ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επιτακτική η ανάγκη αλληλεγγύης και συντονισμού»

Συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, με τον Β΄ Γενικό Γραμματέα του κόμματος ΜΠΑΑΘ και τη ΓΓ του Συριακού ΚΚ

(Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ).-

Η κατάσταση στο Ιράκ μετά την επιβολή της αμερικανικής κατοχής, οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, τα περαιτέρω σχέδια των ΗΠΑ για τον αραβικό κόσμο, ο «οδικός χάρτης» για το Παλαιστινιακό και οι πραγματικές του βλέψεις, αλλά και η στάση της ΕΕ ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, με τον Β΄ Γενικό Γραμματέα του κόμματος ΜΠΑΑΘ Αμπντουλάχ Αλαχμάρ και τη ΓΓ του Συριακού ΚΚ Ουισάλ Φαρχάς Μπαγκντάς.

Οι λαοί αποφασίζουν μόνοι τους για την τύχη τους

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στον Β΄ Γενικό Γραμματέα του κόμματος ΜΠΑΑΘ ότι για το ΚΚΕ η πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης έχει μεγάλη σημασία ως έκφραση αλληλεγγύης στο συριακό λαό και την ηγεσία του, που βρίσκονται στο στόχαστρο των λεκτικών επιθέσεων των ΗΠΑ, αλλά προσφάτως και των υποδείξεων για διακυβέρνηση της ΕΕ. Επανέλαβε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι λαοί αποφασίζουν μόνοι τους για την τύχη τους και ουδείς έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Παρατήρησε ότι το θέμα του Ιράκ ανέδειξε σοβαρές αντιθέσεις εντός της ΕΕ και έγινε σημείο αναφοράς για τις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά - όπως συμπλήρωσε - το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται να επουλώνεται ιδιαίτερα μετά τη μεταξύ τους συμφωνία ασφαλείας, που αποτελεί πλήρη εναρμόνιση της ΕΕ στην αμερικανική αντίληψη. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε επιγραμματικά τον Β΄ Γενικό Γραμματέα του ΜΠΑΑΘ για τις εξελίξεις εντός της ΕΕ, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, που συνοδεύεται από ένταση του αυταρχισμού, αλλά παρ' όλα αυτά η ΕΕ δε δείχνει διατεθειμένη να αμφισβητήσει την αμερικανική ηγεμονία ούτε όσον αφορά στη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι ο «οδικός χάρτης» για το Παλαιστινιακό δεν περιέχει κανένα εχέγγυο για τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους και κατέληξε ότι το ΚΚΕ θεωρεί την ενίσχυση των ελληνοαραβικών σχέσεων στην παρούσα φάση εξαιρετικά σημαντική.

Ο Αμπντουλάχ Αλαχμάρ συμμερίστηκε τις επιφυλάξεις για τον «οδικό χάρτη», τονίζοντας ότι θεμελιώνεται στην κατάπνιξη της παλαιστινιακής αντίστασης, ενώ διαιωνίζει την υφιστάμενη ισραηλινή πολιτική. Εκτίμησε ότι σε αυτό το θέμα όπως και στην περίπτωση του Ιράκ η «νέα τάξη πραγμάτων» γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί με τον πλέον βίαιο και απροκάλυπτο τρόπο σε σημείο που συγχέεται ηθελημένα η έννοια της απελευθέρωσης και της αντίστασης στην κατοχή με την τρομοκρατία, όπως έγινε με τους Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί και η Συρία. Συμφώνησε επίσης ότι προς στιγμήν τουλάχιστον η ΕΕ δε φαίνεται να μπορεί να απαγκιστρωθεί από το αμερικανικό άρμα.

Ο Β΄ Γενικός Γραμματέας του κόμματος ΜΠΑΑΘ υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορεί να κέρδισαν τις εντυπώσεις στον πόλεμο στο Ιράκ σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά προέβλεψε δύσκολες ημέρες για τους κατακτητές, υπενθυμίζοντας ότι ο ιρακινός λαός ήταν ο πρώτος αραβικός λαός που αποτίναξε τον αποικιοκρατικό ζυγό. Σημείωσε ότι η έκβαση της ιρακινής αντίστασης θα κριθεί από το κατά πόσο θα υπάρξει ενωτική πολιτική ηγεσία που θα συντονίσει τον αγώνα αυτό. Ο Αμπντουλάχ Αλαχμάρ κατέληξε ότι η Συρία θα επιμείνει στη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλει για οικονομική και πολιτική αυτοτέλεια, κρίνοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της και αντιμετώπισης των πιέσεων.

Ανάγκη ενωτικής δράσης

Με τις ημέρες του 1941 στην Ελλάδα, δηλαδή μετά από δικτατορία, ξένη εισβολή και κατοχή, παρομοίασε την κατάσταση σήμερα στο Ιράκ η ΓΓ του Συριακού ΚΚ Ουισάλ Φαρχάς Μπαγκντάς. Υποστήριξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ενωτική δράση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο πραγματικό πρόσωπο αυτού που ονομάζεται «παγκοσμιοποίηση», που όπως εξήγησε δεν είναι παρά τα όσα εξελίχτηκαν στο Ιράκ. Η Ουισ. Μπαγκντάς επισήμανε ότι οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν πλέον τα πάντα στην προσπάθειά τους για απόλυτη ηγεμονία, χαρακτηρίζοντας τρομοκράτες τους Παλαιστινίους και αμυνόμενο το Ισραήλ. Κατέληξε ότι παρά τις εξελίξεις στο Ιράκ, οι δυνάμεις που αντιστέκονται παγκοσμίως διατηρούν τη δυναμική τους και καλούνται να εκπονήσουν νέα σχέδια αντίστασης απέναντι στην αμερικανική επιθετικότητα, που όπως εκτίμησε θα οξυνθεί.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο στην οποιαδήποτε επέμβαση στην περιοχή. Επισήμανε την κρισιμότητα του αιτήματος αλληλεγγύης και συντονισμού ανάμεσα στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες με την Ουισ. Μπαγκντάς από τις σχετικές συναντήσεις που έχει διοργανώσει το ΚΚΕ, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί και στον αραβικό κόσμο.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι γίνεται συνολικά στην Ευρώπη προσπάθεια να απογυμνωθούν ακόμη και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από το οτιδήποτε προοδευτικό τους είχε απομείνει, ενώ παρατήρησε ότι πολλά κόμματα που δηλώνουν αριστερά - προοδευτικά, δε διστάζουν στο όνομα του δήθεν ρεαλισμού να υιοθετούν μέρος της κυρίαρχης επιχειρηματολογίας. Η Αλέκα Παπαρήγα κατέληξε ότι η συνεργασία, οι διμερείς σχέσεις και ο συντονισμός πρέπει να ενισχυθούν παντοιοτρόπως, παρά τα εντεινόμενα αυταρχικά και κατασταλτικά μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως εναντίον του λαϊκού κινήματος, μη εξαιρουμένων των χωρών της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ