ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Εκδρομή της ΚΝΕ στα Μεσκλά

Εκδρομή στον ιστορικό τόπο των Μεσκλών Κυδωνίας στα Χανιά, στις 26 και 27 Ιούλη, οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και οι φίλοι τους θα βρεθούν στον ιστορικό τόπο του νησιού, απ' όπου συγκροτήθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα του Νομού Χανίων.

Σκοπός αυτής της εκδρομής είναι η νεολαία να έρθει σε επαφή με την ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στο νησί, να γνωρίσουν από κοντά τα επιτεύγματα της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ.

Το πρόγραμμα της εκδρομής θα έχει ως εξής:

- Το Σάββατο 26/7 στις 11.30 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

- Στις 12.30 θα φτάσουν οι συμμετέχοντες, στα Μεσκλά στην πλατεία του χωριού, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με αφηγήσεις συντρόφων αντιστασιακών και μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.

- Στις 4 το απόγευμα θα γίνει η αναχώρηση για την παραλία των Αγ. Αποστόλων στα Χανιά όπου θα γίνει η κατασκήνωση.

Πληροφορίες για συμμετοχές στα τηλ. Ηράκλειο: 2810 -223667, Ρέθυμνο: 28310 - 29726, Χανιά: 28210 - 51595 και στο 6973311473.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη»

Συγκέντρωση μνήμης και αγώνα πραγματοποίησε χτες η ΕΔΥΕΘ

Motion Team

«Stop στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», διαδήλωσαν χτες βράδυ φιλειρηνικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης και απαίτησαν «Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη». Με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση μνήμης και αγώνα που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, και στην πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε προς το αμερικάνικο και το βρετανικό προξενείο, κατήγγειλαν ως απαράδεκτο το «σχέδιο Ανάν» και έστειλαν μήνυμα ανυπόταχτου και διαρκή αγώνα ενάντια στα σχέδια των Ευρω - Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης. «Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που κρατάει πολλά χρόνια. Είτε με τη μορφή της σουλτανικής κατοχής, είτε με τη μορφή της αποικιακής κατοχής των Αγγλων, είτε με τη μορφή της ημιαποικιακής ελεύθερης ανεξαρτησίας μετά το 1960, το Κυπριακό αποτελούσε πάντα πρόβλημα της αλαζονείας των ισχυρών που ήθελαν το Νησί φέουδό τους και της εσωτερικής πολιτικής κυρίαρχης τάξης που στάθηκε πιστή στην πολιτική που της υπέβαλαν οι ξένοι προστάτες οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοι», είπε. Επίσης, σημείωσε πως «η σημερινή κατάσταση του Κυπριακού ήρθε ως αποτέλεσμα νομιμοποίησης της ντε φάκτο κατοχής». Και κάλεσε το λαό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον Κυπριακό λαό, να διατηρήσει σταθερό το μέτωπο αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. «Η Κύπρος και ο κυπριακός λαός έχει δικαίωμα να ζήσει χωρίς τη στρατιωτική κατοχή, χωρίς τις ξένες βάσεις και να αποτελεί γέφυρα φιλίας των λαών», πρόσθεσε ο ομιλητής. Και οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν: «Κύπρος της ειρήνης των λαών και όχι προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών».

«Μία μόνο δίκαιη και βιώσιμη λύση υπάρχει. Αυτή που θα εξασφαλίζει μια ενεξάρτητη, ομόσπονδη, αδέσμευτη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Και αυτή η λύση βρίσκεται στο συντονισμένο αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στο σοβινισμό και τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές, για την επαναπροσέγγιση και ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένος στον κοινό αγώνα των λαών της περιοχής ενάντια στους σχεδιασμούς της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης και για: Να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας. Να αφεθούν οι λαοί μόνοι τους να αποφασίζουν για τις τύχες τους. Να μετατραπεί η περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε ζώνη σταθερής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας λαών και κρατών», κατέληξε ο Μ. Σπυριδάκης.

Αμέσως μετά οι φίλοι της ειρήνης πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. «Εξω όλοι οι στρατοί - ανεξάρτητο νησί», διαδήλωσαν. Εξω από το αμερικάνικο και στη συνέχεια έξω από το βρετανικό προξενείο κατήγγειλαν: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα πεταμένα απόρρητα έγγραφα

Ολοκληρώθηκε χθες η έρευνα στην Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν πεταμένα - σε κοινή θέα - στα σκουπίδια.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου επέδωσε χθες το βράδυ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων, που εντοπίστηκαν εκτεθειμένα μέσα σε μισοσκισμένες μαύρες σακούλες έξω από το υπουργείο Υγείας. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μαζί με τον κ. Παναγιώτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μελετήσει το πόρισμα και θα το συζητήσει με τον γενικό εισαγγελέα.

Ερωτηθείς εάν το πόρισμα περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα για το πώς κατέληξαν αυτά τα έγγραφα στα σκαλιά του υπουργείου Υγείας, ο εκπρόσωπος είπε πως δε γνωρίζει τίποτε για το περιεχόμενο του πορίσματος.

Κληθείς να πει εάν ο γενικός εισαγγελέας θα αποφασίσει εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, ο εκπρόσωπος είπε πως «θα το συζητήσει ο Πρόεδρος και με τον γενικό εισαγγελέα και θα ανακοινωθεί οτιδήποτε προκύψει».

Ερωτηθείς ο αρχηγός της Αστυνομίας εάν στο πόρισμα γίνονται μόνο διαπιστώσεις απάντησε: «Κανένα σχόλιο. Η έκθεση μόλις παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως εκ τούτου κανένα σχόλιο περαιτέρω». Ερωτηθείς για την έκταση του πορίσματος, ο κ. Παναγιώτου είπε πως είναι «περίπου 14 σελίδες συν παραρτήματα».

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, εκ πρώτης όψεως καταδεικνύεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοζε σύστημα ορθής διαφύλαξης απορρήτων και εμπιστευτικών εγγράφων, αφού τα έγγραφα που αποκαλύφτηκαν βρίσκονταν στο υπουργείο Υγείας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η εφημερίδα «Χαραυγή» στο χθεσινό της φύλλο, στο νησί εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά για το «πώς είναι δυνατόν τα συγκεκριμένα έγγραφα που αφορούν θέματα υψίστης ασφαλείας για την Αμυνα, να βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι εκτός από το υπουργείο Αμυνας δεν υπάρχει άλλο υπουργείο που να κατέχει τέτοια έγγραφα».

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες ότι από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προκύπτει πως: Η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου δεν έδωσε σε κανένα λειτουργό του υπουργείου της οδηγίες για καταστροφή οποιωνδήποτε εγγράφων. Οι οδηγίες της ήταν να μεταφερθούν και να φυλαχτούν όλοι οι φάκελοι που βρέθηκαν στο γραφείο της από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι αστυνομικοί ερευνούν το πώς έγινε και πετάχτηκαν φάκελοι που βρίσκονταν στο γραφείο της, την ίδια ώρα που πετάχτηκαν έγγραφα που ήταν στο γραφείο του γενικού διευθυντή του υπουργείου Αντη Τρυφωνίδη, χωρίς να ενημερωθεί η υπουργός.

Η Ντ. Ακκελίδου βάλλεται σκληρά από την αντιπολίτευση, επειδή τα έγγραφα βρέθηκαν έξω από το υπουργείο της. Στελέχη του ΔΗΣΥ ζητούν την παραίτησή της. Από την πλευρά της, χθες επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση. Εκανε σαφές ότι τα στελέχη του ΔΗΣΥ δεν τήρησαν τους κανονισμούς ασφαλείας. Οτι διακρίνονταν από παντελή έλλειψη σεβασμού σε υψίστης σημασίας έγγραφα, με αποτέλεσμα να περιφέρονται σε αναρμόδια υπουργεία (π.χ., οι φάκελοι για τους «S-300» στο υπουργείο Υγείας). Οτι για το ζήτημα πρέπει να απαντήσουν εκείνοι που έβαλαν τα εμπιστευτικά έγγραφα σε ανοιχτά συρτάρια και σε άσχετα υπουργεία.

Τον τρόπο που η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειριζόταν απόρρητα έγγραφα, επέκρινε και ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου. Από την έως τώρα διερεύνηση του θέματος - εξήγησε - προκύπτει ότι δεν υπήρχε κώδικας διαδικαστικός σε ό,τι αφορά στον τρόπο χειρισμού εμπιστευτικών και διαβαθμισμένων εγγράφων. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Και εφόσον - πρόσθεσε - δεν υπήρχαν διαδικασίες, παρόμοια κατάσταση μπορούσε να παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε υπουργείο, οποιαδήποτε στιγμή. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε εντολές να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης τέτοιων εγγράφων.

Στην Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ

Σήμερα, Παρασκευή, 25/7, στις 9.00 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί την Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου), όπου θα έχει συνάντηση με τον διοικητή του Ιδρύματος και θα περιοδεύσει στους χώρους των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ