ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Θέλουν έλεγχο μισθών και όχι τιμών - κερδών

Αποκαλυπτικές και ταυτόχρονα προκλητικές, οι χτεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ, που χειροκρότησε και τις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου

Μονά - ζυγά δικά τους, τα θέλουν οι μεγαλοβιομήχανοι της χώρας, οι οποίοι, από τη μια, θέλουν την παρέμβαση του κράτους στη συγκράτηση των μισθών και των κοινωνικών παροχών και, από την άλλη, πλήρη ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους. Στην ουσία, δηλαδή, οι βιομήχανοι θέλουν την κυβέρνηση να ελέγχει μόνο τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όχι, όμως, και περιορισμούς στις αυξήσεις των τιμών ή των κερδών. Ενδεικτικές, και ταυτόχρονα προκλητικές, είναι από αυτήν την άποψη και οι χτεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ετσι, την ώρα που η ακρίβεια ταλανίζει τα λαϊκά στρώματα, με την κυβέρνηση να επιφυλάσσει στον εαυτό της ρόλο «παρατηρητή», οι βιομήχανοι τάσσονται, από τη μια, υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς (δηλαδή του δικαιώματός τους να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές) και, από την άλλη, υπέρ της διατήρησης του ασφυκτικού ελέγχου στις αυξήσεις των μισθών και συντάξεων!

Παρεμβαίνοντας στις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η ηγεσία του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου:

  • Διαπίστωσε (διά στόματος του προέδρου του Συνδέσμου Οδ. Κυριακόπουλου) πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος κινείται στη θετική κατεύθυνση. Τηρώντας τα προσχήματα, ο πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει πως πρέπει απλά να αποσαφηνιστούν παραπέρα μερικά ζητήματα, όπως αυτό της μη σύνδεσης των επιχορηγήσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δηλαδή, οι βιομήχανοι απαιτούν τα παχυλά κίνητρα, χωρίς, όμως, να υπάρχει καμία δέσμευση για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
  • Αξίωσε τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας με τη διατήρηση του ασφυκτικού ελέγχου των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. Παίζοντας με τις λέξεις και με τη νοημοσύνη των εργαζομένων, ο Οδ. Κυριακόπουλος έσπευσε να δηλώσει πως «ο ΣΕΒ δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί. Αυτό που ισχυριζόμαστε - είπε - είναι να υπάρξει έλεγχος στο ύψος των αυξήσεων». Απλά, δηλαδή, ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει την εφαρμογή εισοδηματικών πολιτικών, που προβλέπουν για το Δημόσιο αυξήσεις πείνας σε μισθούς και συντάξεις.
  • Τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης των μισθολογικών αυξήσεων με την παραγωγικότητα, η οποία, κατά τους βιομηχάνους, στην Ελλάδα, υστερεί σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σ' αυτό το επιχείρημα στηρίχτηκε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, ο οποίος ανέφερε ότι η πιθανή εφαρμογή 35ωρου στην Ελλάδα θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα...
  • Ομολόγησε πως οι Ελληνες βιομήχανοι πουλάνε ακριβότερα τα ίδια προϊόντα στη χώρα μας, από ό,τι στις αγορές του εξωτερικού, αναιρώντας τα επιχειρήματα που προβάλλονται κατά καιρούς από τους ίδιους τους βιομήχανους περί έλλειψης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Την αντίφαση αυτή ο Οδ. Κυριακόπουλος την απέδωσε στο περιθώριο που έχουν να κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού και ότι θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για συγκράτηση στις αυξήσεις τιμών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των τιμών στην Ελλάδα, εξηγώντας πως στο εξωτερικό μειώνουν τις τιμές, επειδή εκεί οι αγορές είναι ...ανταγωνιστικές.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι βιομήχανοι για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, για την οποία επισημαίνουν ότι «δεν την αντέχει η αγορά», ενώ για μια ακόμη φορά άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, εγκαλώντας την ότι δεν προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων. Πάγια θέση των βιομηχάνων είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τίμημα! Ο ΣΕΒ διαφωνεί ακόμα και με τη μετοχοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να περάσει στον άμεσο έλεγχο των ιδιωτών. Ο Οδ. Κυριακόπουλος, σχολιάζοντας την ξαφνική άνοδο του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου, παραδέχτηκε ότι δεν προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι στο ΧΑΑ κυκλοφορούν και μετοχές - φούσκες.


ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ
Αγρότες - «σαμποτέρ» βλέπει ο Δρυς

Με πρόστιμα απειλούνται οι παραγωγοί, που θα υποβάλουν ...«άσκοπες ενστάσεις»

Υπό την απειλή επιβολής προστίμων στους παραγωγούς, που «σαμποτάρουν» την κατάρτιση του Ελαιοκομικού και Αμπελουργικού Μητρώου, προχωρά το υπουργείο Γεωργίας, στην ολοκλήρωση του παραπάνω πολυδιαφημισμένου έργου, εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς να αποδεχτούν τις όποιες αυθαιρεσίες γίνουν σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την επίσκεψη του Γ. Δρυ στο νομό Ηρακλείου, η οποία είχε σκοπό την ενημέρωση των αγροτών για την ολοκλήρωση του σταφιδικού μητρώου, θέματα που αφορούν τη νέα ΚΑΠ και άλλες κυβερνητικές «επιτυχίες», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναρτήσεις για το Αμπελουργικό και Ελαιοκομικό Μητρώο στο νομό. Στην ανακοίνωση διαβεβαιώνονται οι ενδιαφερόμενοι αγρότες ότι όλα θα γίνουν «σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και χωρίς να αδικηθεί κανένας παραγωγός», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα υποβάλλονται κυρώσεις (πρόστιμα) σε όσους υποβάλουν άσκοπες ενστάσεις καθυστερώντας την ολοκλήρωση των Μητρώων».

Με απλά λόγια, το υπουργείο Γεωργίας, έχοντας φτάσει στο «παρά - πέντε» πριν την καταληκτική προθεσμία για την κατάρτιση των Μητρώων, που είναι ο προσεχής Νοέμβρης, προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο «όπως - όπως», κατηγορώντας εκ των προτέρων τους παραγωγούς που θα υποβάλουν ενστάσεις, επειδή θα θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί, ως «σαμποτέρ» του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτούς τους «σαμποτέρ», ο Γ. Δρυς, με το σύνηθες ύφος του, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα πέσει ο «πέλεκυς» των προστίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ