ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προωθεί τη συστηματική καθήλωση των μισθών

Συνένοχος της κυβερνητικής πολιτικής η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ. Ανακοίνωση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης

Την απόλυτη στήριξή της στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης προσφέρει η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση), απορρίπτοντας κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) - δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες - την πρόταση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ) να απαιτηθεί η απόσυρση του νέου μισθολογίου, που παρουσίασε προσφάτως το υπουργείο Οικονομικών και να διεκδικηθούν αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Η ΤΑΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή της για το νέο μισθολόγιο επισημαίνει ότι αυτό κινείται «στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας που "κατάφερε" τόσα χρόνια να καθηλώσει τους βασικούς μισθούς σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα». Την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση χρεώνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ που είναι συνυπεύθυνη. Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται, ότι εξαιτίας της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής που προέβλεπε αυξήσεις μικρότερες του πληθωρισμού, οι απώλειες των μισθών τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζονται περίπου στο 30%, τις οποίες ούτε μέρος αυτών δεν καταβάλλει το νέο μισθολόγιο.

Ακόμα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ότι μέσω της σύνδεσης του μισθού με την αποδοτικότητα και την αξιολόγηση που έχει κριτήριο την υποταγή «η κυβέρνηση διαμορφώνει την υποδομή για τη συστηματική καθήλωση των μισθών και τη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις - «ψίχουλα» εξανεμίζονται «μέσα στις συνθήκες της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, στις συνθήκες της συνεχούς περικοπής των κρατικών δαπανών που αφορούν κοινωνικές υπηρεσίες», καθώς «οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταβάλλουν όλο και περισσότερα χρήματα για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες σ' αυτούς τους κρίσιμους τομείς».

Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τονίζει η ΤΑΔΗΣΥ, «αντιμετωπίζουν το μισθολόγιο με κριτήριο τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και από αυτή τη σκοπιά επιμένουν στην καθιέρωση κατώτερου βασικού μισθού για τον νεοεισερχόμενο στα 1.050 ευρώ».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη ελεγχόμενων από αυτή ΜΜΕ επιχειρεί με ταχυδακτυλουργίες να παρουσιάσει ότι δίνει σημαντικές αυξήσεις, ενώ στην πραγματικότητα ανακατανέμει τα ήδη υπάρχοντα ποσά του σημερινού μισθολογίου, με αποτέλεσμα η αύξηση να προέρχεται από την ενσωμάτωση ορισμένων επιδομάτων. Ενώ, η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και το βαθμό αποσκοπεί στη χειραγώγηση και τον πειθαναγκασμό του δημόσιου υπαλλήλου στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Καταλήγοντας, η ΤΑΔΗΣΥ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι «πρέπει να κατανοήσουν ακόμη ότι και το μισθολόγιο, όπως και τα άλλα νομοθετήματα για τη Δημόσια Διοίκηση, αποσκοπούν στην οικοδόμηση μιας Δημόσιας Διοίκησης πιο εχθρικής για τους εντός και εκτός αυτής εργαζομένους, αλλά και πιο αποτελεσματική για την κερδοφορία του κεφαλαίου». Ευθύνες για αυτή την εξέλιξη έχει «η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, γιατί εγκατέλειψε κάθε οικονομική διεκδίκηση τα τελευταία χρόνια, αλλά έδωσε και στην κυβέρνηση, άλλοθι για να διαιωνίζει τη σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων λιτότητα και να προωθεί τις αντεργατικές μισθολογικές αναδιαρθρώσεις, αλλά και να κάνει ελιγμούς εντυπωσιασμού, για να ψαρεύει ψήφους σε θολά νερά ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να εγκαταλείψουν μαζικά αυτές τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να τις καταδικάσουν μέσα από τους αγώνες τους, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, αλλά και με την ψήφο τους μέσα από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές».

Ούτε δράμι αντίστασης

Τις παραπάνω θέσεις παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ΤΑΔΗΣΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Μπ. Βορτελίνος, στη χτεσινή ΕΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων που αυτό περιέχει επιβεβαιώνει ότι το νέο αυτό μισθολόγιο επιχειρεί να δώσει απειροελάχιστα από τα τεράστια υπερκέρδη που συσσωρεύει η παραγόμενη παρακρατημένη υπεραξία της εργασίας των εργαζόμενων στα "σεντούκια" των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και του αστικού κράτους». Στη συνέχεια, κατέθεσε την πρόταση να απαιτηθεί η άμεση απόσυρση του νέου μισθολογίου, καθώς δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων, που να καλύπτουν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Οι άλλες δυνάμεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, και Αυτόνομη Παρέμβαση εμφανίστηκαν να κάνουν κριτική στα λόγια στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης, χωρίς όμως να αποδέχονται την πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ. Με τη στάση τους αυτή, ουσιαστικά, δέχονται την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και αρνούνται κάθε προοπτική αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις. Αρκέστηκαν να μιλάνε για ανάγκη σύγκλισης των μισθών με αυτούς των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που αποτελεί άλλοθι της συνενοχής τους σε αυτή την πολιτική.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Χτύπημα στην πλήρη απασχόληση, νέα κέρδη για το κεφάλαιο

Ανακοίνωση με αφορμή το κυβερνητικό «Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση»

Την κλιμάκωση της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στο δικαίωμα της πλήρους σταθερής απασχόλησης, της ασφάλισης, των εργασιακών δικαιωμάτων, σηματοδοτεί το λεγόμενο «Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση», που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Τονίζει ότι «πρόκειται για σχέδιο δράσης που παρέχει νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο με στόχο τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του. Και πιο συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Την επέκταση της μερικής απασχόλησης στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα.
  • Την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές και επομένως νέα βάρη για τους εργαζόμενους.
  • Επιμένει στα χρεοκοπημένα προγράμματα της ψευτο-κατάρτισης και υποαπασχόλησης.
  • Στοχεύει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα από το γνωστό αντεργατικό μέτρο της επέκτασης του εργάσιμου βίου».

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ψηφοθηρήσει, παίζοντας με την αγωνία των ανέργων και των οικογενειών τους. Η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι ανάπτυξη προς όφελος της πλουτοκρατίας. Για τους εργαζόμενους φέρνει ανεργία - λιτότητα - φτώχεια».

Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους της χώρας «να καταδικάσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχουν, συνδιαμορφώνουν και στηρίζουν αυτή την αντεργατική πολιτική μέσα από τους "Κοινωνικούς Διαλόγους" και τα τραπέζια του "κοινωνικού εταιρισμού". Να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να εντείνουν τους αγώνες τους για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής».

ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Χτυπάει τα δικαιώματα μονίμων και εκτάκτων

Με το ΠΑΣΟΚ να είναι το μόνο κόμμα που τάχτηκε υπέρ, συζητήθηκε στο Α΄ Τμήμα Διακοπών της Βουλής, το νομοσχέδιο για την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, με την πρόφαση της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών.

Η κυβέρνηση «έχει στόχο να εφαρμόσει τη μερική απασχόληση και στο Δημόσιο όπως ήδη άρχισε να την υλοποιεί και στον ιδιωτικό τομέα με οδυνηρές συνέπειες για τους μερικά απασχολούμενους, αφού στους εργαζόμενους αυτούς δεν υπάρχει πλήρης και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας. Πρόσθεσε πως «δημιουργούνται δύο και τρεις κατηγορίες εργαζομένων με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «από την άποψη αυτή αυτό το νομοσχέδιο χτυπάει και τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι μερικά απασχολούμενοι μπορούν να χρησιμοποιούνται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, μια και αυτοί οι εργαζόμενοι δε θα έχουν εργοδότη το Δημόσιο, αλλά τον δουλέμπορο, ο οποίος θα τους νοικιάζει στο Δημόσιο με συμβάσεις που καταργούν τα δικαιώματά τους». Παράλληλα, ο Δημήτρης Τσιόγκας επισήμανε ότι «αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να εξασφαλίσει εκλογική πελατεία», αφού «οι προσλήψεις αυτών των εργαζομένων δε θα γίνονται καν με τον νόμο 1290/94 (σ.σ. νόμος Πεπονή)». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατέληξε λέγοντας πως «εμείς καλούμε τους εργαζόμενους σε αντίσταση ενάντια σε αυτή την πολιτική, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, στην απόσπαση νέων κατακτήσεων, στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε συνδικαλιστικό επίπεδο υπέρ των ταξικών συνδικάτων του ΠΑΜΕ». Στην υπεράσπιση του εν λόγω νομοσχεδίου αφιέρωσε την «παρθενική» ομιλία του στη Βουλή ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης λέγοντας πως «η μερική απασχόληση συνιστά ευέλικτη μορφή απασχόλησης, που επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως επίσης ότι «αποτελεί λογική και συγκεκριμένη εφαρμογή της εξυπηρέτησης επειγουσών κοινωνικών αναγκών και δεν αποσπά μόνιμες θέσεις του δημοσίου τομέα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ