ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
«Διπλή» αυτοκτονία

Ασχημο ξεκίνημα πραγματοποίησε η Εθνική ομάδα των ανδρών στην πρεμιέρα των αγώνων πόλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε από τη Γερμανία με 9-7 αν και στις δυο πρώτες περιόδους είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα προηγούμενο με δυο γκολ διαφορά (5-3, 6-4). Παρ' όλα αυτά στην τρίτη και τέταρτη περίοδο το χαλάρωμα της άμυνας αλλά και οι λάθος επιλογές στην επίθεση έδωσαν το δικαίωμα στους Γερμανούς να ανακάμψουν και να φθάσουν στη νίκη. Αρχικά ισοφάρισαν σε 6-6 στο τρίτο επτάλεπτο ενώ στο τέταρτο πέρασαν μπροστά στο σκορ εκμεταλλευόμενοι και την επιθετική δυστοκία των Ελλήνων παικτών.

ΕΛΛΑΔΑ: Χατζηθεοδώρου 2, Αφρουδάκης 2, Θωμάκος 2, Βλοντάκης. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πολίτσε 4, Βόλταν, Νόσεκ, Σερβίτις 2, Βαϊσίγκερ.

Ανάλογο σκηνικό

Ποδαρικό με ήττα και για την Εθνική μας ομάδα πόλο των γυναικών στο ίδιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε 10-7 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πρώτο αγώνα για τον Γ΄ όμιλο της διοργάνωσης, καθώς δεν άντεξε στο τέλος την πίεση των Αμερικανίδων. Το τρίτο επτάλεπτο ήταν καταστροφικό. Οι διεθνείς μας έδειξαν να μένουν από δυνάμεις, οι Αμερικανίδες δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Τα επτάλεπτα: 3-3, 2-3, 0-4, 2-0. ΕΛΛΑΔΑ: Μωραϊτίδου 3, Λιόση, Κοζομπόλη, Οικονομοπούλου, Ρουμπέση. ΗΠΑ: Μπόρεγκαρντ 3, Βίλα 2, Γκόλντα 2, Λόρεντς, Εστες, Στακόφσκι.

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ελπίδες για την Χριστίνα

Πλώρη για την πρόκρισή της στον τελικό του σόλο στη συγχρονισμένη κολύμβηση έβαλε η Χριστίνα Θαλασσινίδου, που ξεκίνησε πολύ καλά τους αγώνες της. Η Ελληνίδα αθλήτρια ήταν έβδομη στα προκριματικά του αγωνίσματος, στο τεχνικό πρόγραμμα, καθώς συγκέντρωσε 91.666 βαθμούς. Η Χριστίνα Θαλασσινίδου ισοβάθμησε με την Ιταλίδα Λορένα Ζάφαλον και την Ουκρανή Ντάρια Σεμιάκινα, αλλά μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της μετά και την ολοκλήρωση του ελεύθερου προγράμματος στα προκριματικά του σόλο που θα διεξαγόταν χτες. Εξίσου καλά τα πήγε η Χριστίνα Θαλασσινίδου με την Ελευθερία Φτούλη στα προκριματικά του ντουέτου, στο τεχνικό πρόγραμμα. Οι δύο κοπέλες έβαλαν υποψηφιότητα για την πρόκρισή τους στον τελικό, αφού κατέλαβαν την ένατη θέση συγκεντρώνοντας 92.167 βαθμούς και με μια καλή εμφάνιση στο ελεύθερο πρόγραμμα μπορούν να ελπίζουν ότι θα είναι παρούσες στον τελικό.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Αποτυχημένη εμφάνιση

Το ντεμπούτο της ελληνικής αποστολής δε συνοδεύτηκε από κάποια επιτυχία, έτσι και οι καταδύτες μας δεν κατάφεραν να διακριθούν. Ο Νίκος Συρανίδης και ο Θωμάς Μπίμης έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό στις συγχρονισμένες καταδύσεις από το βατήρα των 3μ. και με 292.80 βαθμούς αρκέστηκαν στη 14η θέση. Εκτός τελικού έμειναν και η Εφη Πάππα με την Ελένη Χατζημήτρου. Οι δύο κοπέλες κατέλαβαν τη 15η θέση στα προκριματικά των συγχρονισμένων καταδύσεων από τον σταθερό βατήρα με 233.73 βαθμούς.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΦΗΒΩΝ
Γενική ικανοποίηση

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η παρουσία της Εθνικής ομάδας των εφήβων κατά τη διάρκεια της Α΄ φάσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλό του τερματίζοντας αήττητο μετά τις νίκες επί του Πόρτο Ρίκο (103-83), της Αγγόλα (87-65) και του Ιράν (103-56). Χτες το βράδυ επρόκειτο η Εθνική μας να αντιμετωπίσει την Τσεχία στην πρεμιέρα της Β΄ φάσης όπου στον καινούριο όμιλο συμμετέχουν ακόμη η Τουρκία και η Κροατία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Σταυρόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος από τη γενική εικόνα που παρουσίασαν οι διεθνείς μας μέχρι τώρα, ωστόσο επισήμανε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. «Αν θέλαμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα είναι ότι η δική μας ομάδα είναι μια άλλη ομάδα όταν αρχίζει να παίζει άμυνα. Οπως κάναμε και στα τρία παιχνίδια στο κρίσιμο σημείο, που είναι το δεύτερο ημίχρονο. Τα παιδιά επηρεάστηκαν στα παιχνίδια με την Αγγόλα και το Ιράν διότι γνώριζαν ότι η δουλιά τους θα ήταν εύκολη και αυτό τους αποπροσανατόλισε. Με το Πόρτο Ρίκο δε γνωρίζαμε τίποτα και πάλι είχαμε ένα κακό πρώτο ημίχρονο. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο δεύτερο ημίχρονο. Από την αρχή πρέπει να παίζουμε άμυνα. Οταν δυναμώσουμε την άμυνά μας πιστεύω ότι θα είμαστε μια καταπληκτική ομάδα που θα βάζει εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, ενώ πιστεύω ότι έχουμε πολλές λύσεις και στο 5 με 5 αν δε βγει ο αιφνιδιασμός», τόνισε ο Ελληνας τεχνικός που έκανε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει την ομάδα στη δύσκολη συνέχεια.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΣΤΙΒΟΥ
Ξεχώρισε η Παπαγεωργίου

Η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου ήταν το πρόσωπο που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου που διεξήχθησαν στη Θήβα. Η Ελληνίδα αθλήτρια στη δεύτερη μέρα των αγώνων σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στη σφυροβολία. Στην τρίτη της βολή έριξε τη σφύρα στα 66,66 μέτρα καταρρίπτοντας το δικό της προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 66,49 μέτρα και κρατούσε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου το καλοκαίρι του 2002. Η Παπαγεωργίου, που πήρε τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Ρουμάνα Μιχαέλα Μελίντε, δήλωσε μετά τον αγώνα: «Είμαι ικανοποιημένη που πέτυχα το ρεκόρ που κυνηγούσα από την αρχή της χρονιάς. Θέλω μια ακόμη καλύτερη επίδοση στη συνέχεια αφού μου έφυγε το άγχος. Ελπίζω να ξεπεράσω πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού μου για να είμαι απόλυτα καλά στο Παρίσι. Ευχαριστώ τους χορηγούς, τον προπονητή και την οικογένειά μου». Εκτός της Παπαγεωργίου ξεχώρισαν ακόμα η Χρυσούλα Γκουντενούδη, που ισοφάρισε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. εμπόδια με 56,85, αλλά και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία με το 79,16 που σημείωσε. Αλλες καλές επιδόσεις ήταν του Τάσου Γκούση στα 200μ. με 20,53 (ατομικό ρεκόρ) αλλά και της Πόπης Ουζούνη, η οποία εκτός συμμετοχής είχε βολή 18,55μ. στη σφαιροβολία και έπιασε το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι.

ΠΑΟ
Εκπληξη με Σανμάρτεαν

Μπορεί τα ονόματα που ακούστηκαν όσον αφορά στο ψάξιμο για «δεκάρι» στον Παναθηναϊκό να προκαλούσαν έναν θαυμασμό (Γκουαρντιόλα, Ντε Λα Πένια, Μακμάναμαν, Γκαγιάρδο), το σίγουρο όμως είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί απορίες. Ετσι, λοιπόν, όλες οι προβλέψεις έπεσαν στο κενό και ο 23χρονος Ρουμάνος Λουστιάν Σανμάρτεαν είναι αυτός που θα αποτελέσει το «δέκα το καλό» για το «τριφύλλι» τη νέα περίοδο. Οι περγαμηνές που θα συνοδεύουν στο μέλλον τον νεαρό ποδοσφαιριστή δεν είναι και λίγες, όμως κάτι οι εξαγγελίες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού λίγο καιρό πριν για την αναζήτηση ενός «παίκτη-ηγέτη», κάτι η άγνωστη θητεία του Ρουμάνου, κάτι οι φήμες για πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του (ηπατίτιδα) και ο κόσμος της ομάδας δεν είδε και τόσο θερμά το θέμα της απόκτησής του.

Ο αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων της Ρουμανίας και παίκτης της Γκλόρια Μπίστριτσα βρέθηκε την Κυριακή το βράδυ στα γραφεία της ΠΑΕ και συζήτησε με τους Γιάννη Βαρδινογιάννη και Βέλιμιρ Ζάετς. Τα ρουμανικά ΜΜΕ φιλοξένησαν αμέσως την είδηση και κάνουν λόγο για δανεισμό του παίκτη για ένα χρόνο αντί 600.000 ευρώ. Ο Σανμάρτεαν έχει 77 συμμετοχές στο ρουμανικό πρωτάθλημα, ενώ έχει πετύχει 7 γκολ.

Ενα από τα μεγάλα ονόματα του ρουμανικού ποδοσφαίρου, ο Γκέοργκ Χάτζι, αναφερόμενος στον διεθνή ποδοσφαιριστή, είχε παρομοιάσει το στιλ του παιχνιδιού του με αυτό του Πλατινί. Δηλώσεις έκανε όμως και ο Ερικ Λίνκαρ, εκφράζοντας την άποψή του ότι ο παίκτης θα βοηθήσει πολύ τον Παναθηναϊκό.

Κατά τ' άλλα στην Ελβετία βρίσκεται η αποστολή του Παναθηναϊκού από το απόγευμα της Κυριακής για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Στο αθλητικό κέντρο του Crans Montana οι «πράσινοι» θα παραμείνουν μέχρι και τις 26 του μήνα. Τέλος, μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν η επίσημη ανακοίνωση για την απόκτηση του Ερολ Μπουλούτ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Βαριά ... καμπάνα

Βαριά «καμπάνα», όπως αναμενόταν, ήταν η απάντηση του Ολυμπιακού στις κινήσεις μπαμπά και υιού Χούτου. Το ΔΣ της ΠΑΕ επέβαλε χτες «εξάμηνη διακοπή συμβολαίου στον ποδοσφαιριστή Λάμπρο Χούτο για αντισυμβατική και δυσφημιστική προς το σύλλογο συμπεριφορά», απόφαση η οποία θα σταλεί προς επικύρωση και στην ΕΠΑΕ. Λογικά, λοιπόν, ο νεαρός παίχτης θα επιστρέψει σύντομα από την Αυστρία και θα προπονείται μόνος του. Οι συμπαίχτες του από την Κυριακή βρίσκονται στο Ζέεφελντ, όπου πραγματοποιείται το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Μάλιστα, ο Προτάσοφ είχε παραδεχτεί, πριν την αναχώρηση, ότι ήδη αναζητείται (σ.σ. πλέον τουλάχιστον ένας) επιθετικός. Μετά την εξέλιξη στο θέμα Χούτου, οι προσπάθειες αναμένεται να ενταθούν. Ηδη η ...παρέλαση ονομάτων έχει κορυφωθεί, με πρώτο στη λίστα να φέρεται αυτό του 22χρονου Αργεντινού επιθετικού Ρομπέρτο Αντόνιο Νάνι. Ακόμη, έντονο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον για τον Ισπανό χαφ Μορένο που έμεινε ελεύθερος από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η περίπτωση Χούτου πάντως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των πρωταθλητών, με το «καλημέρα». Τραυματίες είναι και οι Πατσατζόγλου, Κούζμπα, με τον πρώτο να προβληματίζει περισσότερο. Η μαγνητική τομογραφία, στην οποία υπεβλήθη, έδειξε τενοντίτιδα στον αχίλλειο τένοντα και εντός του επομένου διημέρου θα οριστικοποιηθεί αν καταφέρει ν' αποφύγει το νυστέρι.

ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ

Αποχαιρέτησε το Ιντερτότο ο Ακράτητος, ή, για την ακρίβεια, η ομάδα νέων του, αφού μ' αυτήν παρατάχθηκε. Στο πρώτο παιχνίδι, στην έδρα του, ηττήθηκε από τη φιλανδική Αλιάνσι με 1-0, ενώ στον επαναληπτικό απέσπασε 0-0. Ο τεχνικός της ομάδας, Τόλης Αποστόλου, δήλωσε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιχτών του. Πλέον, στο θεσμό τη χώρα μας εκπροσωπεί μόνο το Αιγάλεω. Η ομάδα των δυτικών συνοικιών (που αντιμετωπίζει τη διοργάνωση ως καλή ευκαιρία δοκιμών και προετοιμασίας), στα πλαίσια του τρίτου γύρου, θα αναμετρηθεί με τη σλοβενική Κόπερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ