ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ερευνες για τα απόρρητα στα σκουπίδια...

...ενώ ο Ντενκτάς εμμένει στη «σκληρή γραμμή»

Αμεση και πλήρη διεξαγωγή έρευνας ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υπόθεση διαρροής απορρήτων κρατικών εγγράφων, τα οποία βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών σε χώρο του υπουργείου Υγείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι την έρευνα διεξάγει ένας εκ των υπαρχηγών της Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι το θέμα θεωρείται από την κυβέρνηση ιδιαίτερα σοβαρό.

Διερευνάται ιδιαίτερα, είπε ο εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ποιος ήταν ο τελευταίος κάτοχος των απορρήτων. Παράλληλα, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθεια για ανάκτηση των εγγράφων, προκειμένου να φυλαχτούν. Εξάλλου απηύθυνε έκκληση για αποφυγή δημοσίευσης ευαίσθητων πληροφοριών, που περιλαμβάνονται στα έγγραφα. Η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι δε θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση απορρήτων εγγράφων και ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος. Κατηγόρησε υπηρεσίες του κράτους και υπουργό - τον οποίο δεν κατονόμασε - για ανευθυνότητα, αφού, όπως είπε, πρόκειται για έγγραφα που άπτονται της ασφάλειας του κράτους. Γενικά, επιτέθηκε στην κυβέρνηση προσάπτοντάς της επιπολαιότητα. Είπε ακόμα ότι αναμένει το πόρισμα της Αστυνομίας και υποστήριξε ότι αν διαφανεί πως υπάρχει ευθύνη υπουργού τότε αυτός δεν έχει θέση στο υπουργείο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα Χάσικου περί παραίτησης υπουργού. Ζήτησε να υπάρξει αναμονή για το πόρισμα της έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και αν υπάρξουν ευθύνες να αποδοθούν.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας δήλωσε ότι το υπουργείο, όπου προΐσταται, δε φέρει καμιά ευθύνη στην υπόθεση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, επικαλέστηκε ενδοϋπηρεσιακή έρευνα, που έγινε χθες και στο πόρισμά της «αθωώνει» το υπουργείο, ήτοι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο η διαρροή ή το πέταγμα των εγγράφων να έγινε από το υπουργείο του. Ο υπουργός συνέχισε ότι από της ανάληψης των καθηκόντων του τα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου καίγονται και δεν υπάρχει περίπτωση διαρροής.

«Σχέδιο Ανάν»

Σε ένα άλλο ζήτημα, χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως έχει λάβει αντίγραφο της τελευταίας επιστολής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σχολιάζοντας τη θέση του Τάσου Παπαδόπουλου για διαπραγμάτευση στη βάση του «σχεδίου Ανάν», ο Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο ΓΓ δε θα επιτρέψει ξανά μια τεχνητή και ψεύτικη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο και τις δηλώσεις Παπαδόπουλου».

Σημείωσε το γεγονός ότι ο Τάσος Παπαδόπουλος επικαλέστηκε στην επιστολή τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ντενκτάς σχολίασε πως, εάν τα ψηφίσματα αυτά είχαν βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, το πρόβλημα θα είχε ήδη επιλυθεί.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαδόπουλου ότι οι επαφές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων απέδειξαν πως δεν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ντενκτάς διερωτήθηκε γιατί ασκείται «πίεση», κατά την έκφρασή του, στους Ελληνοκύπριους να μην ξοδεύουν λεφτά στα Κατεχόμενα, να μην πηγαίνουν στα καζίνο και τα ξενοδοχεία, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και την κατάσχεση από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προϊόντων που αγοράζονται στα Κατεχόμενα.

Μάλιστα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πως το Κυπριακό δεν είναι μια προσωπική μάχη, αλλά μια υπόθεση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με στόχο να «επιβληθεί» στους Τουρκοκύπριους, τους οποίους, σύμφωνα πάντα με τον κατοχικό ηγέτη, επιθυμεί να μετατρέψει σε μειονότητα. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ελληνοκυπριακή ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης δε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής Παπαδόπουλου, όπως το παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης. Ομως δήλωσε ότι η δημόσια ανάγνωση της επιστολής Παπαδόπουλου από τον Ντενκτάς υποδηλώνει τη σοβαρότητα με την οποία ο κατοχικός ηγέτης αντιμετωπίζει το θέμα.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ακόμη ότι η όλη στάση του Ντενκτάς επιβεβαιώνει την αρνητική του στάση γενικά, όσον αφορά στην προώθηση των προσπαθειών του Κυπριακού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει την επιστολή που απέστειλε στον Κόφι Ανάν. Κατέληξε ότι η επιστολή δε δημοσιοποιείται, γιατί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για το περιεχόμενό της.

Απελάσεις

Στο μεταξύ, απελάθηκαν τελικά οι δύο έποικοι που είχαν φιλοξενηθεί παράνομα από Ελληνοκύπριο πρόσφυγα, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Προχτές το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη πτυχή της υπόθεσης, επέβαλε στο ζεύγος των εποίκων πρόστιμο ύψους 250 λιρών. Ωστόσο, οι δύο έποικοι επανασυνελήφθησαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην Κύπρο. Ετσι χθες το δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή τους. Οι δύο έποικοι αναχώρησαν για την Τουρκία μέσω Αθήνας.

ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση για την κυπριακή τραγωδία

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για την 29η επέτειο της Κυπριακής τραγωδίας οργανώνει αύριο Πέμπτη στις 8.00 το βράδυ στο Αγαλμα του Βενιζέλου η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η ΕΔΥΕΘ καλεί τους πολίτες, τους νέους και τις νέες, τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και να διεκδικήσουν δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίζει μια ανεξάρτητη, ομόσπονδη, αδέσμευτη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

«Η λύση αυτή βρίσκεται στον συντονισμένο αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στο σοβινισμό και τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές, για την επαναπροσέγγιση και ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ και ξεκαθαρίζει πως: «Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένος στον κοινό αγώνα των λαών της περιοχής ενάντια στους σχεδιασμούς της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης και για

-- Να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας.

-- Να αφεθούν οι λαοί μόνοι τους να αποφασίζουν για τις τύχες τους.

-- Να μετατραπεί η περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε ζώνη σταθερής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας λαών και κρατών».

«Εφυγε» ο Δημήτρης Σεϊτανίδης

Χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο Κομμουνιστής και αγωνιστής της Ειρήνης Δημήτρης Σεϊτανίδης, έχασε χτες τη μάχη με το θάνατο, σε ηλικία 67 ετών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Νίκαιας (πλατεία Αγίου Νικολάου).

Ο Μίμης, όπως τον ήξεραν οι σύντροφοι και συναγωνιστές του γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1936. Ηταν 17 χρόνια μέλος του Κόμματος και ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική συνδικαλιστική δράση στον ΟΤΕ. Το 1986 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με την αγωνιστική παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας», όπου και παρέμεινε για 4 τετραετίες, ενώ διατέλεσε και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Από το 1989 ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο Δ. Σεϊτανίδης «αγωνίστηκε με συνέπεια και μαχητικότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την ειρήνη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις ελευθερίες των λαών. Για έναν κόσμο πιο δίκαιο πιο ανθρώπινο. Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς χτες σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα, μεταξύ άλλων, την κατάθεση 100 ευρώ στο περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης», την κατάθεση στεφανιού και την παράταξη όλων των μελών «καθ' όλη τη διάρκεια της κηδείας ως τιμητική φρουρά στο φέρετρο».

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Για τα 29 χρόνια της δημοκρατίας

Εκδήλωση μνήμης διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, για την επέτειο της συμπλήρωσης 29 χρόνων, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με την πτώση της δικτατορίας, σήμερα, Τετάρτη, 23 Ιούλη, στις 8 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Ελευθερίας, στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Ο ΣΦΕΑ 1967 - 1974 προσκαλεί τους πολίτες σε μία γιορτή, φόρο τιμής στους αγωνιστές της δημοκρατίας, που θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Β. Λέκκα και θα κλείσει με μια μικρή δεξίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ