ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
ΠΑΜΕ για αγωνιστική βδομάδα

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αθήνας και του Συντονιστικού των Σωματείων στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ - που συστήθηκε πριν λίγες μέρες - ξεκινά η ερχόμενη βδομάδα. Οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που κατέληξε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Αθήνας στην προχτεσινή της συνεδρίαση, μπροστά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι της Αθήνας στο σύνολο των δικαιωμάτων τους από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Ετσι, τη Δευτέρα, 14 Ιούλη, στις 10 το πρωί η Γραμματεία και το Συντονιστικό πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου. Να απαιτήσουν την κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά το ωράριο, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, την πλήρη και σταθερή δουλιά, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών.

Την Τετάρτη, 16 Ιούλη, στις 6.30 το απόγευμα, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και άλλους χώρους, με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στη μερική απασχόληση και τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή.

Τέλος, την Πέμπτη, 17 Ιούλη, στις 6.30 το απόγευμα η Γραμματεία και το Συντονιστικό Σωματείων σε εμπόριο, υπηρεσίες και ΔΕΚΟ, πραγματοποιούν πικετοφορία ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και καλούν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τα σωματεία τους να συμμετέχουν και να ενισχύσουν αυτές τις κινητοποιήσεις. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από το πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Μικραίνει τη ζωή των εργατοϋπαλλήλων

Πικετοφορία στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή πικετοφορία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή πικετοφορία στη Θεσσαλονίκη
Μια πρώτη απάντηση στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων έδωσαν, χτες το απόγευμα, από τη Θεσσαλονίκη, οι εμποροϋπάλληλοι της πόλης, συμμετέχοντας στην πικετοφορία ενημέρωσης που διοργάνωσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Σοφία Καλαντίδου, τόνισε: «Ο αγώνας που ξεκινάει σήμερα θα έχει μια μεγάλη συνέχεια, καθώς για μας τους εργαζόμενους η απελευθέρωση του ωραρίου μικραίνει τη ζωή μας, περιορίζει τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα». Παράλληλα, απευθυνόμενη προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δε θα ανεχτούν «καμιά συμμετοχή σε διαλόγους ρεαλιστικής ήττας ούτε πρόκειται να συναινέσουν σε διαλόγους ξεπουλήματος των δικαιωμάτων τους».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων κατήγγειλε και τη στάση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, στο πρόσωπο του οποίου η κυβέρνηση βρήκε έναν άξιο σύμμαχο στα σχέδιά της για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων και ξένων μεγαλεμπόρων. Με πρόσχημα τις τουριστικές ανάγκες η Νομαρχία αποφάσισε πρόσφατα τη διεύρυνση του ωραρίου για τα καταστήματα του νομού. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για οριοθετημένη έναρξη και λήξη λειτουργίας όλων των καταστημάτων, με κλειστά τα απογεύματα τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο, για ουσιαστική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, καθώς και για την καθιέρωση του 35ωρου-5μερου-7ωρου με αύξηση των αποδοχών.

Ακολούθησε πικετοφορία ενημέρωσης των υπαλλήλων στα καταστήματα των κεντρικών εμπορικών δρόμων της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το πολυκατάστημα της επιχείρησης «Φωκάς» στην οδό Τσιμισκή. Η προκήρυξη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ έγινε ανάρπαστη από τους εργαζόμενους που σχολούσαν εκείνη την ώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Δηλώνει ανεύθυνη για τις απολύσεις

Ανεύθυνη δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων, που κάλυπταν πάγιες ανάγκες, από δήμους και νομαρχίες σε όλη τη χώρα! Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη.

Επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες του υπουργείου, ο Λευτέρης Τζιόλας δήλωσε ότι «για τις περιπτώσεις των εργαζομένων, που εργάζονται είτε σε 24μηνα, είτε σε 30μηνα προγράμματα, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη», αφού, όπως υποστήριξε, «είναι υπόθεση των δημοτικών επιχειρήσεων και των εταιρικών σχημάτων που δημιούργησαν και στήριξαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης». Μάλιστα, προέταξε ως λύση το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση, που ήδη συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, λέγοντας ότι «δίνονται δυνατότητες ένταξης αυτού του δυναμικού και πιθανόν και άλλου με βάση τα διατυπούμενα κριτήρια στο δημόσιο τομέα, στον οποίο περιλαμβάνονται οι δημοτικές και οι νομαρχιακές επιχειρήσεις». Παράλληλα, επισήμανε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε δυναμικό στα προγράμματα του ΟΑΕΔ».

«Πείτε ότι δεν έχετε καμιά ευθύνη και ότι είστε υπουργείο Εργοδοσίας και όχι Εργασίας», απάντησε, παίρνοντας το λόγο, ο Σπύρος Στριφτάρης. Τόνισε ότι «πρόκειται για ανθρώπους που δούλευαν δυο, τρία, τέσσερα χρόνια και ούτε σε προγράμματα ήταν, αλλά κάλυπταν πάγιες ανάγκες. Οι δήμαρχοι οι δικοί σας, όπως οι δήμαρχοι της ΝΔ τώρα, αφού κέρδισαν τις εκλογές με τις ψήφους αυτών των ανθρώπων, τους πετάνε στο δρόμο» και, μάλιστα, «χωρίς το κατ' ευφημισμόν υπουργείο Εργασίας να έχει λόγο». Ο Σπύρος Στριφτάρης σημείωσε ότι «μέχρι τώρα ξέραμε ότι δεν υπόκεινται σε έλεγχο οι βιομήχανοι για απολύσεις. Τώρα προστίθενται οι δήμαρχοι και οι νομάρχες;». Κατέληξε, λέγοντας πως «το θέμα για μας είναι αυτοί οι άνθρωποι να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Οσο τους έχετε ανάγκη για την ψήφο τους, θα τους κοροϊδεύετε. Γι' αυτό πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και σε εσάς και στη Νέα Δημοκρατία, γιατί η πολιτική σας είναι ίδια. Δε διαφέρει σε τίποτε».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δε θα περάσει η τρομοκρατία

Τη σύμπραξη εργοδοσίας και συγκεκριμένων μελών της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων της «ΧΑΡΤΕΛΑΣ» στην Πάτρα, για την παρεμπόδιση αντιπροσωπείας της να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, καταγγέλλει η Γραμματεία Πάτρας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ζητώντας την άμεση σύγκληση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Το ΠΑΜΕ θέλησε να συζητήσει με τους εργαζόμενους για τη δίωξη δύο συναδέλφων τους, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με γραπτή επίπληξη «επειδή απλά διαφώνησαν με τα τσιράκια της εργοδοσίας που προκλητικά προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διακίνηση υλικού στους εργαζόμενους».

Η εργοδοσία απαγόρευσε την είσοδο στην αντιπροσωπεία και τις θέσεις της υιοθέτησαν στη συνέχεια ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Μπελεζώνης και ο γραμματέας Σ. Παπαβασιλείου, οι οποίοι δήλωσαν ότι συναντώνται μόνο με την πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας! Οι ίδιοι κάλεσαν αργότερα σε απολογία το μέλος της διοίκησης του σωματείου Β. Τραχάνη, ο οποίος επίσης διώκεται από την εργοδοσία επειδή αντιστάθηκε στην προσπάθεια απαγόρευσης διακίνησης υλικού. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ προειδοποιεί ότι «η τρομοκρατία και η γκετοποίηση των εργοστασίων δε θα περάσουν».

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για το ωράριο

Αναστάτωση προκαλεί σε χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους, αλλά και μικροεμπόρους και επαγγελματίες η πρωτοβουλία των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας και Οικονομικών, για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Τα παραπάνω επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τους παραπάνω υπουργούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

Οπως επισημαίνει ο κομμουνιστής βουλευτής, «η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης ή τη διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού, αποτελεί απάτη και τέχνασμα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεγαλοκαταστημάτων και να καταργηθεί κάθε δικαίωμα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλιά. Η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων και πέταγμα στο δρόμο χιλιάδων εργαζομένων σ' αυτές».

Ετσι, ρωτά τους παραπάνω υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου καταστημάτων με την Κυριακή υποχρεωτική αργία και τρεις μέρες κλειστά τα απογεύματα, από τα οποία το ένα να είναι το Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ