ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Διαρκής αγώνας ενάντια στις απολύσεις

Διαμαρτυρία μουσικών
Διαμαρτυρία μουσικών
Αρχίζει τη Δευτέρα (4μμ) μπροστά στο Δημαρχείο Αθήνας (πλ. Εθνικής Αντίστασης) ο αγώνας διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) για τις απολύσεις από τη δημοτική αρχή μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθήνας. Η διαμαρτυρία του ΠΜΣ, με μουσικές εκδηλώσεις, θα είναι καθημερινή, ολοήμερη, εκτός από τις ώρες κοινής ησυχίας και θα κλιμακώνεται, όσο δε θα λύνεται το διογκούμενο πρόβλημα των απολυμένων μουσικών.

Ο ΠΜΣ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθήνας, σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλαν την «αυθαίρετη και δικτατορική απόφαση του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων», το οποίο σε μια νύχτα και χωρίς ενημέρωση, με οριακή πλειοψηφία (έξι προς πέντε), αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου, στα οποία πάνω από επτά χρόνια οι μουσικοί - χορωδοί εργάζονται καθημερινά. Με προσχήματα, προφάσεις, διαστρέβλωση της αλήθειας, με αναληθή επιχειρήματα, η νέα Δημοτική Αρχή δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις. Αποτέλεσμα της ενέργειάς της είναι «ο κίνδυνος να προστεθούν στο ήδη τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας ακόμη 200 οικογένειες».

Οι μουσικοί καταδικάζουν τις απαράδεκτες και «δόλιες αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, που στόχο έχουν να βλάψουν τον κλάδο των μουσικών και ίσως να τακτοποιήσουν κάποιους "ημετέρους"» και δηλώνουν ότι αν δε δοθεί λύση άμεσα, από την ερχόμενη Δευτέρα θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας και προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα είναι έντονη.

Θυμίζουμε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Λουκάκος εισηγητικά είχε μιλήσει για «δημιουργία ανεξάρτητου δημοτικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν τα μουσικά σύνολα του δήμου». Το ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού αντί να λύσει τα προβλήματα των μουσικών, οι οποίοι εργάζονται επτά χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απ' το Γενάρη λαμβάνουν μόνο «έναντι» των δεδουλευμένων (30%) και δεν τους έχουν καταβληθεί ένσημα, τους απολύει, επιρρίπτοντας μάλιστα και ευθύνες σε όσους αρνούνται να συμμετέχουν σε διαδικασία εσωτερικής ακρόασης από ειδική επιτροπή και τους νέους διευθυντές.

Τον περασμένο Μάη, η διοίκηση του Πολιτισμικού Οργανισμού ζητούσε να επανακριθούν 105 μουσικοί που εργάζονται στη συμφωνική ορχήστρα. Οι μουσικοί απαιτούν οι συμβάσεις τους να είναι αορίστου χρόνου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της μονιμοποίησής τους και 83 απ' τους 105 αρνούνται να επανακριθούν.

Αλλά και ο Σύλλογος Μουσικών Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης θεωρεί άδικη τη «λογική» μουσικοί «που έχουν προσληφθεί κατόπιν νόμιμου διαγωνισμού και που επί σειρά ετών έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους», να καλούνται σε «διαδικασία επανάκρισης με μόνη αφορμή την αλλαγή της διεύθυνσής της».

Στο ίδιο πνεύμα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, με επιστολές στον διευθυντή του Πολιτισμικού Οργανισμού και τη Δήμαρχο, το Σωματείο Εκτάκτων Μουσικών και Χορωδών ΕΡΤ, το Σωματείο Μουσικών της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, ο Σύλλογος Πρωταγωνιστών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο αντιπρόεδρος της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών Νέστωρ Ταίηλορ, η Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών και Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων κ.ά.

Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους η Διεθνής Ομοσπονδία Μουσικών, η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, η ΠΟΘΑ και τα Μουσικά Σύνολα όλης της χώρας.

ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ
Μπαγκαλόου ξαναπνίγουν το μαρτυρικό βράχο

Ο βράχος, τα κτίρια - φυλακές και τα αρχαία τείχη της Ακροναυπλίας, πριν παραμορφωθούν από την τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα
Ο βράχος, τα κτίρια - φυλακές και τα αρχαία τείχη της Ακροναυπλίας, πριν παραμορφωθούν από την τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα
Στην περίοδο της χούντας, ο αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος της Ακροναυπλίας βεβηλώθηκε με την κατασκευή μπαγκαλόου από την ξενοδοχειακή επιχείρηση «Ναυπλία Παλλάς». Η επιχείρηση, στην οποία η ΑΕ Τουριστικά Ακίνητα παραχώρησε την εκμετάλλευση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων - των κτιρίων της Ακροναυπλίας και των μπαγκαλόου - εκτός από την «επισκευή» του κτιριακού συγκροτήματος, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού μας, επισκευή την οποία έχει εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ζητά τώρα: 1) Να ανακατασκευάσει και τα μπαγκαλόου που «ξήλωσε» το ΚΑΣ, επειδή είχαν αποσαθρωθεί και επειδή και ο σκαμμένος βράχος προς χάριν της αρχικής κατασκευής των μπαγκαλόου παρουσιάζει επικίνδυνες ρηγματώσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν και κατάρρευση του κλασικού τείχους Ακροναυπλίας. 2) Να κατασκευάσει και πισίνες -SPA, μπροστά από τα μπαγκαλόου!!!

Το αίτημα κατασκευής νέων μπαγκαλόου και SPA, συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ. Δυο μέλη του ΚΑΣ αντιτάχτηκαν πλήρως στο αίτημα. Ο ομότιμος καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, σημειώνοντας ότι «τα κτίσματα αυτά έγιναν σε καιρό ανωμαλίας», υπογράμμισε ότι «τώρα μας δίνεται μια λαμπρή ευκαιρία να τα καθαιρέσουμε». Η άποψη όμως του διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, Δημ. Κωνστάντιου, ήταν η ουσιωδέστερη: «Σε ένα τέτοιο μνημειακό χώρο δεν πρέπει το συμβούλιο να επιτρέπει να ξαναχτίζεται τίποτα. Ο,τι φεύγει, φεύγει και να μην ξαναγίνεται».

Η πλειοψηφία του ΚΑΣ, αντί να αδράξει την ευκαιρία, για να αποκαθηλώσει τα κτίσματα που βεβηλώνουν τον αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο, τάχα φοβούμενη ότι «θα εγκαταλειφθούν όπως είναι σήμερα τα μισογκρεμισμένα κτίσματα», αποφάσισε να ανακατασκευαστούν «στο περίγραμμα που είχαν», με μόνο όρο την εκσκαφή για τις μπετονένιες βάσεις των νέων μπαγκαλόου να εποπτεύσει η Ε' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μήπως και χρειαστεί να διερευνηθεί ο χώρος ανασκαφικά. Η πλειοψηφία του ΚΑΣ, λόγω των μεγάλων κινδύνων κατάρρευσης του κλασικού τείχους, αλλά και από το φόβο των Ιουδαίων... το μόνο που δεν ενέκρινε ήταν τα SPA.

«Δον Κιχώτης» στο Ηρώδειο

Το περίφημο έργο «Δον Κιχώτης» θα παρουσιάσει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο στις 17 και 18 Ιουλίου. Πρόκειται για έργο γοητευτικό και η πλοκή του βασίζεται σε ένα επεισόδιο από αυτά που περιλαμβάνονται στο περίφημο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Κεντρικό θέμα είναι ο μη αποδεκτός έρωτας του Μπαζίλιο και της Κίτρι και οι περιπέτειες που προκαλούνται απ' αυτόν.

Σε μουσική του Λ. Μίνκους, λιμπρέτο και χορογραφία του M. Πετιπά, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1896. Περιλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά έργα μπαλέτου, στα ρεπερτόρια των περισσότερων, αν όχι όλων, των θιάσων κλασικού χορού παγκόσμια, ενώ δεν έχουν λείψει από την ιστορία του οι πιο εκσυγχρονισμένες χορογραφικές αποδόσεις του, από μεγάλους χορευτές - χορογράφους, όπως ο Νουρέγιεφ ή ο Μπαρίσνικοφ. Στην περίπτωση του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η χορογραφία είναι βασισμένη στην πρωτότυπη του Πετιπά και έχει γίνει από τον Ρώσο χορευτή Ιγκόρ Ζελένσκι, ο οποίος ερμηνεύει, σε διπλή διανομή, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπαζίλιο. Μουσική: Λ. Μίνκους. Σκηνικά: Λεωνίδας Ντε Πιαν. Κοστούμια: Τότα Πρίτσα. Διεύθυνση Ορχήστρας ΕΛΣ: Ηλίας Βουδούρης. Χορεύουν: Αλίνα Στεργιανού, Ιγκόρ Ζελένσκι, Στράτος Παπανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Φώτης Διαμαντόπουλος κ.ά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Ανδρου εγκαινίασε χτες η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη. Η δημιουργία του μουσείου ήταν παλιό αίτημα της Κοινότητας Παλαιόπολης, η οποία και παραχώρησε για την ανέγερσή του ισόγεια αίθουσα (100 τμ) του κοινοτικού καταστήματος, όπου η Εφορεία το 1987 εξέθετε μια περιορισμένου αριθμού αρχαίων έκθεση. Η αύξηση, όμως, των ευρημάτων από ανασκαφές, περισυλλογές, επιφανειακές έρευνες, κλπ., στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης, επέβαλε τη δημιουργία μουσείου. Ετσι το 1994 άρχισε η διαδικασία επανέκθεσης. Ο Δήμος Υδρούσας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιόπολης παραχώρησαν και δεύτερη αίθουσα σε οικόπεδο που δώρισαν για το σκοπό αυτό οι κληρονόμοι του Δημ. Λ. Περτέση στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Παλαιοπολιτών «Ερμής».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ενοποίησε τις δύο αίθουσες και τις διαμόρφωσε εσωτερικά και εξωτερικά ώστε να αποτελέσουν ένα τοπικό μουσείο. Στα 220 τμ του μουσείου εκτίθενται 200 και πλέον ευρήματα από τον 6 π.Χ.-6 μ.Χ. από την ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης, με επίκεντρο, όμως, την κλασική πόλη της Ανδρου.

Βράδια με Καραγκιόζη

Τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη προσκαλεί το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας. Από σήμερα και έως τις 3 του Σεπτέμβρη θα φιλοξενηθούν «12 λαϊκές βραδιές με τον Καραγκιόζη». Οι παραστάσεις (9μμ, είσοδος ελεύθερη) θα παρουσιαστούν: πλατεία Ηρώων (σήμερα). Πλατεία Αναλήψεως (15/7). Πλατεία Χαλκηδόνος (17/7). Πλατεία Οσίας Ξένης (21/7). Πεζόδρομος Γεν. Κρατικού (23/7). Πλατεία Παιδικής Στέγης (25/7). Πλατεία Κουμπάκη (Σπάθα) στις 29/7. Πεζόδρομος Αγίου Γεωργίου (31/7). Γήπεδο Μπάσκετ (4/8). Πλατεία Κρήνης (6/8). Πλατεία Δαβάκη (1/9). Πλατεία Αγίου Νικολάου (3/9).

Το «Σπίτι των εκθέσεων» (Φαλατάδος - Τήνος) από τις 12 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου θα παρουσιάσει έκθεση 50 χιουμοριστικών σκίτσων του Βασίλη Αλεξάκη. Ο καταξιωμένος πεζογράφος εκτός της γραφής επιδίδεται επιτυχώς, αν και ερασιτέχνης, και στον κινηματογράφο και στο σκίτσο. Να σημειωθεί ότι το εξώφυλλο του τελευταίου πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου του «Οι ξένες λέξεις» («Εξάντας») το εικονογράφησε ο ίδιος με ένα χιουμοριστικά συμβολικό σκίτσο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ