ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μοιρασιά με τις πλάτες των κυβερνήσεων
  • Συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα
  • Πλιάτσικο στα Βαλκάνια

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και μετά επιταχύνεται η συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις πήρε προς τα τέλη της δεκαετίας, ενόψει της ανασχεδιαζόμενης στρατηγικής της πλουτοκρατίας για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Η όλη διαδικασία συντελέστηκε σχεδιασμένα στο πλαίσιο διαφόρων συμφωνιών και κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων, ανάμεσα σε επιμέρους μερίδες του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις της περιόδου. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατεί στην αναδιανομή της πίτας σε συμφωνίες με τους διάφορους τραπεζικούς ομίλους. Οπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα η «μαγιά» είναι έτοιμη στην υπάρχουσα τραπεζική δομή, τις πάλαι ποτέ λεγόμενες κρατικές τράπεζες. Στη συγκεκριμένη διαχείριση - και καταλήστευση - της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων από τη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου βασίστηκε τόσο η συγκεντροποίηση σε 5 ομίλους όσο και η επέκτασή τους σε νέες δουλιές και νέες αγορές. Με κρατικομονοπωλιακό σχεδιασμό πραγματώθηκε και η επέκταση των ντόπιων τραπεζών στα Βαλκάνια, όπου εδώ και μερικά χρόνια επιχειρούν πάνω στο χρυσοφόρο, γι' αυτούς, έδαφος των αντεπαναστατικών ανατροπών.

Πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην εξαμηνιαία έκθεση για την οικονομία αναφέρει ότι η «ελληνική οικονομία μπόρεσε να δραστηριοποιήσει» τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε 20 χώρες μέσω 26 θυγατρικών πιστωτικών ιδρυμάτων και 20 υποκαταστημάτων. Στην ίδια έκθεση προσθέτουν ότι οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι «ελέγχουν ποσοστό 10% -15% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών σε κάθε χώρα της περιοχής των Βαλκανίων με εξαίρεση την ΠΓΔΜ όπου το ποσοστό είναι 28%».

Ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί της περιοχής, τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από το πλιάτσικο στα Βαλκάνια και την περιοχή. Φανερό είναι ότι η συγκεκριμένη δομή του τραπεζικού συστήματος, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως ανάγκη των λαϊκών τάξεων, μισθωτών, μικροεπαγγελματιών, αγροτών και συνταξιούχων. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα κράτη των Βαλκανίων. Και βέβαια η εξυπηρέτηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων της λαϊκής οικονομίας είναι υπόθεση αποκλειστικά των λαϊκών στρωμάτων, να έρθουν σε αντίθεση και σε συνολική ρήξη με τα μονοπώλια.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Το χρονικό της λεηλασίας

Σε λιγότερο από 10 χρόνια, οι κυβερνώντες ξεπούλησαν μια σειρά κρατικές ή ημικρατικές τράπεζες, παραδίδοντας έτσι και τον πλήρη έλεγχο της τραπεζικής αγοράς στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Ιονική», πριν αυτό το «φιλέτο» εκποιηθεί στον όμιλο Κωστόπουλου
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Ιονική», πριν αυτό το «φιλέτο» εκποιηθεί στον όμιλο Κωστόπουλου
Η πορεία προς τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια, δεν έχει ολοκληρωθεί. Βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο να έχουμε και νέες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, που φέρεται αποφασισμένη να παραχωρήσει τον πλήρη έλεγχο και της τραπεζικής αγοράς στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τα δεδομένα προκύπτει ότι:

  • Ο Ομιλος Λάτση πρωτοστάτησε στη διαδικασία συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ελλάδα με την απορρόφηση άλλων τραπεζών και πάνω στο έδαφος που του εκχώρησαν οι διοικήσεις κρατικών τραπεζών και οι κυβερνήσεις. Το 1996 απορροφά την «Interbank» και ένα χρόνο αργότερα (1997) εξαγοράζει τα περισσότερα από τα υποκαταστήματα της «Credit Lyonais» (Hellas). Το 1998 αποκτά την «Τράπεζα Αθηνών» που τότε κατείχαν ο κορεατικός όμιλος HANWA και η Εθνική Τράπεζα. Ο όμιλος Λάτση αξιοποιεί το νέο απόκτημα χρησιμοποιώντας το σαν όχημα εισαγωγής στη Σοφοκλέους, απ' όπου αντλεί ζεστό δωρεάν χρήμα για τα περαιτέρω. Μάλιστα η σχέση ανταλλαγής των μετοχών είναι σαφώς υπέρ των μεγαλομετόχων του Λάτση και σε βάρος της «Τράπεζας Αθηνών». Την ίδια χρονιά (1998) αποκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας και την «Τράπεζα Κρήτης» που διέθετε 88 καταστήματα. Από τότε επίσης αρχίζει να βάζει πόδι και στην «Τράπεζα Εργασίας» αγοράζοντας αρχικά πάνω από το 10% των μετοχών, ποσοστό που αυξάνει σε 20% με αγορές μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου. Στη συνέχεια και σε συνεργασία με το στρατηγικό εταίρο τους, τη γερμανική «Deutsche Bank» προχωρά σε επιθετική εξαγορά της «Τράπεζας Εργασίας». Για την απόσπαση μεριδίων αγοράς διαγκωνίζονται με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπέβαλε αντιπροσφορά με καλύτερους όρους. Τελικός νικητής αποδείχτηκε ο Ομιλος Λάτση και η συγχώνευση ολοκληρώθηκε τον Ιούλη 2000. Η «νέα» τράπεζα μετονομάζεται σε «EFG Eurobank Ergasias». Την ίδια χρονιά (2000) ο όμιλος Λάτση αρχίζει να βάζει πόδι και στη ρουμανική αγορά με την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της «Bank Post». Πρόσφατα (Ιούλης 2003) και μετά από διαδοχικές αυξήσεις του ποσοστού της αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο (53,25%) της τράπεζας που είναι η τρίτη σε μέγεθος για τη Ρουμανία. Φέτος (Μάρτης 2003) εξαγόρασαν και το 68% της (μικρής) γιουγκοσλαβικής τράπεζας «Postbanka». Στη Βουλγαρία ελέγχουν την «Bulgarian Post Bank» (ιδρύθηκε τo 1991) και είναι η πέμπτη σε μέγεθος. Στην ελληνική αγορά το 2001 περιέρχεται στην κατοχή τους η επενδυτική τράπεζα «Telesis», η οποία προηγουμένως είχε απορροφήσει τη «Δωρική Τράπεζα».
  • Ο Ομιλος Εθνικής Τράπεζας ξεκινά τη διαδικασία μεγέθυνσης το 1997 με την ενοποίηση των δυο θυγατρικών της στεγαστικών τραπεζών, της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΚΤΕ) και και της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας. Η συγχώνευση των στεγαστικών τραπεζών με την Εθνική ολοκληρώνεται και τυπικά μέσα στο 1998. Επίσης, το 1997 ενοποιούνται και οι δυο υπάρχουσες ασφαλιστικές εταιρίες του Ομίλου («Εθνική Ασφαλιστική» και «Αστέρας»). Πέρυσι (2002) συγχωνεύτηκε με τη θυγατρική τράπεζα ΕΤΕΒΑ. Από το 1997 ξεκινά και η λεγόμενη διείσδυση στα Βαλκάνια. Στη Βουλγαρία κατέχει την «United Bulgarian Bank» (ήταν το αποτέλεσμα της συγχώνευσης 22 περιφερειακών βουλγαρικών τραπεζών μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές). Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία η συγκεκριμένη τράπεζα είναι η δεύτερη σε μέγεθος στη Βουλγαρία. Στην ΠΓΔΜ κατέχει (από το 2000) την «Stopanska» (μεγαλύτερη στη χώρα). Ο όμιλος της Εθνικής έχει δίκτυο στη Γιουγκοσλαβία και στη Ρουμανία.
  • Ο Ομιλος Εμπορικής Τράπεζας, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση συρρίκνωσης και υποβάθμισης της παρουσίας καθώς από τα «σπλάχνα» της έφυγαν και πήγαν κατά καιρούς σε διάφορους ιδιώτες οι τράπεζες «Ιονική» και «Πειραιώς» καθώς επίσης και το 49,5% της «Αττικής» από το οποίο το 34,5% στο Ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ (σήμερα κατέχει πάνω από 41%). Από το 2000 στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής μπαίνει η γαλλική «Credit Agricole» (σήμερα περίπου 11%). Αγνωστες για την ώρα είναι οι προθέσεις των Γάλλων για το αν κάνουν χρήση του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση του ποσοστού τους. Από το 1998 ξεκινά τη διείσδυση στα Βαλκάνια, όπου διαθέτει τράπεζες στη Βουλγαρία (προσωπικό 60 άτομα), Αλβανία (39 εργαζόμενοι) και Ρουμανία (59 εργαζόμενοι). Μικρό δίκτυο έχει έχει στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Γεωργίας (25 εργαζόμενοι) και Αρμενίας (34).
  • Ο Ομιλος «Alpha Bank» (Κωστόπουλος) ισχυροποιήθηκε το 1999 που ήταν χρονιά σταθμός στην πορεία της, καθώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο (51%) του Ομίλου της «Ιονικής Τράπεζας». Τυπικά η συγχώνευση της «Alpha Bank» με την «Ιονική» (με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη) ολοκληρώθηκε το 2000. Δίκτυο στα Βαλκάνια έχει στη Βουλγαρία (από το υποκατάστημα της πρώην «Ιονικής») στην Αλβανία, στα Σκόπια και το μεγαλύτερο στη Ρουμανία. Το 1999 εξαγόρασε το 65% της «Kreditna Banka» στα Σκόπια.
  • Ο Ομιλος «Πειραιώς» πέρασε το 1992 κάτω από τον έλεγχο «γαλαζοπράσινων» επιχειρηματιών υπό τη διοίκηση του Μιχ. Σάλλα, όταν η Εμπορική Τράπεζα του πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο (67%) των μετοχών. Το 1998 ο όμιλος Σάλλα βάζει πόδι και στη «Μακεδονίας - Θράκης» αγοράζοντας μετοχές από την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την ίδια χρονιά (1998) ξεκινούν συνεργασία με την «XIOSBANK» (συμφερόντων Βαρδινογιάννη), ενώ το 2000 οι τράπεζες «Μακεδονίας - Θράκης» και «XIOS» συγχωνεύτηκαν στην «Πειραιώς». Το 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους ξεπούλησε το πλειοψηφικό πακέτο (57,8%) της πρώην κρατικής Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ), η οποία έλεγχε και τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ). Με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση, οι ΒΙΠΕ θα αποσχιστούν από τον Ομιλο και θα μετατραπούν σε ΑΕ. Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεών τους είναι το γεγονός ότι στο δημόσιο απομένει το 35% των ΒΙΠΕ και στον όμιλο Σάλλα θα περάσει το 65%, σύνθεση που τους επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση σε διάφορα κρατικά κονδύλια. Στα Βαλκάνια η «Πειραιώς» έχει μικρή παρουσία στη Ρουμανία και την Αλβανία.

Για τον όμιλο Λάτση, η αρχή ήταν η Τράπεζα Αθηνών
Για τον όμιλο Λάτση, η αρχή ήταν η Τράπεζα Αθηνών
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μοιρασιά στα Βαλκάνια είναι και υπαρκτή και σχεδιασμένη. Από τη μια πλευρά ο όμιλος Λάτση πρωτοστατεί κυρίως στη Ρουμανία και η Εθνική σε Βουλγαρία, Σκόπια και Γιουγκοσλαβία.


Και στον όμιλο της «Πειραιώς» - που ελέγχεται από τον Βαρδινογιάννη και άλλους γαλαζοπράσινους επιχειρηματίες - πουλήθηκε η «Μακεδονίας - Θράκης»
Και στον όμιλο της «Πειραιώς» - που ελέγχεται από τον Βαρδινογιάννη και άλλους γαλαζοπράσινους επιχειρηματίες - πουλήθηκε η «Μακεδονίας - Θράκης»

Το ανακάτεμα της τράπουλας συνεχίζεται

Θέμα χρόνου η εκποίηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Γενικής, της Αττικής και ό,τι άλλου έχει απομείνει

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η διαδικασία συγκέντρωσης του τραπεζικού κεφαλαίου δε σταματάει στα παραπάνω. Εκτός από τα θνησιγενή σχέδια συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, που προωθούσε η κυβέρνηση - και τελικά ναυάγησαν - βρίσκονται σε εξέλιξη (στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο) διεργασίες για νέους «γάμους» μεταξύ τραπεζών ή τραπεζών και ειδικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα με κύριο στόχο το ξεπούλημα - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Πρόκειται για το «φιλέτο» που συγκεντρώνει τη μεγάλη μάζα των λαϊκών αποταμιεύσεων - πάνω από 3 τρισ. δρχ.

Σε αυτή τη φάση και αφού προηγουμένως το μετέτρεψαν σε ΑΕ δρομολογούν πλέον την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για τα περαιτέρω... Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμη κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση, που έρχεται να ανατρέψει το σημερινό τοπίο της τραπεζικής αγοράς: Ο όποιος τραπεζικός όμιλος μαζί με το ΤΤ θα βάλει στο χέρι και τη μεγάλη μάζα των λαϊκών αποταμιεύσεων εξασφαλίζοντας ζεστό και δωρεάν χρήμα τόσο για την επέκτασή του στη χρυσοφόρα φλέβα των δανείων προς τα νοικοκυριά όσο και για άλλες δουλιές... Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση κάνει λόγο για συγχώνευση ή συνεργασία με την Τράπεζα Αττικής (βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο των μηχανικών, ΤΣΜΕΔΕ). Τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο. Η εμπειρία δείχνει επίσης ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις. Αλλωστε, το ΤΤ το εποφθαλμιούν πολλοί.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει στις διάφορες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου την απόφασή της να διαδραματίσει το ρόλο της στις ανακατατάξεις. Ταυτόχρονα, να κάνει παιχνίδι με τις πομφόλυγες και τους μεγαλορεντιέρηδες της Σοφοκλέους στην κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος ενόψει και των ερχόμενων εκλογών: Δηλαδή, «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Και όλα αυτά με τις τραπεζικές μετοχές που έχουν ακόμη απομείνει στο δημόσιο. Ορθά-κοφτά ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στην τύχη των τραπεζών Εθνικής και Εμπορικής, μίλησε για «στρατηγικές επιλογές του δημοσίου σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών για την περαιτέρω ισχυροποίησή τους». Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές και συμφέροντα, η σύμφυση κράτους και μονοπωλίων είναι παρούσα και καθορίζει τις εξελίξεις. Στην Εθνική το παιχνίδι αφορά σ' ένα κομμάτι περί το 20% που κατέχει το δημόσιο. Στην Εμπορική λόγος γίνεται για το 10%, που προορίζεται κατ' αρχήν για τη γαλλική Credit Agricole. Ζητούμενο είναι η εξεύρεση «στρατηγικών επενδυτών». Την ίδια στιγμή ξεδιπλώνουν διάφορα σενάρια για την τύχη των μικρότερων τραπεζών Αττικής και Γενικής. Λόγος επίσης γίνεται (χωρίς να επιβεβαιώνεται) και για επανέναρξη του «διαλόγου» ανάμεσα στον όμιλο Κωστόπουλου και στη γαλλική BNP Paribas.

Το τραπεζικό κεφάλαιο, από τη φύση και τη λειτουργία του, ακολουθεί κατά πόδας τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις στους τόπους και στις χώρες που επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το ξεπούλημα του μετοχικού πακέτου της ΕΥΔΑΠ σε «στρατηγικό εταίρο» (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κοιναγορίτικες εταιρίες ύδρευσης) ανοίγει το δρόμο της ντόπιας αγοράς και σε κάποιο τραπεζικό όμιλο, ίδιας «εθνικότητας»...


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τα πιστόλια σας εκεί που ξέρετε!

Εχω καμιά υποχρέωση να σε βλέπω, ρε χοντρέ, με την κουμπούρα περασμένη στη ζώνη σου να εξέχει απειλητικά - και χυδαία - απ' την κουστουμιά σου μαζί με τις ξεχειλωμένες κοιλιές σου; Να σε βλέπει οπλισμένο σαν αστακό όλος ο κόσμος, γύρω στις πέντε χιλιάδες, που πήγαινε στο Ηρώδειο να συναντήσει τον Μολιέρο; Και να σε βλέπουν, κυρίως, και τα παιδάκια που έπαιζαν αθώα μπροστά σου; Και εσύ να γελάς με τη γουρουνίσια φάτσα σου, ευτυχισμένος για τα μεγαλεία σου. Να νιώθεις περήφανος, άχρηστε, για το «σιδερικό σου», ίδιος ο Τζουλιάνο Τζέμα.

Να πω ντροπή σου; Ποιον συνόδευες, ρε τύπε, εκεί απέναντι από τα σκαλιά του θεάτρου - πάνω στο πλακόστρωτο - έξω από τη σκούρα λιμουζίνα; Ποιος σε πληρώνει, ρε ψευτο-καουμπόη, κλεφτοκοτά του κερατά, για να κάνεις επίδειξη; Πάνε, ρε, οι άνθρωποι θέατρο οπλισμένοι, δεν πάνε να πεις στο αφεντικό σου! Οι κατσικοκλέφτες οπλοφορούνε, οι «χεσμένοι» και οι μαφιόζοι. Ποιον μαφιόζο συνόδευες, ρε «άντρα»; Ποιον επιφανή κερατά υπηρετείς; Ρε, Γκάρι Κούπερ της κατσαρόλας, ρε αφιλότιμε, καλά δε νοιάστηκες εμάς τους μεγάλους, μας θεωρείς προφανώς όλους ύποπτους και μας έδειχνες την τεχνητή προέκταση του φαλλού σου, τα παιδάκια, όμως, ρε Καλιγούλα, τι σου φταίγανε; Ταίριαζαν, ρε, οι φωνούλες τους και τα γέλια τους με το σκατό που είχες περάσει στο μπροστινό μέρος της ζώνης σου;

Ψύλλους στ' άχυρα, θα μου πείτε. Εδώ γέμισαν οι δρόμοι οπλοπολυβόλα. Εξω από τη Βουλή, στην Ακαδημίας, κάνεις ντρίμπλες ανάμεσα στις κάννες για να πας στη δουλιά σου. Στη Χαρ. Τρικούπη, οπλισμένοι αστυφύλακες με στολές εκστρατείας φυλάνε το ΠΑΣΟΚ φράζοντας τα γύρω στενά. Εξω από τα αστυνομικά τμήματα δεκάδες αυτόματα και ημιαυτόματα κάνουν παρέλαση και σημαδεύουν. Στις τράπεζες άλλα πιστόλια. Στις βίλες άλλοι οπλοφόροι. Στα γήπεδα άλλες πολεμικές μηχανές. Ωραίες εικόνες ωραίας δημοκρατίας! Κάννες και βλοσυρά βλέμματα. Κράνη και δεσμίδες. Γουόκι-τόκι και τηλεοπτικές μηχανές. Ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Ενα κράτος να το πιεις στο ποτήρι! Ενα κράτος σαν τα μούτρα τους.

Πού θα πάει, λοιπόν, αυτή η κατάσταση; Θα γίνει η κάννη του περιστρόφου, τα αυτόματα και τα ημιαυτόματα, οι στολές εκστρατείας, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τρόπος ζωής; Θα «συνηθίσουμε» τη βία; Θα ανοίγουμε τα παράθυρα και μαζί με τα καυσαέρια θα μπαίνουν και οι μπαρούτες στα σπίτια μας; Θα μεγαλώνουν τα παιδιά μας δίπλα στις σφαίρες και στις χειροβομβίδες; Θα δεχτούμε έναν κόσμο που ο ένας θα σημαδεύει τον άλλον; Θα δεχτούμε έναν κόσμο που οι αξίες του θα εξαρτιούνται από την ταχύτητα που θα τραβάς το πιστόλι σου;

Είναι στραβός όποιος δε βλέπει πως γύρω μας «χτίζονται τείχη». Οποιος παριστάνει πως δεν «ακούει τους θορύβους». Ολη αυτή η απειλητική μηχανή, όλος αυτός ο κατασταλτικός μηχανισμός, όλες αυτές οι κάννες που μας σημαδεύουνε, όλα αυτά τα χοντρά τέρατα με τα πιστόλια, το μέλλον μας σημαδεύουν. Μερικές σκηνές από το έργο που θα παιχτεί αύριο μας δείχνουν. Μερικές σκηνές από τη ζωή του μέλλοντος μάς αποκαλύπτουν.

Αυτά, βέβαια, εάν δεν αντιληφθούμε τον κίνδυνο. Αν σιωπήσουμε στην πρόκληση. Αν θεωρήσουμε τους επίσημους και ανεπίσημους πιστολέρο μια αποδεκτή πραγματικότητα. Εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά. Ο κόσμος των πιστολιών και των δακρυγόνων δεν είναι ο κόσμος που μας πρέπει. Οι πολίτες δεν είναι ύποπτοι και επικίνδυνοι στόχοι για να τους βάλει ο κάθε κρετίνος στο σημάδι. Οι πολίτες εργάζονται και αποδίδουν μόνο μέσα σε κοινωνίες ελευθερίας. Τα πιστόλια και οι απειλές είναι για το σκυλολόι τους.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ