ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
Επιτέλους... «έπεσε έρωτας»!

Στ. Κραουνάκης - Κ. Μακεδόνας
Στ. Κραουνάκης - Κ. Μακεδόνας
Ο Σταμάτης Κραουνάκης δίνει το σύνθημα αυτό το καλοκαίρι: «Επεσε έρωτας». Ενα σύνθημα που αποτελεί τον τίτλο της νέας δισκογραφικής συνεργασίας του με τον Κώστα Μακεδόνα. Ενα σύνθημα που γίνεται επίσης τίτλος και αφορμή για τον δεύτερο κύκλο θερινών διαδρομών του Σταμάτη Κραουνάκη με τον Κώστα Μακεδόνα, την ομάδα Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα - Σπείρα» και τη Δήμητρα Παπίου.

Στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη «Σπείρα - Σπείρα» πρόσφερε στο κοινό της Αθήνας μια «κλασική συνταγή»... για να ξυπνήσει κανείς καινούριος το άλλο πρωί! Μια ιστορία ζωής με γέλιο και συγκίνηση, πλημμυρισμένη από τραγούδια. Σε ό,τι αφορά στις καλοκαιρινές «βόλτες», αυτές ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2002, παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό θέαμα τραγουδιών, μια νέα πρόταση, μια εναλλακτική επικοινωνία του τραγουδιού στις θερινές του διαδρομές. «Αυτή η νύχτα μένει» ήταν ο τίτλος και... αυτές οι νύχτες έμειναν στις καρδιές μας. Ξεχωριστά μελωδικά ταξίδια.

Και φέτος... ήρθε ο «Ερωτας»! Ο συνθέτης μιλάει για «παρόντα έρωτα που έπεσε και χτύπησε πόδια, χέρια, μύτες και είναι τραυματισμένος άγγελος, από τον πόλεμο της καθημερινότητας κι από τον άλλο... για το χρήμα». Κι έρχεται να επικοινωνήσει μέσα από τη φωνή και την εξαιρετική ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα.

Η ομάδα, λοιπόν, είναι έτοιμη για τη νέα μικρή καλοκαιρινή της βόλτα, με αφετηρία την πρόσκληση από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Καλαμάτας, σε μια ειδική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί, αύριο, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Τοπία της Ελλάδας

Εργο του Πάρι Πρέκα
Εργο του Πάρι Πρέκα
Με τη μεγάλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Τοπία της Ελλάδας», υποδέχεται το καλοκαίρι ο χώρος τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Πρόκειται για μια διοργάνωση που αποτελεί πλέον θεσμό τα τελευταία δέκα χρόνια. Μεγάλοι Ελληνες ζωγράφοι παρουσιάζουν από τη Δευτέρα, ο καθένας με τη δική του ματιά, το ύφος και την τεχνική του, την αποτύπωση της ομορφιάς αυτού του τόπου, δημιουργώντας έτσι έναν εικαστικό χάρτη της Ελλάδας. Την Ελλάδα των χρωμάτων, του ρεαλιστικού και του ονειρικού τοπίου. Η έκθεση φιλοξενεί δημιουργίες των: Πάρι Πρέκα, Σπύρου Βασιλείου, Ορέστη Κανέλλη, Κώστα Μαλάμου, Παναγιώτη Τέτση, Θεόδωρου Μάρκελλου, Παναγιώτη Γράββαλου, Μερόπης Πρέκα, Τάκη Κατσουλίδη, Μάρκου Βενιού, Κώστα Ευαγγελάτου, Πέτρου Ζουμπουλάκη, Ιωσήφ Χατζηπαυλή, Δημήτρη Καραβάκου, Ντιάνας Αντωνακάτου, Αλίκης Σκουλικίδη, Ζωής Σκιαδαρέση, Νικόλα Κληρονόμου, Ισιδώρας Μανουσάκη, Γιάννη Κουτσούρη, Καίτης Παπαδημητρίου, Βάσως Μακρυγιάννη κ.ά. Η έκθεση - στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το λεύκωμα «Η Ελλάδα του Πάρι Πρέκα» με ακουαρέλες από όλη την Ελλάδα - παρουσιάζεται σε δύο περιόδους, με ενδιάμεση διακοπή τον Αύγουστο. Ο Α' κύκλος θα διαρκέσει από 7/7 έως 3/8, ενώ ο δεύτερος από 25/8 έως και 30/9.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή: «Μάνααα»
  • Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα: «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»
  • Χάνα Μίτλεντον: «Θέλουμε τη γη μας πίσω - Η ιστορία των Απορίτζινες»
  • Γιάννης Πριόβολος: «Οσο βαστούσαν τα μελτέμια»
μια ΕΚΘΕΣΗ
μία έκθεση

Στον υπαίθριο χώρο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα βρίσκεται (12 έως 24 Ιουλίου) η έκθεση «Πολιτισμικά σύμβολα». Δεκατρείς ξένοι και Ελληνες καλλιτέχνες (Λόης Αθνάκης, Κώστας Βαρνάς, Στέλιος Ζαχαρούδης, Εφη Γεωργοπούλου, Θωμαή Κόντου, Βασίλης Πράππας κ.ά.) εξιστορούν με την εικαστική γραφή αυτό το ιδιαίτερο θέμα. Η έκθεση μετά την Ολυμπία θα παρουσιαστεί στη Σύμη, τη Μυτιλήνη, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κατερίνη, τη Ρόδο και την Αθήνα.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με την «Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής», ανοίγει τη Δευτέρα (9μμ) τις πύλες του το «7ο Φεστιβάλ "Μανώλης Καλομοίρης"» στη Σάμο. Συμμετέχουν ως σολίστ η μέτζο - σοπράνο Μαρία Μαρκέτου και η διεθνούς φήμης πιανίστα Ελενα Μουζάλα. Διευθυντής ορχήστρας: Αλέξανδρος Μυράτ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα: Τσαλαχούρη, Καλομοίρη, Κούκου κ.ά.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Θεσμοφοριάζουσες»
«Θεσμοφοριάζουσες»
Οι «Θεσμοφοριάζουσες», με τις οποίες ο Αριστοφάνης σατιρίζει τα φιλολογικά, ποιητικά και θεολογικά ήθη της εποχής του Πελοποννησιακού Πολέμου, παρουσιάζονται, σήμερα και αύριο, στην Επίδαυρο. Η παράσταση, της «Θεατρικής Διαδρομής», ανεβαίνει σε απόδοση - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Γαλλίτης, Γιάννης Σαμσιάρης, Κώστας Φλωκατούλας κ.ά. Κορυφαίες - Χορός: Ελένη Τζώρτζη, Κάτια Νικολαΐδου, Γεωργία Καλλέργη, Μαρία Τσιμά, Ζωή Ναλμπάντη κ.ά.

  • Τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη παρουσιάζει η ομάδα «Ομικρον 2», σήμερα, στο Λυκαβηττό και τη Δευτέρα στον Υμηττό. Παίζουν: Δημήτρης Αντωνιάδης, Νίκος Γιαχαλής, Νόνη Ιωαννίδου, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαλάκης, Ολγα Παππά, Νίκος Σαρόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη κ.ά.
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, θα βρίσκονται αύριο, ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Δημήτρη Μπάση, σε ένα από τα καλοκαιρινά τους μουσικά ταξίδια με τίτλο «Οι φωνές μας ταξιδεύουν...». Στο ταξίδι αυτό τους συντροφεύουν η Ζωή Παπαδοπούλου και η Ελένη Φωτιάδου. Οι δύο λαϊκοί τραγουδιστές ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδούν με την ψυχή τους από ένα ευρύ λαϊκό ρεπερτόριο, τραγούδια που σμίγουν το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Τραγούδια που σκοπό έχουν να παρασύρουν τον κόσμο να διασκεδάσει, να σιγοτραγουδήσει, να ψυχαγωγηθεί. Η μουσική παρέα, μετά τον Ολυμπο, θα ταξιδέψει στα Χανιά, όπου θα δώσουν συναυλία τη Δευτέρα (14/7).

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Μαρσέλ Μαρσό
Ο Μαρσέλ Μαρσό
Στο Ηρώδειο σήμερα παρουσιάζονται τελετουργίες της Μεσογείου από το συγκρότημα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και την ομάδα «Αργοναύται Κομνηνοί», το ελληνόφωνο συγκρότημα από τη Ν. Ιταλία «Arakne Mediterranea», το ισραηλινό συγκρότημα του Emil Zrihan, τρία συγκροτήματα μουσικής Δερβίσηδων από το Πακιστάν, το Μαρόκο και τη Δαμασκό, ο διάσημος Ισπανός κιθαρίστας Πάκο Πένια κ.ά. Αύριο, στο Ηρώδειο φιλοξενείται ο Μαρσέλ Μαρσό. Ο κορυφαίος μίμος προσφέρει ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ μιμικής (9μμ), στο πλαίσιο της τελευταίας του, όπως δηλώνει, μεγάλης του περιοδείας. Μια παράσταση, που με μοναδική εκφραστικότητα αποτυπώνει ανθρώπινες καταστάσεις και δίνει την ευκαιρία να συναντήσουμε τον κύριο Μπιπ, τον καλόκαρδο κλόουν με το ριγέ πουλόβερ και το εκκεντρικό καπέλο, να γευτούμε τις τραγικές και κωμικές στιγμές του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ