραφία) από Βλαχοκερασιά, ΜΗΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ από Αγιωργήτικα και ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ από Κυβέρι.

Στη μνήμη του αδελφού μου Χρήστου Καρατζά και των άλλων αγωνιστών, προσφέρω 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ροδόπης.

Νίκος Νικολαϊδης
Νίκος Νικολαϊδης
Βάσω Καρατζά - Ευστρατίου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ, μέλους του ΝΓ Καρδίτσας της ΚΝΕ, ο οποίος «χάθηκε» πρόωρα στις 28 Ιούλη 1995, η οικογένειά του προσφέρει 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλαμά.

* * *

Φωτ.

Την 1η Μάρτη 2003, έκλεισε ο βιολογικός κύκλος της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και φίλης του ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΜΑΝΤΑ. Χτυπημένη από την επάρατο νόσο, «έφυγε» από τη ζωή.

Η Γιαννούλα Μαντά υπήρξε φωτεινό παράδειγμα αγωνίστριας, άκαμπτη μπρος στις φουρτούνες της ζωής και του ταξικού αγώνα. Και αυτό το απέδειξε με τη συμπεριφορά της στη μάχη που έδωσε με την ανίατη ασθένεια. «Γιαννούλα, στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, μου έδωσες την αίσθηση ότι εσύ δεν είχες κανένα πρόβλημα με την ασθένεια, αλλά αυτή είχε πρόβλημα μαζί σου, που έμπλεξε με μια ασυμβίβαστη ανθρώπινη ύπαρξη και δεν μπορούσε να ξεμπλέξει».

Με αυτά τα λόγια, έκλεισε τον αποχαιρετισμό του ο σύντροφος από τη ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ στη σεμνή κηδεία της, όπως την ήθελε και η ίδια.

Για όσους τη γνώρισαν ήταν, είναι και θα είναι «αθάνατη».

Η Γιαννούλα Μαντά άφησε μεταθανάτια προσφορά, στη ΝΕ Αρκαδίας 1.000 ευρώ, πράγμα που έκανε πράξη ο αδελφός της Γεώργιος Μαντάς, μέλος της ΚΟΒ Αμπελόκηπων Αθήνας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της συντρόφισσάς μου στη ζωή και στον αγώνα ΝΙΚΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΟΥ.

Σήμερα 27 Ιούλη στο χωριό Χριστός Σερρών γίνεται στο μνημόσυνό της.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» τον καθημερινό σύντροφό της, 50 ευρώ στο Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Καμένικων Σερρών.

Ο σύζυγός της Γιώργος Σαλονικίδης

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 27 Ιούλη, κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΟΛΕΣΗ.

Βασίλης Τσίκουλας
Βασίλης Τσίκουλας
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη Γκολέση προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΟ Αχαΐας, 50 ευρώ.

* * *

Αύριο, 28 Ιούλη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή και αλησμόνητου συζύγου μου ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΥΚΑΛΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Μαντώ Καυκαλά

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούλη 2003 έπαψε να χτυπά, σε ηλικία 70 χρόνων, η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΜΑΥΡΙΔΗ. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κομνήνιο Ημαθίας. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια με 6 αγόρια και 2 κορίτσια. Γιος του Αλέξανδρου Μαυρίδη, αφού τελείωσε το Δημοτικό, άρχισε να βοηθάει τον πατέρα του στις αγροτικές δουλιές.

Στην Κατοχή, με την ίδρυση της ΕΠΟΝ το 1943, εκλέχτηκε γραμματέας της οργάνωσης στο χωριό του και τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την Απελευθέρωση διώκεται και αυτός, όπως και όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ, στο συγκρότημα του καπετάν Μαύρου. Στις επιχειρήσεις του Γράμμου το 1948, πολεμώντας ως διμοιρίτης, τραυματίζεται βαριά, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα χέρι του. Μετά την αποθεραπεία του, ζήτησε και επέστρεψε στο Βίτσι. Τοποθετήθηκε υποδιευθυντής της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ στην Πρέσπα. Αργότερα ονομάστηκε ανθυπολοχαγός ΤΥ του ΔΣΕ.

Χρήστος Καρατζάς
Χρήστος Καρατζάς
Πολιτικός Πρόσφυγας στην Τασκένδη, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά.

Τελείωσε κομματική Σχολή και εργάστηκε στα Γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στην Τασκένδη.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1972. Ζούσε στη Βέροια. Συνδέθηκε με την τοπική οργάνωση του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα των οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και των Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων Ημαθίας. Για πολλά χρόνια, εκλεγόταν μέλος της ΔΕ του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Επαιρνε πάντα μέρος στις εκδηλώσεις των οργανώσεων και ήταν συνδρομητής του «Ριζοσπάστη» και των περιοδικών της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ.

Στην κηδεία του, η οποία έγινε στο χωριό Κομνήνιο, παραβρέθηκαν συγγενείς, φίλοι από τη Βέροια, αλλά και συναγωνιστές και σύντροφοί του, οι οποίοι πήγαν από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κοζάνη, την Καστοριά και από άλλες πόλεις.

Το επικήδειο λόγο, εκ μέρους του Παραρτήματος Ημαθίας της ΠΕΑΕΑ, εκφώνησε η Φρόσω Κωτούζα.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, οι οικογένειες Πέτρου, Δημήτρη, Γιώργου Ν. Κατσή, Κώστα Π. Κατσή, Νίκου Γ. Κατσή, Ελένης Δ. Κατσή, Ελένης Παχή - Κατσή, Γεωργίας Κατσή - Κουσιώρα, Κατίνας Κατσή - Τσίρη, Βαγγελίτσας Κατσή - Τσαπάρα, Ελευθερίας Παχή και Αγνής Παχή - Κρομλίδου πρόσφεραν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ στο περιοδικό της ΠΕΕΠΠ, 50 ευρώ στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ και 50 ευρώ στο Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ.

Κωνσταντίνος Γκολέσης
Κωνσταντίνος Γκολέσης
* * *

Ο αντιστασιακός Νίκος Μπουζαρέλος πρόσφερε στην ΚΟ Αρκαδίας 100 ευρώ, στη μνήμη των παρακάτω νεκρών αγωνιστών από την Αρκαδία: Ιωάννη Τσαρούχη από το Ζευγολατιό, Κώστα, Χρήστου, Ηλία Μουλόπουλου, Αλέκου Τσουκόπουλου, Γιαν. Πετρόπουλου (Μαυρόγιαννη), Νίκου Δρούζια, Κωνσταντίνου Λυμπεράκη, Γιώργου Κοδέλα, Γρηγόρη Κυριακόπουλου, Ηλία Μπεντεβή, Βασίλη Πριόβουλου, Βασίλη Παναγιωτόπουλου, Κωνσταντίνου Γαλάνη, Μπάμπη Σταυρόπουλου, Γεώργιου Αγγελόπουλου, Δημ. Αντωνόπουλου, και Δημ. Γιαννακούρου (Πέρδικα).

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΛΗΜΠΕΗΣ γεννήθηκε το 1950 στη Ρουμανία. Τελείωσε Τεχνική Σχολή Ηλεκτρονικών στο Βουκουρέστι και εργάστηκε στην πόλη Μπρασόφ, έως το 1982 που επαναπατρίστηκε. Ηταν γραμματέας του Σωματείου Υδρευσης Θεσσαλονίκης έως το θάνατό του, στις 5 Ιούλη 2003.

Στη μνήμη του, οι συγγενείς του πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη» 25 ευρώ.

** * *

Φωτ.

Στις 25 Ιούλη συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΟΥΛΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Αθανασία Τσίκουλα

* * *

Φωτ. 3

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκε το 1916. Κατατάχτηκε στη Χωροφυλακή το 1936. Το Φλεβάρη του 1943 έφυγε από την Υπηρεσία του και επέστρεψε στο χωριό του Καρούτια Φωκίδας. Ανέλαβε τη διοίκηση του τμήματος του εφεδρικού ΕΛΑΣ και με την ομάδα του πήρε μέρος στη μάχη της Ναυπάκτου ενάντια στους κατακτητές.

Νίνα Σαλονικίδου
Νίνα Σαλονικίδου
Σκοτώθηκε στο κέντρο της πόλης, την 1η Ιούλη 1944.

Ο ΘΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκε το 1921. Στην Κατοχή, μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, μετά την Απελευθέρωση βασανίστηκε άγρια, κλείστηκε στις φυλακές της Λαμίας το 1948 και πέθανε μέσα στις φυλακές το Μάη του 1949 από βαριά ανίατη ασθένεια.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκε το 1923. Μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αυτός, μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε από τρομοκράτες, κακοποιήθηκε και το Δεκέμβρη του 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ως επικεφαλής τμήματος, πήρε μέρος σε μάχες στην περιοχή Αγράφων και αλλού.

Πιάστηκε τραυματισμένος και εκτελέστηκε το Μάη του 1949.

Και τα τρία αδέλφια γεννήθηκαν στα Καρούτια και ήταν μέλη δεκαμελούς οικογένειας.

Στη μνήμη τους, ο αδελφός τους Μήτσος Γεωργίου πρόσφερε 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 45 ευρώ στο ΚΚΕ.


Γιαννούλα Μαντά
Γιαννούλα Μαντά

Θωμάς Σαμαράς
Θωμάς Σαμαράς


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ