ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
«Εμείς θα προχωρήσουμε»!

«Εμείς θα προχωρήσουμε». Με αυτή τη δήλωση απάντησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αρνητική απάντηση των κομμάτων σχετικά με τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου, προϊδεάζοντας έτσι για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να εμφανίζεται «διαλλακτικός» και «συναινετικός» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σύρει τα κόμματα στον περίφημο «διάλογο».

Οπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας την επόμενη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός «θα διατυπώσει τις βασικές κατευθύνσεις μας και την πρόταση διαλόγου, η οποία - συμπλήρωσε - δεν είναι θέσφατο»... Κάλεσε, δε, τη ΝΔ να συζητήσει, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μη εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου σε ενδεχόμενες εκλογές το 2005, αλλά το 2008.

Πληροφορίες, δε, φέρουν την κυβέρνηση να ρίχνει ως πυροτέχνημα την πρόταση να υπάρξει «συμφωνία τώρα» για ψήφιση του νέου νόμου μετά τις εκλογές του 2004. Και τούτο γιατί, όπως - όψιμα και... προεκλογικά - διαπίστωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, «ο υπάρχων εκλογικός νόμος "μπλοκάρει" την εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος, δεν είναι δίκαιος, δεν προωθεί την ανανέωση, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και είναι ώρα να αλλάξει»...

Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη ότι τα κόμματα «απορρίπτουν κάτι που δεν ξέρουν», ενώ θέλησε να δημιουργήσει και «ενοχές» (!) στην Αριστερά, λέγοντας ότι «αν η Αριστερά θέλει να μείνει αυτός ο εκλογικός νόμος τουλάχιστον μέχρι το 2012, δεν έχει παρά να μας το πει»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μέσα» στο παιχνίδι εντυπώσεων

Αποφασισμένη να μην αφήσει την κυβέρνηση μόνη της στο παιχνίδι των εντυπώσεων που έχει στηθεί γύρω από τις εξαγγελίες για το «πόθεν έσχες» και τον εκλογικό νόμο είναι η ηγεσία της ΝΔ.

Επιλέγοντας το ρόλο της «ήρεμης δύναμης» και επιχειρώντας να ενισχύσει την εντύπωση ότι είναι σίγουρα η επόμενη κυβέρνηση, ερμηνεύει την ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου ως ομολογία ήττας εκ μέρους της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, αποκρούει την «επίθεση συναίνεσης», που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για να την οδηγήσει στο «τραπέζι του διαλόγου», επικαλούμενη διαδικαστικού χαρακτήρα επιχειρήματα, όπως ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο δε γίνονται σε προεκλογική περίοδο, αποφεύγοντας όμως να παρουσιάσει τις συγκεκριμένες θέσεις για τις αλλαγές που θέλει στον εκλογικό νόμο. Επιπλέον, προβάλλει ανοιχτά τους φόβους της ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο υπηρετούν το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», να παραμείνει δηλαδή η ΝΔ στην κυβέρνηση μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2005, οπότε θα υποχρεωθεί σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Χαρακτηριστική της επιχειρηματολογίας της ΝΔ είναι τα όσα ανέφερε, υπό μορφή ερωτημάτων, σε χτεσινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Χρησιμοποίησαν - ναι ή όχι - τρεις φορές το ισχύον εκλογικό σύστημα, το οποίο τους επέτρεψε να κυβερνήσουν απρόσκοπτα, τα τελευταία δέκα χρόνια; Μπορούσαν - ναι ή όχι - να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας; Γιατί δεν το έπραξαν; Τώρα ανακάλυψαν ότι το εκλογικό σύστημα είναι "φοβερά άδικο"; Τώρα που χάνουν;».

Ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, επιχειρηματολογώντας γιατί το κόμμα του δε συμμετέχει σε ένα διάλογο, στον οποίο επιχειρεί «να μας παρασύρει» η κυβέρνηση, είπε (στον «9,84»): «Δεν κουβεντιάζουμε και ξεκαθαρίζουμε ότι δε θέλουμε να ισχύσουν οι όποιες αλλαγές ούτε στις επόμενες ούτε στις μεθεπόμενες εκλογές. Γιατί η κυβέρνηση θα φτιάξει έναν εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο για τις μεθεπόμενες εκλογές». Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς επισήμανε ότι «ο εκλογικός νόμος πρέπει να συζητείται στις αρχές της βουλευτικής περιόδου», αλλά δεν έκρυψε ότι η ΝΔ δε διαφωνεί με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο: «Εμείς δε λέμε ότι είναι κακός αυτός ο εκλογικός νόμος που υπάρχει», είπε στον «Φλας».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο ΜΠΙΣΤΗΣ ΖΕΙ

Ο Μπίστης, το: Είδος ανθρώπου που το μυαλό του έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον, που αλλάζει φρονήματα ανάλογα με τα συμφέροντά του» (λήμμα που θα περιληφθεί στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια).

Ο Μπίστης ζει με το τηλέφωνό του. Για τρία ολόκληρα χρόνια γύριζε, σύμφωνα με έγκυρες εφημερίδες, αγκαλιά με το τηλέφωνό του προσευχόμενος να του τηλεφωνήσει ο Σημίτης για να μπει στην κυβέρνηση. Το τηλεφώνημα έγινε, ο Μπίστης ορκίστηκε, αλλά συμβαίνει το εξής παράδοξο: αν και έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο, ακόμα δεν πιστεύει ότι είναι υφυπουργός.

Ο Μπίστης ζει στα χέρια του Σημίτη. Είναι το καινούριο μπρελόκ του πρωθυπουργού. Αυτό κάνει δώρο στους συνεργάτες του.

Ο Μπίστης ζει σαν ένας κρίκος στην αλυσίδα όλων εκείνων που χρησιμοποίησαν τις ιδέες της Αριστεράς για να σκαρφαλώσουν (σιγά το ύψος!) στην μπουτονιέρα του Σημίτη. Από δω και στο εξής, ό,τι κι αν κάνει, θα είναι ένα καμένο γελαστό χαρτί.

Ο Μπίστης ζεις σαν στίγμα στο ένστικτο των συντρόφων της Αριστεράς. Πώς έγινε και κάποτε πέρασε από δίπλα τους δίχως να τον μυριστούν; Αυτό αναρωτιούνται. Το ένστικτο είναι το πρώτο επαναστατικό αίσθημα, που δεν πρέπει - στους λεγόμενους καλούς καιρούς - να αποχωριζόμαστε ποτέ. Μου το είπε ένας γέρος ΕΑΜίτης σ' ένα καφενείο στην Πλατεία Κοτζιά.

Ο Μπίστης ζει τις μεταμορφώσεις που του επιφύλαξε ο ίδιος ο χαρακτήρας του. Ανυπόληπτος για την Αριστερά, για τρία χρόνια το παιδί για όλες τις δουλιές στο σπίτι του Σημίτη, και σήμερα επίσημος γελωτοποιός της εξουσίας.

Ο Μπίστης ζει σαν ανέκδοτο που κυκλοφορούν οι πρώην σύντροφοί του. Και σαν μασκότ στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Μπίστης ζει σε μια φάρσα δίχως εξέλιξη. Το είδος το δικό του πάντα υπήρχε και θα υπάρχει να μας θυμίζει πόσο κοντά στη γελοιότητα βρισκόμαστε όλοι μας.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Περιοδεία στη Χαλκιδική πραγματοποιεί σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη. Στις 11πμ θα επισκεφθεί την Κοινότητα Νέας Φώκιας, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φυλακές Κασσάνδρας και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους σ' αυτές. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με το δήμαρχο Κασσανδρείας και τους εργαζόμενους στο δήμο. Το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση βαμβακοπαραγωγών στη Ν. Φώκια Χαλκιδικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ