ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
Μάχες αναδιανομής εξουσίας

Η τελευταία «αναταραχή» στο «Μέγκα» δεν είναι παρά ένα ακόμα επεισόδιο, στον αέναο πόλεμο για την αναδιανομή της πολιτικοοικονομικής ισχύος και εξουσίας

Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
«Κρίση κορυφής με πολιτικές προεκτάσεις;». «Θρυαλλίδα εκδοτικών και πολιτικών εξελίξεων;». Ο,τι και αν συμβαίνει, η διαμάχη στο κανάλι των τεσσάρων μεγαλοεκδοτών έχει την ιδιαίτερή της σημασία και, ασφαλώς, ρίχνει τη σκιά της στο εγχώριο σύστημα εξουσίας λόγω ...διαπλοκής. Η τελευταία «αναταραχή» στο «Μέγκα» δεν είναι παρά ένα ακόμα επεισόδιο, στον αέναο πόλεμο για την αναδιανομή της πολιτικοοικονομικής ισχύος και εξουσίας. Η ρήξη στην κορυφή έρχεται να επιβεβαιώσει τους νέους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των «τεσσάρων» μεγαλοκαναλαρχών... Είναι γνωστό ότι «ανερχόμενη δύναμη» είναι ο μεγαλοεργολάβος Γ. Μπόμπολας, που φρόντισε να ανεβάσει το ποσοστό του στο κανάλι στο 20%, έναντι 10-12%, που έχει ο καθένας από τους άλλους τρεις (Λαμπράκης, Βαρδινογιάννης, Τεγόπουλος).

Ασφαλώς και έχει τις πολιτικές επιπτώσεις η κρίση στο «Μέγκα», αφού είναι δεδομένη η επιρροή που ασκούν στη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος οι μεγαλοεκδότες. Σπεύδουν, λοιπόν, να «πάρουν θέση» ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά φαίνεται ότι αυτή τη φορά «δεν τα βρίσκουν», μάλλον πρόσκαιρα, μέχρι να αποκατασταθούν οι νέες «ισορροπίες». Οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τσακίζονται, βέβαια, να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, συνολικά ή επιμέρους, αλλά δεν μπορούν να παριστάνουν τον «επιτήδειο ουδέτερο», όταν έρχεται η ώρα της σύγκρουσης συμφερόντων και υποχρεώνονται να ενταχθούν στο ένα ή άλλο «στρατόπεδο».

Το προφανές συμπέρασμα αφορά τη χρησιμοποίηση των ΜΜΕ ως εργαλείων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους. Είναι τυχαίο ότι οι προμηθευτές του Δημοσίου και οι εργολάβοι των δημοσίων έργων ελέγχουν τα περισσότερα ΜΜΕ; Επόμενο είναι η «ενημέρωση» να φιλτράρεται μέσα από την επιχειρηματική ιδιοτέλειά τους. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η κρίση στο «Μέγκα» ξέσπασε τη μέρα που ο Κ. Σημίτης διαπίστωνε τη «χειραγώγηση του πολιτικού συστήματος από τα ΜΜΕ»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ» ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ...

ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ...«Κρίση κορυφής με πολιτικές προεκτάσεις εκδηλώθηκε χθες στο "Μέγκα Τσάνελ" των τεσσάρων εκδοτών, έπειτα από διαφωνίες για την αναδιοργάνωση του καναλιού, οι οποίες εκφράστηκαν στο πρόσωπο του γενικού διευθυντού ειδήσεων και ενημέρωσης κ. Νικ. Χατζηνικολάου. Ο γενικός διευθυντής του καναλιού υπέβαλε την παραίτησή του νωρίς χθες το μεσημέρι, αρνούμενος να αποδεχθεί την τοποθέτηση διευθυντηρίου, ένα είδος επιτροπείας από τους κ. Παπαχελά, Πρετεντέρη, Παναγιωτόπουλο, Λιαρέλλη και Δελατόλα... Με τον κ. Τεγόπουλο συντάχθηκε και ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, ενώ μέχρι αργά τη νύχτα ο κ. Μπόμπολας, που χθες επαύξησε κατά 1,17% τη συμμετοχή του στο "Μέγκα" ανεβαίνοντας στο 20%, δεν είχε τοποθετηθεί, αν και πιθανολογείται ότι θα συνταχθεί με τον κ. Λαμπράκη» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ...«Μια αιφνιδιαστική δήλωση του Χρ. Λαμπράκη για τη δημιουργία "διευθυντηρίου" στον ενημερωτικό τομέα του "Μέγκα", που θα προετοιμάζει και θα αξιολογεί καθημερινά τις ειδήσεις, ώστε "η κάλυψη να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη εν όψει προεκλογικής περιόδου", προκάλεσε την παραίτηση του Νίκου Χατζηνικολάου. Μετά τις εξελίξεις αυτές ο πρόεδρος του Δ.Σ. του "Μέγκα" Χρ. Τεγόπουλος με δήλωσή του επισημαίνει ότι καμιά απόφαση για αναδιοργάνωση δεν έχει ληφθεί, ενώ το Δ.Σ. του καναλιού έχει εκφράσει πρόσφατα την εμπιστοσύνη του στον κ. Χατζηνικολάου» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ»...«Σε φάση αναδιοργάνωσης περνά το Mega, εν όψει της νέας τηλεοπτικής σεζόν. Η αναδιοργάνωση αφορά πρωταρχικά στον ειδησεογραφικό - ενημερωτικό τομέα. Ετσι, η αξιολόγηση των ειδήσεων και τα θέματα στρατηγικής, όπως έγινε γνωστό χτες, θα συναποφασίζονται εφεξής, επί καθημερινής βάσεως, από κοινού από τον διευθυντή ειδήσεων - ενημέρωσης του καναλιού Νίκο Χατζηνικολάου, τον Αλέξη Παπαχελά, τον Γιάννη Πρετεντέρη, τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, τον Στρατή Λιαρέλλη και τον Αντώνη Δελατόλα» («ΝΕΑ»).

ΕΡΜΗΝΕΙΑ...«Η μεγάλη κρίση στο MEGA σχετίζεται με πολιτικές και επιχειρηματικές εξελίξεις. Αυτό προκύπτει από την ερμηνεία της δήλωσης του κ. Χ. Λαμπράκη για "πληρέστερη κάλυψη εν όψει της προεκλογικής περιόδου". Πρώτο θύμα ο κ. Ν. Χατζηνικολάου, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της παρουσίας διευθυντηρίου που θα τον επέβλεπε» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ...«Μετά από 14 χρόνια ο Νίκος Χατζηνικολάου αποτελεί παρελθόν για το MEGA ύστερα από διαφωνία του να δεχθεί "πενταμελές διευθυντήριο". Τη θέση του σύμφωνα με πληροφορίες θα καλύψει ο Αντώνης Δελατόλας. Χθες ο ΠΗΓΑΣΟΣ ανακοίνωσε ότι αύξησε τη συμμετοχή του στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ στο 20%» («ΚΕΡΔΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΣ ΕΦΥΓΕ Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ MEGA.

ΧΩΡΑ: ΕΓΩ ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΒΟΜΒΑ ΜΕGΑΤΟΝΩΝ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ.

ΑΥΓΗ: Ο ΣΥΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΣΟΚ ΄Η Ν.Δ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΣΑΠΙΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΦΥΛΛΟ-ΦΤΕΡΟ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΟΙΞΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΗΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΑΤΗΣ ΜΕ ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 1,7 ΔΙΣ. ΑΡΠΑΞΕ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΝΟΥΛΑΣ...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΜΙΣΘΟΙ 6,5% ΣΥΝ ΤΡΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ» ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εργα - χρυσάφι: «Εσοδα πολλών εκατ. ευρώ θα εξασφαλίζουν κάθε χρόνο οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν συμμετοχές στην Αττική Οδό για να αντλήσουν συνολικά 2 δισ. ευρώ περίπου έως το 2025. Τα σημαντικού ύψους αυτά έσοδα θα αποτελούν μια "σταθερή πηγή" εισοδημάτων για πάνω από 20 χρόνια, ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν τα "σενάρια" που θέλουν πτώση των εσόδων του τομέα των κατασκευών μετά το 2004, όταν θα τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μειωθούν αισθητά οι κοινοτικές εκροές για συγχρηματοδοτούμενα έργα... Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Αττικής Οδού, το κόστος της κατασκευής του έργου εκτιμάται στα 1.006,60 εκατ. ευρώ...» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«Σταθερές αξίες»: «Η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών Μ.Μ.Ε. ανήλθε χθες σε 1.100 εκατ. ευρώ από 383 εκατ. ευρώ όταν αυτή ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων, για να σημειωθεί απογείωση των χρηματιστηριακών αξιών κατά 187,09%. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαιοποίησης - κατά 314,67% - από τα κατώτερα επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση. Σημειωτέον ότι το μερίδιο της εταιρείας ΔΟΛ στη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εκδοτικών ανήλθε στο 42,6% στη χθεσινή συνεδρίαση από 29,5% που ήταν πριν από μερικούς μήνες» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Θερμό καλοκαίρι: «Θερμό καλοκαίρι στην οικονομία και κατ' επέκτασιν στη χρηματιστηριακή αγορά προβλέπουν κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες των εμπορικών τραπεζών, σημειώνοντας πως πριν από την έλευση του φθινοπώρου θα έχουν εξελιχθεί σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι πληροφορίες συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε να προωθηθούν συγχωνεύσεις και συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Κινητήριος τομέας θα είναι ο τραπεζικός και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης προωθεί την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χ.Α.» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ