ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από το Ζάππειο η νέα επέλαση

Ενας υπουργός - ο Εργασίας - ένας υφυπουργός - ο Υγείας -, οκτώ γενικοί γραμματείς υπουργείων, τουλάχιστον δύο εκπρόσωποι του κεφαλαίου και περίπου δέκα εκπρόσωποι υποταγμένων στις επιλογές του κεφαλαίου συνδικαλιστικών οργανώσεων, συναντιούνται αύριο στις 9 το πρωί, στο Ζάππειο, για να συγκροτήσουν την «Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας». Μια επιτροπή που διά μέσου του «κοινωνικού διαλόγου» επιδιώκει να προωθήσει την αντίληψη ότι για όλα τα προνοιακά ζητήματα δεν είναι υπεύθυνο το κράτος, αλλά τα ίδια τα θύματα των αντεργατικών πολιτικών, τα οποία θύματα οφείλουν να συγκροτήσουν τον λεγόμενο τρίτο τομέα της οικονομίας, το ονομάζουν «κοινωνική οικονομία» και μέσα απ' αυτό με διαδικασίες αυτοχρηματοδότησης να βρουν λύση στα προβλήματά τους.

Η Επιτροπή αυτή προκύπτει από την ανάγκη του ίδιου του κεφαλαίου να προσπαθήσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα νέα αντεργατικά σχέδια, που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις του. Το ρόλο της νομιμοποίησης των αντεργατικών αυτών επιλογών θα παίξουν, για άλλη μια φορά, κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, αλλά και άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πλέον έχει μετατραπεί σε φορέα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην αυριανή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται να αναδειχτεί ως σημαντικό ζητούμενο για το μεγάλο κεφάλαιο, η μεταφορά του κόστους της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στους ίδιους τους εργαζόμενους και η ταυτόχρονη εξάπλωση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Πρόκειται για ζήτημα που θα αποτελέσει μία από τις βασικές αντεργατικές πολιτικές, οι οποίες θα προωθηθούν τα επόμενα δέκα χρόνια και θα χτυπήσουν βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων.

Η φιέστα του Ζαππείου δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως φιέστα. Αλλά ως αφετηριακό σημείο για τη νέα επέλαση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του κατά δικαιωμάτων και κατακτήσεων.


Χρ.Μ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου

Δηλώνουν αποφασισμένοι στο πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα, που σύστησαν, να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους για τη μείωση του ωραρίου

«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για συντονισμό του αγώνα μας με όλους τους μικρούς ΕΒΕ και τους εργαζόμενους για να μην περάσει η απελευθέρωση του ωραρίου», δηλώνουν κατηγορηματικά οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία και οι τοπικές ενώσεις των Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και μικρών Εμπόρων που συμμετείχαν στις 9 Ιούλη στη σύσκεψη όπου σύστησαν Επιτροπή Αγώνα.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνιών Σωματείων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Μεσογείων Αττικής, τονίζεται ότι οι ΕΒΕ τάσσονται κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου και παλεύουν για «να πάρει πίσω η κυβέρνηση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 1997 και όλες τις αντιδραστικές διατάξεις, να επιβάλουμε ωράριο 48 ωρών την εβδομάδα, ενιαία για όλα τα καταστήματα με την Κυριακή αργία, τρία απογεύματα Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο κλειστά».

Αναφέρουν επίσης ότι η απελευθέρωση του ωραρίου θα επιφέρει μεγαλύτερο πλούτο στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα, καθώς «η δεσπόζουσα θέση αυτών των επιχειρήσεων στην αγορά θα τις οδηγήσει να επιβάλουν μονοπωλιακή κυριαρχία στην παραγωγή, τη διακίνηση και στο εισόδημα των μικρών ΕΒΕ, θα οδηγήσει εκατοντάδες μικρά μαγαζιά στο κλείσιμο, θα επιδεινώσει παραπέρα τη θέση των εργαζομένων, θα επιφέρει πλήγμα στο θεσμό της οικογένειας».

Τονίζεται επίσης ότι το μέτρο της απελευθέρωσης του ωραρίου, όπως και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, «είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, που υλοποιούνται σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και σε βάρος των μικρών ΕΒΕ και των εργαζομένων. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται ότι η απελευθέρωση γίνεται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ψέμα, μια και η προσπάθεια απελευθέρωσης έχει ξεκινήσει πάνω από μια δεκαετία».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «εκτός από την κυβέρνηση, σοβαρές ευθύνες έχει και η ΝΔ, που είναι υπέρ της απελευθέρωσης των πάντων, όπως και ο ΣΥΝ, που συναινεί σε αυτή την πολιτική». Αντίστοιχες ευθύνες έχουν οι νομαρχίες, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΕΒΕ και εργαζομένων που αποδέχονται και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξορμήσεις στα καταστήματα

Με μαζικές εξορμήσεις στα πολυκαταστήματα αύριο Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Ιούλη, οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και να αποτρέψουν στην πράξη την εφαρμογή της απόφασης της Νομαρχίας να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας κατά δύο ώρες το Σάββατο. Τους καλεί να απαντήσουν αποφασιστικά στους υπάλληλους των πολυεθνικών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οι υπάλληλοι στο εμπόριο απαιτούν και διεκδικούν: Καμία συμμετοχή σε διαλόγους ρεαλιστικής ήττας και εφικτού ξεπουλήματος. Οριοθετημένη έναρξη (8.30πμ) και λήξη (8.30μμ) λειτουργίας των καταστημάτων με κλειστά τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου. Ουσιαστική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

Εξόρμηση χτες στην Ερμού

Σε εξόρμηση στα μαγαζιά της Ερμού εξελίχτηκε τελικά η προγραμματισμένη για χτες προφεστιβαλική εκδήλωση της ΤΟ Υπηρεσιών της ΚΝΕ - που αφορούσε τις εξελίξεις σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων - μετά την άρνηση του Δήμου της Αθήνας να παραχωρήσει το χώρο στην πλατεία Καπνικαρέας. Η αίτηση που έγινε από την περασμένη Δευτέρα στο Δήμο δεν έγινε αποδεκτή, γιατί όπως ειπώθηκε προφορικά μια μέρα πριν την εκδήλωση από την υπεύθυνη του δήμου, ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί για άλλες εκδηλώσεις σε διαφημιστικές εταιρίες. Οπως καταγγέλλει η ΤΟ, η στάση αυτή «δείχνει ότι η πολιτική της ΝΔ, παρά τις φιλολαϊκές κορόνες, είναι ίδια με αυτή του ΠΑΣΟΚ, ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πολύ μακριά από το οπτικό της πεδίο, αντίθετα όμως όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει το κέρδος, κάνει στην πάντα ακόμα και τα πιο απλά, όπως είναι η παραχώρηση ενός χώρου όπου οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να αναδείξουν τα προβλήματά τους».

Οι νέοι κομμουνιστές στην εξόρμηση που πραγματοποίησαν συνομίλησαν με πολλούς εμποροϋπάλληλους για την αναγκαιότητα συντονισμένα να δώσουν τη μάχη για να μην περάσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής και η απελευθέρωση του ωραρίου, που είναι εξοντωτική για τους εργαζόμενους. Συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση, τους κάλεσαν στην αυριανή πικετοφορία που οργανώνει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ